Tujina

Oblikovanje nove koalicije v Grčiji že zelo blizu

Atene, 19. 06. 2012 08.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
N.Š./V.L./STA/Reuters
Komentarji
70

Tri stranke, ki se po nedeljskih parlamentarnih volitvah v Grčiji pogajajo o oblikovanju vladne koalicije, naj bi bile zelo blizu dogovora. Visoko zadolžena Grčija sicer nestrpno čaka nov paket pomoči, saj v državni blagajni zmanjkuje denarja.

Zmaga za Grčijo? Če bodo evropski voditelji ocenili, da so Grki po volitvah dovolj ubogljivi, bodo v državo, ki drugim evropskim državam dolguje že 313 milijard evrov, po junijski milijardi, poslali še 31 milijard evrov.
Zmaga za Grčijo? Če bodo evropski voditelji ocenili, da so Grki po volitvah dovolj ubogljivi, bodo v državo, ki drugim evropskim državam dolguje že 313 milijard evrov, po junijski milijardi, poslali še 31 milijard evrov. FOTO: Reuters
Grki po več tednih brez prave vlade hitijo z oblikovanjem nove koalicije. Tri stranke, ki se po nedeljskih parlamentarnih volitvah pogajajo o oblikovanju vladne koalicije, naj bi bile zelo blizu dogovora. Proevropsko usmerjenemu bloku se mudi, saj je pritisk mednarodnih finančnih trgov in držav na zadolženo Grčijo ogromen.

Mandat za sestavo vlade je v ponedeljek prejel Antonis Samaras, vodja Nove demokracije, zmagovalke volitev. O oblikovanju koalicije se Samaras pogaja s socialističnim Pasokom, ki je na volitvah pristal na tretjem mestu, in z manjšo Demokratsko levico (Dimas).

Vodja Pasoka Evangelos Venizelos je dejal, da bi bila lahko koalicija oblikovana že jutri opoldne. Konservativna in socialistična stranka imata skupaj zagotovljenih 162 od 300 poslanskih glasov, sta pa v koalicijo pripravljeni vzeti tudi katero od levih strank, da bi imela vlada tako potrebno široko podporo.

Že zdaj pa je jasno, da v koaliciji ne bo drugouvrščene, skrajno leve stranke Siriza Alexisa Ciprasa, ki je takoj po volitvah sporočil, da bo še naprej jasna opozicija vladi, ki namerava nadaljevati začete reforme in spoštovati varčevalne pakete v zameno za mednarodno finančno pomoč.

A če bi bilo po Ciprasovo, bi Grčija zahtevala omilitev pogojev za finančno pomoč, če izsiljevanje evropskih voditeljev, kot Ciprasovo početje imenujejo nekateri njegovi nasprotniki, le ne bi uspelo, pa bi država zapustila evroobmočje in se poskušala znajti po svoje. Visoko brezposelnost pa bi Cipras med drugim reševal z obsežnim zaposlovanjem v javni upravi.

A se je grško ljudstvo na koncu odločilo, da se ne bo podalo v neznano s Ciprasom, čeprav je varčevanje Grke močno prizadelo. "Grško ljudstvo hoče evropsko politiko in ne bomo jih razočarali," je dejal Samaras. Čeprav omilitev pogojev za finančno pomoč Evrope ni mogoča, pa bo Samaras pri evropskih kolegih vseeno poskušal podaljšati časovnico, znotraj katere naj bi izvedli vse, kar zahteva Evropa.

Olajšana Evropa bo v Grčijo poslala nove milijarde

Odločitev Grkov za proevropsko politiko je nekaj olajšanja prinesla tako evroobmočju kot tudi svetovnim finančnim trgom. Predsednik evropske komisije Jose Manuel Barroso je Grčiji obljubil pomoč pri reševanju krize. Nemška kanclerka Angela Merkel, zadnje čase ljubljenka grških karikaturistov, ki jo slikajo kot glavnega krivca za grško finančno tragedijo, pa je pred vrhom skupine G20 v Mehiki dejala, da bodo Grki že obljubljeno pomoč lahko še naprej črpali, a le pod nespremenjenimi pogoji. "Nobenih dolgov ne bomo črtali," pa je odločno dodal nemški minister za gospodarstvo Philipp Rösler.

