Tujina

Cia grozila s posilstvom matere in pobijanjem otrok

Washington, 25. 08. 2009 07.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Obamova administracija se je po objavi poročila generalnega inšpektorja Cie o zastrašujočih zasliševanjih odločila sprožiti preiskavo glede zlorab terorističnih osumljencev.

Ameriški pravosodni minister Eric Holder se je za ta korak, o katerem je razmišljal več mesecev, odločil po objavi pet let starega poročila generalnega inšpektorja Cie o zasliševanjih. Poročilo je bilo objavljeno v ponedeljek zaradi tožbe Ameriške zveze za državljanske svoboščine (ACLU) in sklepa, da je CIA uporabljala nedovoljene, improvizirane in nečloveške metode pri zasliševanju ujetnikov "visoke vrednosti", to je organizatorjev terorističnih napadov.

Uporaba psov pri zasliševanju zapornikov
Uporaba psov pri zasliševanju zapornikov FOTO:

Holder je za preiskavo imenoval tožilca Johna Durhama, ki sicer že preiskuje uničenje posnetkov zaslišanj Cie. Bela hiša je v ponedeljek sporočila, da je predsednik Barack Obama večkrat poudaril, da želi gledati naprej, ne nazaj. Prav tako se strinja s pravosodnim ministrom Ericom Holderjem, da tistih, ki so ravnali v dobri veri in v okviru pravnih navodil, ne bi smeli preganjati.

Obama še vedno noče preiskave o delu prejšnje administracije zaradi političnih in pravnih težav, kaže pa, da bo ta preiskava omejena le na početje posameznih zasliševalcev Cie ali pogodbenikov, ki jih je agencija najela za ta posel. Durham bo poskušal ugotoviti, ali je kdo od njih prekršil meje zakona oziroma meje dovoljenega, ki so bile v pravnih mnenjih Bushevega pravosodnega ministrstva postavljene precej "liberalno".

Grožnje s posilstvom matere in umorom otrok

Poročilo generalnega inšpektorja Cie med drugim navaja besede enega od zasliševalcev Cie, ki priznava, da jim bo čez deset let žal, da so to delali, vendar naj ne bi bilo druge izbire. Državo je bilo treba obvarovati pred terorističnimi napadi. Poročilo navaja, da so osumljencu za organizacijo napadov na ameriški rušilec Cole leta 2000 v Jemnu Abd al Naširiju nadeli kapuco ter na glavo prislonili pištolo in tudi električni sveder. Grozili so mu z aretacijo matere in posilstvom pred njegovimi očmi, če ne bo sodeloval.

Organizatorju napadov na ZDA 11. septembra 2001 Kalidu Šejku Mohamedu so zagrozili, da mu bodo pobili otroke, če bo prišlo do novega terorističnega napada na ZDA. Drugim osumljencem so grozili z usmrtitvijo, enega so poskušali prestrašiti z lažno usmrtitvijo drugega domnevnega terorista in podobno. Osumljence so med drugim pretepali, dušili, utapljali, slačili, izpostavljali mrazu, vročini, preprečevali spanec in podobno.

Republikanci proti, demokrati za

Večina Američanov neposredno po napadih 11. septembra s takšnimi metodami ni imela težav, vendar čas prinese pozabo in napoved agenta Cie, ki je predvideval, da bodo čez deset let težave, se je pokazala za pravilno. Kongresne republikance preiskava skrbi, za demokrate, kot je predsednik odbora za pravosodje Patrick Leahy, pa je potrebna, ker jasno kaže, da je Busheva administracija šla po temni poti opravičevanja mučenja. To je do nedavnega intenzivno počel nekdanji podpredsednik ZDA Dick Cheney, ki je trdil, da jim je s posebnimi metodami uspelo preprečiti napade.

Poročilo navaja besede agentov Cie, ki govorijo o uspešni preprečitvi napada na veleposlaništvo ZDA v Pakistanu, napadov na vlake in bencinske črpalke ter mostove. Generalni inšpektor pa meni, da so dokazi o koristnosti teh metod zelo vprašljivi. Ne glede na to, da se morda komu zdijo postopki s teroristi, kot je Mohamed, upravičeni, imajo ZDA zakone, ki prepovedujejo grožnje z usmrtitvijo.

Nova skupina za zasliševanja brez mučenj

Hkrati z objavo poročila je Bela hiša sporočila, da je Obama podpisal ukaz za oblikovanje nove posebne skupine, ki bo skrbela za zasliševanja terorističnih osumljencev. Nova skupina bo imenovana "zasliševalska skupina za ujetnike visoke vrednosti" ali s kratico HIG, njen sedež pa bo na sedežu zvezne policije FBI v Washingtonu. Nadzoroval jo bo Svet za nacionalno varnost in mučenj naj ne bi bilo več.

