Tujina

'Čeprav je Trump vedel o stikih Flynna z Rusijo, ga je odpustil šele potem, ko so to objavili mediji'

Washington/Richmond, 09. 05. 2017 07.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Nekdanja vršilka dolžnosti pravosodne ministrice ZDA Sally Yates je Belo hišo že 26. januarja obvestila o stikih nekdanjega svetovalca za nacionalno varnost Michaela Flynna z Rusijo, predsednik ZDA Donald Trump pa ga je odpustil šele tri tedne kasneje, ko je zgodba prišla v medije. Videti pa je, da je ogrožena tudi Trumpova prepoved vizumov za šest držav zaradi njegovih izjav pred volitvami.

Donald Trump je Sally Yates po tistem, ko je nasprotovala njegovemu izvršnemu ukazu glede prepovedi vstopa v državo državljanom nekaterih muslimanskih držav, odpustil.
Donald Trump je Sally Yates po tistem, ko je nasprotovala njegovemu izvršnemu ukazu glede prepovedi vstopa v državo državljanom nekaterih muslimanskih držav, odpustil. FOTO: AP

Sally Yates je po odstopu Lorette Lynch opravljala dolžnosti ministrice v času prehoda od administracije Baracka Obame do administracije Donalda Trumpa. Ta jo je zaradi kljubovanja njegovemu izvršnemu ukazu o prepovedi vstopa državljanom določenih muslimanskih držav in beguncem v ZDA odpustil 30. januarja. Zaslišana v senatu je dejala, da je bil Trump seznanjen z informacijo, da ima nekdanji svetovalec za nacionalno varnost Michael Flynn stike z Rusijo.

Zvezno prizivno sodišče v Richmondu pa je poslušalo argumente v pritožbi administracije predsednika Donalda Trumpa na sodno blokado ukaza o začasni prepovedi vstopa državljanom šestih muslimanskih držav. Kopja se lomijo okrog njegovih izjav pred volitvami.

Varovanje družine predsednika Donalda Trumpa je najdražje doslej od vseh predsedniških družin v zgodovini, je izračunal časopis Los Angeles Times. V prvih sto dneh Trumpovega vladanja so davkoplačevalci za to odšteli najmanj 30 milijonov dolarjev, medtem ko so stroški varovanja Baracka Obame v prvih sto dneh vladanja znašali 12 milijonov dolarjev.

Zaslišanje Yatesove v pododboru za kriminal in terorizem senatnega odbora za pravosodje je minilo ob veliki pozornosti medijev zaradi še vedno nerazjasnjenega vprašanja ruskega vpletanja v ameriške volitve na strani Donalda Trumpa. Ta je v nizu tvitov že zgodaj zjutraj senatorje pozval, naj Yatesovo vprašajo, kdo je zaupne informacije o Flynnu spravil v medije. Republikanski senatorji so jo spraševali o tem, Yatesova pa je zanikala, da bi te informacije sama posredovala v medije ali da bi vedela, kdo jih je.

Flynn lagal o stikih z ruskim veleposlanikom

Kljub opozorilom, da Rusija lahko Flynna izsiljuje, ker je lagal o stikih in pogovorih z veleposlanikom Sergejem Kisljakom, ga Trump sprva ni odpustil. Dobra dva tedna kasneje je nekdo posredoval informacijo o tem Washington Postu, nakar je Trump zahteval vsesplošne preiskave o uhajanju informacij v javnost. Flynna je kljub temu odpustil, ker je postalo javno znano, da je o svojih stikih z Rusi med drugim lagal tudi podpredsedniku ZDA Michaelu Penceu.

Yatesova je dejala, da je glavnega pravnika Bele hiše seznanila z informacijami o Flynnu zaradi zaskrbljenosti. "Očitno nočeš, da je svetovalec za nacionalno varnost nekdo, ki ga je Rusija kompromitirala," je dejala.

