Tujina

'Cerkev daje prednost lastnemu ugledu'

London/Bruselj/Berlin, 04. 04. 2010 13.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Medtem ko se Vatikan o pedofilskih škandalih iz preteklosti noče povsem jasno izreči, pa so vse glasnejše kritike znotraj Cerkve. 'Priznati moramo resnico in s tem znova povrniti dostojanstvo zlorabljenim,' je dejal bruseljski nadškof.

Duhovnik
Duhovnik FOTO: Reuters

Kristjani po vsem svetu danes praznujejo svoj največji praznik, ki pa so ga tokrat zasenčila številna razkritja o pedofiliji v cerkvenih vrstah.

Neodločnost Vatikana pri preiskovanju pedofilskih škandalov je v svoji velikonočni pridigi med drugim obsodil bruseljski nadškof Andre Joseph Leonard. Ta je poudaril, da Cerkev skrbi predvsem za ugled duhovnikov, pri tem pa pozablja na dostojanstvo zlorabljenih otrok.

"Več desetletij se je Cerkev, podobno kot druge institucije, trudila prikriti problem pedofilije v lastnih vrstah, čeprav je njena evangelijska dolžnost, da zaščiti dostojanstvo otrok," je dejal Leonard. Dodal je, da Cerkev prav z molkom posredno priznava krivdo, obenem pa daje prednost predvsem lastnemu ugledu.

"Priznati moramo resnico in s tem znova povrniti dostojanstvo zlorabljenim," je še dejal Leonard in dodal, da je bilo nedavno pastoralno pismo papeža Benedikta XVI. irskim katolikom lep zgled, kako bi bilo v primeru pedofilskih škandalov treba ravnati že prej.

Papež se je na pedofilske škandale na Irskem pred dvema tednoma sicer odzval s posebnim pastoralnim pismom, v katerem je obsodil spolne zlorabe otrok s strani duhovnikov. Meni, da bi jim bilo treba soditi pred ustreznimi sodišči. Obsodil je tudi irske škofe, ki so po njegovem mnenju naredili ogromne napake v presoji, ko so skušali zlorabe prikriti.

'Moramo preiskati ta nepredstavljiva dejanja'

K temeljiti preiskavi pedofilskih škandalov je v soboto pozval tudi vodja Katoliške cerkve v Nemčiji Robert Zollitsch. "Danes moramo strniti svoje vrste in preiskati ta nepredstavljiva dejanja, ta gnusna kriminalna dejanja, ki mečejo temno senco na celotno Cerkev," je na svoji spletni strani v soboto zapisal Zollitsch.

Neodzivnost cerkvenih dostojanstvenikov v primeru razkritja spolnih zlorab otrok je v radijskem pogovoru, ki bo objavljen v ponedeljek, ostro kritiziral tudi vodja Anglikanske cerkve Rowan Williams. Navezal se je predvsem na vrsto pedofilskih škandalov na Irskem, zaradi česar je Rimskokatoliška cerkev na Irskem po njegovem mnenju izgubila vso kredibilnost. "Razkriti škandali so tako močno zarezali v življenja posameznikov, da to ni več le problem irske Cerkve, pač pa po mojem mnenju gre za problem celotne irske družbe," je dejal Williams.