Visoko zadolžena Grčija nov paket pomoči sicer nestrpno čaka, saj je v državni blagajni denarja le še za julijske plače in pokojnine. Če se bodo Grki držali dogovorov, bo Evropa že ta mesec v Atene nakazala novo milijardo evrov pomoči, nato pa naj bi se že julija sestali predstavniki Evropske komisije, Evropske centralne banke in Evropskega reševalnega sklada.

Je Grčija po volitvah zanesljiv partner?

Medtem ko se politiki in bankirji pripravljajo na nova pogajanja z Grki, pa se marsikdo sprašuje, ali je Grčija, kjer redno padajo vlade, ljudstvo pa je razdeljeno, ko gre za vprašanje, ali ostati ali oditi iz evroobmočja, po volitvah res zanesljiv partner.

Nemški Die Welt piše, da je olajšanje najbrž le začasno. "V resnici se ni kaj dosti spremenilo. Ne verjamem, da bo Grčija čez dve leti še članica evroobmočja," je dejal vodja Commerzbanke Jörg Krämer.

Skeptični so ostali tudi finančni trgi, kjer veselje po grških volitvah ni trajalo, najslabše pa jo je odnesla Španija. Obresti za desetletne obveznice so namreč presegle sedem odstotkov, največ, odkar Španci plačujejo z evrom. Sedem odstotkov pa je tudi vrednost, ki velja za kritično. Ko sta jo dosegli Irska in Portugalska, sta potrebovali evropsko pomoč. Vse več je tudi tistih, ki menijo, da je naslednja v vrsti za pomoč iz Bruslja Italija. Dva dni po grških volitvah torej nič novega. "Volitve s tesnim izidom niso dovolj, da bi bili finančni trgi zadovoljni, še posebej s širjenjem težav v Španijo in Italijo," so v svojem komentarju zapisali analitiki HSBC.

Politiki bodo tako še naprej 'stikali glave', kako rešiti evrsko krizo. Najprej bo to tema pogovora na vrhu skupine G20 v Mehiki, konec tedna se bodo srečali finančni ministri evroobmočja v Luksemburgu, prihodnji teden pa še voditelji Evropske unije.

Precejšen del pogovorov se bo zagotovo nanašal na Grčijo, kjer bodo politiki ocenjevali, ali je zmaga konservativcev le nekoliko odložila odhod Grčije iz evroobmočja ali je država dovolj stabilna za odobritev izplačila naslednje tranše pomoči, ki naj bi znašala 31 milijard evrov.

Viri v Bruslju sicer priznavajo, da je precej verjetno, da bodo ponovno ocenili stanje v Grčiji in morda le nekoliko spremenili pogoje črpanja pomoči. Nov krovni dokument bi lahko bil podpisan jeseni, med drugim pa bi lahko predvideval podaljšanje roka za zmanjšanje javnofinančnega primanjkljaja in javnega dolga z leta 2014 na leto 2016.

Grčija je prvo pomoč sicer dobila že leta 2010, takrat je šlo za 110 milijard evrov, ki naj bi jih država izčrpala v treh letih, marca letos pa so se dogovorili še za nekaj manj kot 145 milijard evrov v obdobju od 2012 do 2014. Prav tako so zasebni upniki državi odpisali za okoli 107 milijard evrov dolgov.

Antonis Samaras hiti z oblikovanjem nove grške vlade.
Antonis Samaras hiti z oblikovanjem nove grške vlade. FOTO: Reuters

Varčevanje ali zapravljanje po pariško?

