Tujina

Cheneyju je žal

Washington, 16. 02. 2006 09.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ameriški podpredsednik je dejal, da mu je žal, da je med lovom ustrelil odvetnika Whittingtona.

Podpredsednik ZDA Cheney na lovu
Podpredsednik ZDA Cheney na lovu FOTO: Reuters

Ameriški podpredsednik Dick Cheney je v sredo deloma popustil pod pritiski medijev, demokratov in celo republikancev ter na televiziji Fox pojasnil sobotno lovsko nesrečo, ko je ustrelil 78-letnega odvetnika Harryja Whittingtona. Kritikov to ni zadovoljilo in zahtevajo, naj ima raje pravo novinarsko konferenco, na kateri bi podrobneje pojasnil vse okoliščine. Med njimi je bil tudi republikanski kongresnik Christopher Shays iz Connecticuta.

Cheney je v soboto lovil prepelice na ranču Armstrong v južnem Teksasu in po nesreči s šibrovko ustrelil Whittingtona. Poškodoval ga je po obrazu, vratu in prsnem košu. Whittington je v torek doživel lažji srčni napad, potem ko mu je ena od šiber prilezla v srce, a se mu je stanje v sredo že izbiljšalo.

Cheney se je pred mediji branil, da ni imel s sabo tiskovnega predstavnika in ko je Armstrongova predlagala obvestiti medije, je privolil v njen predlog ter v sredo za to prevzel odgovornost. Cheney je zamudo pri obveščanju javnosti ter celo svojega šefa predsednika Busha opravičeval tudi s tem, da je šlo za dogodek brez primerjave v zgodovini in da je šlo za zelo zapleteno situacijo.

Prikrivali nesrečo

Ameriška javnost o dogodku ni vedela nič, dokler ni novice v nedeljo na svoji spletni strani objavil lokalni časopis Corpus Christi Caller-Times. Časopis je obvestila lastnica ranča Katharine Armstrong, ki je dejala, da je Whittington naredil napako, ker se ni oglasil, ko se je Cheneyju približal od zadaj. Cheney je v tem trenutku spremljal let prepelice se obrnil in sprožil ter zadel lovskega tovariša.

Podpredsednik se je nekaj dni spretno izogobal televizijskim kameram in mikrofonom
Podpredsednik se je nekaj dni spretno izogobal televizijskim kameram in mikrofonom FOTO: Reuters

Užaljei novinarji

Dopisniki Bele hiše v Washingtonu so zagnali vik in krik iz užaljenosti, da niso prvi dobili novice o dogodku. Tiskovnega predstavnika Bele hiše Scotta McClellana so do srede nenehno zasipali z vprašanji, kako je to mogoče, da nihče ni obvestil ameriške javnosti takoj po dogodku, zakaj je Cheney predsednika Georgea Busha poklical šele v ponedeljek in zakaj so ga šerifovi pomočniki lahko zaslišali šele v nedeljo, dan po nesreči.

McClellan se je branil po svojih močeh, Cheney pa se je vztrajno skrival pred javnostjo, dokler ni prekipelo tudi republikancem. Na podpredsednika ZDA se je vsula poplava šal, prav tako pa tudi obtožbe o aroganci in "soliranju" mimo Bele hiše.

Nastopil na 'republikanski' televiziji

Cheney se je v sredo odločil za najbolj varno soočenje z javnostjo preko televizije Fox, ki je naklonjena republikancem, a kritikov to ni pomirilo. Dejal je, da je bila nesreča, za katero sprejema popolno odgovornost, najhujši dan v njegovem življenju.

Cheney je o lovski nesreči prvič spregovoril na televizijski mreži FOX, ki je znana kot zagovornica republikancev
Cheney je o lovski nesreči prvič spregovoril na televizijski mreži FOX, ki je znana kot zagovornica republikancev FOTO: Reuters

Priznal je tudi, da je spil eno pivo za kosilo, sicer pa nič, saj je alkohol na lovu nevaren. Cheney je opisal tudi podrobnosti glede dogodka in okoliščin, ki pa niso prinesle nič, kar ne bi bilo znanega že doslej, razen morda, da je po strelu pritekel k Whittingtonu in dejal: "Harry nisem vedel, da si za mano," medtem ko je ustreljeni molče ležal v šoku in krvi. 

Cheney je povedal, da je še sreča, da ima vedno s sabo zdravnike, ki so ustreljenega hitro oskrbeli. Dodal je tudi, da mu v tistem trenutku ni prišlo na misel, da bi klical novinarje, ampak ga je skrbela usoda človeka, ki ga je enkrat označil za znanca, drugič za prijatelja.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.