Tujina

Pred odhodom na Kubo je Chavez predal nekatere naloge

Brasilia/Havana, 16. 07. 2011 10.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
9

Venezuelski predsednik se je odločil za zdravljenje na Kubi, kjer so mu odstranili tumor. V času njegove odsotnosti bosta za sprejemanje določenih odločitev pooblaščena podpredsednik in finančni minister.

Venezuelski predsednik Hugo Chavez je zavrnil poziv opozicije, naj za obdobje, ko se bo na Kubi zdravil zaradi raka, preda svoje predsedniške naloge podpredsedniku Eliasu Jaui. Odločil se je, da Jaui in finančnemu ministru Jorgeju Giordaniju podeli le določena pooblastila, in sicer tista, ki vključujejo proračunske zadeve. "Pooblastil ju bom za nekatere naloge, ki sem jih do zdaj opravljal sam," je povedal Chavez.

Kot poročajo tuji mediji, naj bi Chavez sicer najprej razmišljal o kemoterapiji v Braziliji, a je na koncu zmagala zdravniška oskrba na Kubi, kjer so mu tudi odstranili maligni tumor iz medenične votline.

56-letni Chavez je v sredo priznal, da bo za zdravljenje raka morda potreboval kemoterapijo, zanikal pa je, da bi se mu tumor, "skoraj tako velik kot žoga za košarko", razširil na debelo črevo ali želodec. Za katero vrsto raka je Chavez zbolel, uradni Caracas doslej še ni sporočil.

Doma so že začeli ugibati, ali bo Chavez dovolj pri močeh, da se bo na volitvah 2012 potegoval za še en mandat. Tuji poznavalci pa menijo, da bo deležen pritiskov, naj vodenje države začasno preda v roke podpredsednika Eliasa Jauaja.

Chavez s hčerama
Chavez s hčerama FOTO: Reuters

 

 

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kim llsung
16. 07. 2011 18.04
nekoc so vsi govorili ziveti ameriske sanje danes lasten narod umira na obroke sam elita se ima fino ce bi chavez vodli ameriko bi se jim dost bolje pisalo tko da drzimo pesti za huga ce bi rdeci vodili svet bi bilo bolje ker ta kapital nas bo zive pojedu
CRNALUKNJA
16. 07. 2011 16.38
Čavez,čim prej se pozdravi in takoj v boj protiv usranemu zahodu in še hujšim domačim izdajalcem.Ne dovoli da te najde vsoda Gadafijeve libije....
morjejeslano
16. 07. 2011 16.01
Ej narod moj, kako takoj potegnete za mediji in začnete pljuvati po ljudeh, o katerih nič ne veste, tako kot jaz ne, pa vendar ne mislim klobasati o tem, kako da je on zanič predsednik. Kot da nimamo doma enega, s katerim bi se morali ukvarjati. Jaz pravim samo, hvala bogu, še imamo nekaj trdnjav, ki se upirajo novemu svetovnemu redu in morali bi jim biti hvaležni, da se borijo namesto nas. Če je kdo slučajno danes videl dokumentarec Majkla Moora o ljudeh, ki so pomagali pri reševanju 11/9 in njihove usode, potem je videl vse. Ti ljudje, ki so tam zboleli, morajo danes svoji državi dokazovati, da so zboleli prav zaradi te pomoči, dobiti morajo zdravniško potrdilo, kar pa je v ZDA popolnoma nemogoče, poleg milijon drugih dokazil seveda, da so tam pomagali več mesecev, in druga sranja. Pač tem ljudem nihče danes ne priznava, da so heroji, celo povedo jim, kaj pa ste delali tam, to so namreč v glavnem prostovoljci, katere so ob tragediji množično pozivali, da naj se odzovejo klicu. Danes pa jih na Kubi zastonj zdravijo in ti ljudje ne morejo verjeti, da v tej Kubi sploh imajo zdravnike, da so pa zastonj, pa jim je nedoumljivo. Oprema in oskrba ter zdravila so tam v tej sovražni državi zastonjj in dokler niso tega doživeli, so verjeli temu, kar jim doma, v najbolj svobodni in pravični deželi ZDA vsak dan razlagajo. Ta izkušnja jim je odprla oči, škoda, da so bili le trije, več milijonov američanov pa še kar verjeme vladi in medijem. In za Kubo tudi pravijo, da je rdeča, da jo vodijo rdečkarji, komunisti. Ampak tam na ulici, ko so snemali, so ljudje prijazni, nasmejani, zgledajo zadovoljni, se družijo. Res verjetno nimajo materialnih dobrin kot v ameriki, ampak je več kot očitno, da tudi brez vse nepotrebne navlake živijo bolj zadovoljno kot večina svobodnega sveta.
Weisser Hai
16. 07. 2011 15.40
Cavez gre na Kubo,. ker misli da mu bo slednja resila zivljenje. To je vse...kaj pa JUGO Slovenski komunisti...ali tudi kaj na Kubo potujejo...no pa si poglejmo(nevem kaj jim preostane drugega sicer) Ivan Kramberger ali Ivek sem jaz..Ivek si ti..Iveki smo mi vsi ! PRAVICA DO RESNICE DANES(resnica o komunisticnih zlocinih napram "Slovenskemu" in Hrvaskemu narodu dan danes) !!! KAJ IMATA KRAMBERGER IN VUKOVAR SKUPNEGA...zakaj situacija kot je v JUGO "SLOVENSKI" DRZAVI..KDO SO "SLOVENSKI" IN HRVASKI POLITIKI... V google vnesite tekst "Ivan Kramberger ali..Ivek sem jaz..Ivek si ti..Iveki smo mi vsi". Nazaj na barikade !! Naj Ivekov duh zivi naprej v vseh nas !! SMRT KOMUNIZMU; SVOBODA NARODU !!!
legnum
16. 07. 2011 15.35
Ta je prvi ki je tajkunom v svoji državi vse pobral in razdelil med narod bedaki Slovenski.
terra luna
16. 07. 2011 13.15
tko kt ta lahko vsak 5 letnik vod državo
polnjenapaprika
16. 07. 2011 12.05
malo bul pouhne čerkice ;)
JezekTekaTeka09
16. 07. 2011 11.35
ta ne bo dolg ...
upornik18
16. 07. 2011 11.14
prekleti redečkarji.