Tujina

Podkupiti naj bi se pustil tudi španski evroposlanec

London, 27. 03. 2011 10.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Sunday Times je objavil ime še četrtega evroposlanca z 'roko v marmeladi'. Gre za poslanca iz Španije Pabla Zalba Bidegaina. V zameno za denar naj bi bil pripravljen vložiti amandma na zakon o varstvu potrošnikov.

Pablo Zalba Bidegain
Pablo Zalba Bidegain FOTO: Evropski parlament

Britanski časnik The Sunday Times je danes objavil ime še četrtega evropskega poslanca, ki naj bi v zameno za denar bil pripravljen podpreti evropski zakon v dobro plačnika. V okviru škandala ''denar-za-zakone'' je sedaj v javnost prišlo še ime Pablo Zalba Bidegain.

Gre za evropskega poslanca iz Španije, sicer iz vrst Evropske ljudske stranke (EPP), ki so ga novinarji časnika pod krinko zalotili z 'roko v marmeladi'. Kot poroča časnik, so ga namreč posneli, medtem ko je pristal, da bo predlagal amandma k zakonu o zaščiti potrošnikov v zameno za denar.

Tudi njemu ponujali 100.000 evrov

Zalba naj bi minuli mesec vložil amandma, ki so ga zanj napisali novinarji Sunday Timesa, ki so se predstavljali kot lobisti. Ta amandma je sedaj že del uradnih dokumentov parlamenta in bi dejansko lahko postal del zakona, saj je Zalba tudi odgovoren predstavnik za zakonodajo, ki jo je nameraval spremeniti glede na dogovor z novinarji pod krinko, poroča časnik.

36-letni Zalba prihaja iz Pamplone, pred nastopom poslanske funkcije pa se je ukvarjal z gospodarstvom. Po navedbah časnika ima pomembno vlogo v EPP, saj deluje kot poročevalec v senci za direktivo o kompenzacijskih shemah za investitorje, to je predlagani nov zakon za zaščito investitorjev, ki so izgubili vloženi denar.

Novinarji pod krinko so se z Bidegainom prvič sestali 19. januarja v njegovi pisarni v Strasbourgu. Pojasnili so mu, da prihajajo iz londonskega lobističnega podjetja, ki išče ''partnerja v parlamentu'', ki bi lahko pomagal pri vplivanju na zakonodajo. Zalba je odvrnil, da je načeloma za poslanca enostavno amandirati zakon. ''Lahko vložim amandma na katero koli poročilo, ki ga pripravi Evropski parlament,'' je dejal.

Thaler in Strasse sta se že odpovedala stolčku v EP, Severin pa tega ni storil. Kaj bo naredil Bidegain?
Thaler in Strasse sta se že odpovedala stolčku v EP, Severin pa tega ni storil. Kaj bo naredil Bidegain? FOTO: Reuters

Tudi njemu so ponudili letno plačilo 100.000 evrov za delo v ''svetovalnem odboru'' in mu dali dva tedna za razmislek preden bi se znova sestali v Bruslju. Poslanec jim je dal vedeti, da bi ''definitivno'' delal v tem odboru, če njegova stranka ne bo zahtevala, da nastopi na lokalnih volitvah v Španiji.

Gre za to, da direktiva predvideva, da bi morala investicijska podjetja promovirati shemo na svojih spletnih straneh. Zahteva ''lobistov'' je bila, da Španec z amandmajem to prepreči in omogoči, da se podjetja izognejo osveščanju o shemi.

Obtožbe zanika

Ko ga je časnik soočil z resnično situacijo, je Španec dejal, da je zavrnil delo za denar, čeprav tega ni na nobenem posnetku. Ob tem pa je še vztrajal, da je sam spisal amandma.

Njegovi odvetniki so sicer pozneje vztrajali, da ni nikoli hotel sprejeti posla. Po njihovih navedbah je amandma predlagal, ker se mu je ideja zdela dobra in bi izboljšala zakonodajo ter da pri tem denar ni igral vloge. Poleg tega naj bi se celo posvetoval s kolegi v parlamentu, ki so mu priporočili, da naj vendarle predlaga amandma.

Thaler in Strasser odstopila, Severin še ne

Sunday Times se je lotil tudi Thalerja.
Sunday Times se je lotil tudi Thalerja. FOTO: Blaž Garbajs

To je že četrti evroposlanec, ki ga časnik obtožuje koruptivnosti. Pred tem so razgalili nekdanjega slovenskega zunanjega ministra Zorana Thalerja, romunskega evroposlanca Adriana Severina in nekdanjega avstrijskega notranjega ministra Ernsta Strasserja.

Vse tri sedaj preiskujejo pristojne oblasti. Njihove pisarne v Evropskem parlamentu pa so zapečatili, da bi preprečili morebitno uničevanje dokazov.

