Slovenija

Vurs: Hrvaška nas ni obvestila

Ljubljana/Zagreb, 03. 06. 2008 11.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Špela Zupan
Komentarji
228

Čez hrvaško mejo ne boste mogli več spraviti klobas, mleka ali jajc. Posebnega potrdila za vnos v Sloveniji ne boste dobili, ker Vursa Hrvaška ni obvestila.

Hrvaška je sprejela pravilnik. Nič več vnosa hrane živalskega porekla.
Hrvaška je sprejela pravilnik. Nič več vnosa hrane živalskega porekla. FOTO: POP TV

1. junija je na Hrvaškem stopil v veljavo Pravilnik o o vnosu hrane živalskega porekla, ki prepoveduje vnos mesa ter mesnih in mlečnih izdelkov. Hrano lahko na Hrvaško prepeljete zgolj s posebnim potrdilom, so včeraj pojasnili hrvaški organi. Z Veterinarske uprave Slovenija (VURS) pa so danes sporočili, da ''tovrstnih certifikatov za nekomercialne namene v Sloveniji ne izdaja nihče''. ''Pri tem želimo poudariti, da nas Hrvaška o sprejetju pravilnika ni predhodno obvestila. VURS izdaja veterinarska spričevala za pošiljke izdelkov za komercialne namene, ki prihajajo iz registriranih obratov, ki so pod nadzorom uradnega veterinarja. VURS tako ni pristojna za izdajanje kakršnih koli potrdil za zgoraj omenjene izdelke, ki jih potniki nosijo kot del osebne prtljage.''

Pol milijona manj turistov?

Zaradi prepovedi vnašanja hrane in slovenskih vinjet češki turisti ne želijo na hrvaško obalo, pa poroča Slobodna Dalmacija. Tudi 40-odstotni popust, ki jim ga nudijo turistične agencije, jih ne prepriča. Zato hrvaškim turističnim delavcem grozi, da bodo beležili do pol milijona manj nočitev.

Četudi je hrvaški minister za turizem Damir Bajs pred nekaj dnevi poudarjal, da z ministrstvom za kmetijstvo tečejo intenzivni pogovori, da pravilnik o vnosu hrane ne bi stopil v veljavo, so njegova prizadevanja očitno naletela na gluha ušesa. Akt velja in nič ne kaže, da bi ga preklicali.

Turisti
Turisti FOTO: POP TV

''Na Hrvaško ne morete brez soglasja za mladoletnike s strani staršev, gorivo je vse dražje, za prehod preko Slovenije so potrebne vinjete, za katere je treba odšteti 35 evrov, v prtljažniku ne smete imeti sira in salame ali katere koli druge hrane živalskega izvora,'' razloge proti počitnikovanju na Hrvaškem naštevajo češki časniki. ''Če se bo antihrvaško razpoloženje v čeških medijih nadaljevalo, bo prišlo do pol milijona čeških turistov manj,'' odgovarja Slobodna Dalmacija. In novinarji imajo prav – aranžmaji za počitnikovanje na hrvaški obali so v čeških agencijah na razprodaji. A vendar tudi znatno nižje cene Čehov ne prepričajo. Povpraševanja praktično ni.

Ankete kažejo, da na Hrvaškem letno dopustuje okoli milijon čeških državljanov, hrvaška turistična organizacija pa govori o 675.000 čeških turistov, ki najraje obiščejo Dalmacijo. Skupno naj bi našo južno sosedo letos obiskalo 4,7 milijona tujcev ali pet odstotkov več kot lani. ''Situacija je alarmantna,'' opozarja direktor hrvaške turistične organizacije na Pagu. Povedal je, da je službeno potovanje odpovedal tudi neki češki novinar, ki je želel o Hrvaški posneti reportažo. ''Ugledni novinar mi je dejal, da v takih okoliščinah ne more reklamirati države,'' je zatrdil.

SORODNI ČLANKI

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (228)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

