Tujina

Odvetnik: Za Chiraca sem osebno predajal kovčke s podkupnino

Pariz, 12. 09. 2011 15.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nekdanji francoski predsednik Chirac in nekdanji premier de Villepin naj bi v zameno za dopuščanje zlorabe moči v Afriki prejela okoli 20 milijonov dolarjev gotovine, pravi njun nekdanji svetovalec in odvetnik.

"Ocenjujem, da sem gospodu Chiracu in Dominiqueu de Villepinu skupno predal okoli 20 milijonov dolarjev," je medijem zaupal nekdanji predsednikov svetovalec Robert Bourgi.
"Ocenjujem, da sem gospodu Chiracu in Dominiqueu de Villepinu skupno predal okoli 20 milijonov dolarjev," je medijem zaupal nekdanji predsednikov svetovalec Robert Bourgi. FOTO: Reuters

Nekdanji francoski predsednik Jacques Chirac in nekdanji francoski premier Dominique de Villepin naj bi od več afriških voditeljev med letoma 1995 in 2005 nezakonito prejela okoli 20 milijonov dolarjev v gotovini, je za radio Europe 1 danes dejal odvetnik in nekdanji Chiracov svetovalec za Afriko Robert Bourgi. Kot pravi, naj bi osebno predajal kovčke z denarjem, od katerega je deset milijonov dolarjev gotovine šlo tudi za Chiracovo predsedniško kampanjo leta 2002. Denar naj bi sicer prihajal od voditeljev Senegala, Burkine Faso, Slonokoščene obale, Gabona in Konga, poročajo tuji mediji.

"Ocenjujem, da sem gospodu Chiracu in Dominiqueu de Villepinu skupno predal okoli 20 milijonov dolarjev," je za radio povedal Bourgi, ki je te podatke prvič javno razkril v nedeljo v enem od francoskih časnikov. Na vprašanje, kaj so afriški voditelji prejeli v zameno za denar, je Bourgi dejal: "Laži, laži, laži, neizpolnjene obljube, kar pomeni, da naj bi Francija spregledala določene zlorabe moči v Afriki."

Trditve nekdanjega svetovalca bi lahko največ škode povzročile nekdanjemu premierju de Villepinu, ki naj bi bil čez sedem mesecev na predsedniških volitvah eden glavnih tekmecev sedanjemu predsedniku Sarkozyju. (Na fotografiji Nicolas Sarkozy ter Dominique de Villepin)
Trditve nekdanjega svetovalca bi lahko največ škode povzročile nekdanjemu premierju de Villepinu, ki naj bi bil čez sedem mesecev na predsedniških volitvah eden glavnih tekmecev sedanjemu predsedniku Sarkozyju. (Na fotografiji Nicolas Sarkozy ter Dominique de Villepin) FOTO: Reuters

Podobne podkupnine naj bi prejemali tudi prejšnji francoski predsedniki

Podoben sistem nezakonitega prejemanja denarja naj bi po njegovih besedah obstajal tudi v času nekdanjih francoskih predsednikov Georgesa Pompidoua, Valeriea Giscarda d'Estainga in Francoisa Mitteranda, vendar pa ne more oceniti, kolikšne vsote denarja so bile predane, saj v to takrat ni bil neposredno vpleten.

'Želim si čiste Francije'

Bourgi je priznal, da svojih trditev sicer ne more podpreti z dokazi, z zgodbo pa naj bi približno sedem mesecev pred predsedniškimi volitvami prišel na dan zato, ker si želi "čiste Francije". Odvetnika obeh sta njegove trditve medtem že zanikala, škodile pa bi lahko sicer predvsem de Villepinu, potencialnemu tekmecu sedanjega predsednika Nicolasa Sarkozyja.

Villepin, ki se ga mednarodna skupnost spominja predvsem po njegovem nasprotovanju vojni v Iraku, je že dejal, da poskušajo z očitki škoditi njegovim prizadevanjem za položaj predsednika. Bourgi naj bi bil sicer blizu Sarkozyju, čeprav je v intervjuju dejal, da ni ne neuraden ne uraden svetovalec predsednika, ampak le nekdo, ki so ga vprašali za nasvet. Je pa Bourgi za radio poudaril, "da se ni pod Sarkozyjem nič ustavilo".

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mac4_m
12. 09. 2011 19.41
človek se sprašuje, kaj vodi vodeče tega sveta v tako nečloveške, nore, neumne odločitve. In nazadnje zveš, da nek najbolj pomemben človek v državi - deležnik najvišje časti nekega naroda proda svoje ime, čast, ponos, čast svoje domovine za kovček bankovcev. Nevredno cenenega kriminalca kaj šele neke osebnosti. Zares zelo zelo žalostno...
saintjozef
12. 09. 2011 19.30
Ops, to je v Franciji.....
martinkrpan1
12. 09. 2011 16.17
čist vsi so prodani do zadnjega