Tujina

FOTO&VIDEO: Ob združitvi najprej pomislijo na Kohla

Berlin, 03. 10. 2010 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

V Berlinu je ob 20. obletnici združitve Nemčije potekala slovesnost, ki so se je udeležili številni visoki nemški predstavniki. Ob tej priložnosti so se zahvalili nekdanjemu kanclerju Kohlu za združitev Nemčije.

V Berlinu je ob 20. obletnici združitve Nemčije nocoj potekala slovesnost, ki so se je udeležili številni visoki nemški predstavniki. Predsednik spodnjega doma nemškega parlamenta Norbert Lammert se je ob tej priložnosti zahvalil nekdanjemu kanclerju Helmutu Kohlu za združitev Nemčije.

Kot je poudaril, Nemci ob omembi združitve Nemčije vedno najprej pomislijo na prvega kanclerja združene Nemčije Kohla. Kohl, ki se je slovesnosti udeležil v invalidskem vozičku, je bil ob Lammertovem govoru ganjen.

Nocojšnje slovesnosti ob združitvi Nemčije pred poslopjem Reichstaga se je udeležilo več tisoč ljudi, med njimi so tudi številni visoki nemški predstavniki. Poleg Kohla in Lammerta so se tako dogodka udeležili še nemška kanclerka Angela Merkel, predsednik Christian Wulff ter prvi predsednik združene Nemčije Richard von Weizsäcker.

Na travniku pred zgradbo so pred slovesnostjo na velikem platnu številni spremljali posnetke dogodkov iz let 1989 in 1990. Med njimi je bil tudi vidno ganjeni tedanji nemški predsednik Richard von Weizsäcker. 

Ob obletnici so Nemčiji danes čestitali številni državniki. Ameriški predsednik Barack Obama je v svoji čestitki Nemčijo označil za "eno najtesnejših zaveznic in najboljših prijateljic ZDA", ruski predsednik Dmitrij Medvedjev pa je poudaril, da je Rusija igrala ključno vlogo pri ponovni združitvi Nemčije. Čestitke je Nemčija prejela celo iz vesolja. Preko neposrednega prenosa so poveljnik Mednarodne vesoljske postaje (ISS), ameriški astronavt Doug Wheelock in še trije člani posadke zbranim na osrednji slovesnosti v Bremnu čestitali ob dnevu enotnosti.

Protest zaradi stroškov prireditve

Že včeraj pa se je v Bremnu zbrala skupina protestnikov, ki nasprotujejo dragim prireditvam. Kanclerka Merklova jih je pozvala naj se nehajo pritoževati nad stroški proslave ob združitvi, ampak naj raje proslavijo dosežke, ki so jih dosegli v združeni Nemčiji v zadnjih 20 letih.

Še vedno brez skupne identitete

Nemčija je namreč danes obeležila 20. obletnico ponovne združitve države, a čeprav so v teh dveh desetletjih po združitvi storili veliko, pa vzhodni in zahodni del po oceni opazovalcev še vedno nista v celoti zraščena. Razlike med "starimi" in "novimi" deželami v Nemčiji, ki se sooča s posledicami globalne finančne krize in bije bitko za nujno potrebne reforme, namreč ostajajo.

Berlinski zid
Berlinski zid FOTO: Reuters

"Tudi 20 let po združitvi nam manjka skupna identiteta," je dejal sociolog Klaus Schröder. Številni vzhodni in zahodni Nemci drug na drugega gledajo s predsodki. In čeprav večina na Vzhodu meni, da je čas po združitvi najboljši v njihovem življenju, se številni še z nostalgijo spominjajo nekdanje Nemške demokratične republike (NDR). Na zahodu medtem mnogi menijo, da jim je bilo pred letom 1990 lepše. "Westalgija, ki javno ni zelo opazna, prekaša ostalgijo," meni Schröder.

Nemška kanclerka se spominja 3. oktobra 1990, dne, ko je s priključitvijo takratne Nemške demokratične republike (NDR) k Zvezni republiki Nemčiji (ZRN) nastala sedanja združena Nemčija: "Še vedno se spomnim, bil je prelep topel jesenski dan v Berlinu. Popoldne sem šla na sprehod z možem" in dodala: "Nikoli ne bom pozabila noči prej, neverjetnega vzdušja pred Bundestagom in ognjemeta opolnoči, s katerim smo proslavili združitev."