Grki, ki že tako zahtevajo milejše pogoje za mednarodno pomoč, v zadnjem času dobivajo nekaj podpornikov. Med njimi sta predvsem italijanski premier Mario Monti in njegov portugalski kolega Pedro Passos Coelho. Torej šefa dveh držav, ki bi se znali tudi sami znajti med prosilkami za pomoč. Oba od Evropske centralne banke pričakujeta več denarja za razvojne projekte. Predvsem po mnenju Špancev, ki so za pomoč že zaprosili, a zaenkrat trdijo, da je ta le za banke, ne pa tudi za državno blagajno, saj želijo tako zaobiti stroge pogoje, ki jih je za finančno pomoč že v primeru Grčije postavila Nemčija, bi morala Evropa poskrbeti za svoje šibke člene. Podpirajo tudi idejo novega francoskega predsednika Francoisa Hollanda o izdaji skupnih evrskih obveznic, čemur nasprotujejo Nemci, ki menijo, da pri tem ni jasno, kdo bo na koncu plačnik, ko bodo nastale težave. Novo zapravljanje bi namreč po njihovem le začasno odložilo težave z neuravnoteženimi državnimi proračuni.

Do konca meseca naj bi bilo sicer znano, kako bodo evropski voditelji fiskalnemu paktu dodali še komponento za rast, ta paket naj bi bil težak 120 milijard evrov. Več držav z zadolženim proračunom se zato bolj kot na varčevalne reforme in ureditev državnih proračunov zanaša na ta del paketa, države, kot na primer Nizozemska, pa se zavzemajo za povečanje pristojnosti Evropske komisije, da bi ta lahko v prihodnosti preprečila nekontrolirano zapravljanje posameznih držav članic evroobmočja.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (70)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Gavrane20
20. 06. 2012 14.48
Ne ne ne ne dost je no dost je nooo pa od kje jim denar evropi od kje od revezev od davkoplacevalskega denarja djmo 100 miljard spaniji pa 300 miljard Grciji zakaj zakaj ? da bojo dal nazaj komu ameriskim bankam lepo in kaj se bo popravl? nccccc ncccc cez 1 let bo isto kokr je zdj ne konc je nej propade ze evropa nej bo ze ekonomski kolaps nej bo vojna nej se zacne od zacetka use sam tega ne morm vec prenasat
wc15
19. 06. 2012 23.41
kako pričakujejo nov paket pomoči?? kako zginja denar?? kam so ga pa dali? kam so dali vse miljarde ki so jih dobili?? kdo bo pa to pojasnil??
nogomet12
20. 06. 2012 11.18
Denar je v francoskih in nemških bankah, Grki ga ne vidijo.
sikorsky
19. 06. 2012 15.06
+1
Ma kakšen kraval okoli Grčije,..prava psihoza no,..Evropejcem se niti ne sanja kakšna kriza,bančni zlomi in neobvladljivi neredi,ki bodo prerasli v oborožen spopad med Severnim in Južnim delom Evropske unije se bo zgodil ko bo naša revna Balkanska državica na kolenih,...
Jožajoža
19. 06. 2012 16.57
+0
obratno, vzhod in balkan ima denar. tepli se bodo v evropi, ko jih balkan ne bo hotel v unijo ali kako se bo imenovala nova evropa -STARA JUGOSLAVIJA
hanoveranec
19. 06. 2012 22.38
-3
Gosposvetski
19. 06. 2012 13.42
+2
Grk Zorba je srečen in hvaležen ter vas Evropejce pozdravlja iz dna Helenske duše. Gremo naprej po pravi poti !
titovka
19. 06. 2012 13.27
+4