Postopke bodo vodili v skladu s priročnikom kopenske vojske za postopke z ujetniki, ki je bil nazadnje posodobljen septembra 2006. Med drugim ujetnikov ne bodo smeli slačiti, ščuvati nanje psov, jih izpostavljati mrazu in vročini, preprečevati zdravstvene oskrbe, spanje ter jim odrekati hrano in vodo.

Z novo skupino za zasliševanje se Obama poskuša še bolj oddaljiti od praks predhodnikove administracije. Do januarja prihodnje leto namerava zapreti taborišče za osumljene teroriste Guantanamo, ne glede na nasprotovanje kongresnikov, ki želijo onemogočiti selitev osumljencev na ameriška tla.

Ostajajo zasliševanja v tujini

Kljub vsem spremembam pa je Obama tudi razočaral svoje liberalne podpornike, ker namerava domnevno najbolj okorele teroriste zapreti za nedoločen čas brez sojenja. Gre za osebe, za katere so prepričani, da bodo nadaljevale teroristična dejanja, soditi pa jim menda ne morejo, ker se lahko zaradi spornih metod pretekle administracije zgodi, da jim ne bodo mogli dokazati krivde. Dokazi, pridobljeni z mučenjem, namreč ne veljajo.

Obamova administracija prav tako ne namerava prenehati izjemno sporno prakso izročanja osumljencev na zaslišanja v tujino. To so prej počeli zato, da se jim ne bi bilo treba ukvarjati z mučenjem. Po novem naj bi sicer s preverjanjem zagotovili, da mučenja ne bo niti v tujini.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Abacus
26. 08. 2009 02.37
ha ha amerika se je ujela v lastno zanko demokratičnih pravil...medtem ko na Kitajskem ,v rusiji ,Mynamaru... nimajo takih težav s "pravili" ,pač delajo kar se jim zazdi.. joj ta amerika
Ryan_S_Line
25. 08. 2009 20.00
amerika si skos kopuje vojaško opremo in ma najaco opremo in use in naj si kupujejo sej majo itak dost dnarja in tud z njimi držim. ne pa rusi al pa kitajci k ljudje stradajo za hrano oni pa use v vojsko dajejo lol
hint
25. 08. 2009 14.21
Amerika je država zločincev in bojazlivcev, ki se skrivajo za svojo vojaško premočjo.
MAGNUM50
25. 08. 2009 14.03
Kako bi bil vesel,čeprav bi bil to tudi konec za vse nas,da bi že enkrat nekdo sprožil ta smrtonosni projektil na Ameriko in Izrael !!! Ja,to bi bil praznik,čeprav verjetno nebi dolgo trajal!!!
porka.malorka
25. 08. 2009 12.54
kaki22 ma kakšen gestapo cia se je se to učila od mosada.
Svobodni
25. 08. 2009 12.49
Popravek kjer bo uničila svet
Svobodni
25. 08. 2009 12.47
mastaflash 25.08.2009, 09:53 4 obama=bush, isto sranje, drugo pakovanje Oba sodelujeta v skupini, kjer bo uničil svet.
MODRI TULIPAN
25. 08. 2009 11.06
jas bi jim vrnil milo za žajfo!nema usmiljenja!
Sin
25. 08. 2009 10.23
Cia...to so amaterji. Bi morali iti na kakšen tečaj k svojim prijateljem.
mastaflash
25. 08. 2009 09.53
+1
obama=bush, isto sranje, drugo pakovanje
luciluk
25. 08. 2009 09.44
CIA = Gestapo metode so čisto enake!!!!!!!!
Sadjar
25. 08. 2009 09.39
Grozijo jim seveda zato da si ne bi upali pisniti da nimajo nič pri tem. CIA=mafija
miss_Brightside
25. 08. 2009 09.39
tole mal spominja na talionsko pravo....ne čist dobesedno, sam nasilja ne moreš reševat z nasiljem!!
manco-capac
25. 08. 2009 08.34
Zahodni talibani!
.col.
25. 08. 2009 08.29
ko velik je napisan!men se tega ne da brat!
Anri Tomic
25. 08. 2009 08.23
Tako kot vedno!! Amrika bo ostala amerika ne glede na predsednika! Psi bodo lajali karavana pa bo šla dalje! Vse bo ostalo tako kot je bilo. Mogoče Gvantanamo zaprejo in seveda odprejo kakega drugega ki bo malenkost bližje recesije in zmanjšanju stroškov v prid. Drugače če še niso bili teroristi so to postali tisti trenutek ko jih je dobil ameriški sistem v roke! Vsaj jaz bi 100% po taki torturi zahteval kakršno koli zadoščenje! Ker pa vem da ga na ameriškem sodišču lahko samo sanjam bi vsekakor poiskal parvico drugje!
_glamour_
25. 08. 2009 08.19
posilstvo žene pred njegovimi očmi, če ne bo sodeloval? wtf??