"Zame je ta trenutek najsrečnejši v življenju," je v televizijskem govoru na predvečer uradne združitve pred 20 leti dejal takratni kancler Helmut Kohl, ki je kasneje v spominih zapisal, da je šlo za "ganljive nepozabne trenutke". Takrat je napovedal, da bodo na vzhodu, v nekdanji Nemški demokratični republiki, "kmalu cvetele pokrajine". Pojem cvetočih pokrajin, ki je postal legendaren, so kasneje v letih sanacije okolja in naraščajoče množične brezposelnosti na vzhodu pogosto uporabljali ironično.

Omenil ga je tudi notranji minister Thomas de Maiziere ob predstavitvi letošnjega poročila o stanju nemške združitve. Kot je dejal, "pojem cvetoče pokrajine v celoti ne velja za realnost 2010. /.../ Poleg cvetočih pokrajin imamo tudi industrijske bele lise in propadle biografije," je pojasnil.

Obletnica padca Berlinskega zidu-9
Obletnica padca Berlinskega zidu-9 FOTO: Reuters

Prva kanclerka z Vzhoda

Sedanja kanclerka Angela Merkel, ki ni samo prva kanclerka v zgodovini Nemčije, pač pa tudi prva, ki prihaja z Vzhoda, pa je nedavno dejala, da je bilo v zadnjih 20 letih storjenega veliko. Napredek je na področju infrastrukture in varstva okolja, izboljšala se je zdravstvena oskrba in dvignil življenjski standard, pravi kanclerka.

Največja korist združitve tako za Vzhod kot Zahod je po njenem mnenju, da vsi v Nemčiji prvič v zgodovini živijo v svobodni demokratični pravni državi in v miru z vsemi sosednjimi državami. To je zanjo "silna pridobitev". Priznala pa je, da še vedno obstajajo "strukturne" razlike med starimi in novimi deželami. Nemčija zato po njenih besedah do leta 2019 potrebuje solidarnostni pakt in solidarnostni prispevek, ki ga "ne plačujejo samo zahodni, pač pa vsi davkoplačevalci. /.../ Cilj je v novih deželah vzpostaviti gospodarstvo, ki bo sposobno samo preživeti," je dejala.

Nemška 'elita' prihaja z Zahoda

Sicer pa je nedavna raziskava pokazala, da samo pet odstotkov nemške "elite" prihaja iz vzhodnega dela, čeprav tam živi 20 odstotkov nemškega prebivalstva. Celo na samem Vzhodu visoke položaje v politiki, gospodarstvu, pravosodju, visokem šolstvu in medijih, zaseda samo 30 odstotkov "Vzhodnjakov".

V Nemčiji ni policijskih poveljnikov iz vzhodnega dela države ne generalov v vojski niti ustavnih sodnikov. Enako velja za odgovorne urednike vodilnih časnikov, vodstvo državne televizije in uprave nemških podjetij, vključenih v borzni indeks Dax, opozarja sopredsednica nemške Leve stranke Gesine Lötzsch.

Pot do ponovne združitve Nemčije se je začela z demokratičnimi spremembami v NDR konec 80. let minulega stoletja. 3. oktobra 1990 je bila Nemčija po 45 letih ločitve vnovič združena. Že naslednji dan se je v poslopju berlinskega parlamenta zbral nemški zvezni zbor, ki se je povečal za 144 poslancev iz nekdanje NDR. Na prvih svobodnih volitvah v vsenemški parlament po skoraj 58 letih je 2. decembra 1990 zmagala koalicija CDU/CSU, za prvega kanclerja združene Nemčije pa je bil izvoljen Helmut Kohl.

"Vsi šefi prihajajo iz zahodnega dela Nemčije. Imamo Angelo Merkel in nič drugega. Niti en minister ne prihaja z Vzhoda. Je samo en državni sekretar," dodaja. Na drugi strani, tako Lötzscheva, skoraj polovica nemških vojakov, ki služijo v Afganistanu (3143 od 6391) prihaja z Vzhoda, na nižjih položajih jih je celo 60 odstotkov.

"Gre za socialno izključenost. Lahko bi govorili celo o diskriminaciji," je v zvezi s tem pojavom dejal profesor magdeburške univerze Raj Kollmorgen. Ko je padel berlinski zid, so se v zahodnem delu Nemčije veselili. Zdaj imajo občutek, da morajo za to plačevati. Vzhodnjaki pa se počutijo drugorazredne državljane, je razmere 20 let po združitvi Nemčije opisala sopredsednica Leve stranke.

