Tujina

Cheney za mučenje

Washington, 28. 10. 2006 10.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ameriški podpredsednik Dick Cheney naj bi javno zagovarjal mučenje terorističnih osumljencev.

Ameriški podpredsednik Dick Cheney se je ponovno znašel pod plazom kritik, potem ko je v petek prišlo na dan, da je pred dnevi v pogovoru za radijsko postajo iz Severne Dakote domnevno zagovarjal mučenje terorističnih osumljencev. Cheneyju v bran so v petek stopili njegova žena Lynne Cheney, tiskovni predstavnik Bele hiše Tony Snow, predsednik ZDA George Bush pa je zagotovil, da oni ne mučijo.

Dick Cheney je poskrbel za novo zgražanje svetovne javnosti
Dick Cheney je poskrbel za novo zgražanje svetovne javnosti FOTO: Reuters
Nova navodila za zasliševanje terorističnih osumljencev, ki jih je ameriška vojska objavila septembra prepovedujejo tehniko zasliševanja, ki ji Američani rečejo "water-boarding". To pomeni, da človeka privežejo na desko in ga držijo pod vodo, da ima občutek, da se bo utopil. Ta "tehnika" po Ženevskih konvencijah spada v definicijo mučenja.

Radijski voditelj je Cheneyja vprašal, ali se mu zdi problematično potapljanje osumljencev v vodo, če to lahko reši življenja. Cheney je odgovoril, da zanj to ni problematično, čeprav pa so ga v preteklosti imenovali podpredsednik za mučenje, ne glede na to, da ZDA ne mučijo. Tony Snow se je nato v petek, ko je zadeva prišla na dan in se je vsulo ogorčenje skupin za človekove pravice, prepiral z novinarji o tem kaj je Cheney v resnici mislil, ko je odgovoril na vprašanje.

Snow je novinarje prepričeval, da Cheney ni mislil na to tehniko, ko je odgovarjal na vprašanje, ki menda ni bilo dobro oblikovano. Na vprašanje, naj potem razloži kaj pomeni potapljanje v vodo, je Snow odgovoril, da pomeni pač potapljanje v vodo. Lynne Cheney je nato na televiziji CNN ogorčeno trdila, da njen mož ni govoril o "tehniki", Bush pa se je podrobnostim izognil in novinarjem le zagotovil, da ZDA pač ne mučijo.

Protest pred Belo hišo
Protest pred Belo hišo FOTO: Reuters

Cheneyjev urad je izdal pojasnilo, da ZDA le zaslišujejo ljudi, ki jih poberejo na bojišču, da ugotovijo ali imajo informacije, ki lahko pomagajo zaščititi ZDA.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kgb@akcija.net
28. 10. 2006 11.36
njemu ne bi škodilo če bi ga mal potunkal da bi k pamet pršu