Tujina

Čečenski predsednik poziva k poligamiji

Moskva, 07. 04. 2009 10.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Ramzan Kadirov je pozval Čečene, naj imajo več žena in naj ignorirajo ruske zakone, ki to prepovedujejo. S tem naj bi nakazoval na vse večjo neodvisnost od Rusije, čeprav Kremelj podpira prav Kadirova.

''Prepričan sem, da danes potrebujemo poligamijo,'' je dejal čečenski predsednik Ramzan Kadirov v pogovoru za čečenski časopis Rosiskaja Gazeta. ''Zakona sicer ni, ampak vsem povem: kdor želi in ima za to dovolj sredstev, si naj vzame še drugo ženo,'' je dodal Kadirov.

Kadirov poziva k poligamiji.
Kadirov poziva k poligamiji. FOTO: Reuters

Čečenski predsednik svoj poziv upravičuje s tem, da je v Čečeniji več žensk kot moških in da je treba poskrbeti za vse. Kot še pravi, bi poligamija v Čečeniji preživela izven zakona, tako kot je prostitucija preživela v Moskvi, čeprav je zakonsko prepovedana.

Kadirov je sicer v zadnjem času predlagal že vrsto pravil, inspiriranih z islamskimi zakoni, med drugim nošenje rut v državnih uradih in občasne prepovedi alkohola. Analitiki pravijo, da je Kremelj dal Kadirovu več neodvisnosti v zameno za ohranjanje miru v pokrajini, kritiki pa svarijo, da bi se Kadirov znal nekoč upreti Moskvi in ji speljati nadzor nad regijo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (34)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pika9
03. 10. 2009 18.58
+1
Kaj lahko ima žena tudi dva moža, če ima sredstva? Še ena ženska v kuhinji bi mi bila zelo napoti, kaj šele kje drugje:)
umetnikvedno
09. 04. 2009 09.26
ok če takopraviš verjetno štima....
naivna
09. 04. 2009 00.01
RE: Umetnikvedno Ce imas disciplino in kontrolo nad sabo , se vse da)) Jaz za sebe vem in tudi za vse , ki jih poznam bolj blize, en partner na naenkrat pa konc...morda smo starokopitni, ampak ni zelje po kaj vec, lahko smo prijatelji ne pa ljubinci .
Bolivar
08. 04. 2009 22.54
+1
Aja pa v kitajski že prevladuje Kitajska,vsaj v Osredmji Aziji! Tudi države vsi razni -stani imajo samo na izbiro ali Rusija ali Kitajska,ker ZDA tudi ne posegajo preveč v ta del sveta,ampak ga nekako prepuščajo tema dvema akterjema!
Bolivar
08. 04. 2009 22.52
+1
umetnikvedno ne bodi tako prepričan,saj sem na naši strani,a dolgoročno bodo NATO in Rusija sodelovali in postali nekakšna protiutež Kitajski! Pa še nekaj Čečenija ni država,vsaj ne pravnoformalno, "armenistan"?? misliš Armenija,je pa zelo na strani Rusije,ker je ogrožena s strani Turčije in Azerbajđana,in Armenci so tudi pravoslavni za razliko od večine na Kavkazu!
umetnikvedno
08. 04. 2009 21.58
Kitajska sigurno nebo. Ona je imela pogoje in prilike pa jih ni iskoristila!Vsekakor je pomembno kam se bojo obrnile države bivšega SZ kot so čečenija ,tadžikistan,armenistan.....Te države pa so vsekakor nastrojene proti rusom ali kitajcem in čakajo vabila !Vsekakor kaže na zvezo NATO da bojo ostali(oz bomo)vodilni v svetu!
Bolivar
08. 04. 2009 20.42
+1
umetnikvedno V Aziji bo prevladovala Kitajska,o tem ni dvoma!
umetnikvedno
08. 04. 2009 17.56
+1
ja nekaj takega je ,dokler ZDA nekonča misije v Afganistanu! Celoten nadzor vse do kitajske bo nepreklicno dobila Amerika in to kot reševalka (pozitivka)pred ortodoksi.Danes je Čečenija zasužnjena država(to ni rusija in nikoli ni bila)in vsi bojo zahvalni zahodnem svetu v iskoriščanju njihovih dobrin.Tako se bo začel "osvobajati svet"pred hudodelci..ali pa pred osjo zla.
Bolivar
08. 04. 2009 15.18
+1
