Tujina

Chirac obsojen zaradi 'fantomskih zaposlitev'

Pariz, 15. 12. 2011 11.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
2

Nekdanji francoski predsednik Jacques Chirac je bil zaradi "fantomskih zaposlitev" obsojen na dve leti pogojne kazni. 78-letni Chirac naj bi na stara leta izgubljal spomin, zato ni bil navzoč pri obsodbi.

Sodnik Dominique Pauthe je nekdanjega francoskega predsednika Jacquesa Chiraca (78) spoznal za krivega korupcije in ga obsodil na dve leti pogojno. Sodnik je razsodbo izrekel v njegovi odsotnosti. Po besedah zdravnikov namreč Chirac trpi za izgubo spomina in njegovo zdravstveno stanje ni dovoljevalo navzočnosti na sojenju.

Na sojenju je bil zaradi dveh primerov navideznih zaposlitev, ki naj bi jih odprli, da bi pridobili sredstva za njegovo stranko v času, ko je bil župan Pariza med letoma 1977 in 1995. Želeli so dobiti denar za stranko Zbor za republiko (RPR), predhodnico današnje Zveze za ljudsko gibanje (UMP), s katero je Chirac pozneje zmagal na predsedniških volitvah.

Jacques Chirac je prvi nekdanji francoski predsednik po drugi svetovni vojni, proti kateremu je potekal sodni proces.
Jacques Chirac je prvi nekdanji francoski predsednik po drugi svetovni vojni, proti kateremu je potekal sodni proces. FOTO: Reuters
Skupno več kot 20 lažnih delovnih mest so odprli v Parizu in v predmestju Nanterrea v času pred predsedniško kampanjo, s katero je Jacques Chirac uspešno osvojil predsedniški položaj.

Chirac je vse obtožbe zanikal. Za tovrstno kaznivo dejanje mu je sicer grozilo deset let zapora in kazen do 150.000 evrov. Za marsikoga je bila sicer razsodba presenečenje. Svetovalec obrambe Georges Kiejman upa, da sodba ne bo spremenila globoke naklonjenosti, ki jo Francozi čutijo do Chiraca.

Zadovoljni pa so v protikorupcijski organizaciji Anticor, kjer so se zavzemali za sojenje. Njihov pravni zastopnik Jerome Karsenti je dejal, da je bila odločitev "dokaz zrelosti, transparentnosti in demokracije. Mislim, da je to zgodovinska odločitev in zelo pomembna za prihodnost francoske demokracije." Tudi tiskovni predstavnik opozicijske Socialistične stranke Benoit Hamon je menil, da je obsodba "dober znak za francosko demokracijo". Chiracova posvojenka vietnamskega rodu, 54-letna Anh Dao Traxel, pa je prepričana, da je razsodba "prestroga".

Chirac, ki je bil na čelu Francije med letoma 1995 in 2007, je prvi nekdanji predsednik Francije po drugi svetovni vojni, proti kateremu je potekal sodni proces in ki mu je bila izrečena kazen. Pred tem je francosko tožilstvo leta 1945 zaradi sodelovanja z nacisti obsodilo francoskega maršala Philippea Petaina.

Obsodili so še sedem ljudi

Poleg Chiraca je tako obsodilo še sedmerico zaradi pomoči pri odpiranju lažnih zaposlitev, dva pa oprostilo. Že leta 2004 je bilo v povezavi s tem primerom obsojenih več ljudi, med njimi tudi sedanji zunanji minister Alain Juppe, ki je bil obsojen na 14 mesecev pogojno.

Mesto Pariz, na čelu katerega je sedaj socialistični župan, je opustilo tožbo proti Chiracu zaradi povzročene škode, potem ko sta nekdanji predsednik in stranka UMP pristala na plačilo 2,2 milijona evrov.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Roxy79
15. 12. 2011 21.40
Sej tud pr nam imajo politiki izredno slab spomin..pa so stari 50 let in manj.
Peter Kralj 1
15. 12. 2011 11.43
+1
Očitno je začel nekontrolirano dajati izjave.