Tujina

FOTO: Razpoka se razteza okoli celotne ladje

Wellington, 14. 10. 2011 10.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ladjo Rena, ki je nasedla ob obali Nove Zelandije, skupaj drži le še notranja konstrukcija. Če se ladja razpolovi, bo razlitje težko zamejiti. Oblasti sedaj poskušajo nafto, ki še ni iztekla, prečrpati v druga plovila.

Ladja se lahko vsak trenutek razpolovi.
Ladja se lahko vsak trenutek razpolovi. FOTO: Reuters

Nova Zelandija se že od prvih dni oktobra sooča z okoljsko nesrečo, zaradi katere je poginilo že več sto ptic. Ladja Rena, ki je nasedla ob obali Nove Zelandije in iz katere je izteklo že več ton nafte, je tik pred tem, da se razpolovi. Reševalna skupina se je uspela povzpeti na ladjo v kratkem obdobju lepega vremena. Gre za zadnji poskus, da bi zamejili najhujšo okoljsko katastrofo, kar jih je Nova Zelandija kadar koli doživela. Skupina mora preučiti, ali bi lahko preostalo nafto prečrpali v druge ladje, preden se Rena razpolovi.

Kot poročajo tuji mediji, se vertikalna razpoka razteza okoli celotne ladje. To sedaj drži skupaj le notranja konstrukcija. Novozelandske pristojne službe opominjajo, da bi Rena lahko razpadla vsak čas. Zagotovili so tudi, da bodo zdaj, dokler jim je vreme naklonjeno, poskušali izčrpati preostalo nafto. Ocenili so, da se je iz trupa ladje izlilo najmanj 350 ton nafte. Rena naj bi sicer prevažala okoli 1900 ton nafte in drugega goriva.