Glede preiskav je za zdaj jasno, da je Flynn imel stike s Kisljakom in se je z njim pogovarjal tudi o sankcijah ZDA proti Rusiji, česar ne bi smel. Prav tako ne bi smel poleti 2016 potovati v Rusijo in za govor prejeti plačila od medija v lasti ruske vlade. Samo potovanje ne bi bilo problematično, če ne bi lagal, zaradi plačanega govora pa je zašel v večje težave.
Flynnove težave ne razkrivajo bistveno novih informacij o ruskem vpletanju v ameriške volitve oziroma demokrati niso izvedeli ničesar glede namigov, da so predstavniki Trumpove predsedniške kampanje sodelovali z ruskimi obveščevalci proti demokratki Hillary Clinton.

Michael Flynn je imel stike z ruskim veleposlanikom in se je z njim pogovarjal tudi o sankcijah ZDA proti Rusiji, česar ne bi smel.
Michael Flynn je imel stike z ruskim veleposlanikom in se je z njim pogovarjal tudi o sankcijah ZDA proti Rusiji, česar ne bi smel. FOTO: AP

"Nič novega. Stare novice, lažni mediji so veseli zaradi Yatesove. Sodelovanje Trump-Rusija je čista izmišljotina, kdaj se bo nehala tale farsa, ki jo financirajo davkoplačevalci?" je tvital Trump.

Trump je skupaj s svojim tiskovnim predstavnikom in komentatorji televizije Fox News skušal krivdo za Flynna naprtiti Obami. Opozoril je, da je Obamova administracija lansko jesen dala Flynnu novo potrdilo za dostop do zaupnih informacij, čeprav naj bi že poleti 2016 potekala preiskava proti njemu.

Obama Trumpu odsvetoval, da bi Flynna postavil na položaj

Zakaj je Pentagon nekdanjemu šefu svoje obveščevalne agencije (DIA), ki ga je Trump že predstavljal kot naslednjega svetovalca za nacionalno varnost ZDA, dal dostop do zaupnih informacij, še ni jasno.

Je pa Obama Flynna leta 2014 odpustil zaradi prepirljivosti, 48 ur po volitvah novembra lani pa je Trumpu osebno odsvetoval, da bi Flynna postavil na položaj. Tiskovni predstavnik Bele hiše Sean Spicer je namignil, da Trump Obami ni verjel, ker je bil Flynn kritičen do Obame.

Vprašanj o ruskem vpletanju v volitve z zaslišanjem Yatesove še ni konec in preiskavi potekata še v odborih za obveščevalne dejavnosti obeh kongresnih domov, vodi pa jo tudi FBI. Nekdanji nacionalni direktor za obveščevalne dejavnosti James Clapper, ki je bil zaslišan skupaj z Yatesovo, je sicer ponovil, da še ni videl dokazov o povezavah med Trumpovo kampanjo in Rusijo.

Yatesova je morala odgovarjati še na vprašanja okrog Trumpovega izvršnega ukaza o prepovedi vstopa državljanom muslimanskih držav in beguncem, ki ga je zavrnila. Republikanci so namigovali, da je bila njena odločitev politične narave, saj je od urada pravnega svetovalca pravosodnega ministrstva dobila mnenje, da je ukaz zakonit. Sama pa je potem sprejela odločitev, da ga ministrstvo ne bo uveljavljalo ali branilo. Yatesova je dejala, da je o ukazu izvedela iz medijev, sama pa je ugotovila, da ukaz ni zakonit, ker da gre glede na Trumpove izjave med kampanjo za neustavno prepoved vstopa muslimanom. Sodišča so ji kasneje dala prav.

"Pogledala sem ukaz, pogledala sem zakon, se pogovorila z ljudmi na pravosodnem ministrstvu. Zbrala sem jih in poslušala njihove poglede in sem opravila svoje delo," je razložila Yatesova, ki je s svojim suverenim nastopom v senatu postala nova politična zvezda demokratske stranke.

"Nič novega. Stare novice, lažni mediji so veseli zaradi Yatesove. Sodelovanje Trump-Rusija je čista izmišljotina, kdaj se bo nehala tale farsa, ki jo financirajo davkoplačevalci?" je tvital Trump.
"Nič novega. Stare novice, lažni mediji so veseli zaradi Yatesove. Sodelovanje Trump-Rusija je čista izmišljotina, kdaj se bo nehala tale farsa, ki jo financirajo davkoplačevalci?" je tvital Trump. FOTO: AP

Sodniki o Trumpovih izvršnih ukazih

Ravno včeraj je zvezno prizivno sodišče v Richmondu poslušalo argumente v pritožbi administracije predsednika Donalda Trumpa na sodno blokado ukaza o začasni prepovedi vstopa državljanom šestih muslimanskih držav.

