Tujina

Malezijka trdi, da je med letom nad Indijskim oceanom videla pogrešano letalo

Kuala Lumpur, 21. 03. 2014 08.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Iskanje dveh predmetov, za katere preiskovalci upajo, da pripadata izginulemu malezijskemu letalu, je bilo tudi drugi dan neuspešno. Preiskovalcem ostaja 17 dni, potem bo signal črnih skrinjic ugasnil. Medtem 53-letna Malezijka, ki je na dan izginotja z drugim letalom letela nad Indijskim oceanom, trdi, da je med letom v morju v bližini Andamanskih otokov videla pogrešano letalo.

Iskanje dveh predmetov v južnem Indijskem oceanu, ki naj bi pripadala pogrešanemu boeingu 777 letalske družbe Malaysia Airlines, ki je pred trinajstimi dnevi izginilo z 239 potniki in člani posadke, je tudi drugi dan minilo neuspešno.

Iskanje poteka na podlagi posnetka zasebnega satelita, ki je 16. marca posnel dva večja plavajoča predmeta, prvi naj bi bil velik okoli 24 metrov, drugi okoli 5 metrov. Območje iskanja je sicer eno najbolj samotnih območij na planetu, od najbližjega kopnega, avstralskega Pertha, oddaljeno okoli 2500 kilometrov.

Posadka letala Orion je za danes končala iskanje.
Posadka letala Orion je za danes končala iskanje. FOTO: Reuters

Iščejo tudi ponoči

Iskanja sicer ne prekinejo niti ponoči. Potem ko so včeraj ponoči delo prekinila letala, je predmeta še naprej iskala norveška trgovska ladja St. Petersburg, s katere so sporočili, da so ponoči le nekoliko znižali hitrost, a da bodo iskali, dokler bo treba, saj to dolgujejo obupanim svojcem potnikov in članov posadke. Iskali bodo torej tudi danes ponoči.

Iskanje sicer ni enostavno, saj je treba prečesati območje, veliko 600.000 kvadratnih kilometrov. Na delu je 29 letal, 21 ladij in 6 helikopterjev.

Posadka letala Orion je povedala, da so se slabi vremenski pogoji, ki so včeraj oteževali iskanje, danes nekoliko izboljšali, čeprav sta nizka oblačnost in dež še vedno oteževala delo. Veliko sicer pričakujejo od ameriškega letala Poseidon, ki je opremljeno z najboljšo opremo za globinsko iskanje v vodi. Kitajska je medtem sporočila, da na območje pošilja tri vojaške ladje.

Lahko bi šlo tudi za izgubljeni tovor

Avstralske oblasti pa so znova ponovile, da v plavajoča predmeta ne gre polagati vseh upov, saj bi lahko šlo tudi za izgubljeni tovor kakšne ladje. Če gre za kos pogrešanega letala, pa strokovnjaki menijo, da gre najverjetneje za del krila.

Vodja avstralske reševalne operacije John Young je medtem dejal, da operacija poteka s polno močjo, še vedno upajo, da bi našli kakšnega preživelega. "Ta dva predmeta moramo nujno najti, saj sta morda najboljša sled, da nas pripeljeta do kraja, kjer so morda ljudje, ki jih je treba rešiti," je dejal Young.

Po drugi strani pa preiskovalci tudi sami priznavajo, da obstaja možnost, da sta plavajoča predmeta v času od 16. marca že potonila.

Letala in ladje medtem nadaljujejo iskanje tudi v Andamanskem morju med Indijo in Tajsko, kjer letalo iščejo že skoraj od začetka.

Letalo Poseidon je opremljeno z najboljšo opremo za podvodno iskanje.
Letalo Poseidon je opremljeno z najboljšo opremo za podvodno iskanje. FOTO: Reuters

Čas se izteka

Razen slabo vidnih predmetov na radarski sliki, ki le morda pripadata pogrešanemu letalu, trinajst dni po izginotju letala na poti iz Kuala Lumpurja v Peking, o usodi boeinga 777 ni znanega skoraj nič, večinoma gre za ugibanja in teorije.

