Tujina

Plenković v Talinu: Ne jaz ne Cerar nisva prišla k Merklovi na spoved. Vprašanje meje obremenjuje sicer odlične odnose

Talin, 29. 09. 2017 11.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Slovenski in hrvaški premier sta se v Talinu ločeno srečala z nemško kanclerko Angelo Merkel. Glavna tema je bila seveda arbitraža. Premier je kanclerki pojasnil dogajanje, tudi odnos Slovenije in Hrvaške. Medtem Plenković ponavlja hrvaška stališča: "Vprašanje meje obremenjuje sicer odlične odnoste, Hrvaška je pripravljena na dialog."

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Cerar in Erjavec si žugata prek medijev
    03:10
    Iz 24UR: Cerar in Erjavec si žugata prek medijev
  • Iz 24UR: Tožbe, kot bi bila slovenska, v Luksemburgu še nisi imeli
    01:08
    Iz 24UR: Tožbe, kot bi bila slovenska, v Luksemburgu še nisi imeli
  • Iz SVETA: Plenković v Talinu pozval k dialogu
    00:32
    Iz SVETA: Plenković v Talinu pozval k dialogu

Potem ko je premier Miro Cerar zaradi okvare falcona v četrtek manjkal na neformalni večerji o prihodnosti Evrope v Talinu, se danes tam udeležuje digitalnega vrha EU.

Slovenija nepopustljivo vztraja pri zahtevi po odpravi nadzora na svoji meji z Avstrijo, saj zanj ni nikakršnega razloga, je poudaril Cerar. V razpravi o prihodnosti Evrope pa je za Slovenijo po njegovih besedah najpomembneje, da ostane v najbolj povezanem delu EU.

Pred tem je imel dvostransko srečanje z nemško kanclerko Angelo Merkel, ki ji je natančno pojasnil dogajanje v povezavi z arbitražo. "Zelo natančno sem ji pojasnil vsa zadnja dogajanja glede izvrševanja arbitražne odločbe, tudi odnos med Slovenijo in Hrvaško, in mislim, da je zelo dobro razumela moje sporočilo," je povedal pred začetkom vrha EU.

Pojasnil ji je slovenske priprave na implementacijo odločbe in pričakovanja od sosede Hrvaške. "Zelo pomembno je, da je kanclerka Merkel dobila danes od mene neposredno informacijo, kaj se v resnici dogaja," je poudaril.

Premier je prepričan, da Slovenija ima podporo Nemčije, ki je bila javno izražena neposredno po sprejetju arbitražne odločbe, saj je normalno, da Evropska komisija in članice Unije podpirajo spoštovanje vladavine prava in v tem okviru tudi izvršitev arbitražne odločbe.

Prav tako je imel premier ob robu vrha v Tallinnu "daljši in poglobljen" pogovor o izvajanju arbitražne odločbe s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom.

Francoski predsednik je poudaril, da podpira načelo vladavine prava in s tem spoštovanje odločb mednarodnih sodišč ter da bo o tem svojem stališču tudi obvestil Evropsko komisijo, je povedal Cerar.

Začel je tudi pogovor s predsednikom komisije Junckerjem, ki pa sta ga morala zaradi začetka novinarske konference prekiniti in ga bosta nadaljevala v ponedeljek po telefonu, je pojasnil Cerar, ki za zdaj ni želel govoriti o vsebini pogovora.

Miro Cerar z nemško kanclerko Angelo Merkel.
Miro Cerar z nemško kanclerko Angelo Merkel. FOTO: Sta

Plenković ponavlja hrvaška stališča

Nemška kanclerka se je danes o vprašanju meje pogovarjala tudi s hrvaškim premierjem Andrejem Plenkovićem, ki ponavlja hrvaška stališča. Po srečanju je povedal, da pričakuje razumevanje za hrvaško stališče, da je to dvostransko vprašanje, ki se ne more rešiti brez soglasja obeh strani.

"Ne on ne jaz nisva prišla k nemški kanclerki na spoved. Moramo biti povsem jasni," je dejal hrvaški premier ter dodal, da vprašanje meje obremenjuje sicer odlične odnose in da na hrvaški strani je dobra volja za dialog.

Mogoč je le civiliziran dialog med Hrvaško in Slovenijo, za kar se hrvaška stran zavzema brez izsiljevanja in blokad, brez groženj glede članstva v Organizaciji za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD), je poudaril Plenković.

