Tujina

Uvedli karantene in prepovedali javna zborovanja

Monrovia, 31. 07. 2014 08.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
N.D./STA/B.G.
Komentarji
14

V Sierri Leone so zaradi epidemije ebole razglasili izredne razmere, stroge ukrepe pa so uvedli tudi v Liberiji. "Ebola je resnična. Ebola je nalezljiva. In ebola ubija," je dejala liberijska predsednica. Obstaja resna nevarnost, da se virus razširi na druge države.

V Sierri Leone ter Gvineji in Liberiji so doslej našteli že več kot 729 smrti zaradi ebole in več kot 1300 primerov okužbe s tem smrtonosnim virusom. Gre za najhujšo epidemijo doslej.

V Sierri Leone so zaradi epidemije ebole danes razglasili izredne razmere. "Izredni izzivi zahtevajo izredne ukrepe. Virus ebole predstavlja izreden izziv našemu narodu," je odločitev utemeljil voditelj te obubožane zahodnoafriške države Ernest Bai Koroma.

Oblasti so se po besedah Korome odločile razglasiti izredno stanje, ki jim bo omogočilo odločnejše ukrepanje v boju proti eboli. Posebni ukrepi bodo v veljavi od 60 do 90 dni, nato pa bodo znova preučili situacijo in jih po potrebi podaljšali. Med temi ukrepi sta odreditev karantene za območja, kjer se širi virus, ter namestitev varnostnih sil za zaščito zdravstvenih delavcev.

Prepovedana so tudi vsa javna zborovanja in sestanki, ki niso povezani s samo ebolo, ministri in drugi predstavniki vlade pa morajo odpovedati vse načrtovane poti v tujino razen tistih "absolutno bistvenih".

'Če boste skrivali bolnike z ebolo, boste kaznovani!'

Ellen Johnson Sirleaf
Ellen Johnson Sirleaf FOTO: Reuters

Razmere z vso resnostjo jemljejo tudi v Liberji. "Ebola je resnična. Ebola je nalezljiva. In ebola ubija," je v televizijskem nagovoru državljanom poudarila liberijska predsednica Ellen Johnson Sirleaf. Odredila je zaprtje vseh šol v državi ter dopust za tiste državne uslužbence, ki niso nujni za delovanje države. Napovedala je tudi, da bo vlada namenila pet milijonov dolarjev za izvajanje razširjenega načrta ukrepov za zajezitev smrtonosnega virusa.

V petek bodo v vseh javnih ustanovah opravili dezinfekcijo in kloriranje poslopij, predsednica pa je na obmejnih območjih ukazala zapreti vse tržnice. Zagrozila je, da bodo preganjali neupravičeno dvigovanje cen za cene za izdelke, kot so klor, milo, dezinfekcijska sredstva in vedra.

Kaznovani pa bodo tudi tisti, ki skrivajo bolnike z ebolo. Nekateri bolniki namreč ostajajo doma, kjer za njih skrbijo svojci, namesto da bi poiskali ustrezno pomoč. Sirleafova je poudarila, da tudi cerkve v teh primerih niso primerno zatočišče in da morajo tisti, ki sumijo, da imajo ebolo, nujno k zdravniku.

V Keniji in Etiopiji okrepili nadzor na mejah

Vzhodnoafriški državi Kenija in Etiopija, kjer je nekaj največjih letališč na afriškem kontinentu, so okrepili ukrepe za preprečitev širjenja ebole v njihove države. Okrepili so nadzor na mejah, kot tudi na letalih, ki prihajajo z zahoda kontinenta. Poostren nadzor je uvedla tudi etiopijska letalska družba Ethiopia Airlines.

V Ugandi, ki meji na Kenijo in se je nazadnje z ebolo borila leta 2012, so zdravstvene službe v stanju pripravljenosti, so po poročanju AFP sporočili iz te države.

V Veliki Britaniji en domneven primer ovrgli

Zaradi širjenja hemoragične vročice, ki velja za eno najbolj nalezljivih virusnih bolezni, so sicer vse bolj zaskrbljeni tudi drugod po svetu. Glede na to da ima precej dolgo inkubacijsko dobo, lahko namreč virus na druge celine hitro prenese kakšen od letalskih potnikov.

Mednarodna organizacija za civilno letalstvo (ICAO) je v stikih s svetovnimi zdravstvenimi organi in razmišlja o morebitnih omejitvah letov. V Veliki Britaniji so sicer v teh dneh že zabeležili en domneven primer ebole, a so ga kasneje testi ovrgli.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Sputnik84
01. 08. 2014 11.42
+0
Letalski prevoz je treba ukinit. S tem smo samo uničili zemljo in pokvarili ljudi.
Beopen
31. 07. 2014 23.07
-2
Afriko smo zanemarjali in prepuščali revščini. Vrača se..............
Beopen
31. 07. 2014 23.02
+2
Mogoče je pa izbruh Ebole rešitev za svet. Do nečesa mora prej ali slej priti glede na sprevrženost sveta.
kure bedne
31. 07. 2014 21.02
+2
Sem gledal poročila in videl, kako se je mlado dekle hvalilo, da jen tam doli zbadala ljudi z istimi iglami vsaj 3x. Zanima me, če je to dekle šlo kaj v karanteno, Verjetno NE.V Sloveniji pač to ni potrebe. Nebi se ji približal niti na 50 metrov.
erienne
31. 07. 2014 10.39
+13
prekinit VSE letalske povezave iz in v okužene države in požgat vsa okužena območja, drugač bo težko tole zajezit če bolniki veselo potujejo okol in raznašajo virus.
Sputnik84
01. 08. 2014 11.45
sploh za zmeraj ukint letalski promet, ker s tem samo raznašamo viruse, insekte, in uničujemo zemljo. Pač potovanja so kul. sam spet pa si ne zavedamo koliko slabih stvari potegne to za sabo.
Indigo Pingvin
31. 07. 2014 10.12
+3
Ebola že v ZDA...
Indigo Pingvin
31. 07. 2014 10.29
+2
Pogoglajte naturalnews, članek v povezavi ebole in Monsanta.
ho?emVšolo
31. 07. 2014 10.12
+2
kaznovani? ja smrt vas bo vzela!
fakinshit
31. 07. 2014 09.33
+18
totalna p....arija :(((( ce to pride v velemesto v Evropo smo ga nasrkal
mastablasta
31. 07. 2014 09.41
-13
sam tu je vprašanje če bi se ljudje doma skrivali pred "zdravniki". čeprav glede na to da nekateri ne cepijo svojih otrok, ker so cepiva menda zarota farmacevtske industrije...
Indigo Pingvin
31. 07. 2014 10.21
+12
Pa ti veš, mastablasta, da za ebolo ni cepiva?
Beno Cizelj 1
31. 07. 2014 13.38
+3
mastablasta je zelo, zelo neizobražen, zato pa klati bedarije
Ramzess
31. 07. 2014 17.05
+1
Cepljenje je dobra krinka za množični odvzem dnk, in na podlagi tega potem izdelati usmerjeno biološko orožje. Na točno določen dnk.