Tujina

Sloveniji ni treba prepričati EU, da izpolnjuje zaveze

Bruselj, 24. 10. 2011 07.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Evropski voditelji se bodo o celoviti rešitvi za najhujšo krizo skupne evrske valute doslej dogovorili v naslednjih 72 urah. Nekatere članice pa bodo morale prepričati svoje partnerice v Uniji, da uresničujejo zaveze s področja financ.

Strinjali smo se o ciljih in zarisali strategijo za celovit boj proti krizi v območju evra na petih frontah, podrobnosti pa bodo do srede dorekli strokovnjaki, je pojasnil predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy po koncu vrha območja skupne evropske valute.

Pet front v boju proti krizi je: vse vlade naj zagotovijo vzdržne javne finance in rast, trajna rešitev za Grčijo, dovolj trdna obramba pred širitvijo krize, povrnitev zaupanja v bančni sektor ter boljše upravljanje in večja integracija v območju evra.

Vsi ti elementi so med seboj povezani v en sam sveženj, nadaljnje delo je potrebno, a odločitve bodo v sredo, je zatrdil Van Rompuy. Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso pa je dejal, da "delo poteka in da poteka dobro" ter prav tako napovedal odločitve čez 72 ur.

Herman Van Rompuy
Herman Van Rompuy FOTO: Reuters

Italija mora pospešiti sprejemanje nekaterih ukrepov

Slovenije ni med državami članicami območja evra, ki bodo morale do srede prepričati evropske partnerice, da v celoti uresničujejo zaveze, so povedali na ministrstvu za finance. Zapisali so še, da gre v tem primeru predvsem za države, ki so trenutno pod močnim pritiskom trgov.

Van Rompuy je v povezavi s prvo fronto dejal, da morajo članice območja evra v celoti spoštovati zastavljene javnofinančne cilje in pospešiti strukturne reforme. Ob tem je poudaril, da bodo morali nekateri do srede prepričati svoje partnerice v Uniji, da uresničujejo obljube.

Že ves čas je jasno, da je ena od teh držav Italija. Italijanski premier Silvio Berlusconi je v nedeljo z več strani – tudi od nemške kanclerke Angele Merkel in francoskega predsednika Nicolasa Sarkozyja – dobil ostra opozorila, da mora pospešiti ureditev javnih financ in reforme.

Berlusconi je sicer včeraj v Bruslju povedal, da je za danes sklical nujno sejo vlade, da se pospeši sprejemanje nekaterih ukrepov.

Van Rompuy ni želel povedati, za katere države še gre. Poleg Italije naj bi bila to še Španija. Van Rompuy je sicer hudomušno pripomnil, da Belgije ni med njimi in da je bila največja zaveza njegove domovine že to, da bo očitno kmalu po več kot letu dni vendarle dobila vlado.

Pred vrhom območja evra je bil vrh celotne EU. Vsi pogovori so trajali približno 12 ur. Pred tem je dva dni potekal niz ministrskih in drugih sestankov, še en tak maraton se obeta sredi prihodnjega tedna.

Voditelji celotne EU so se sicer včeraj na pobudo Nemčije dogovorili za preučitev možnosti omejene spremembe pogodbe Unije s ciljem izboljšanja delovanja območja evra, predvsem s krepitvijo gospodarske unije in proračunske discipline.

Obeh zasedanj se je udeležil tudi slovenski premier Borut Pahor, ki pa ni želel dati izjave za medije.

Van Rompuy je ob tem opozoril, da se je kriza v območju evra tako razmahnila tudi zato, ker so skoraj vsi podcenjevali stopnjo medsebojne povezanosti evropskih gospodarstev. Zato je po njegovem nujno tesnejše sodelovanje v območju evra pa tudi med njim in preostalimi državami v Uniji.

Voditelji evroobmočja
Voditelji evroobmočja FOTO: Reuters
Vsi za superevropskega komisarja

V tem kontekstu so se voditelji EU v nedeljo odločili, da bo ob prihodnji izvolitvi predsednika Evropskega sveta za enak mandat hkrati imenovan tudi predsednik vrha območja evra ter da bo do naslednjih imenovanj vrhom območja evra predsedoval predsednik Evropskega sveta, torej Van Rompuy.

V sklop prizadevanj za izboljšanje učinkovitosti delovanja območja evra sodi tudi to, da so voditelji EU včeraj v Bruslju podprli načrte za uvedbo neke vrste superevropskega komisarja za nadzor nad izvajanjem novih pravil za krepitev javnofinančne discipline.

Pri teh spremembah za krepitev učinkovitosti "upravljanja" v območju evra, ki bodo nadgrajene v sredo, gre za korak v smeri "vlade" območja skupne evropske valute, za kar se zavzemata Merklova in Sarkozy. Večje ambicije za zdaj niso mogoče, saj je zanje potrebna sprememba pogodbe EU.

