Tujina

Hladen tuš za Slovenijo

Stockholm/Ljubljana/Bruselj, 02. 04. 2009 12.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
K.Š./D.L./STA
Komentarji
342

Ali Slovenija izgublja podporo v Evropski uniji? Zunanji minister Švedske, ki bo v drugi polovici leta prevzela predsedovanje povezavi, je našo državo obtožil, da z blokado Hrvaške krši načela Unije.

Po navedbah diplomatskih virov v Bruslju se čas in potrpljenje EU iztekata. Rešitev hrvaško-slovenskega mejnega spora in konec blokade hrvaških pristopnih pogajanj pričakujejo čim prej. To je dal že pretekli teden jasno vedeti švedski zunanji minister Carl Bildt, ki je na neformalnem sestanku zunanjih ministrov EU dejal, da članice povezave izgubljajo potrpljenje zaradi zlorabe bilateralnega spora za blokiranje pristopnih pogovorov s Hrvaško. Da ima Evropa vse manj razumevanja za Slovenijo, sta po poročanju spletne strani hrvaške javne televizije potrdila tudi italijanski in britanski zunanji minister.

Težava je v tem, da Slovenija, ki očitno in nedvomno krši vzpostavljena načela in obveznosti, zdaj blokira celotna hrvaška pogajanja za članstvo v Evropski uniji, kar bi lahko imelo pomembne negativne posledice. Švedski zunanji minister Carl Bildt

Bildt je isto stališče ponovil sinoči, v zapisu, ki ga je objavil tik pred srečanjem z evropskim komisarjem za širitev Ollijem Rehnom. "Tako ne gre več naprej,“ je oster, Slovenija krši načela Evropske unije. Mejno vprašanje je za Ljubljano že nekaj časa evropsko vprašanje, a Bildt zapiše: "V svojem bistvu je slovensko-hrvaško mejno vprašanje bilateralno vprašanje."

Slovenski zunanji minister Samuel Žbogar bloga ne komentira, češ da to ni uradno stališče švedske vlade. A na zunanjem ministru v Stockholmu njegov argument zavrnejo. Bildt vedno govori in piše kot zunanji minister, povejo za oddajo 24UR. To je torej uradno stališče države, ki naj bi bila še pred nedavnim velika zaveznica Slovenije. Za Ljubljano je jasna kritika Švedske lahko skrb vzbujajoča, saj kraljevina v drugi polovici leta prevzema predsedovanje Evropski uniji.

Se tehtnica preveša v prid Hrvaški? Žbogar to zavrača, Slovenija ima v Uniji še vedno zaveznike, predvsem pa razumevanje, trdi. "Ali še vodimo igro ta trenutek? Mi vedno vodimo igro, mi smo tisti, ki moramo dati soglasje na pristopni konferenci,“ poudarja slovenski zunanji minister. Tudi predsednik vlade Borut Pahor pove, da je vse pod nadzorom, in izpostavi najmočnejšo karto, na katero Slovenija v odnosih s Hrvaško igra: "Slovenija je ne nazadnje članica Evropske unije.“

Predsedujoča trojka podprla Rehnov predlog

Evropski komisar za širitev Olli Rehn
Evropski komisar za širitev Olli Rehn FOTO: Reuters

Pahorja in Žbogarja pa najbolj pomirja dejstvo, da je predsedujoča trojka EU (Francija, Češka in Švedska) Rehnova prizadevanja za rešitev meje, ki jim je Ljubljana prikimala, Zagreb pa ne, podprla. To se je po mnenju premierja zgodilo, "ker je Slovenija pokazala veliko mero konstruktivnosti in iskrene zavzetosti, da bi prišlo do razumnega dogovora med Evropsko komisijo ter Slovenijo in Hrvaško glede odprtih vprašanj, ki so pred Hrvaško na poti v EU".