In skrivnost bi lahko ostala nerazvozlana za vedno, opozarjajo strokovnjaki. Reševalci imajo namreč le še 17 dni časa, kolikor bodo oddajniki črnih skrinjic letala še oddajali signal. Nato po iskanje odgovorov še težje.

Izginotje leta MH370 pogosto primerjajo s tragedijo leta AF447, ki je leta 2009 sredi neurja strmoglavilo v Atlantski ocean, nato pa je trajalo kar dve leti, da so našli še črne skrinjice skoraj 4.000 metrov globoko v morju. Vendar je med obema primeroma pomembna razlika – v primeru AF447 so preiskovalci vsaj približno vedeli, kje iskati, saj so našli razbitine letala.

V primeru MH370 pa preiskovalci pravijo, da čeprav se izkaže, da kosa pripadata letalu, to še ne pomeni konca iskanja, saj sta v času od 8. marca, ko je letalo izginilo, do 16., ko je nastal posnetek, prepotovala dolgo pot, zato bo treba v tem primeru kraj strmoglavljenja šele najti.

Črna skrinjica
Črna skrinjica FOTO: Reuters

Posnetek morda neuporaben

Sicer pa tudi uspešno iskanje črne skrinjice morda ne bo odgovorilo na vprašanje, kaj se je zgodilo z letalom. Strokovnjaki namreč opozarjajo, da naprave, ki snemajo dogajanje v pilotski kabini, komunikacijo med piloti in komunikacijo posadke s kontrolo zračnega prometa, shranijo le zadnji dve uri posnetka. Do še pred nekaj leti le 30 minut.

Glede na scenarije dosedanjih hujših letalskih nesreč, sta dve uri posnetka običajno več kot dovolj, a tokrat preiskovalci menijo, da je letalo po zadnjem stiku z radarjem letelo še kar sedem ur, vse dokler ni ostalo brez goriva, kar pomeni, da ključnih podatkov o tem, kaj se je dogajalo v trenutku, ko je letalo skrenilo s poti in je nekdo ugasnil komunikacijske naprave, ni.

Druga črna skrinjica, ki beleži podatke o tehničnih značilnostih, kot sta na primer hitrost in višina letenja, shranjuje podatke do 25 ur. Žal pa ne snema zvoka v pilotski kabini.

Iskanje pogrešanega letala
Iskanje pogrešanega letala FOTO: Reuters

Je Malezijka res videla pogrešano letalo?

53-letna Malezijka Latife Dalelah, ki je na dan izginotja z drugim letalom letela nad Indijskim ocenom, trdi, da je v morju v bližini Andamanskih otokov videla pogrešano letalo. Malezijka je bila potnica na letalu, ki je letelo iz mesta Jeddah v Kuala Lumpur.

"Ker nisem mogla zaspati, sem ves čas gledala skozi okno. Bila sem šokirana, ko sem v vodi zagledala rep in krilo letala," pojasnjuje. Zbudila sem prijatelje, a so se mi samo smejali, saj mi niso verjeli. A pravi, da je prepričana o tem, kaj je videla.

Ko je pristala v Kuala Lumparju je tudi svojim otrokom povedala, kaj je videla. Takrat je izvedela, da je letalo izginilo. Njen sin jo je prepričal, da je obvestila policijo. A odziva ni bilo.

Kaj se je zgodilo?

Plavajoča predmeta sta ponovno premešala tudi teorije o tem, kaj se je na letalu dogajalo preden je izginilo. Duhove namreč buri njuna lokacija.

Pilot in strokovnjak za varnost v civilnem letalstvu Robert Mark pravi, da predmeta, če se bo izkazalo, da gre res za kosa pogrešanega letala, kažeta na to, da se je na krovu letala zgodilo nekaj dramatičnega, ni pa šlo za ugrabitev.

Med zadnjim stikom letala z radarjem, ko je letalo skrenilo s poti, in domnevnima razbitinama je namreč skoraj ravna črta, kar po Markovem mnenju kaže na to, da je zaradi neznanega vzroka posadka prenehala z upravljanjem letala, meni, da bi lahko izgubili zavest, nato pa je letalo s pomočjo avtopilota letelo, vse dokler ni zmanjkalo goriva, zaradi česar je na koncu strmoglavilo.

