Tujina

Sredi noči v neoznačen grob pokopali tudi drugega brata Kouachi

Pariz, 18. 01. 2015 10.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Pri reviji Charlie Hebdo so oznanili, da bodo še enkrat ponatisnili zadnji izvod, da bi tako zadostili mednarodne zahteve. V islamskih državah so potekali protesti, v katerih so zažigali cerkve. Medtem so v Parizu pokopali Cherifa Kouachija.

Naslovnica - 1
Naslovnica - 1 FOTO: Reuters

Pri reviji Charlie Hebdo so oznanili, da bodo še enkrat ponatisnili izvod, ki je izšel po krvavem napadu na uredništvo, da bi tako zadostili mednarodne zahteve.

Najprej so natisnili tri milijone izvodov revije, ki so jo tokrat prevedli v 16 jezikov, a je še isti dan pošla. Nato so dodali še dva milijona, zdaj še dva, kar pomeni, da bo revija izšla v neverjetni nakladi kar sedmih milijonov izvodov. Sicer so prodali okoli 30.000 izvodov.

Številni, ki so kupili zadnjo številko, revije prej niso brali, še več, mnogi zanjo niti niso slišali.

V kanadskem francosko govorečem Montrealu so se v petek vile vrste, a bi dobile svoj izvod, a v Kanado jih je prispelo le 1500. Številni so v tem tednu svoj izvod v angleščini iskali tudi v Londonu.

''Rada bi pokazala solidarnost. Poznam zgodovino, zato moramo zaščititi svobodo govora. To je zelo pomembno in zato sem tu,'' je komentirala v vrsti čakajoča 22-letna Moritz Riewoldt. V vrsto pred knjigarno, kjer so v južnem Kensingtonu prodajali revijo, se je postavila že okoli polnoči, da je imela prednost pred okoli 300 ostalimi kupci.

Protesti

A številne muslimane je revija, na naslovnici katere je znova prerok Mohamed, ki v rokah drži napis ''Jaz sem Charlie'', užalila in sprožili so se protesti.

V islamskih državah Pakistan, Alžirija in Niger so v petek in soboto potekali nasilni protesti, v katerih so požigali francoske zastave, zažigali so tudi krščanske cerkve. V Nigru je v protestih umrlo 10 ljudi.

Ukinili časopis

Napad na francosko revijo je bil napad na svobodo govora in solidarnost z ubitimi so izkazali tudi številni zvezdniki. Tako je igralec George Clooney na podelitvi globusov nosil broško ''Jaz sem Charlie''. In takšno fotografijo so objavili na naslovnici iranskega časopisa Mardom e-Emruz (Ljudje danes), dodali so naslov ''Tudi jaz sem Charlie''.

Zaradi tega so si prislužili ukinitev časnika, saj so naslovnico sodniki označili za nespodobno, čeprav pri časniku niso izrazili podpore francoski reviji.

Iranska vlada je sicer napade na revijo obsodila, hkrati pa je obsodila tudi samo revijo, saj je objavljala ''provokativne'' karikature, ki žalijo islam.

Savdski verniki napovedujejo tožbo zoper Charlie Hebdo

Vodja savdske Organizacije za islamsko sodelovanje je Ijad Madani je povedal, da namerava organizacija tožilti uredništvo Charlie Hebdoja. Zdaj še pregledujejo francosko in evropsko zakonodajo, nato pa nameravajo sprožiti pravni postopek, saj so kot pravijo, karikature omenjenega tednika prizadela čustva muslimanov po svetu.

"Svoboda govora ne dovoljuje sovražnega govora in ne sme prizadeti drugih. Priseben človek, ne glede na doktrino, religijo ali vero, ne more dovoliti, da se norčujejo iz njegovih prepričanj," je dejal, ki je tudi nekdanji minister za kulturo.

Pokopali tudi drugega brata Kouachi

Brata Kouachi sta ubila 12 ljudi.
Brata Kouachi sta ubila 12 ljudi. FOTO: Twitter

Med tem so v neoznačen grob pokopali tudi Cherifa Kouachija, enega izmed napadalcev na revijo Charlie Hebdo. Ob poostreni varnosti so ga sredi noči pokopali v domačem okolju, pariškem predmestju Gennevilliers.

Njegovega brata in sostorilca Saida Kouachija so pokopali v petek na vzhodu mesta Reims. Župan mesta je bil proti pokopu, a ga je moral dovoliti, ker tako določa zakonodaja.
Brata sta bila pokopana v neoznačena grobova, da bi preprečili zbiranje islamistov.

Zaenkrat še ni jasno, kako in kdaj bo pokopan Amedy Coulibaly, ki je v judovski trgovini ubil štiri jude, da pred tem pa še policistko.
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3