Tujina

Češko predsedovanje EU (pre)drago

Praga, 06. 02. 2011 10.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Češki davkoplačevalci so morali za predsedovanje svoje države EU v prvi polovici leta 2009 plačati precej več, kot so znašali realni stroški. Češka je za vodenje Unije odštela 136 milijonov evrov.

Češka je za vodenje Unije, ki bo v spominu ostalo po razpadu vlade sredi predsedovanja, odštela 136 milijonov evrov.

Na Češkem je nedavno izbruhnil škandal, ko je pricurljalo v javnost, da so v pisarni tedanjega namestnika premierja in ministra za evropske zadeve Aleksadra Vondre med predsedovanjem brez javnega razpisa izbrali ponudnika avdio-video vsebin in zanje namesto 3,4 milijona evrov, kolikor naj bi stale, podjetju Promopro odšteli kar osemkrat več državnega denarja.

Češka je za predsedovanje EU porabila 136 milijonov evrov.
Češka je za predsedovanje EU porabila 136 milijonov evrov. FOTO: Reuters

Da je predsedovanje Uniji Češko stalo več deset milijonov več, kot je bilo realno potrebno, je za češki časnik Hospodarske noviny potrdil tudi češki finančni minister Miroslav Halousek. Po njegovih besedah je Češka zaradi absurdno visokih provizij med predsedovanjem izgubila več sto milijonov kron.

Vondra, ki je zdaj na položaju obrambnega ministra, se brani, da sam ni podpisal pogodbe s podjetjem Promopro, in da je večja naročila potrjeval kabinet predsednika vlade. Tam pa zatrjujejo, da so podpis te in še nekaterih drugih pogodb priporočili prav v ministrovi pisarni.

Češki izdatki za predsedovanje močno presegajo povprečje drugih članic, ki znaša okoli 80 milijonov evrov. Švedska, ki je predsedovanje prevzela od Češke, je za vodenje Unije porabila 109 milijonov evrov, Slovenija, ki je Uniji kot prva nova članica predsedovala v prvi polovici leta 2008, pa okoli 62 milijonov evrov.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
06. 02. 2011 21.18
Tudi ni tako uspešno, kot je bilo Janševo! Rupel je takrat uredil razmere v Južni Osetiji in Gorskem Karabahu, tudi klima s eje izboljšala in segrevanje ozračja ni bilo tako intenzivno!
WhoLetTheDogsOut
06. 02. 2011 16.02
WhiteF
06. 02. 2011 11.18
O boščki, 62 miljonov moramo odplačevati zarad predsedovanja, kje je šele 7 miljard ki nam jih je Pahor spravil za vrat...
Roxy79
06. 02. 2011 10.36
nič hudga, Naj vedo, kam jih je popeljala njihova politika. Smo imeli Slovenci manjše stroške? Še danes jih odplačujemo,ampak politika tega ne bo priznala.