"Pripravljeni smo na reševanje tega vprašanja, ki - realno gledano - v širši, evropski agendi ni nekaj, o čemer bi se ustvarjala drama," je še dejal Plenković.

Andrej Plenković je prepričan, da ne bo zaostrovanja odnosov med državama, saj ni razlogov za to.

Hrvaški premier meni, da ni potrebe za posredovanje tretje strani pri reševanju problema, saj državi povsem dobro razumeta stališča druga druge. Zatrdil je tudi, da je kadar koli in kjer koli pripravljen na pogovore s slovenskim kolegom.

Hrvaški premier je še povedal, da je na kratko že govoril s slovenskim kolegom Mirom Cerarjem, da bo z njim še govoril ter da bo govoril tudi z italijanskim premierjem Paolom Gentilonijem, predsednikom Evropskega sveta Donaldom Tuskom in predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem.

Hrvaška vlada je medtem po Twitterju sporočila, da se Hrvaška želi pogovarjati s Slovenijo o odprtem vprašanju meje, da je rešitev mogoča le z dvostranskim civiliziranim in argumentiranim dialogom, da Hrvaška ne deluje enostransko ter da bo ščitila svoje interese z vseh vidikov - mednarodnih, ekonomskih in finančnih.

Glede tožbe na sodišču v Luksemburgu, ki se je omenjala že včeraj, ni še nič jasno. Neimenovani hrvaški vir je za Večernji list sicer povedal, da Slovenija pravne podlage za tožbo nima, če bi do nje slučajno prišlo, in da gre "verjetno za taktično potezo za slovensko javnost". Tudi sodišče se s takšnim primerom v preteklosti še ni srečalo. 

Miro Cerar in francoksi predsednik Emmanuel Macron.
Miro Cerar in francoksi predsednik Emmanuel Macron. FOTO: Sta

'Erjavčeve izjave bolj koristijo Hrvaški kot Sloveniji'

Premier Cerar je bil danes sicer kritičen tudi do izjav zunanjega ministra Karla Erjavca v povezavi z arbitražo. "Včeraj sem ga žal moral opomniti, da njegove izjave glede arbitraže bolj koristijo Hrvaški kot Sloveniji"," je povedal.

Kot pravi, je Erjavcu že pred časom naložil, v katero smer morajo iti zdaj dejavnosti ministrstva za zunanje zadeve, a da ga je moral žal opomniti zaradi izjav, ki jih daje v javnosti. "Pričakujem, da se to ne bo več dogajalo in da bomo zadeve, ki morajo ostati med nami, ko gre za priprave na implementacijo, znali zadržati zase, ne pa sporočali javnosti, zaradi nekih drugih razlogov," je še dejal premier.

Cerar pričakuje, da bo implementacijska skupina nadaljevala pripravo zakonodaje, da bodo imeli kmalu tudi ustrezno razpravo v državnozborskem odboru za zunanjo politiko in da bodo v skladu s skupnimi smernicami do izteka roka pripravili vse potrebno za izvršitev odločbe.

Erjavec se brani: Ravnam v korist Slovenije in ne Hrvaške

Erjavec je za STA navedel, da ne bo polemiziral s Cerarjem, je pa prepričan, da se moti. Kot je navedel, se je v več kot 20 letih pokazalo, da Hrvaški najbolj koristi, če ves čas čakamo in proučujemo odprte mejne zadeve ter nič ne naredimo.

Hrvaška vlada je na Twitterju sporočila, da se Hrvaška želi pogovarjati s Slovenijo o odprtem vprašanju meje, da je rešitev mogoča le z dvostranskim civiliziranim in argumentiranim dialogom, da Hrvaška ne deluje enostransko in da bo ščitila svoje interese z vseh vidikov - mednarodnih, ekonomskih in finančnih.

"Tega si Slovenija ne sme privoščiti, ker imamo arbitražno sodbo in na svoji strani mednarodno pravo ter Evropsko komisijo," je povedal. Čakanja na Hrvaško, da bo sama začela implementacijo sodbe, bi bila po njegovem mnenju huda napaka, ker se to, kot pravi, ne bo zgodilo.

Slovenska vlada mora po njegovem prepričanju storiti vse, kar je potrebno, da bo sodba implementirana. To pomeni tudi uporabiti vse pravne možnosti."Vidimo, da nismo ničesar rešili z dialogom s Hrvaško," ugotavlja Erjavec.