Na srečanju je bila izražena enotna podpora prizadevanjem za korak naprej v pristopnih pogajanjih s Hrvaško. Udeleženci delijo resno zaskrbljenost zaradi trenutne situacije. Ob tem so jasno izrazili pričakovanje po nadaljnjem napredku v luči bližajoče se pogajalske konference s Hrvaško, napovedane za 24. april. Češko predsedstvo EU

Spomnimo …

Olli Rehn se je v sredo zvečer namesto s slovenskim in hrvaškim zunanjim ministrom Samuelom Žbogarjem in Gordanom Jandrokovićem, kot je bilo predvideno, sestal s predsedujočim triom v sestavi Češke, Francije in Švedske. Sestanek s Slovenijo in Hrvaško je preložil, ker ni dobil odgovora Hrvaške na svoj zadnji kompromisni predlog za reševanje vprašanja meje in zastoja Hrvaške.

Komisija je uradno navedla, da je srečanje z Žbogarjem in Jandrokovićem preložila, ker ni dobila odgovora Hrvaške. Po navedbah virov v Bruslju pa naj bi bil razlog za zaskrbljenost dejansko v tem, da Hrvaška ni bila zadovoljna z Rehnovim predlogom in ga ni želela podpreti.

Mesić ponuja dostop do odprtega morja 

Mesić Sloveniji ponuja dostop do mednarodnih voda preko hrvaškega morja.
Mesić Sloveniji ponuja dostop do mednarodnih voda preko hrvaškega morja. FOTO: Dare Čekeliš
Pahor je ponovil, da slovenska vlada ne bo spremenila svoje politike, če ne bodo spremenjene okoliščine, zaradi katerih je izrekla zadržke glede približevanja Hrvaške EU.

Hrvaški predsednik Stipe Mesić je v pogovoru za avstrijski radio Ö1 ponovil, da Hrvaška vztraja pri reševanju vprašanja meje s Slovenijo po pravni poti, obenem pa Sloveniji ponudil sklenitev sporazuma o slovenskem dostopu do odprtega morja, ki ga želi Ljubljana. Kot je pojasnil, ima pri tem v mislih predvsem pravico do prostega prehoda do odprtega morja skozi hrvaške vode, ki pa jo Slovenija v skladu z mednarodnim pravom že ima. Slovenska stran je že večkrat poudarila, da vztraja pri neposrednem stiku z odprtim morjem. 

Mesić je v pogovoru za Ö1 tudi zavrnil skupino za posredovanje v slovensko-hrvaškem sporu glede meje, oblikovanje katere je predlagal Rehn. "Gre za spor o dejstvih in ta lahko potrdi zgolj sodišče," je poudaril in dodal, da politiki ne morejo risati meja. Kot je dejal, to ni uspelo politikom obeh držav, podobno pa bi bilo tudi s tujimi državniki. S tem naj bi namignil na finskega Nobelovca Marttija Ahtisaarija, ki naj bi omenjeno skupino vodil. "EU ne bi smela priti naproti članici, če ta očitno nima prav," je še poudaril Mesić. 