Kopja se lomijo predvsem okrog njegovih izjav pred volitvami. Trump je namreč večkrat glasno napovedoval prepoved vstopa muslimanom v ZDA, dokler ne bi ugotovil, kaj natanko se dogaja po svetu. To je bilo navedeno tudi na spletni strani njegove predsedniške kampanje. Vršilec dolžnosti glavnega odvetnika države Jeffrey Wall je trdil, da gre za nacionalno varnost in ne prepoved vstopa muslimanom, kar naj bi bila le 16 mesecev stara arhivirana izjava za javnost.

Sodnik Robert King ga je opozoril, da je izjava še vedno na spletni strani Trumpove kampanje, nakar je kmalu izginila. Če bo sodišče sprejelo argument Trumpovih nasprotnikov, da gre pri ukazu za ustavno prepovedano diskriminacijo ljudi na osnovi vere, sicer obstajajo tudi drugi posnetki in zapisi, ki bi jih sodišče lahko upoštevalo.

Trumpu se obeta poraz  

Glede na mnenje ameriških pravnih analitikov se Trumpu obeta poraz, saj je deset od 13 sodnikov, ki so v ponedeljek poslušali argumente obeh strani, na položaj prišlo na predlog demokratskih predsednikov Baracka Obame in Billa Clintona. Najbolj konservativni sodnik pa se je sam izločil, ker je Wallov tast. Za zdaj še ni znano, kdaj bo sodišče v Richmondu sprejelo odločitev.

Prizivno sodišče v Virginiji odloča o blokadi Trumpovega ukaza na zveznem sodišču v Marylandu. Ukaz odreja začasno prepoved izdaje vizumov državljanom Sirije, Libije, Somalije, Sudana, Irana in Jemna. O blokadi ukaza na zveznem sodišču na Havajih, ki zadeva začasno prepoved vstopa beguncem v ZDA, pa bo 15. maja odločal tričlanski senat zveznega prizivnega sodišča iz San Francisca, ki se bo tokrat sestal v Seattlu.

Trump je po nastopu oblasti izdal dva ukaza o prepovedi vstopa muslimanom in beguncem. Ostrejšega prvega, ki je vključeval tudi Irak, so sodišča ustavila, nakar je Trump od ukaza odstopil in naročil novega. Drugi ukaz je bil blokiran še hitreje kot prvi in sicer v Marylandu in na Havajih.

Kako velika so pooblastila predsednika?
Trump mora sedaj zmagati tako na prizivnem sodišču Richmonda in San Francisca, lahko pa se pritoži še na zvezno vrhovno sodišče, na katerem imajo po potrditvi Neila Gorsucha večino konservativci. Vendar pa tudi Gorsuchu niso bili všeč Trumpovi napadi na sodstvo po blokadah prvega in drugega ukaza. Če Trump zmaga na obeh prizivnih sodiščih, pa se bo na vrhovno sodišče pritožila druga stran, del katere so med drugim odvetniki Ameriške zveze za državljanske pravice (ACLU).

Razprava v Richmondu je pokazala, da gre za zelo pomembno vprašanje predsedniških pooblastil oziroma kako daleč lahko gre samovolja predsednika. Trumpovi odvetniki trdijo, da ima popolno pravico odločanja o vprašanju priseljevanja, če gre za nacionalno varnost. Nasprotniki pa trdijo, da sta zakon in ustava zelo jasna, da pri tem ne sme diskriminirati na verski, rasni ali etnični osnovi.
 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (113)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