Ameriška Zvezna agencija za civilno letalstvo je sicer lani izdala opozorilo o možnosti razpok na trupu letal iz boeingove družine 777. Kot pojasnjuje Mark, lahko v takšnem primeru pride do drastičnega padca kabinskega pritiska, kar lahko pri ljudeh povzroči nezavest. "Če se pilotu ne uspe spustiti dovolj nizko, v območje, kjer je mogoče prosto dihati, lahko vsi na krovu letala umrejo," je dejal.

Iskanje letala Malaysia Airlines
Iskanje letala Malaysia Airlines FOTO: Reuters

Drugačnega mnenja je avstralski letalski strokovnjak Neil Hansford, ki meni, da je bilo letalo namerno poslano na tako odročno področje z namenom, da ne bo nikoli najdeno.

"Incident je povezan s posadko. Ni bila eksplozija, ni ga sestrelila vojska. Karkoli je bilo, pa naj gre za terorizem, aktivizem ali kaj tretjega, je bilo skrbno načrtovano," je dejal.

Po njegovem je Indijski ocean pravi kraj, če bi kdo želel poskrbeti, da tako veliko letalo izgine brez sledi. "Če bi želel, da izgine, bi iskal zelo, zelo globoko vodo, ki je zelo daleč od kopnega," pravi. In kraj, kjer zdaj iščejo predmeta, za katera še ni znano, ali sta povezana z letalom, tem kriterijem ustreza. Meni tudi, da bodo ostanke letala, če jih sploh bodo, našli z ladjami.