icepover
11. 07. 2008 19.49
mi lahko kdo pove za koliko denarja lahko neseš hrane čez mejo
vinadap
05. 06. 2008 19.44
pajtlerblanka - Slovenska vojska,pod poveljem Andreja Turjaškega,je dne 22.06.1593,na dan Sv.Ahaca,pri Sisku,veliko številčnejšo vojsko Turkov premagala,in naj bodo Hrvatje veseli,da danes niso Muslimani.
Buena Vita
05. 06. 2008 19.38
vinadap naj gredo hrvati 500 let nazaj,naj se spomnejo Sebastijana Krelja pa Janeza Ungnad-a kako so jih Slovenci reševali,tako sedaj imamo prst na tehtnici,zopet vodimo in to jih intigrira pač smo boljši,pa se naj derejo koliko jih je volja
Prophet
05. 06. 2008 10.25
Ah dejte no, lanjsko leto je bil propagiran bojkot Hrvaške Pavlihe in Rupela pa je bil zabeležen rekorden obisk Slovencev(to leto bo baje še več Slovencev),z Čehi bo isto,tisti ki je enkrat bil na Hrvaškem se požvižga na vinjete ker se da tudi brez njih živimo v satelitski dobi obstajajo tudi lokalne ceste pa razni garmini,vsak avto Hrvaški cariniki ne bodo pregledali ker bi to povzročilo kolone,torej po moji prognozi bo čehov več kot lanjsko leto-slaba reklama je tudi reklama zapomnite si to (poglejte zvezdnike ki kažejo svoja spolovila itd..)in taka reklama je poceni, tako promocijo Hrvaške ,Hrvati ne bi mogli plačati kot so to naredili Češki mediji ,ki bodo zelo presenečeni nad odzivom...
SEJ BO
05. 06. 2008 08.22
KAJ STE NEUMNI,TO SE JE JANŠA DOGOVORIL ZA ZAMENJAVO ZA TISTO ZAPORNICO,VSO HRANO,KI JO BODO POBRALI PA BODO NATO ŽRLI V SDS IN HDZ NA SKUPNIH SESTANKIH,KJER SE BODO DOGOVARJALI ZA INCIDENTE,TAKO KOT V PRETEKLOSTI..
trout80
05. 06. 2008 08.15
Pa vse bomo pelali s sabo tko kot zmerom.
trout80
05. 06. 2008 08.10
Komi čakam, da grem dol v svojo rezidenco. haha
vinadap
04. 06. 2008 18.53
4evercviček - no vidiš,pa le nekaj skupaj istega misliva.lp.
4evercvicek
04. 06. 2008 18.45
"Imam razlog,da svojo državo zelo spoštujem ( brez politikov )" - to me je zanimalo in ti podpisujem lp
vinadap
04. 06. 2008 17.23
4evercviček - takole ti bom povedal - Cankar,Prešeren,Trdina,vsi so bili pijančki,kar je tudi dokazano. Najboljše verze in pripovedke so pisali,ko so bili naliti. Pred štiridesetimi leti,smo jih morali v osnovni šoli deklamirati. Pa brez zamere.
vinadap
04. 06. 2008 17.22
4evercviček - po svoji državi ne pljuvam,ker takrat,ko so ti živeli,še ni bilo moje države. Imam razlog,da svojo državo zelo spoštujem ( brez politikov ). Ti si verjetno še mlad,pa drugače gledaš na to.
4evercvicek
04. 06. 2008 16.51
vinadap - opa miki, ne zanikaj kar je storjeno...pred leti so naredili anketo po sloveniji z vprašalnikom: Ko se identificirate v svetu izgleda kako: Prvo sem Evropejec potem Slovenec in obratno...dobrih 70% ljudi je reklo da so 1. EVROPEJCI potem SLOVENCI...Ne zanikaj ker veš da je res! Temu jaz rečem narod brez hrbtenice in nacionalna sramota! Toliko o "zaščitimo slovenijo in slovensko ozemlje"...Jaz sem za tistih 30% in jih podpiram v celoti...ostalih 70% pa tretiram kot navadne "hlapce"... Drugače pa dobrodošli v 21.st. Ivana Cankar mogoče je bil pijan ko čep vendar "pijan istinu priča"...Kaj pa Francek Prešernov - zdravljica (edina himna ki "vsebuje" alkohol)...Ali je tudi on kar neki pijanček? Sedaj pljuvaš po svoji državi in njeni zgodovini!
4evercvicek
04. 06. 2008 16.49
ub1ca - več jo je kot morja ;)
ecoliqua
04. 06. 2008 16.37
Ja pa sej mi nismo daleč za čehi, se bo pa cela slovenija namakala v savi.
Joži Priboši?
04. 06. 2008 16.30
Pa nehajte že s tem našim morjem. Lepo, da ga imamo, kaj več pa ne bi govorila ali pisala. Pejte na realna tla in zamislite si.
carpe.diem@masicom.net
04. 06. 2008 15.34
Luzarf, ni kaj dodati. Dobro si napisal.
Django
04. 06. 2008 14.59
Halo! ja saj imamo tudi v Sloveniji Morje in roko na srce kolikokret smo sli na nase Morje? k nam Hodijo Italijani,Nemcin,Holanci,Avstrijci ja mi smo pa prefini in gremo rajse na Hrvasko a smo mi kaj bolsega kot tisti ki se pri nas soncijo?? Ce bi se mene vprasalo jaz bi vsakému Slovencu izstopno crarino zaracunal cim bi hotel v Hrvasko. Hrvatje nam delajo tezave na Morju ze 16 Let bogega Jorasa maltretirajo ceprav stoji se celo mejna postaje na Slovenski zemlji tudi od same osamosvojitve ja mi pa jim stalno lezem v Zadnjico ja ali to res potrebujemo saj za to ceno gremo lahko tudi kam drugam na Dopust ce ze moramo v Tujino saj je tudi drugot po nasi > EVROPI < dosti morja brez da bi se dali toliko ponizevati od Hrvatov. Pozdrav iz Nemcije F.L
trout80
04. 06. 2008 14.29
Pa sej a je to kaj novega, a ni tko vsako leto. Prav imajo. Sicer je pa res da so dol in Merkator in Tuš.
Joži Priboši?
04. 06. 2008 13.53
KAZAMIR. Lahko ti namignem, če boš še kaj na tej temi.
vinadap
04. 06. 2008 13.03
4evercviček - Ivan Cankar,ki je napisal tisto,pozabljaš,da je bil pijan,ko čep. Slovenci smo kar uredu,in prvo smo Slovenci,šele na to Evropejci,kar se pa meni osebno ne zdi kaka čast. Hrvatje so pa Hrvatje,in nglede na njihovo osebnost,vzvišenost in narcisoidnost,bi morali biti oni krepko,krepko pred nami. Že dosti let je minilo od konca njihoveb vojne,pa bi lahko kaj zase naredili in za lasten narod.