Tudi Merklova in Sarkozy na skupni novinarski konferenci po koncu vrha EU nista želela biti konkretnejša glede reševanja krize, temveč sta le ponovila, da je dosežen napredek in da pričakujeta odločitve v sredo.

Sarkozy prihaja na vrh voditeljev držav območja evra.
Sarkozy prihaja na vrh voditeljev držav območja evra. FOTO: Reuters
Sarkozy Cameronu: 'Zamudil si dobro priložnost, da ostaneš tiho'

Sprejetje sklepov vrha voditeljev držav območja se je zaradi hude krvi med francoskim predsednikom Nicholasom Sarkozyjem in britanskim premierjem Davidom Cameronom zavleklo za skoraj dve uri, poroča britanski Guardian. Francoski predsednik je izrazil jezo nad stalnim britanskim kriticizmom in poduki, ki so jih države v območju evra deležne s strani britanskih ministrov.

''Zamudili ste dobro priložnost, da bi ostali tiho,'' je bil Sarkozy neposreden do Britanca. ''Siti smo vaših kritik in podukov glede tega, kaj storiti. Pravite, da ne marate evra, sedaj pa bi se radi vpletali v naše sestanke,'' je dodal Sarkozy. Cameron je namreč sprva zahteval, da se v skupno izjavo vključi dodatek o zaščiti posameznih trgov in garancije za države, ki niso prevzele evra, je pozneje umaknil svoje zadržke glede besedila skupne izjave.

Te besede je Sarkozy Cameronu namenil, kljub temu da sta ga skupaj z nemško kanclerko Merklovo ob robu vrha presenetila z darilcema za novorojenko Giulio, ki jo je Sarkozyjeva soproga Carla Bruni povila v sredo zvečer. Merklova mu je podarila medvedka, Cameron pa roza odejico.

Krepitev gospodarske rasti

Voditelji EU so opredelili ključne prednostne naloge za krepitev gospodarske rasti, pri čemer so med drugim pozvali k čimprejšnjemu dogovoru o ukrepih za nov zagon enotnega trga v EU, vključno z evropskim patentom.

Potrdili so tudi stališče Unije za vrh G20 v Cannesu, pri čemer so pozvali k premisleku o uvedbi globalnega davka na finančne transakcije in krepitvi sredstev Mednarodnega denarnega sklada (IMF). Unija partnerjem v skupini G20 predlaga, da bi dodatna sredstva zagotovile tiste države, ki imajo velike presežke v zunanji bilanci. To je predvsem Kitajska.

Evro
Evro FOTO: Reuters

Na vrhu tudi o Siriji, Libiji in Eti

Voditelji EU so sicer včeraj še poudarili, da so pripravljeni uvesti nove in še ostrejše sankcije proti sirskemu režimu, če ne bo takoj ustavil nasilja nad prebivalstvom.

Poleg tega so med drugim pozdravili "pogum in odločnost" Libijcev, ki so v nedeljo po 42 letih vladavine Moamerja Gadafija razglasili popolno osvoboditev države ter izrazili "veliko zadovoljstvo" z napovedjo Ete o koncu več kot 40-letnega oboroženega boja za neodvisnost.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (63)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