Strokovnjaka tudi čudi količina goriva na letalu, ki so jo ocenili iz dosedanjih podatkov o tem, kako dolgo bi še naj letalo letelo, potem ko je bila komunikacija prekinjena. Hansford izpostavlja, da je bilo v rezervoarjih letala enkrat več goriva, kot bi ga letalo potrebovalo za let iz Kuala Lumpurja v Peking, kar ga navdaja s prepričanjem, da je šlo za načrtovano dejanje.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (276)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mijavci
22. 03. 2014 09.20
Če so mobiteli res še drugi dan zvonili pomeni samo to da so potniki umrli že v zraku ali jih je nekdo pospravil ko so zasilno pristali, ker drugače bi se valjda kdo javil na telefon. Če pa je ta novica z mobiteli kr neki, potem je pa teorij o strmoglavljenju še veliko.
Pojep
22. 03. 2014 09.03
+1
Če je malezijka videla letalo, naj pač preletijo enkrat še v liniji njenega leta. Poleg vsega preiskanega območja je to še najmanj kar lahko storijo. Pilot pa če je že mislil narediti samomor in prikazati nesrečo, ne bi šel skrivat letala, ker če letala ne najdejo, ne morejo potrditi da je šlo za nesrečo. Če želi strmoglaviti letalo, se že kako znajde. Poleg tega ima otroke in letalo z otroki ne bi uničil. Na simulatorju letenja pa ne bi vse zbrisal, ampak bi predvideni let pustil da ne bi bil sumljiv. Za svojce in potnike pa imam občutek da je še upanje.
Nyokiy
22. 03. 2014 08.26
+3
Končno smo dobili odgovor o varnosti letalskega prometa, znanosti ter High tech tehnologiji..Vse skupaj je Nč...Nč od Nč..
35434
22. 03. 2014 07.14
-2
35434
22. 03. 2014 07.11
-3
Castro*
22. 03. 2014 02.18
+11
lunatix28
22. 03. 2014 02.16
-9
Na tem letalu je moralo bit nekaj zelo pomembnega. Ker če ne, zakaj toliko različnih držav sodeluje pri iskanju? In kaj za vraga ima od tega neka norveška trgovska ladja in nekatere druge države, ki niso direktno vpletene? Zakaj trošijo toliko denarja za iskat tuje državljane? Ponavadi se države, ki niso direktno vpletene v take nesreče sploh ne premaknejo... Najmanj kar se lahko reče: čudno
nevica
22. 03. 2014 06.23
+17
Ojoj, zakaj - saj je vednar letelo nad morjem in lahko v različnih smereh in bližini različnih držav - poleg tega se pa v iskalne akcije vedno odzivajo tisti, ki so v bližini. Jaz bi tudi tebe s tal pobirala, če bi se na pločniku sesul, pa nisem tvoj sorodnik. Najbrž zato, ker si strašno sumljiv in nevaren.
boginja39
22. 03. 2014 07.23
+4
hehe, si me pa nasmejala zjutraj na tešče :-), sam ti dam prav. ti 28, jaz bi te tud pobrala, da te ne polula kak kuža hehe
pe?navodo
22. 03. 2014 01.38
+7
Iz 10.000 metrov lahko jasno vidiš manjše stvari kot je letalo, samo če je jasno vreme. In tudi iz 11 ali 12 1000 metrov. Ponoči vsako posamezno ulično svetilko nad afriko. Lahko jih prešteješ ker jih nimajo veliko ki bi svetile dokler nisi nad večjimi mesti. Ladjo manjšo ali dalšo lahko ob jasnem vremenu vidiš z zabojniki različnimi če je čist jasno vreme. Če so leteli na 10 000 metrih ali celo nižje , potem ji je za verjet. Ne moreš zgrešit letala in kril ali jih zamenjat za ladjo ali zabojnikom. Sem vedno sedel zdraven okna in opazoval. Mogoče je pilotu uspelo pristat na vodi tako kot tistemu na reki Hudson , mogoče se je ker rešil iz letala. Verjetno pa dolgo časa letala ni bilo nad vodo.
mate4
22. 03. 2014 01.08
+2
Ena izmed možnih teorij. Specializirana ekipa iz tajne službe zahoda, pospravijo vse na letalu, spremenijo smer in naj letalo leti dokler ne zmanjka goriva. Črna skrinjica beleži zadnji 2h in tega se zavedajo. Zakaj? Da odvrnejo Kitajsko od spremljanju situacije z zaveznico Rusijo in Ukrajino. Upam da se motim in da so potniki še vedno živi.
Hyphx
22. 03. 2014 01.18
+0
ponosen_na_24ur
21. 03. 2014 23.47
+3
Kronološko poročanje od 8 marca:1. Izgiine letalo z 239 ljudi na krovu. 2. Največ je bilo kitajcev in 2 človeka z ponarejene dokumente. 3. Identificirajo "Balotelija" ...................................................................................................................................................1000. Malezijska opazi letalo od višine 10000 km.............................................................................................................................................1000000....
ponosen_na_24ur
21. 03. 2014 23.48
+2