Strasser in Thaler sta odstopila z mest evropskih poslancev v 48 urah po razkritju, Severin pa se še vedno oklepa poslanskega mesta. Vrgli so ga sicer tako iz poslanske skupine socialistov v EP kot tudi iz njegove lastne stranke, v EP pa so ga izžvižgali, a kljub temu ni odstopil.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (106)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Prophet
28. 03. 2011 15.27
Se ve kdo si je izmislil ta zakon v Sloveniji o ne snemanju kršitelja. Kršitelj samii. Novinarji bi morali te podgane vse eno na skrivaj posnet in objavit na youtubeu.Da vemo državljani s kom imamo opravka in koga volimo.
smusmu
28. 03. 2011 15.24
V S A K človek ima svojo ceno, večino se da kupiti že z denarjem....
Krematorij666
28. 03. 2011 15.23
vodja 27.03.2011, 22:45 Napeljevanje k zločinu oziroma korupciji je tudi kaznivo! Upam, da bodo organi ustrezno odreagirali zoper novinarje! Potem je kaznivo tudi delo kriminalistov pod krinko...tudi oni napeljejo prekupčevalce mamil, avtomobilov...tudi pedofile lovijo tako, da jim nastavljajo zanke...
krtaca15
28. 03. 2011 14.43
Ma zaprite že ta babilonski stolp. A se nismo že v Jugoslaviji naučili da ta sistem ne deluje?
Kozorog123
28. 03. 2011 08.36
Kak odstop Talerja in podobnih poslancev. Pregon iz EU in huda zaporna kazen, to bi neki pomagal :D
cirenij
28. 03. 2011 07.15
Sam Bog ve, koliko jih je še. In kaka zakonodaja se sprejema po njihovi zaslugi. Tudi v našem parlamentu. Le, da se pri nas nič ne odkrije ali pa se vse prikrije.
Tanja321
28. 03. 2011 00.47
Jst bi tut sprejela podkupnino - kar je razlog, da nism primerna za politiko. Nasploh taki ljudje niso primerni, da bi odločal o tok pomembnih stvareh. In zato bi mogl nekako "prefiltrirat" folk, k vstopa v politiko in ne kr spuščat not vseh povprek, k majo mal govorniških sposobnosti in znajo prepričat folk. Kar je pa seveda nemogoče. In zato proti takim stvarem nimamo velik moči, ker se zadevo z lahkoto prikrije. Podkupvanje je vedno blo in vedno bo prisotno v politiki.
ateistek
28. 03. 2011 00.38
@vodja: Napeljevanje poslancev s strani novinarjev na korupcijo, ni kaznivo dejanje, ker je v ozadju javni interes.
djdj
27. 03. 2011 23.37
To je bila šele predjed. Upam da dobimo še vse ostale obroke.
crnkamn
27. 03. 2011 23.25
Ukinte lobiranje! Tistega poslanca, ki je ostal v parlamentu bi avtomatsko moral vrzt vn. Zame videoposnetek ni nezakonit, ker v praksi noben ne bo pristal na video posnetek nato pa vzel kuverto s kesam, drugace so pa potem vsi video posnetki policije, prisluhi itd nezakoniti ce ne obvestite (krsitelja) da ga snemate. (upam da boste vsaj taksne bedaste zakone preklicali, ker drugace ni sans, da bo bilo kdo od teh koruptivnih poslancev tako iz leve in desne odgovarjal kazensko in sel zdet!
pupa_od_anbot
27. 03. 2011 23.04
RE finec: usluga je zastonj, storitve se pa plačajo..tako so me naučili v šoli....
Martin Adami?
27. 03. 2011 22.52
Demokracija pa taka, če kaj takšnega napišeš na 24 ur te kar zbrišejo, cenzura dela na polno, to ni za mene demokracija, antična grčija je imela demokracijo, mi pa imamo dektaturo, ki nas tolče od spredaj in od zadaj, pravica govora je umrla v naši državi, samo glejte mehiške nadaljevanke pa vohajte lim pa bo vse ok.
vodja
27. 03. 2011 22.45
Napeljevanje k zločinu oziroma korupciji je tudi kaznivo! Upam, da bodo organi ustrezno odreagirali zoper novinarje!
Martin Adami?
27. 03. 2011 22.44
PRI NAS SO TAKO ALI DRUGAČE VSI SKORUMPIRANI, DRUGAČE TA SISTEM NE BI DELOVAL...
Nimvastatin
27. 03. 2011 22.26
Reklama pred video prispevkom se prav lepo poda na temo korupcije. Napolnite si žepe.... :)
sandi101
27. 03. 2011 21.59
Ta evropski parlament ves smrdi po koruptivnosti ...
Sagitta
27. 03. 2011 21.46
da te ni sram Thaler...PRIZNAJ!
hikikomori
27. 03. 2011 21.19
kozarnik 27.03.2011, 19:19 Kolikor jaz vem so poslali kakih 60 mejlov z raznimi ˝poslovnimi ponudbami ˝. 14 se jim je javlo, 4 so očitno pristali na posel. Iskali so predvsem take poslance, ki imajo v lasti kakšna ˝svetovalna˝ podjetja, kot recimo naš Thaler. Glede na to, da omenjaš same velike države z velikim številom poslancev sem prepričan, da so kontaktirali tudi precej teh, vendar niso imeli sreče
alterego
27. 03. 2011 19.50
koliko šele pokasirajo predsedniki vlad in ministri, da v svojih državah izvajajo strukturne reforme??? Grčija, Irska, Portugalska, Španija, Slovenija... same prodane duše!
komarec
27. 03. 2011 19.19
Dobra fora za iskanje poslancev, ki bi oziroma so podlegli korupciji. Edino moti me da so novinarji obšli italianske, angleške, nemške, francoske in še nekatere druge poslance.