cool1
11. 05. 2017 08.52
+1
Iz tega članka je lepo razvidno, kdor nasprotuje g. Trumpu, ta je odpuščen. Sigurno. !
kolbek460
10. 05. 2017 15.43
+3
Baje je Melanija težko zbolela ,,dobila je salmonelo se je okužila ,,salmonelo dobiš pa od starih jajc ,,
kolbek460
10. 05. 2017 15.39
+2
Merikosi so se šli kraje kupčije ,,
iGURT
10. 05. 2017 09.16
+4
"Michael Flynn je imel stike z ruskim veleposlanikom in se je z njim pogovarjal tudi o sankcijah ZDA proti Rusiji, česar ne bi smel." .....medtem ko določena ameriška podjetja, banke, na veliko poslujejo v Rusiji, in z Rusijo. ...........sama komedija te ZDA in ta lažnivec Trump. .....mimogrede, ameriške bombe še vedno padajo po nič krivih nič dolžnih širom planeta, popolnoma enako kot so padale pod prejšnjimi ameriškimi predsedniki - nobene razlike.
dannyer
09. 05. 2017 19.57
+4
Flin ni naredil nič narobe in itd.
Paskakvali
09. 05. 2017 13.42
+6
Haha.....katera komedija od predsednika.......
TRUMPP
09. 05. 2017 12.14
+0
Velik gospod Trump.....
korintos23
09. 05. 2017 12.35
+5
Res velik, skoraj dva metra visok in 140 kilogramov težak, naj ga vrag prenaša, Melanijo vprašaj.
korintos23
09. 05. 2017 12.00
+0
Cyber zaljubljen v Trumpa?
CyberWorm90
09. 05. 2017 12.03
-2
sigurno ne tolk k ti w cmerota : ))) trump je problem amerou : ))
nnanna
09. 05. 2017 11.55
+6
upam, da ga ne bodo (bomo) dolgo gledali!
heello
09. 05. 2017 12.04
TRUMPP
09. 05. 2017 12.13
+0
heello
09. 05. 2017 11.49
+7
Klovn pač ostane klovn !
korintos23
09. 05. 2017 12.00
+2
CyberWorm90
09. 05. 2017 12.08
-2
pr nam je pa kr cel cirkus s pijanim klemenčičem na čelu : ))) cmerobaba je pa ružle : )))
CyberWorm90
09. 05. 2017 11.25
-4
naš cmero je lopouske ministe še zaščitu ne pa da bi jh razrešu : )))
heello
09. 05. 2017 11.46
+2
Pusti Cmerota, tukaj piše o Trumplu, njega komentiraj...
korintos23
09. 05. 2017 11.52
+1
CyberWorm90
09. 05. 2017 11.54
+0
trump je klown : ))) sam mal primerjawe : ))) k tko radi pometate drugod duma mamo pa še wečja sranja : )))
CyberWorm90
09. 05. 2017 11.56
-1
če bi trump meu tolk afer k naš cmerobaba bi ga že zdawnej odstawli : )))
korintos23
09. 05. 2017 11.59
+1
Cyber, Cerar ti je oče in je mamico zapustil?
CyberWorm90
09. 05. 2017 12.01
-1
men nič : ))) sm se zawarowal da mi nemorjo weč keša krast oz. manj : )))
CyberWorm90
09. 05. 2017 12.02
-1
ti si pa wrjetn ws wesel pa komej čakaš da boš prmazu lohka za njegowe priwat izlete s falkonom itd : )))
korintos23
09. 05. 2017 12.36
Cyber, kaj te ti cviliš če davka ne plačaš in socialca vlečeš?
CyberWorm90
09. 05. 2017 12.50
zdej je pa kritika cwiljenje pa k ne podpiraš lopowou : )) sam lopowi podpirajo lopowe : ))) se prau si lopou k cmerota podpiraš : )) drgač mi je pa čist fino oz. lepš k prej : ))) weč keša mam pa še manj delam : )))
113113
09. 05. 2017 11.08
+3
Dejte pozabit te kavbojce pa bo mogoče več strpnosti v SLO, ampak tu je potrebno pomest pred svojim pragom!
TheGrayMask
09. 05. 2017 11.08
+8
Prav nemorš si predstavljat kako je lahko nek narod zabit neskončno zabit. Šrumpf od svoje kampanje pa do sedaj ni izjavil ene koherentne izjave. Nazadje je rekel, da samoplačniško zdravstveno zavarovanje najbolše potem pa hkrati promoviral svoj trump care, ki je čisto nasprotje tega. Vse v dveh nekoherentnih stavkih.