Po njegovih navedbah je govor hrvaškega premierja Plenkovića na zasedanju Generalne skupščine ZN pokazal, kaj si misli Plenković o arbitraži in slovenski vladi. Zato je Erjavec prepričan, da sam ravna v korist Slovenije in ne Hrvaške.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (956)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

minnaema@yahoo.com
02. 10. 2017 18.03
ARBITRAŽA je dokončno dejanje. Korekcije se lahko zgodijo le z prebivalstvom tik ob meji-to je življenje ljudi; -po meri življenskega sožitja. Takšne zadeve velikokrat tudi simpiozično - se predlaga (od človeka do človeka) z nekaterimi državnimi adlatusi na obeh straneh držav- sicer oprostite takšen dijalog in sporazumevanja veljajo za države v ODLIČNIH deklerativnih in konstruktivnih odnosih,,,,, ali so to naši sosedje..........menda temu NI slučaj & šaljivec bi dejal " da bi sosednja država lahko potopila "Slovenčkove vasi in mesta " v sosednjem morju -pa bi jim še veliko morja ostalo - tem našim sosedom. Resnični esplicitie je zapisan tudi na podlagi ( 39.čl.Ustave RS,-/t.j. svoboda izražanja) vse to je pa potrebno spoštovati-kajne
Karantanija
01. 10. 2017 22.48
+1
Kaj so že vse naši sosedi izrekli proti Sloveniji! Res pa je, da bi morali biti naši politiki bolj modri, ne pa, da vsi časopisi pišejo o tem, kakšen korak v zvezi z arbitražo bomo naredili. Čim manj govoriti, a več narediti! Če je to prijateljstvo, kar se med našima državama dogaja, potem je prijeteljstvo nekaj grdega! Nobenega prijateljstva ni več!
Profesormarck
01. 10. 2017 20.23
+1
Po izteku šestih mesecev,ko bi naj začela delovat odličitev arbitrov,izgnat konzulate iz ljepe njihove,naj grejo domov,ker so nezaželjeni,poostrit mejo na schengenu,vse ki potujejo iz hrvatske v slovenijo pol ure pregledovat.Hrvatek sam tak jezik razume...sam imamo cmerota,če bi Janez bil......bi to sigurno uveljavil,tud Mate jim je grabe skopal,da niso mogli naprej,po našem lazit...iz SDS-a.
godzila
01. 10. 2017 13.09
+4
Hrvat tat še naprej s figo v žepu,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
sinhron
01. 10. 2017 08.40
+2
Slovenija in Hrvaška po Evropi dopovedujeta in izkazujeta vsaka svoj prav in lobirata za priznanje , kdo ima bolj prav ! Če je arbitražno sodišče odločilo , kakor je odločilo , potem je to treba spoštovati in pristopiti k realizaciji postavitve meje med državama ! Tu ni vprašanje ali odločitev spoštovati ali ne , določbe so jasne in to bi morali tudi na Evropskem vrhu jasno in odločno povedati in tudi ostale države EU bi morale povedati , da je treba spoštovati vladavino prava in s tem upoštevati odločbe arbitražnega sporazuma in ne , da se izogibajo direktnim odgovorom , kdo ima prav in da se prosjači za glasove po Evropi ! TAKA NEODLOČNA EVROPA NIMA DOLGOROČNE PERSPEKTIVE !
dipe
30. 09. 2017 21.21
+1
Blenkovič je res nesramen,a je prašal E rjaveg Karlota za dovoljenje.
kolbek460
30. 09. 2017 19.21
+6
To pa je cinizem dobri med sosedski odnosi ,kdaj ,koliko in s kom ,,
Štefan Sobo?an
30. 09. 2017 18.46
-1
DRUGA STRAN MEDALJE - KAR ZADEVA PIRANSKI ZALIV SEM PREPRIČAN, DA JE RAZSODBA SODIŠČA PRAVIČNA: DOBILI SMO 80 ODSTOTKOV. PRIČAKOVANJE NEKTERIH DA BO 100-ODSTOTNO NAŠ, SO BILA NAIVNA. PREDLAGAM, DA SE SAMOINFORMIRATE ŠE Z DRUGO STRANJO PRIZADEVANJ.PRAVKAR SEM NAMREČ PREBRAL INTERVJU S HRVAŠKIM UGLEDNIM PRAVNIKOM. V ISKALNIK VPIŠITE: vladimir ibler: granica na kraju stoljeća. Preberite, komentirajte!