vračar,ugrabitev,litijske baterije, neke motorji,simulator,zabava v pilotski kabini....
+1
ločitev pilota, protivladna pripadnost, kopilot ku.rb.ir, maldivi, telefoni, .................................................................................................ba.ba vidi krilo v vodi z višine 10000m.................................
pe?navodo
22. 03. 2014 01.41
+5
če vidiš jasno letalo gor 10. 000 m vidiš jasno letalo tudi dol. menda je to logično. Še celo več ko pogledaš gor ponoči vidiš jasno utripajoče lučke na vsakem od krilu letala , pa so lučke menda zelo zelo majhne. Točno vidiš kako utripajo na različnih delih letala. Jaz sem velikokrat letel , vedno pri oknu in lahko potrdim da se ob jasnem vremenu vidi praktično vse.
Krta?a 21
21. 03. 2014 23.34
+3
Odkar se Rotshieldi motovilijo po tistih koncih, je bolj malo za verjet. Let mislim da bi moral prispeti okrog sestih. Recimo da je bila ob osmih ze panika in glej ga zlomka. Ob osmih zvecer je cbs ze porocal o detajlih, slikice itd... Mislim ob osmih po lokalnem casu. Se pravi, od izginotja, do polnega clanka je razlike eno uro. Matr so dobri.....pa vsi detajli not. Upam da se niso kje se prenglili, kot wtc7 ko so porocali da se je sesula in to v casu ko je se stala.....
DrFake
21. 03. 2014 23.52
+1
To ti bo pa "Adolf-Broz-....." razložil kakšna je situacija...:)
+0
ne ne, ti si za vesoljčke in alkaido in podobne utopije, hh :D
DrFake
22. 03. 2014 00.55
+2
mal si pomešal, ampak me ne skrbi, ker so ljudje pismeni
pe?navodo
22. 03. 2014 01.46
+2
Po eni nepotrjeni verziji obstaja teorija zakaj je letalo MORALO izginit. Gor naj bi bili iženirji neke ameriške firme , ne grem zdaj gledat katere ki je naredila zelo majhen čip ki ga mislijo vsajat v človeka. To že delajo samo z večjimi čipi. Če drži da so ti ljudje bili gor na letalu, potem je letalo pač moralo izginit brez dvoma
Diavolo 666
21. 03. 2014 23.03
+2
Virant ga je ugrabu in ga skril v svoji garaži ..... da bodo karte še ceneje !
Hyphx
22. 03. 2014 01.20
+2
kako duhovito.. ha. ha. ha.. skoraj bi poknil od smeha ha. h.
asdfghjklqwertz
21. 03. 2014 22.45
-5
Zdaj si že nekaj zmišljujejo kje pa kdaj so ga videli ... če je ta malezijka vidla letalo ... kako to, da ni komu na letalu rekla, da je tam letalo v vodi? Ali se ji pa to ni zdelo nič takega ...Očitno je za njo avijonov več pod vodo kot ladij na morju ...
DrFake
21. 03. 2014 22.50
+5
Saj piše, da je povedala sopotnikom in so se smajali. Drugač pa mi ni čist jasn, kako ga je ponoč lahko vidla, so moral bolj nizko letet...
+2
in od kje tebi podatek, da je bila noč? drugače je pa slišala telefone, da zvonijo tam dol, pa je zato pogledala. pa še svetili so zaslončki samsungov in jabolk :D
DrFake
22. 03. 2014 00.13
-1
adolf-b: A zdej si se spet na mene nalimal, daj raje tam gori pojasni Krtači17, kaj je dogajalo 11/9 pa WTC in te varjante, saj obvladaš....
+3
Hyphx
22. 03. 2014 01.23
+1
al je bla noč al pa zgodaj zjutraj... ce gledamo da je strmoglavlo ca po 6-7 urah letenja potem takem se je ze danilo..
Bruhalnica24
21. 03. 2014 22.13
-1
Jaaaaaa, časar ji je pa pomahal skozi okno.....
Krta?a 21
21. 03. 2014 22.09
-1
A ste prepricani da je ta let sploh obstajal?
+2
muci00
21. 03. 2014 22.03
+16
Res upam da se bo vse srečno končalo in se bodo potniki vrnili k domačim, ampak s tem poročanjem so pa šli že čez vse meje. Samo da je naslov zaniv, vsebina pa vsak dan ista ali mogoče malo daljša.
Milan LUKI?
21. 03. 2014 21.58
+3
Dejansko gledano seveda da za dost smrdi ,če se se pri nas voha pol pa mors mislit kak smrad je se od zadaj
vija-vaja
21. 03. 2014 21.52
+11
Hah.. prvo so trdili da so leteli na 1500 metrih ovi strucko pa pravi da se pilot ni spusto dovolj nizko da bi lahko dihali.. te ze niso popadali v nezaveat ce so bli na jurja pa pol.. adijo kete mucke.. sami ne vejo kaj bi rekli.. smrdi smrdi vse skup..
txoxnxy
21. 03. 2014 21.44
+15
Mnogo teorij še več ugibanj . Pa da dodam še eno . Letalo varno pristalo na morju, a se je na žalost potem celo potopilo. Razbitin ni tudi drugih ostankov ne , ga bo pa googl ocean odkril leta 2054 ko bo fotografiral oceansko dno Indiskega oceana ! Upanje umre zadnje.
Milan LUKI?
21. 03. 2014 21.32
+1
koliko jaz vidim stvari se malo bo vesoljce odkrili v atlanskom ko so verjetno presrecali boinga..
Milan LUKI?
21. 03. 2014 21.34
+1
Lexus-s
22. 03. 2014 00.15
+1