Tujina

Češka vlada dobila zaupnico

Praga, 27. 04. 2012 22.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Češka vlada Petra Nečasa je dobila zaupnico, ki jo je podprlo 105 poslancev, proti pa jih je bilo 93. Nečas zdaj napoveduje še težje čase, saj bo vlada sprejemala med ljudmi sicer nepriljubljene varčevalne ukrepe.

Premier Peter Nečas in poslanka stranke Javne zadeve Karolina Peake, ki je ostala zvesta koaliciji.
Premier Peter Nečas in poslanka stranke Javne zadeve Karolina Peake, ki je ostala zvesta koaliciji. FOTO: Reuters

Češka vlada, ki jo vodi Petr Nečas je ob tesnem glasovanju po izstopu stranke Javne zadeve (VV) dobila zaupnico. Za nadaljevanje dela vlade je glasovalo 105 poslancev, proti pa jih je bilo 93. Vlado, katere glavna naloga je sprejetje varčevalnih ukrepov, tako ostaja na oblasti, zaupnico pa so pomagali zagotoviti nekateri poslanci stranke VV, ki so sklenili zavezništvo z drugimi koalicijskimi strankami.

Kljub temu pa analitiki menijo, da so predčasne volitve še vedno mogoče pred letom 2014, ko Čehe čakajo redne volitve. Nečas je po glasovanju dejal, da težki časi šele prihajajo. "Pred nami so pomembna glasovanja. Pomembno bo, da obdržimo to večino tudi pri reformah in uravnoteženju javnih financ," je poudaril.

Nečasova desnosredinska koalicija je na oblasti od leta 2010. Zagotavlja, da bo državo obvarovala pred grškim scenarijem in obljublja izkoreninjenje po državi zelo razširjene korupcije. Vendar pa so njegov kabinet prizadeli tudi škandali. Tako je pretekli teden iz vlade izključil že omenjeno stranko, saj je bil njen voditelj obsojen, ker je nekaterim svojim članom stranke plačeval za pripadnost.

Kljub temu da koalicija zdaj nima dovolj glasov za zagotavljanje večine, pa bodo verjetno varčevalni ukrepi podprti, saj opozicijski socialni demokrati ne napovedujejo akcij, ki bi lahko preplašili investitorje. Češki javni dolg je sicer trenutno pri 41 odstotkih bruto domačega proizvoda (BDP), kar je manj, kot znaša polovica povprečja v državah članicah Evropske unije.

Za letošnje leto vlada načrtuje primanjkljaj pri 3,5 odstotka BDP, vlada pa meni, da lahko doseže še boljši rezultat. Za naslednje leto premier napoveduje 2,9-odstotni primanjkljaj, leta 2014 pa naj bi bil ta pri 1,9 odstotka BDP.

To naj bi dosegli z uvedbo novih davkov na dobrine in dohodke. Te napovedi so sicer že povzročile množične proteste. Tako so pretekli konec tedna v Pragi sindikati organizirali demonstracije, ki se jih je udeležilo okoli 90.000 ljudi. To pa so bili najmnožičnejši protesti po demonstracijah, s katerimi so se Čehi leta 1989 odrekli komunizmu. Sindikati napovedujejo še večje proteste, hkrati pa tudi stavke.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

TRUMPP
27. 04. 2012 23.26
+5
Vam damo Janeza?