Tujina

'Če vidim moškega z brado, se začnem tresti'

Damask, 15. 04. 2015 11.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

19-letno Hanah so ugrabili za spolno sužnjo. Njena usoda je bila v rokah borcev Islamske države. A po izpovedi Jazidinje, ki so jo dva meseca posiljevali in mučili, je usodo vzela v svoje roke. In uspelo ji je, čeprav še vedno doživlja psihično mučenje.

Zasužnjevanje nevernikov in jemanje njihovih žena za priležnice je močno utemeljeno v šerijatu, je eden od stavkov, s katerim skrajna Islamska država na sprevržen način opravičuje ravnanje z Jazidi. Moškim ujetnikom dajo na izbiro spreobrnjenje v islam ali smrt, ženske vzamejo za spolne sužnje.

Ženske, ki so pravkar rodile in dojijo, dojemajo kot nečiste, vendar 19-letna Hanah ni bila med njimi. Zajeli so jo med begom. "Vlekli so nas za lase. Izbrali so mlade in poročene ženske. Najmlajša med nami je imela komaj 10 let. Vse smo jokale, rekli so nam, da nas bodo omožili, da bomo pozabile svoje družine,'' je povedala za ameriški CNN.

Borci IS so ugrabili številne ženske, nad katerimi se izživljajo in jih imajo za spolne sužnje.
Borci IS so ugrabili številne ženske, nad katerimi se izživljajo in jih imajo za spolne sužnje. FOTO: Reuters

Poleg nje so ugrabili še okoli 50 žensk, ki so jih stalno pretepali, jim grozili. Odpeljali so jih v trinadstropno stavbo v Mosulu, ki jo je opisala kot javno hišo, v kateri je bilo na stotine žensk in deklet, ki so jih imeli za spolne sužnje. "Po 50 so nas postrojili v vrste po 10. Rekli so nam, naj bomo na miru in naj ne jokamo, sicer nas bodo pretepli. Nato so v sobo prišli moški in opisali, kakšna dekleta želijo. Zatem so odpeljali svoje izbranke," se spominja.

Nekega dne so jo s šestimi ženskami odpeljali v hišo na vasi. Borci IS so jim ukazali, naj se umijejo in uredijo. "Pripeljali so Jazidinjo, ki je bila z njimi že dva meseca. Oblečena je bila v črni nikab. Rekli so, da bodo z nami storili tako kot z njo. Povedala je, da so jo tepli in posiljevali," je dejala. Takrat se je z nekaj dekleti odločile pobegniti. Ponoči so se splazile skozi okno, dve zadnji so ujeli. Tekle so, po štirih urah so bile izven ozemlja IS.

"Če vidim koga z brado, se začnem tresti," je dejala Hanan, ki ji je uspelo. Sicer svobodna pa še vedno doživlja psihično mučenje.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pkorosec
15. 04. 2015 19.35
+4
majhna kritika clanka. Clanek govori o posiljevanju Jazidinj s strani islamskih teroristov, a na sliki vidimo pokrite zenske, kar je znacilno za ****, kar pa Jazidinje niso ( vsaj ne tiste, ki se se niso spreobrnile, da bi prezivele).
gram.
15. 04. 2015 14.24
-9
mene pajtla ko vidim babo z brado
speedfightpg@hotmail.com
15. 04. 2015 13.27
-2
se dobro da sem si jo v nedeljo obril.
kraljicavesolja
15. 04. 2015 13.03
+28
Sam so res boge te ženske.
Ramzess
15. 04. 2015 12.59
-15
Ne posploševati, sicer bodo vsi moški z brado trakih žensk izogibali, ker jih lahko prehitro še česa obtožijo.
JanZiska
15. 04. 2015 12.34
+19
Ženske so definitivno jedro in nosilna sila napredka (popolnoma nedoumljivo mi je sicer zakaj je temu tako), bistvo pa da se bo (kot se je radikalno krščanstvo), zlomil tudi radikalni islam, predvsem zaradi žensk in njihove notranje težnje po neodvisnosti in svobodi.
kraljicavesolja
15. 04. 2015 13.03
+2
Jan, ti si moj tip moškega, cmok, cmok, cmok.
Infraping
15. 04. 2015 12.11
-28
Oblika psihoze je to. K men nej pride, ji jo bom pozdravu. Namest de jo s kseplionom nafilajo.