12345s
25. 10. 2011 22.20
slovenija je očitno pridna, če ji ni treba
rudra
25. 10. 2011 12.20
EU mi pride naprej kot Slovenija,kjer se trije štirje politiki serjejo in zbadajo med seboj-Slovenija pa propada.Van Riunkla jaz še za smetarja ne bi zaposlil.
wc15
25. 10. 2011 01.22
Voditelji EU so sicer včeraj še poudarili, da so pripravljeni uvesti nove in še ostrejše sankcije proti sirskemu režimu, če ne bo takoj ustavil nasilja nad prebivalstvom. kakšne sankcije?? kaj so pa naredl do zdej? samo grozijo neki.. "blablabla" đabe te politiki sam govorijo pa nakladajo
bobocat
24. 10. 2011 21.00
Sarkozy zabrusil Cameronu: Siti smo vas, ker nam ukazujete, kaj narediti če je sarkozyju všeč ali pa ne, je britanija veliko večji igralec od pariza ali berlina. imajo vsemogočnega rotschilda, ki je lastnik pol britanije, pol amerike in pol celinske evrope...
CHECHE
24. 10. 2011 16.33
BLO NJIH ONA STVAR-DNEVNICA JE PADLA....NČ..BO TREBA 3 SVETOVNO NAREST
mastablasta
24. 10. 2011 15.49
mateja_524.10.2011, 14:302 Angleži so že pred uvedbo Evra opozarjali, da sistem nebo dolgo zdržal... In mislim, da ma Cameron prav - zakaj bi anglija, ki je vnaprej vedla kako bo z evrom, in sama ni del te "evro igre" mogla zdaj reševat države, ki so prevzele euro ne zavedajoč se posledic??? In mislim, da angleži ne kritizirajo, samo ponavljajo kar so trdili že v preteklosti in kljub temu da nimajo eura in ga tudi nočejo, iščejo rešitve skupaj z drugimi.. Ne pa pozabit, da sta Nemčija in Francija leta 2008 kritizirale Anglijo ker noče sprejet evra, in jo silile v prevzem valute.. plus: kje je dobra ekonomija trenutno? Danska (Krone), Švica (Frank), Rusija (Marke), Anglija (Funt).. torej?? EU bi si jih lahko vzela za vzgled!!! ---- ja a pasalo jim pa je ko so imeli "credit crunch", da so bili vezani z funtom na EUR a ne? In po mojem so tudi zato zdaj glasni, ker imajo svojo valuto vezano na EUR, da ne omenjamo gospodarstva samega. Problem so razna posojila, ki niso imela kritja (ala Šrot). In tud so prste imeli vmes tudi Angleži oz. predvsem njihove banke.
skodelica kave
24. 10. 2011 15.45
A nemci pa francuzi pa ne gledajo le nase?? Svoje mastne debele zadnjice bodo rešili nas pa pustili da propademo
G28
24. 10. 2011 15.40
mateja_5 24.10.2011, 14:30 ja seveda, Angleži so najbolj pametni pa ne vem kaj. Zakaj, če so že tok pametni pa vse pravilno napovedujejo zakaj še niso izplaval iz recesije?!
Ofca1A
24. 10. 2011 15.39
Tko kot sm že rekel,.....Amerikanci lahko vržejo trnk na VB pa jo k sebi potegnejo! Nebi mel nič proti!! Sarkozy se tuki ni nič zlagal,...direkt je povedal tako kot je!!
Libra77
24. 10. 2011 15.34
Vidim, da je Nicolas kar nekaj % ljudi prepričal s strogim pristopom do Anglije. Če bo tak tudi v privat pogovorih, smo zmagali.
G28
24. 10. 2011 15.32
Bravo Sarkozy je vsaj eden ki si upa direkt povedat.
revolucijazdaj
24. 10. 2011 15.30
Ne razumem politiko razmisljanja nekaterih komentaorjev. Pravite Sarkozy / Francoz ma jajca....itd in mu izrazate podporo samo zarad tega ker se je izprsil s svojo izjavo. Torej za vas je dovolj ena izjava, da popolnoma spremenite mnenje o neki osebi. Nic cudnega,da je pranje mozganov tako lahko. Tip ima tolk * na glavi in popolnoma brez vesti. Seveda to ne pomeni, da podpiram Camerona, ki je poponoma isti. Pa se nekaj ljudstvo je bilo prvo, ki je izrazilo da noce evra in EU.
big_foot
24. 10. 2011 15.05
Tudi men je tale Sarkozy zmerom bolj všeč. Jajca ima, pa ne pusti se zafrkavat.
Pepermint
24. 10. 2011 14.54
Bravo Sarkozy! Všeč mi je, če zna politik udariti po mizi ne pa kot naše mevže, ki si nič ne upajo!
hoho123
24. 10. 2011 14.50
Hrana za nerazgledane ljudi. Pred kamerami morajo odigrati "holivudske" scene, da si med seboj nasprotujejo, ko se pa kamere ugasnejo, so pa prostozidarčki največji prijatelji med seboj. Vse je samo igra!!
Izbrisani8
24. 10. 2011 14.35
Končno en "Francoz" kot se šika.
kiss-my-ass
24. 10. 2011 14.33
KmeckaFronta, 51 država ZDA je Kosovo...
mateja_5
24. 10. 2011 14.30
Angleži so že pred uvedbo Evra opozarjali, da sistem nebo dolgo zdržal... In mislim, da ma Cameron prav - zakaj bi anglija, ki je vnaprej vedla kako bo z evrom, in sama ni del te "evro igre" mogla zdaj reševat države, ki so prevzele euro ne zavedajoč se posledic??? In mislim, da angleži ne kritizirajo, samo ponavljajo kar so trdili že v preteklosti in kljub temu da nimajo eura in ga tudi nočejo, iščejo rešitve skupaj z drugimi.. Ne pa pozabit, da sta Nemčija in Francija leta 2008 kritizirale Anglijo ker noče sprejet evra, in jo silile v prevzem valute.. plus: kje je dobra ekonomija trenutno? Danska (Krone), Švica (Frank), Rusija (Marke), Anglija (Funt).. torej?? EU bi si jih lahko vzela za vzgled!!!
KmeckaFronta
24. 10. 2011 14.23
@Naglas 24.10.2011, 13:37 A smem zvedet kateri sta 51. in 52. državi USA? Glede na to da jih imajo samo 50? UK američani ponavadi proglašajo za 51. državo, ampak možno da se motim in sem pozabil šteti kak havajski otok...
Martian
24. 10. 2011 14.09
Naglas24.10.2011, 13:379 .. naj se odločijo ali so in bodo v Evropi ali naj postanejo 53 USA država!!! --- bodi faca in mi povej 51. ter 52. državo Zda.... drgač maš pa prov....Sarko ima prov...Angleži nej utihnejo..