sem ostala brez komentarja....sam še lahko bruham od nemoči...sramota...kam smo prišli in za kaj smo se odločali leta 1990...
JezekTekaTeka38
19. 06. 2012 13.51
-3
kim llsung
19. 06. 2012 15.09
+3
ocitno je,da se je jezek zaljubil v titovko ker ji sledi kot senca.
titovka
19. 06. 2012 15.29
+4
hvala NORTH, ker si opazil...sem mislila, da je sam fatamorgana!!!!!
JezekTekaTeka38
19. 06. 2012 17.47
-1
Mam fetiš na stare rdeče veše, pa to ... hahaha ...
janez6bb
19. 06. 2012 18.02
+1
al druge ne dajo:)? če sklepamo po tvoji pameti pol bo to.
titovka
19. 06. 2012 18.51
+1
paparazzo
19. 06. 2012 13.12
+5
men pa jemljejo plačo...
MrBajzi
19. 06. 2012 13.27
-2
dal bi jim krampe in lopate, prokleti lenuhi grski!
janez6bb
19. 06. 2012 13.41
+4
Mr.bajzi koliko si že ti kriv za 1,8 milijarde slabih kreditov nlb-ja:)? no toliko so grki krivi da so tam kjer so, kapiš:) tko da ne z miti tukaj gor.
Feels_good_man
19. 06. 2012 15.25
+1
janez, mislim da se ti je mal zataknila plošča, pazi da ne pregoriš
Feels_good_man
19. 06. 2012 15.25
+0
janez, mislim da se ti je mal zataknila plošča, pazi da ne pregoriš
janez6bb
19. 06. 2012 15.32
+0
;) a to je vse kar imaš dodat na dejstva:) UBOG NAROD, ti kr verjemi politiki, sej te je že večkrat peljala žejnega čez vodo, sedaj pa boli ko
hanoveranec
19. 06. 2012 22.41
-1
Googlebot
19. 06. 2012 12.21
+8
Slovenci imamo sami dovolj svojih problemov nehajte že s temi Grki!
kim llsung
19. 06. 2012 15.09
+2
wsharky
19. 06. 2012 11.51
+9
... he he he ... Grki so frajerji ... ne samo, da bodo 'pridni' bodo se malo bilance sfrizirali in bodo dobili se 40 miliard ... he he he ...
binmister
19. 06. 2012 11.50
+5
Ta znesek še zdaleč ne bo rešil izgub .Okrog avgusta bodo spet dobili en paket pa potem še okrog novega leta za božičnice in 13 plačo mi pa po pakete na rdeči križ
Jožajoža
19. 06. 2012 11.22
+3
ne se bat za grčijo,portugalsko ,španijo. če teh držav pokvarjeni politiki ne bi prodali stari EVROPSKI UNIJI (nemčija,francija), sedaj ne bi bili v takšnem zosu,
tron3
19. 06. 2012 11.12
+3
Saj Evropa nima več denarja, to je problem, pogovarjajo se še samo o jamstvih držav članic EU, ki ga bodo morale dati da bodo lahko dali denar, ki ga sploh ni, je že izpuhtel, strašilo iz Nemčij Angelca, pa bo morala prej ali slej povedati državljankam in državljanom Nemčije, kaj so se šli nemški bankirji pod njeno vladavino in z njenim soglasjem, da bi pa vse to skupaj skrila pred nemško javnostjo si pa izmišljuje združeno Evropo pa novi davek, Angelca ne bo se izšlo!!!
Aleš Kostanjevec
19. 06. 2012 11.06
+1
IN KAJ BOMO IMELI ČE JIM DAMO DENAR 31 MILJARD EUROV OD TEGA !!!
nogomet12
19. 06. 2012 11.08
+0
Politiki boljšo oceno, raja pa tako kot vedno NIČ.
Aleš Kostanjevec
19. 06. 2012 11.04
+2
A MI V SLOVENIJI PA NAJ PO DOMAČE ,,CRKNEMO'' ALI KAJ TE PA SO UVEDLI VARČEVALNE UKREPE KOMU MEČEJO NAŠI VLADARJI PESEK V OČI !!!
nogomet12
19. 06. 2012 11.05
+2
Korenin?ek
19. 06. 2012 10.40
+28
