Tujina

Sodišče je odločilo: Kasab je kriv

Mumbaj, 03. 05. 2010 10.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po skoraj dveh letih je indijsko sodišče edinega preživelega napadalca v Mumbaju, ko je med tridnevnim strelskem napadom umrlo več kot 160 oseb, spoznalo za krivega.

Indijsko sodišče je Pakistanca, ki je še edini živ osumljenec za napad v Mumbaju leta 2008, spoznalo za krivega. Mohammad Ajmal Kasab je obtožen za 86 kaznivih dejanj, med njimi tudi za načrtovanje vojne proti Indiji in umor. Sodišče bo kazen izreklo jutri, grozijo pa mu celo vislice.

Spominska plošča žrtvam napadov v Mumbaju.
Spominska plošča žrtvam napadov v Mumbaju. FOTO: Reuters

Kasaba so posnele kamere med sprehodom po glavni železniški postaji v Mumbaju, ko je imel pri sebi puško, na hrbtu pa je nosil nahrbtnik, pravijo tožilci. Na natrpani postaji je umrlo skoraj 60 oseb. Med napadom je policija Kasaba ranila, že prvi dan napada pa ga je tudi aretirala. Najprej naj bi priznal vpletenost v napad, kasneje pa je govoril, da so mu vse podtaknili.

V tridnevnem streljanju na nekaterih najbolj znanih točkah v Mumbaju, vključno z dvema luksuznima hoteloma in judovskim centrom, je umrlo vsaj 166 oseb, med njimi tudi tujci in indijska bogata poslovna elita. Strelcev je bilo deset, na sodišču pa sta se znašla tudi dva indijska državljana obtožena članstva v pakistanski militantni skupini in izvedbe poizvedovanja v Mumbaju pred samim napadom.

Indija je zaradi napada obtožila 38 ljudi, od katerih jih največ živi v Pakistanu. Obtožnica je imela okrog 11.000 strani, tožilstvo pa je zaslišalo več kot 650 očividcev.

Napadi v Mumbaju
Napadi v Mumbaju FOTO: Reuters

Zaradi napada v Mumbaju je New Delhi prekinil mirovne pogovore s Pakistanom, saj bi Islamabad moral najprej ukrepati proti militantom, ki delujejo na njihovem ozemlju, med katerimi je tudi skupina, katere član naj bi bil Kasab.

Sodišče je razsodilo le nekaj dni po tem, ko sta se premierja Indije in Pakistana srečala v Butanu in prosila svoje uradnike, naj sprejmejo ukrepe za normalizacijo odnosov. Analitiki namreč pravijo, da današnja razsodba ne bi smela vplivati na otoplitev vezi med državama.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.