Tujina

Papež branil svojo tišino glede Rohing: 'Zame je najbolj pomembno to, da sporočilo doseže cilj'

Daka, 03. 12. 2017 10.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Papež Frančišek, ki je v Bangladešu zaključil šestdnevni obisk v Aziji, je branil svojo odločitev, da se vzdrži ostrejše kritike na račun ravnanja s pripadniki muslimanske manjšine Rohinga v Mjanmaru. Kot je poudaril, bi lahko imele ostrejše besede kvečjemu negativne posledice. "Nisem imel zadovoljstva, da bi javno zaprl vrata, sem imel pa možnost dobrega dialoga", je povedal papež. 

Papež Frančišek je v okviru azijskega obiska obiskal Mjanmar in Bangladeš. V Mjanmaru na razočaranje mnogih ni javno niti enkrat uporabil besede Rohinga. To je storil šele v Bangladešu, kjer se je v petek tudi srečal z manjšo skupino beguncev iz vrst te manjšine in priznal njihovo trpljenje ter pozval mednarodno skupnost, naj pomaga končati njihovo trpljenje. 

Na letalu iz Dake proti Rimu je papež v soboto branil svoje ravnanje. Kot je dejal, gre za postopen proces, korak za korakom. Ocenil je, da so mjanmarski voditelji slišali njegovo sporočilo glede Rohing, ne glede na to, da te besede javno ni uporabil. "Zame je najbolj pomembno to, da sporočilo doseže cilj, da skušam reči povedati korak za korakom in da poslušam odziv," je dejal.

"Nisem imel zadovoljstva, da bi javno zaprl vrata, sem imel pa možnost dobrega dialoga", je po poročanju CNN povedal papež. 

Frančišek je prvi papež, ki je obiskal Mjanmar.
Frančišek je prvi papež, ki je obiskal Mjanmar. FOTO: AP

Spomnil je, da je imel zasebna srečanja tako s civilnim kot vojaškim vrhom Mjanmara, na katerih je odločno in jasno spregovoril o situaciji. S pogovori tako z mjanmarsko voditeljico Aung San Su Či kot s vplivnim poveljnikom mjanmarske vojske, generalom Min Aung Hlaingom je papež "zelo, zelo zadovoljen".

Javno pa se je odločil upoštevati nasvet mjanmarskih cerkvenih predstavnikov, ki so mu odsvetovali poimenovanje manjšine z imenom Rohinga, saj bi lahko to sprožilo oster odziv vodilnih in posledično še povečalo trpljenje manjšine. Zato je govoril bolj na splošno o spoštovanju človekovih pravic in budistične voditelje pozval k preseganju "predsodkov in sovraštva".

Frančišek je bil sploh prvi papež na obisku v večinsko budističnem Mjanmaru. "Jokal sem in jokali so tudi oni," je po poročanju CNN dejal papež. "Ne vem točno, kaj sem jim povedal, vem pa, da se jih prosil odpuščanja," je še povedal. 

Mjanmar Rohinge preganja že več desetletij. Obravnava jih kot nezakonite priseljence in zanje uporablja izraz Bengalci, s čimer namiguje, da izvirajo iz Bangladeša. V zadnjih mesecih je več kot 600.000 pripadnikov manjšine zbežalo v sosednji Bangladeš po tistem, ko so varnostne sile zaradi napada muslimanskih upornikov avgusta proti njim sprožile operacijo.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nightyfly
03. 12. 2017 13.40
+2
Zal bi moral postati ta clovek sef v Vatikanu ,po vseh aferah o financnih malverzacijah vatikanske banke IOR , da o pedofiliji ,ki jo je Poljak wojtyla skrival med molji pod perzijskim preprogami ,s tem pa tudi vso sramoto te institucije . Skoda , da temu ni naredil konec naslednik Ratzi , ki je pod tezo vsega , pa tudi krivde njegovega brata v deskem internatu v Nemciji ,odstopil in vso kalvarijo prepustil nasledniku . Zal je Francisco samo navzven opral obraz cerkve . Drobovje je se vedno do kraja deviantno z Bertonejem na celu . To zelo lepo kaze prav odlocitev , da si Bertone izvoli spojiti dva apartmaja po 350 kvadr , tako ,da ima za svojo presvetlo tazadnjo kar 700 metrov zivljenskega prostora , da se ne cuti utesnjenega , in vojsko posilnih , da ga obletavajo 24 ur na dan . Ce papez zivi na 60 ,etrih je to njegova stvar . Bolj vaznoo je , da v Vatikanu in sploh tej cerkvi komandira zbor kardinalov in ne papez . Skoda . In kar je najbolj zanimivo , vsak dan je videti zelo zelo utrujen . Le zakaj . Mu dajo vsak dan ´´eksoticne energijske napitke ´´ ?
žlikrofi
03. 12. 2017 13.02
+4
škoda da tak palček bluzi po svetu
komarec
03. 12. 2017 11.56
+5
Zanimivo bi bilo vedeti koliko stane to pohajanje papeža po svetu.
Klankon
03. 12. 2017 12.18
+6
ne malo,sicer to plačujejo države v katere pride.
nesre?ko
03. 12. 2017 12.44
+4
komarec
03. 12. 2017 13.18
+5
No nisem postavil vprašanja kdo plačuje, ampak koliko stane? To je velik dokaz, da cerkev z vero nima nobene zveze.