Tujina

Chirac verjetno pred sodnika zaradi korupcije

Pariz, 30. 10. 2009 10.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nekdanjemu predsedniku Jacquesu Chiracu bodo sodili zaradi domnevne korupcije, v katero naj bi bil vpleten še v času, ko je bil pariški župan.

Chirac je bil župan Pariza od leta 1977 do leta 1995, nato pa je bil 12 let še predsednik države.
Chirac je bil župan Pariza od leta 1977 do leta 1995, nato pa je bil 12 let še predsednik države. FOTO: Reuters

Francosko sodišče je odredilo sojenje zaradi spornih nezakonitih pogodb, ki naj bi jih sklepal v času županovanja. Pred tem je javni tožilec sicer zatrjeval, da proti Chiracu ni nobenega postopka. Sedaj pa naj bi sojenje proti njemu sprožili zaradi poneverb pri 35 delovnih pogodbah, ki jih je Pariz sklenil s Chiracovimi prijatelji oziroma njegovimi političnimi sodelavci. Če bo prišlo do pritožbe, bo tako imelo glavno besedo glede morebitnega sojenja prizivno sodišče.

Sodnica Xaviere Simeoni, ki vodi primer, je prepričana, da je 21 delovnih pogodb bilo sklenjenih za delo, ki ni bilo opravljeno.

Kar štri desetletja osrednja osebnost v francoskih medijih

Sedaj že upokojeni 76-letni Chirac je bil župan francoske prestolnice med letoma 1977 in 1995. Leta 1995 je bil izvoljen za predsednika, položaj pa je zasedal 12 let, do leta 2007. Ves čas predsedovanja je užival imuniteto.

Do zdaj v Franciji niso še nobenemu državnemu voditelju sodili zaradi korupcije, zato bi morebitno sojenje predstavljalo pravo klofuto človeku, ki je bil v Franciji v središču pozornosti kar štiri desetletja. Kot upokojenec je še dodatno zaslovel s pisanjem svojih spominov, ustanovil pa je tudi dobrodelno organizacijo. Kljub temu da mu do zdaj niso sodili, pa so bili zaradi korupcije že obsojeni njegovi številni sodelavci in zavezniki.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hint
30. 10. 2009 17.02
Enaka usoda čaka berluskonija
ninja.subversion
30. 10. 2009 12.32
kateri drzavni voditelj pa je ze bil kdaj posten? ^^