Naftni madeži so že dosegli obale Taurange. Naravovarstveniki pa so našli več sto mrtvih ptic in najmanj 47 ptic, ki so jih odnesli v reševalni center za divje živali. Več kilometrov obale so zaprli za javnost, nekatere plaže pa so zaradi nafte popolnoma črne. Priče so povedale tudi, da je na obalo naplavilo veliko poginulih rib. Prostovoljci medtem poskušajo očistiti obalo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pehtateta
15. 10. 2011 09.32
Sprevrženost je tudi sedeti pred računalnikom in deliti nasvete, kako rešiti ladjo, tovor, nafto. Seveda spada sem tudi klevetanje, naprimer Tončkovo, o TRR RAČUNIH pop TVja, ki namiguje o golojjufanju. Najbrž zato, ker na POPu niso preveč rdeči, kar Tončkova strpnost nikakor ne prenese. Sprevrženost je beseda strpnost, s katero se mnogi etikirajo; nadvse ljubijo Palsetince, medtem, ko svoje sosede katolike sovražijo iz dna srca. *
extradeluxe
15. 10. 2011 01.07
dvigovanje s helikopterjem. hm. ja super. z zajlami ga zakačiš, kontejner je pritrjen s čepi, zato je zaradi nagnjenosti pod napetostjo. kdo bo odkačil čepe? Kaj se zgodi ko se kontejner odkači iz ležišča in ga sunkovito vrže z mesta. helikopter pa je že tako nizko...prazen 20'' kontejner ma 3700 kg... ajde glavce...ni kej, treba izčrpat goriva, poravnat ladjo z balastnimi tanki, podlogami in nato z drugo ladjo razkrcat kontejnerje. Če se prelomi, se pač prelomi - itak goriva nebi bilo več not. Ko ni več goriva in so kontejnerji razloženi lahko pridejo remorkerji in ladlo povlečejo dol z grebena in jo odvleče v ladjedelnico. To je to. Ni zastonj po 16. kanalu fraza filipino monkey. :-)
extradeluxe
15. 10. 2011 01.00
če je kdo mogoče kdaj videl kakšno čezoceanko, ve koliko ton odpadkov vključno z odpadnimi gorivi, mazivi, ipd. gre vsak dan v morje.
revolucijazdaj
14. 10. 2011 23.44
Tonček Balonček Vse drzi!
Tonček Balonček
14. 10. 2011 19.09
Upam, da bo katastrofa, nova delovna mesta za novinarje, reporterje, morda celo knjige, TV serije, okrogle mize! Življenje teče naprej, človeštvo pač še ni spodobno sprazniti neke palube s 600 kontejnerji, to je velik izziv za znanost! Še većji pa očitno prečrpanje nekaj dest tisoč litrov dizla iz cistern! Prej se bomo preselii na MArs ali na kakšno galaksijo! Ipode bomo imeli, od Mozarta 21. stoletja! Najbolj abotno je objokovanje parsto ptic! Človeštvo, ki se noč in dan bojuje med seboj in na vsakih nekaj sekund umre otrok zaradi pomanjkanja hrane ali vode, zdaj objokuje ptice, za katere mu je bilo še 15 dni nazaj malo mar! A je to svetovno obveščanje, interner itd. resnično še bolj obskurno in bizarno, ztakorekoč izprevrženo, kot sem si mislil! Nas najboj zanima, kateri nogometaš Malage si je izvil gleženj, v tisti minuti je pa umrlo nekaj otrok od lakote! Tečemo po vsej Sloveniji "kao" za Downov sindrom, TRR je pa od POP TV-ja! Imamo vojake v Afganistanu, mi pa blazno spremljamo, kdo bo gospodar Kmetije in kakšna je slika nekega zarodka Auerjevega vnuka! A ste si sploh na jasnem, kaj se greste? A resnično želite poneumti vse ljudi, vključno stistim šovom v soboto an Kongresnem tgu, ko je pa vsakomur jasno, d abo to le farsa vsega, upajmo da vsaj dober žur!! Jaz sem na teh demosnstracijah ali podobnih neumnostih vedno srečal kakšno predstavnco, s katero sva našla tiste skupne točke.... Če ne bi bili takšni, bi narod že izumrl!
Neža Neisha
14. 10. 2011 17.51
* so usi skupi! kle onesnažujejo planet k je že tko uničen pa ubijajo nedoužne živali. in to res ... zakaj ni okol večjih ladij ??? če je lohk ta ogromna (k jih je OČITNO še premjhna) tm bi lohk pršle tt druge
dr_dizel
14. 10. 2011 17.32
Zakaj ni večjih ladij okrog? Mogoče zaradi koralnih grebenov? Zakaj ne odstranjujejo kontejnerjev s helikopterji? Ker so pretežki in jih je preveč?
revolucijazdaj
14. 10. 2011 16.13
Pro.slo17 pa eh to so čudaki to bi že kdaj lahk rešil tole ladjo kak je nasedla nwm zakaj imajo helikoptere pa bi kontajnere dol zdignili na kopno al pa na druge ladije pa bi bla ladja lažja pa nafto bi tud že lehko ven sčrpal Se strinjam. Ladja skoz bolj tone. Lahko bi simultano odstranjevali kontejnejrje. Ni videti nobenih dvigal in vecjih ladij okrog. Vendar vec bodo resili manj bodo dobili od zavarovalnice. Smo v 21stoletju in je prav smesno kako pocasi se taksne katastrofe resujejo.
Bu?ko Štru?ko
14. 10. 2011 16.12
Oh tonček balonček.. resno. Raje ne komentiraj. Prazne kontejnerje, bi lahko "TEORETIČNO" dvigali s pomočjo helikopterjaenega in po enega z ladje dol. Katerekoli polne kontejnerje pa bodo bolj težko premalnili, še posebej je problem, ker ne morejo zraven priti z nobeno drugo ladjo, ki bi lahko prav tako nasedla. Brez dvigala ne bo šlo, pa si lahko znucaš vse kar imaš, zakoni fizike so pač taki. Dvigala pa tja ne morejo pripelat.
pro.slo17
14. 10. 2011 14.50
pa eh to so čudaki to bi že kdaj lahk rešil tole ladjo kak je nasedla nwm zakaj imajo helikoptere pa bi kontajnere dol zdignili na kopno al pa na druge ladije pa bi bla ladja lažja pa nafto bi tud že lehko ven sčrpal
symy1
14. 10. 2011 14.45
Žalostno pa je, da je to verjetno bolj reševanje nafte kot pa narave pred nafto...
Maja Mozgan
14. 10. 2011 13.45
ni kej za preučiti, ali jo bodo izcrpali iz ladje ali jo bodo pa pometali na obali in srkali iz vode.... malo preveč komplicirajo!!!!
Dani Goltnik 1
14. 10. 2011 12.44
zakaj nebi vrgli gor kako bombo bi bla stvar prej končana pa bol zanimiva bi lahko posneli kakšn film
bluestar
14. 10. 2011 12.22
Hmm, plavajoča "RENA"......
Dani Goltnik 1
14. 10. 2011 11.46
v plovila ali tanker
POMAGAM_TI
14. 10. 2011 11.26
ful hudo, upam da bodo to posneli!!!!
Tonček Balonček
14. 10. 2011 11.15
Mi imamo Triglav, kjer dežurajo 24 ur dnevno, gre za nova delovna mesta!
Mahi
14. 10. 2011 11.09
Mislim, da večina reševalnih služb sploh nimajo scenarija, kaj delat v taki nesreči. Sprašujem se, kako je pri nas? Kar nekaj tankerjev dnevno pride v koprsko Luko in kaj bi bilo, da bi se podobna nesreča zgodila tukaj?
Tonček Balonček
14. 10. 2011 11.05
Tudi če imajo kontejnerji 40 ft (12,20 m) velike kontejnerje, menda niso vsi težki po 40 ton! A so vsi namenjeni specialnim prevozom? A zdaj bodo črpali nafto, zakaj je niso prej? Toliko bolj, ker gre z naravovarstveno območje.