V SLOVENIJI ogromno ljudi nima niti za kruh in mleko, sram me je ko tole gledam in berem. Zadnjič je v trgovini otroček svojo mamico prosil da kupi tudi mleko in mu je odvrnila da si ga ta teden ne morejo privoščit in da ga bodo drug teden kupili. Kaj pa tooooooo ????????????????????? A mi miljone dajemo v poooF....... Grčijo !!!!?????? Ma ni rešitve temu svetu ogabnemu. Pfeeejjjjj !!!!!!!!
bogec9
19. 06. 2012 10.47
+14
miljone pa mečemo skozi okno, z raznimi neuspelimi projekti teš. šentviški tunel, da ne rečem kompletna avtocestna trasa, pa še kak falcon bi se našel in patria, da o požrešnosti tatinskih politikov in cerkva sploh ne govorimo ... in če seštejemo, pridemo do sklepa: Slovenija bi lahko živela brez dolga. zatorej ses PFEEJJJJJJJJJJ
b77
19. 06. 2012 10.54
-1
saj to smo že imeli socializem, se ne spomnite????
Korenin?ek
19. 06. 2012 10.55
+16
Pa nehte že enkrat podpirat leve pa desne ker ne eni ne drugi niso ljudje kaj šele ljudje s srcem in sočutjem. Zafurana država polna laži praznih obljub in goljufij smo. Potrebno bo razmislit o selitvi. Pa ima da me izbrišejo iz registra pfeeeeej !!!!!!!!
Mali medo
19. 06. 2012 10.57
+12
zakaj bi se mi selili raje izselimo pokvarjene politike
bogec9
19. 06. 2012 11.01
+6
lažje se je seliti sam oz s svojim partnerjem in otrokom, kot pa izseliti 50000 pokvarjencev ...
dadocar
19. 06. 2012 23.24
Marcello priporocam ti Svico :) Jaz sem sel pou leta nazaj, na zacetku je blo mal domotozja, sedaj pa sem se povsem navadil in se sprasujem zakaj nisem spokal ze zdavnaj.
KisloZelje333
19. 06. 2012 10.30
+5
merklca raj povej, da tvoje pa francoske banke rešuješ s tem denarjem, no ampak to je že preveč resnice za nas, mi potrebujemo prirejene od naših voditeljev, ki nam želijo samo dobro, samo najboljše, je tako slo4theist, lolipoly, martian, smallville, infadel.....verjeti je potrebno v politike, ker vedo kaj delajo, ker smo jim mi vedno na prvem mestu.
gregor153
19. 06. 2012 10.35
+2
Če evropa nebi šenkala grčiji toliko denarja bi jim že zdavnaj zmankalo za plače. Brez skrbi denarja za banke tudi ne zmanka.
mobutu1
19. 06. 2012 10.07
+6
Res ne razumem leaderjev Evrope, oz. kako lehko narod prenaša sistem, da si delijo cekinčke kot na koncu vaške veselice, po sistemu, moje, tvoje, naše, moje, tvoje, naše....
nogomet12
19. 06. 2012 10.10
+3
Korenin?ek
19. 06. 2012 10.34
+3
Si rekel LEADERJE ??? A se tebi zdi da so LEADERJI ???
Brus123
19. 06. 2012 10.00
+11
jst sm ful pridn, pa šparam, pa mi nihče nič ne da...
JURKO_22
19. 06. 2012 09.50
+14
To je samo zavlacevanje gotove usode grcije in europe...
Warlock.
19. 06. 2012 10.00
+7
In potem pride kot odrešitev za nas vse ZDE.
pehtaa
19. 06. 2012 09.37
+3
mah kaj par sto miljonov pri nas je kriza ze ko je treba 3 miljone za najvecjo sportno prireditev kar jo lahko gosti slovenija prevec
hanoveranec
19. 06. 2012 22.47
-1
Die einemaister
19. 06. 2012 09.34
+2
ma ne js bi jim enih 200 miljard dau ne bit tko skromni no evropa
nogomet12
19. 06. 2012 09.37
+9
Zavedajte se , da Grki ne bodo dobili tudi evra, ker gre vse v nemške in francoske banke.
volier
19. 06. 2012 09.40
+5
ja valda a ne kr v zepe nemskih politikov?? ni to Slovenija!!!!