vetlan Ražniči pa zgodovinsko pripadajo Turkom,seveda so pustili močan pečat pri narodih Balkana in Kavkaza,o tem ni dvoma! Kaj imaš znanje za zavajanje in izkušnje za manipuliranje!? Čečenija,aja saj res, jap gradi pa se,dokler bodo Čečeni zvesti Moskvi se bodo japka vozila dol! Tudi v nedavni vojni Gruzija-Rusija so glavno vlogo v kopenskih operacijah imeli Čečeni s svojima dvema bataljonoma ,ki sta v sestavi Specnaz! Zanimivo je,da ko je bilo konec vojne sta medsebojne obračune opravili kar na Gruzijskem ozemlju! Seveda tudi uboj Čečena na Dunaju pred nekaj tedni je izvedel Čečen zvest Kremlju! Kar dokazuje ,da še vedno obstajata "dve struji" v Čečeniji ,ki se borita v med-klanskih vojnah ,kar je bistveno za Rusijo,ker dokler se pričkata dva,tretji dobiček ima! Dobro pa saj ni nič katastrofalnega,Rusija ima pač interes za svoje ozemlje,ker je pravilno! A naj te ne zavedejo dobronamerne poteze Kremlja s "prisrčno" politiko do Čečenov! Gre se za širši nadzor nad Kavkazom in posledično Iranom! In ker bližnji regionalni akterji ,ki so tudi bogati z naravnimi viri(Turčija,Irak,Pakistan,Saudska Arabija...) niso ravno najboljši partnerji Rusije ampak bolj ZDA in EU(Irak pod Sadamom je še sodeloval z Rusijo,sedaj pod okupacijo ZDA pa precej manj) ter tudi vedno večji Kitajski vpliv v Srednji Aziji(Kazahstan,Uzbekistan,Turkmenistan,Kirgizista... in Tađikistan) resno ogrožajo ruske interese v celotni Aziji od koder prihajajo konkurenčni viri naravnih bogastev(nafta,plin) po nižjih cenah,kot jih ponujajo Rusi! Kar pa dejansko sili Rusijo v izgradnjo logistike na Kavkazu,le kako naj si drugače zagotovi gospodarske interese ,če je regija v razsulu!? Edino Čečenija je primerna za logistično bazo,ker Gruzija dvomim da bi bila voljna ponuditi svoje ozemlje,Azerbajđan je vedno bolj usmerjen v trgovsko povezavo s Turčijo skupaj s Turkmenistanom onkraj Kaspijskega morja,Armenija je pa na žalost tudi "ujeta" med Turčijo in Azerbajdjanom,kateri pa ,verjetno kot "ortodoxni" poznavalec veš,da niso v ravno prijateljskih odnosih! Torej to je razlog "napredku" gradenj itd. v Čečeniji ,ki pa navdnim ljudem bore malo koristi! ADMIN NE BRIŠI SPET TEGA!
umetnikvedno
08. 04. 2009 11.35
naivna se upravičujem...narobe sem pristopil k razlagi.Od kje pa toliko da rečem padlih žensk,osvojenih gor,verjetno ne od prave ljubezni ali razvajenosti-eden za vedno...Je lepo podpiram to idejo,samo je nedosegliva.Zakaj? Nahecej se z partnerjem ,pa mu reci da bi probala dve ženski in tvoja ljubezen...tukaj boš dobila drugi odgovor...geni se morajo mešati ..Ali pa koliko si jih zamenjala do svojega edinega??Nagon punca,nagon,ki se ga včasih še sami nezavedamo
naivna
08. 04. 2009 08.12
+1
Umetnikvedno.... Zivim v svetu, kje se ni tako razvajen, se vedno je morala in ljubezen na prvem mestu. Eden partner zavedno.
umetnikvedno
08. 04. 2009 07.46
naivna,razloži nam v kakem svetu pa ti živiš!Kakor jaz vidim ta svet je že POLIGAMIJA! Koliko partnerjev ena ženska zamenja v življenju...1000 in še malo...v čem je pa rezlika..par žen ali par partnerjev. Vsekakor glede širjenja bolezni je bolje imeti par dolgih gobcev ob sebi,ki te neprestano otrujajo VSE JE NESPREJEMLJIVO,samo tega se neda ustaviti,to je nagon
mahaus
07. 04. 2009 23.37
kjere prjave...hahaha.. :P
alduri
07. 04. 2009 21.58
Ce imamo prostitucijo legalno zakaj ne potem poligamijo???
12345s
07. 04. 2009 21.40
Če tudi ženskam paše, naj. Samo da jim ne bo treba uporabljati tistih nastavkov za uriniranje. Poleg tega,če bi moški imeli več žensk,morda nebi potrebovali še "najboljše prijatelje". Boh ti ga vedi...
naivna
07. 04. 2009 21.39
+1
Morda sem res naivna...ali vse enkrat pride na jasno, nic ni skritega , da se nebi zvedelo,prej ali slej...))) Tisti ki so uspesni v poslovanju, so tudi uspesni v druzini in ne rabijo nepotrebnih problemov, kar jih potem res naredi" LUZERJE"
France Qu
07. 04. 2009 21.11
No ja kaj hočemo,pač živijo tako kot jim paše.
pijanec22
07. 04. 2009 19.22
@naivna: ne veš zato, ker moraš v Sloveniji vse skrivati pred vsemi.
bucka25
07. 04. 2009 19.21
Čečenski predsednik svoj poziv upravičuje s tem, da je v Čečeniji več žensk kot moških in da je treba poskrbeti za vse. izobrazit ljudi, pa bo poskrbljeno za vse
okhasan1
07. 04. 2009 19.18
DEADEA, TI PA SPLOH SLABO GEOGRAFIJO POZNAŠ , ALI KAJ? ČEČENIJA PO VELIKOSTI SKORAJ TAKA KOT SLOVENIJA, MORDA ŠE MANJŠA. TAM NIMA KAJ DELITI, PAMETNJAKOVIČ