Tujina

Nepremičnino podarila vukovarskim otrokom

Split/Vukovar, 10. 04. 2013 10.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

"Najprej sem mislil, da gre morda za šalo," je dejal predstavnik vukovarskih veteranov, ko ga je poklical nečak Ljeposave Dobrile Vojnović. Gre za žensko, ki je želela po svoji smrti razveseliti vukovarske otroke. In jih tudi je.

Ljeposava Dobrila Vojnović iz Splita je želela storiti dobro dejanje. Zato je profesorica hrvaškega jezika in književnosti v svoji oporoki zapisala, da naj se po njeni smrti proda njeno stanovanje, denar pa naj namenijo vukovarskim otrokom.

Ko je Vojnovićeva umrla, so njeni nečaki in drugi sorodniki sledili njeni želji. Prodali so stanovanje, velikosti 50 kvadratnih metrov v središču Splita, in tako pridobili 880.000 hrvaških kun (okoli 115.000 evrov).

Akcijo prodaje stanovanja in nato donacijo denarja je uresničil eden od njenih nečakov Tomislav Vojnović. Najprej je za pomoč prosil splitske veterane, ki so ga povezali s svojimi vukovarskimi kolegi. Po temeljitih pogovorih so se skupaj odločili za gradnjo vrtca v vukovarskem naselju Sotin. Veterani so tudi odkrili hišo, ki je bila več kot primerna za otroški vrtec.

Želja Ljeposave Dobrile Vojnović se je uresničila.
Želja Ljeposave Dobrile Vojnović se je uresničila. FOTO: Thinkstock

Celoten izkupiček od prodaje stanovanja je šel v gradnjo in nakup opreme za malčke iz Sotina. Nečaki so namreč vedeli, koliko je njihova teta imela rada otroke in da jim je posvetila celo svoje življenje, tudi tako, da jih je poučevala maternega jezika.

"Celotna družina je presrečna, saj smo uresničili dolgoletno željo naše tete. Ona je dlje časa govorila o tem, da želi pomagati vukovarskim otrokom, da bi po smrti denar od prodaje stanovanja darovala kakšni vukovarski šoli ali pa vrtcu. Presrečni smo, da smo njeno željo uresničili. Res je dober občutek. Resnično smo ponosni na plemenitost naše tete in na njeno dejanje, ki je razveselilo številne družine. Z veseljem lahko potrdimo, da se je denar že začel porabljati za opremljanje hiše, ki bo že čez tri mesece središče otroškega smeha," je za hrvaško spletno stran Slobodna Dalmacija dejal Tomislav Vojnović.

Predsednik vukovarskih veteranov Ivo Kovačič pa je dejal, da najprej ni verjel, kaj se dogaja. Spraševal se je, ali je vse res, da morda ne gre za kakšno šalo. Ko se je srečal s sorodniki pokojne, je bil v dvomih, ali je vse res, kar mu pripovedujejo. Nato pa je videl, da gre za plemenito dejanje plemenitih ljudi in je takoj stopil v akcijo iskanja primerne nepremičnine, katero bi pretvorili v otroški vrtec za otroke Sotina.

Navdušeni so tudi prebivalci naselja. "Joj, to je nekaj prečudovitega. Da v današnjem času nekdo podari svojo nepremičnino za dobrobit otrok – nimam besed," je dejala prebivalka Sotina, ki ni skrivala svojega navdušenja. Hrvaški novinarji pa so svojo zgodbo končali z besedami, da bi bil svet lepši, če bi bilo več Ljeposav.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lordslayer
11. 04. 2013 08.27
Lojs501
10. 04. 2013 18.19
+12
Vse spoštovanje tudi do njenih sorodnikov, ponavadi se scufajo za dediščino, tukaj so pa lepo uslišali in spoštovali njeno željo.
romeno
10. 04. 2013 16.49
+8
Takšne novice pa ti polepšajo dan :)
TITSTILLIDIE
10. 04. 2013 12.41
-10
Jaka 3.3.
10. 04. 2013 11.52
+3
Take bodo tudi poslednje želje naših tajkunov, le da takrat ne bo kanilo sto tisoč, pač pa nekaj sto miljonov EUR za otroke...
JežekTekaTeka86
10. 04. 2013 11.05
-34
A smo mi v Sloveniji ... pa to ... ????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????
tedex
10. 04. 2013 11.26
+24
in zdej misleš da bodo samo novice o sloveniji?
en lisjak
10. 04. 2013 12.06
+17
na studenc pojdi po dozo ...popuščajo ...
Lojbr
10. 04. 2013 21.53
+3