korintos23
09. 05. 2017 11.06
+14
Še pomnite tovariši kako podporo je imel toti Trump na tem portalu, kaj je pa sedaj podporniki, niste več vanj zaljubljeni?
frako
09. 05. 2017 11.19
+10
Kak je že bob marli reku lahko zavedeš nekaj ljudi za nekaj časa, ne moreš pa vseh za vedno.
CyberWorm90
09. 05. 2017 11.28
-3
ljx
09. 05. 2017 10.58
+5
99% Slovencev sploh ne ve kdo in kaj je Michael Flinn,tko da loh kle raji prodajate buče kokr vam paše.
ljx
09. 05. 2017 10.55
-6
Cirkus laži in izmišljotin!!! Flynn ni hotel bombardirati Sirije,o sta to hotela Hillary in Obama! To je njegov izvirni greh,zaradi katerega si je nakopal na glavo NWO.
korintos23
09. 05. 2017 11.03
+9
Vse države je bombardirala Amerika, ameriški kongres da za to dovoljenje, si na to pozabil pubec?
frako
09. 05. 2017 11.06
+2
Kokr jst vem je flyn sam rekel da so ga odpustili ker je hotel bolj agresivno politiko do muslimanou.
Salamandros
11. 05. 2017 12.38
ameriški kongres je prepovedal bombandiranje Libije, vendar sta Obama in Clintonova kršila zakone in kljub temu uničila to razvito afriško državo.
kameltrajbar
09. 05. 2017 10.44
+15
....)))..privoščim amerjem tega klovna...ceu svet se jim smeje.....)))))
ljx
09. 05. 2017 10.53
-8
Jaz se pa smejem teb ,ki nimaš pojma kako pomemben je ta človek za cel svet.
frako
09. 05. 2017 10.56
+4
Maš prou brez njega bi mogoče kej več človeštva prežvelo klimatske spremembe tko da svet mu je hvaležn.
ljx
09. 05. 2017 10.57
-8
Pazi sam da se ne boš začel jokat,enkrat ko se bo vse začel sesuvat.
frako
09. 05. 2017 11.00
+7
Sesuva se že zdej, v kolkih državah so razglasil sušo za novo normalo, v kolkih poplave, zakaj se je začela kriza v siriji mogoče k je 75% kmetij propadlo zarad suše. Domine padajo mi pa dalje veselo plešemo in se ukvarjamo s nepredmetnimi problemi. Tramp pa itak pravi da je vse to izmišljotina.
TheGrayMask
09. 05. 2017 11.00
+5
Kot je že gor nekdo omenil nekateri bodo jokal drugi se bodo pa smejal. Ljx za tebe bo pa verjetno streznitev kot za tiste kubance, ki jim je vse privilegije uzel haha potem ko jih je vecina zanj glasvala.:) hahaha..
ljx
09. 05. 2017 11.04
-5
V siriji so si sami bili krivi,ker so vzgajali ne avtohtone rastline in porabljali preveč vode za njihovo namakanje.
ljx
09. 05. 2017 11.05
-5
Js in meni podobni smo zmagal že s tem ko je premagal Clintonovo,ti pa sam najboljš veš a si luzr,al si kej zmagu?
korintos23
09. 05. 2017 11.07
+9
Clintonco so volivci izvolili, Donalda pa elektorji, imajo pač tak sistem.
kameltrajbar
09. 05. 2017 10.43
+12
nj še prepove vstop vsem pripadnikom krščanske vere...:)))..k to so šele norci....)))
korintos23
09. 05. 2017 10.45
+0
frako
09. 05. 2017 10.54
+3
Je k kristjan bombandira kliniko kjer tudi delajo splave je preveč nor da bi mu lahko sodili. Muslimani so pa teroristi. V ameriki je več krščanskega terorizma kot muslimanskega sam jih ne vidiš na prvih straneh novic po vsaj tri dni.
DeBill
09. 05. 2017 10.36
+1
huso, killary in ostali so lagali po tekočem traku, zato bi morali biti sedaj tiho kot miši.
matej1111
09. 05. 2017 10.29
-1
Pri nas že 26 let vsi se vedo pa še noben ni bil odpuščen. hahahahahaha
frako
09. 05. 2017 10.43
+0
Jah pr nas vlada mafiokracija. Tko da še nismo mel poštene vlade.