etul
30. 09. 2017 17.33
+5
Kr dobro Mirko pelje zadeve, že na skupni sliki Drejc tak na eku stoji da čist mal fali pa ga bodo dol ruknal.
etul
30. 09. 2017 17.28
+1
Ma pol se pa Ivek oglasi z genijalno idejo, da naj lepo počakamo da hrvateki uredijo mejo z ostalimi mejnimi državami, da pol bomo pa mi to z lahko rešili, mislim takrat bo model že dvakrat prekopan ko bo hrvaška vse mejne zadeve rešila.
Uporabnik443897
30. 09. 2017 17.14
-1
Sončenje na lika, naj bi bil dokaz kako delaven je bil Cerar. Lepo prosim novinarji dajte sliko Cerarja ko se z znanim politikom pogovarja. A da je nimate, ker se z njim nihče ne POGOVARJA!!!
piljan
30. 09. 2017 18.41
+3
Svečkar kaj te moti?Hotel si,da se ne da Hrvatom,pa spet nisi zadovoljen.Ti je veliki vodja spet drugače ukazal?
Štefan Sobo?an
30. 09. 2017 14.33
-2
ZADOVOLJEN - Pa se je pojavil tudi prvi komentar! - NEZADOVOLJEN, ker sem ustvaril toliko tipkarskih napak. Se opravičujem. (EP: osmica.press@gmail.com
Štefan Sobo?an
30. 09. 2017 14.26
+1
Napisal se daljši komentar, a se je zgubil. Na kratko ponavljam: Obe - SLO in CRO - sta lobirali. Hrvaška je dodatno še špijonirala, zato bi jo moralo biti sram. Sicer pa jesabor ob sprejemanju predloga za arbitražo sprejem še posebem "memorandum", ki v svežnju listin za arbiražo, v kakerem piše, da razsodbe ne bodo sprejeli, če bi morali žrvavovaati pedenj zemlje.
Štefan Sobo?an
30. 09. 2017 14.17
+2
SLOVENIJA JE LOBIRALA, HRVAŠČKA JE LOBIRALA IN VOHUNILA. Če ne bi prišlo do "kontaminacije",bi Hrvati prišli na dan s posebno izjavo,ki jo je sabor ob sprejemanju arbitražnega sporazuma. Ta izjava, sicer ni uradni del arbitražnega svežnja in naj bi bil le za potešitev domače raje. Vsebina: Hrvaška se obevzuje, da ne bo priznala arbitraže, če bi se zaradi nje morala odreči "pedi hrvatskog teritorija," --- Bralce prosim za diskusija na temolobiranja, špijoniranja in hrvaški memorandum (?) o ukrepanju,če ne bi bilo 100-odstotno razsojeno - po njihovo.
Štefan Sobo?an
30. 09. 2017 14.08
piljan
30. 09. 2017 13.40
+6
Pa dobro svečkarji,Cerar je jasno povedal,da ne gre v Zagreb ,če ne bo govora o interpelaciji.To ste tudi zahtevali,pa spet niste zadovoljni.Vam je komunist dohtar ivanček spet drugače ukazal???
BUONcaffee
30. 09. 2017 12.24
+1
Čudi me, da se Prašek še ni oglasil. Mogoče ima delo.
staridida
30. 09. 2017 13.25
+0
etul
30. 09. 2017 17.30
+1
praško dela je lep vreme pa je človk priden
staridida
30. 09. 2017 11.38
+4
Cmerko-daj Hrvatom še eno priložnost, da dobijo celoten piranski zaliv....
Frane Šajn
30. 09. 2017 11.46
+2
Saj je že tako vse njihovo Portorožki hoteii pa naj bodo še megalomanske Slo. plaže kajnede!?
dipe
30. 09. 2017 11.25
+2
E rjavi že ma pripravljene,,pomisleke,,
BUONcaffee
30. 09. 2017 11.23
-1
Lep dan moji prijatelji. Bomo rekli kaj dobrega na račun piranski zaliv. Mogoče bo kdo predlagal kako rešitev.
Brakedirt
30. 09. 2017 11.33
+1
predlagam da gres na zdravljenje odvisnosti od foruma, ker to ni vec normalno da po cele dneve zabijes za racunalnikom.
sid33
30. 09. 2017 11.35
+3
staridida
30. 09. 2017 11.40
+5
BUONcaffee
30. 09. 2017 11.44
+1
Brakedirt@ Lahko greva skupaj na zdravljenje, kaj misliš????
staridida
30. 09. 2017 11.47
+2
Upam, da se nebosta skregala, kateri bo prej ozdravu.....
BUONcaffee
30. 09. 2017 11.49
+0