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nekipovedu
10. 04. 2010 00.03
NE PREDNOST, SAMO IN IZKLJUCNO UGLED IN DENAR OVC JIH SKRBI !!!
Bolivar
07. 04. 2010 00.14
Resnica nas resi!
didiss
05. 04. 2010 20.51
Nevem ,ce kateri forumasi poznajo T2 torej tv,internet,telefonija.Lastnik:CERKEV,po polnoci pa odkoderajo kar nekaj porno kanalov.Ja prav ste razumeli.In cerkev bi rada oprala ime in naredila lep ugled.Sprasujem se kako ce vse te svinjarije prihajajo od hise ,ki naj bi jo morali spostovati ja,ja hiso ze ne pa zupnike in skofijo,pa kaj res nihce ne ukrene proti takim poslovanjem s strani cerkve?
leonie
04. 04. 2010 23.42
cerkev kot institucija je vedno bla in vedno bo skorumpirana...ozrimo se samo v zgodovino ali pa preberimo kako knjigo, ki obravnava temo spolnosti v cerkvi...boste marsikaj zvedeli...
alterego
04. 04. 2010 22.01
zgleda, da se v RKC vse suče okoli seksa!? kaj pa kontemplacija in meditacija???
Tonček Balonček
04. 04. 2010 20.42
Največje darilo za ta največji praznik je to, da je Zvon1 Dravskim elektrarnam poplačal še zadnji obrok posojila! Gre res za božji dar!!! Hvalabogu! Zdaj vemo, da bog res obstaja!
HellWolf
04. 04. 2010 20.24
jasno da jim je samo za ugled pa pritok denarja važen... saj se vidi kaj je s KARITAS ki životari s prostovoljnimi prispevki. Na žalost... lahko bi marsi kateri družini pomagali da bi imel lepše praznike.
lincoln2
04. 04. 2010 17.04
Kaj je Jezus odpustil? Kakšne grehe? Kako ti lahko en človek odpusti greh? Mar ne odpušča grehe le Bog?
jejdatana
04. 04. 2010 16.56
Jezus je imel 12 apostolov in eden ga je izdal. Na žalost se tudi med duhovniki najdejo takšni ljudje. Vendar, Cerkev in Vstali Krisus živita naprej. Vse človeške neumnosti in izdajstva ne morejo pokončati Cerkve, hvala Bogu. Če bi bila to človeška ustanova, bi že zdavnja izginila - še pred propadom Rimskega cesarstva. Torej, blagoslovjene praznike, aleluja!
am_staff
04. 04. 2010 16.15
Grešnikom je kristus odpustil in jih spremenil v svoje učence. Sprejmimo kesanje in nehajmo z obtoževanji. Zavedati pa se moramo, da je z7notraj domačih domov marsikje zelo hudo.
saintjozef
04. 04. 2010 16.03
Kaj daje cerkvi ugled? MAGDALENA, ki je Kristusa u red spravla in UMETNIŠKA DELA, ki so bila ustvarjena zaradi njenega obstoja. TO JE VSE.
melanhonija
04. 04. 2010 15.59
O Cerkvi kot instituciji je bilo že toliko napisanega, da je skoraj nemogoče, da se ne bi ponavljala. Vendar me vedno znova razjezi sprenevedanje visokih in najvišjih predstavnikov te institucije. Skozi stoletja je bilo v imenu vere (judovske, islamske, katoliške in ne vem katere še) storjeno več zločinov, kot v imenu katerekoli politike. Cerkev v svoji osnovi že dolgo ni več verska, temveč politična institucija. Pedofilski škandali so samo še eni izmed mnogih, ki jih je treba zapiati na rovaš Cerkve. Stokrat že napisano: vera ni nič slabega, pokvarjena je institucija in pokvarjeni so ljudje, ki to vero predstavljajo. Vsa čast redkim svetlim izjemam.
pre_mar@hotmail.com
04. 04. 2010 15.37
Khm... še nekaj vsi pozabljajo ... da cerkev že vsaj dolga stoletja "skrbi" za sirotišnice. To, kar se odkriva, je po mojem samo vrh ledene gore skozi zgodovino cerkve. Tega pač niso mogli prekriti, prveč je javnih medijev, kamer, slik, pričevanj, .... Lahko si samo mislimo, kaj so počeli skoz stoletja, pa nikoli ne bo odkrito ali prišlo na plano. Razen, če se ni zgodilo kaj čudežnega, pa da je cerkev postala polna pedofilov samo v zadnjih, recimo 50 letih.
lincoln2
04. 04. 2010 15.21
Men je to smešno, da papež kobejagi neka velika autoriteta pravi, da je takim pedofilom treba soditi pred sodiščem. Ja aa reessss. Cin cin cin zadeli ste miljon eurov za pravilen odgovor. Jah kako pa boš drugače sodil takim izpirjencem. Tle je treba racijo izvest, preiskavo in pozapret te gnile in pokvarjene ljudi.
robba
04. 04. 2010 15.15
a to so najhujše reči, ki se dogajajo na svetu?no, potem le ne tako hudo. vsem vesele velikonočne praznike
saintjozef
04. 04. 2010 14.21
-- ZNOVA POVRNITI DOSTOJANSTVO ZLORABLJENIM ! Kako pa se to stori? Čas nazaj zavrtet? Prosim cerkvene veleume, da naj vsaj tiho bodo. Minuta molka bi imela večji efekt.
wpnc
04. 04. 2010 14.12
župnika ki so ga dobili seksat z mladenkami so vrgli ven...pedofile ki so jih dobili z otroki pa so samo premestili, po možnosti med še več otrok...SRAMOTA
zlobniCO2
04. 04. 2010 13.52
vec sunke in jajc
tao3
04. 04. 2010 13.37
Z vztrajnim ponavljanjem svojih zblebetajščin in ignoriranjem tistih, ki opozarjajo na posilstva in pedofilijo v njihovih vrstah, mislijo da bodo ljudje pozabili in da se bo svet vrtel naprej po njihovo. TOKRAT NE!
Desktop.Messiah
04. 04. 2010 13.33
Dober članek in primeren timing! Nenehno moramo opozarjati na pedofilsko tematiko znotraj vrst rimske kurije in razkrivati meseno naravo duhovnov , še posebej na največji krščanski praznik. ter jim tako vsaj malo zagreniti praznovanje.