Vzhod še vedno zaostaja za Zahodom

Povprečni dohodek na prebivalca v "novih deželah", kot jih še vedno imenujejo Nemci, se je po podatkih nemškega statističnega urada sicer zvišal z 8156 evrov leta 1991 na 15.536 evrov leta 2008, kar predstavlja 78 odstotkov povprečnega dohodka na prebivalca na Zahodu. K temu je bistveno prispevala tudi denarna pomoč z Zahoda, ki naj bi od leta 1990 po oceni ekonomistov znašala okoli 1,6 bilijona evrov.

Obletnica padca Berlinskega zidu
Obletnica padca Berlinskega zidu FOTO: Reuters

Gospodarsko Vzhod tako še vedno zaostaja za zahodnim bratom. Brezposelnost je skoraj dvakrat večja kot na Zahodu. Po uradnih podatkih so do leta 2002 na vzhodu Nemčije zaprli 58.803 podjetij. Številni zato doma niso več videli perspektive in so zapustili Vzhod, predvsem mladi in izobraženi, med njimi veliko žensk. V novih deželah je leta 2008 po podatkih nemškega statističnega urada živelo 1,7 milijona ljudi manj kot leta 1990.

Zaradi odseljevanja in nižje rodnosti se Vzhod stara. Napovedi za prihodnja leta tako niso svetle, a mnogi v tem vidijo tudi priložnosti. Medtem ko se pesimisti bojijo, da bodo nove dežele postale "nemški dom za ostarele", kjer bo cvetela gradnja rezidenc za upokojence in negovalnih domov, vasi pa bodo opustele, drugi vidijo priložnost, da se nove dežele uveljavijo kot poskusna območja za jutrišnjo Evropo. Kdor najde odgovore na izzive in jih izkoristi za radikalno modernizacijo, lahko pridobi prednost, je prepričana državna sekretarka za infrastrukturo Marion Eich - Born.

Združitev za Nemce pozitivna

Nemčija 92 let po koncu prve svetovne vojne nima več vojnih dolgov, saj je danes zasebnim financerjem, ki so prevzeli njene dolgove, odplačala zadnji obrok vojnih dolgov prve svetovne vojne. Vojne dolgove iz druge svetovne vojne je odplačala že leta 1988.

Glede na javnomnenjsko raziskavo sicer kar 81 odstotkov Nemcev na združitev gleda pozitivno. Obstajajo pa razlike v pogledih na združitev Nemčije. V starih nemških deželah jih 47 odstotkov meni, da je združitev v bistvu končana, na Vzhodu je takih zgolj 17 odstotkov. In medtem ko 42 odstotkov vprašanih na Vzhodu meni, da je združitev prinesla koristi, je takšnih na Zahodu samo 37 odstotkov.