Pahor predloga ni želel komentirati. "Pobuda komisarja Rehna je edina pobuda, ki je trenutno na mizi. O drugih se Slovenija ne bo izrekala," je dejal.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (342)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BlueChelsea
07. 04. 2009 13.30
Slovenija bi morala blokirati hrvate dokler se le da.
vinadap
04. 04. 2009 10.30
mileni - Sicer pa,zakaj niste pred nami,če ste v vseh področjih boljši? Pa ti bom jaz odgovoril,zato,ker ste nesposobni. Dobro znate obračati jezik,rok pa ne. To je point,in s tem se sprijazni.
vinadap
04. 04. 2009 10.26
mileni - vi ste hlapci še vedno,ker vam lastna država prepoveduje referendum. Referendum je pa največja oblika demokracije s katerim ljudstvo izraža svoje mnenje. Vi se pa nahajate v temačnem času,kot v začetrku 40-ih.
vinadap
04. 04. 2009 10.14
milemi - pri nas v Sloveniji so izbrisani ostali živi,pri vas pa ne. Želiš podatke?
NoriKonj
04. 04. 2009 00.35
J83 - jaz tudi v Titovki vidim nekaj dobrega. Njeno mnenje je bolj provokacija kot resnično prepričanje. Seveda ni nič slabega iti v cerkev. Kristus je bil prvi, ki je imel v starem veku korajžo prekiniti s starimi poganskimi nazori in učil ljudi spoštovanja do bližnjega. Ti veš kakšna revolucija je bila to za tiste čase. Pa se v 2000 letih nismo dovolj naučili in tisti iz brlogov prihajajo vsake toliko na plan, enkrat v Aushwitzu, v Sibiriji, v Kambodži, potem v Laosu in Ugandi, nenazadnje pa tudi v Barbara rovu in na Hrvaški meji.
NoriKonj
04. 04. 2009 00.27
Hvala Bogu, Titovka, sem že mislil, da ne boš odgovorila Mileni. Pa le nisi čisto v stilu "Vi ste Titovi - Tito je vaš!" (Moj nikoli in jaz nikoli njegov! rather dead than red!) Kako to, da bivaš v njihovi čredi?
titovka
04. 04. 2009 00.24
jkoprivec...lepo jutro ti želim...in lahko noč...grem.... admin tudi tebi ...dobro jutro in lep vikend!!!!! nočka!!!!!
titovka
04. 04. 2009 00.20
jkoprivec...hja, se pa ne prodam za tak poden...sem pa preveč ponosna....!!!!!prej perica kerempuh!!!!!moja milena!!!!
NoriKonj
04. 04. 2009 00.13
To ni odgovor. Povej mileni koliko si Hlapec Jernej.
titovka
04. 04. 2009 00.09
jkoprivec...jaz sem vedno na svoji strani...na levi strani drave!!!!!!
NoriKonj
03. 04. 2009 23.52
Titovka, poveži nevrone preden komentiraš. Tvoj sistem je teroriziral celo otroke, jaz sem se mu uprl, kot sem se vsem "sistemom", Ti si se pa predala Titovi cerkvi in uživaš v čredi. Jaz hodim po lastnih nogah in ne bom dopustil, da lahkomiselni nostalgiki prodajo mojo domovino, pa čeprav sosednji lakomni imperialistični bivši bratski republiki.
mileni
03. 04. 2009 23.50
bogi slovenci enkrat hlapec za vedno hlapec
titovka
03. 04. 2009 23.46
pa lih en mal prej si jokal kako so te silili TITU mahati.
NoriKonj
03. 04. 2009 23.27
Prosper, tisti, ki razkazujejo mišice niso Slovenci, in tisti, ki kradejo tujo zemljo tudi ne. Vsak pometati pred svojim pragom, pravijo zamorci...............
titovka
03. 04. 2009 23.24
jkoprivec....jaz sem ponosna na pionirsko ruto in TITOVKO....NA KAJ SI PA TI???????
prosper
03. 04. 2009 23.15
jkoprivec03.04.2009, 23:030 Smo sami krivi, Marija. Še vedno je preveč Slovencev, ki sanja pionirsko ruto in čepico in ne zna hodit po svojih nogah. ne jkoprivec, ko imas moč jo moras znati koristiti. vi ste obnasate kot kmet ki je dobil oblast, in korisiti prvo priliko da dokaze svojo moč, magari i na krivi način
NoriKonj
03. 04. 2009 23.03
Smo sami krivi, Marija. Še vedno je preveč Slovencev, ki sanja pionirsko ruto in čepico in ne zna hodit po svojih nogah. Tako zavozijo volitve in to so rezultati. Ampak potolaži se, saj nismo edini. Na svetu je veliko telebanov, ki naravnost silijo v socializem in s tem v kulturni in ekonomski prepad. Sedi na breg reke in opazuj: prej ali slej priplavajo mimo trupla norih ideologij in njihovih zastavonoš.
marija120
03. 04. 2009 22.54
nebo hladni tuš ampak ledeni
NoriKonj
03. 04. 2009 22.51
Upam, da ne, Rado. V tem primeru se bosta Pahor in Žbogar morala preselit v Timbuktu in se preživljat tako, da bosta jedla kobilice v puščavi. Pa bosta imela "veliko" družbo: bo Rupel z njima kobilice lovil.
josip.hr
03. 04. 2009 21.58
prosper03.04.2009, 21:47-1 bok joža ništ posebnog kak si ti Pa nije tak ni loše, hvala na pitanju. Vidim Slovenci se i dalje koprcaju u muci zbog grede u njihovoj voljenoj mačehi EU. Na Zapadu nikaj novoga.