Združena država pa ima pravzaprav še vedno dve prestolnici. Ob združitvi je Berlin postal glavno mesto, a v dveh desetletjih se celotna vlada iz Bonna ob Renu, ki je bil do združitve prestolnica Zahodne Nemčije, še vedno ni preselila v Berlin ob reki Spree. Berlin je leta 1991 postal glavno mesto Zvezne republike Nemčije, a Bonn še vedno deluje kot nekakšna vzporedna prestolnica. Tam ima sedež pet ministrstev (za obrambo, zdravje, okolje, gospodarsko sodelovanje ter za izobraževanje in raziskave), ministrstva s sedežem v Berlinu pa imajo svoje izpostave tudi v Bonnu.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (31)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nekdonekje
03. 10. 2010 18.17
Zanimivo, nikjer pa ni članka o vsenemških demonstracijah proti projektu "Stuttgart 21", katerega podpira Merklova, pa te potekajo že cel teden, policisti pa so demonstrante (to osnovnošolce in stare ljudi) obdelovali z vodnimi topovi, solzilcem, udarci... z izgovorom, da so jih kamenjali...; samo v Stuttgart-u se je včeraj nabralo 150.000 ljudi, in to samo zaradi tega, ker jih hoče pogoltna politika in gradbeniki spraviti ob več milijard evrov in park in to s projektom, ki v resnici ne bo izboljšal ničesar, razen finančnega stanja nekaterih izbrancev...
Martian
03. 10. 2010 13.15
heh..kako sta se tista dva zalizala
wizeman
03. 10. 2010 12.29
@Osvald 03.10.2010, 12:19 Ne vem, koliko poznaš razmere na terenu, ampak "Ostiji" imajo bistveno manj možnosti kot ostali Nemci. Poprimejo za manj plačana dela, delat se morajo odpraviti na bogatejši zahod in jug Nemčije, ljudje jih gledajo zviška, jezni so na njih, ker "da jim kradejo delo". So takorekoč gastarbajterji v lastni domovini.
yokerxdinterfan
03. 10. 2010 12.29
mah nej nemčijo pa avstrijo zazidajo pa bodo meli ostali mir...ampak prej nej nm dajo še tisto kar so nam vzeli
Martian
03. 10. 2010 12.27
in ko gledam tole Nemčijo,ko vzhod še po 20tih letih ni ujel zahoda....si tut približno,pa če se še tako matram,ne znam predstavljati...kdaj bi v primeru združitve Koreje,sever ujel jug...
Osvald
03. 10. 2010 12.19
Tukaj se lepo vidi mentaliteta vzhodnih in zahodnih nemcev zahodni nemci delajo vzhodni pa jamrajo in čakaj kdaj jim kaj pade v žep.
slosap@yahoo.de
03. 10. 2010 12.05
vseeno sem vesel, da je zid padel! Vsi, ki jamrate nad socializmom v Jugi pojma nimate kaj je bilo v NDR!
LomilkaSrc
03. 10. 2010 12.01
pravijo da volk menja samo dlako .....
Mancyy
03. 10. 2010 11.50
Kolhozniki so kolhotniki in nikoli ne bodo kaj drugega tako kot pri nas tisti v Murglah so to kar pač so in nikoli ne bodo kaj drugega. Pahor, Kresalova in Golubič čista zguba.
gizadlinka
03. 10. 2010 11.35
kako je že rekel en naš znani neodvisni ekstradnik, a ni bilo najboljše v socializmu, ko si imel klobaso, pir in roko na kelnarčini ri.ti.
Milan Hišan
03. 10. 2010 11.22
@RealityView Ta miselnost vodi v to kar imamo sedaj!!!!!!
nekdo...
03. 10. 2010 11.16
primorec niso čisto nič zanimivi. Če bi pri nas izvedli anketo na populaciji od 50 let bi bli rezultati 70% bi trdilo da so v jugi bolje živeli, sedaj pa se kljub osamosvojitvi počutijo kot drugorazredni državljani v lastni državi.
skyvvalker
03. 10. 2010 11.04
sam sem si ga namislo
skyvvalker
03. 10. 2010 11.02
Policista sta se skregala v prostorih policijske postaje. "Ti si največji no,,rec, kar sem jih kdaj videl!" je zavpil prvi. "Ti si pa id,,iot, da ni večjega na svetu!" je rekel drugi. Takrat pride mimo komandir in reče: "Očitno sta pozabila, da sem jaz še v službi!"
Osvald
03. 10. 2010 11.00
@RealityView saj tiste pol štruce in yugeca si lahko privoščiš tudi danes , edino yugeca boš takoj dobil ti ga ne bo treba čakat pol leta nanj .
skyvvalker
03. 10. 2010 10.58
ma nacisti eni
wizeman
03. 10. 2010 10.52
@RealityView 03.10.2010, 10:24 Bravo. Takoj podpišem.
RealityView
03. 10. 2010 10.24
b7703.10.2010, 10:17 0 in kaj je s tem narobe - vsem bi nam moral biti cilj, da se čimmanj dela in da se čimveč imaa - tak sistem bi bil najboljši ne pa to izkoriščanje delavcev in delanje cele dneve - to kar imejte, jaz takoj zamenjam za komunizem..bom imel pač 3 jogurte manj na izbiro, bom pa frej popoldan in med vikendi in se raje družil z prijatelji in srečno živel brez stresa in pritiskov
Snip84
03. 10. 2010 10.23
zahodni nemci si želijo zidu nazaj. ossiji pa govorijo kak je blo fajn "tistokrat".
b77
03. 10. 2010 10.17
komunajzerji pač ne bi delali in vse imeli! bo potrebna še ena vojna da zopet pokradete vse!