Tujina

Grozljive čarovniške zgodbe iz Afrike

Kinšasa, 23. 07. 2010 09.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nekoč so bile tarče obtožb o čarovništvu starejše ženske, danes se prst usmerja na otroke. V nekaterih delih Afrike na ulicah živi na tisoče malih obtožencev, ki so jih z domov velikokrat pognali kar lastni starši.

Unicef opozarja na "otroško čarovništvo“, vse bolj razširjeno in dokaj novo prakso v nekaterih afriških državah. Pojav so opazili v Angoli, Beninu, Kamerunu, Nigeriji in Srednjeafriški republiki.

Albino otroke velikokrat obtožijo čarovništva.
Albino otroke velikokrat obtožijo čarovništva. FOTO: Reuters
Stric je dejal, da je tisti, katerega obraz se pojavi v ogledalu, kriv. Pred menoj je postavil ogledalo. Družina me je nato vrgla na cesto. 12-letni Oliver, obtožen, da je poskušal ubiti mlajšega brata

Žrtve so največkrat dečki, stari med osem in 14 let, varni pa niso niti veliko mlajši otroci. Obtoženi so podvrženi grozljivemu eksorcizmu oziroma izganjanju duhov. Tako poročila navajajo primere otrok, ki so jih žive sežgali, jim vlivali različne tekočine v ušesa in oči, starši so od doma pognali celo triletne osumljence, številni mučenja niso preživeli.

Med otroki, ki so se znašli na ulici, je tudi 10-letni Pascal. Starši so ga čarovništva obtožili, ko je zbolel njegov mlajši bratec, in ga poslali k duhovniku. Ta mu ni dovolil piti vode, češ da bo to še povečalo njegove zlobne moči, zato pa je moral piti nafto in kri golobov. Tri dni so ga pretepali in mu odrekali hrano, nato je zbežal. Na ulicah Kinšase se je pridružil 250 tisoč otrokom s podobno usodo. Po treh letih so ga našli uslužbenci otroškega centra, kjer danes živi.

"Otroško čarovništvo se pojavlja v urbanih predelih, v zadnjih 30 letih pa je primerov vedno več,“ piše v Unicefovem poročilu. Medtem ko so v preteklosti čarovništva obtoževali starejše ženske, so danes žrtve najmlajši, ponavadi tisti, ki so najbolj ranljivi: sirote, invalidi, mentalno prizadeti, pa tudi albini, nadpovprečno nadarjeni in dvojčki. Krivijo jih za različna gorja, od revščine do bolezni in smrti, nekatere verske skupnosti pa to še spodbujajo, saj z eksorcizmom služijo.

Aleksandra Cimprič, slovenska antropolologinja, ki preučuje ta pojav, ugotavlja, da je v prestolnici Srednjeafriške republike kar 70 odstotkov zapornikov obtoženih čarovništva.

Zato pa so v številnih cerkvah malim žrtvam priskočili na pomoč in odprli centre, kjer skrbijo zanje. Enega takih v Kinšasi vodi duhovnik Justin Onganga. "To je problem, ki je iz dneva v dan večji. Nobene zveze nima s čarovništvom, zato pa zelo veliko z revščino v mestih," je prepričan. "Ko starši ne morejo več preživljati otroka, najdejo način, da se ga znebijo.

Življenje na ulicah Kinšase, mesta z med osem in 12 milijoni prebivalcev, je najbolj trdo ponoči. Deklice, med katerimi naj bi bila vsaka sedma obtožena čarovništva, služijo s prodajo teles, številne že zelo zgodaj postanejo matere, ki pa za svoje otroke ne morejo poskrbeti.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (72)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Stana66
29. 07. 2010 14.12
-2
Boma js in Franc mitraljez šla na obisk pa uštimala zadeve.
GhostyB
29. 07. 2010 10.49
Sej nihče noče Afriko civilizirati, jo spremeniti, da bo bolj Evropska/Ameriška. Afrika je kontinent, kjer je ogromno surovin(nafta/diamanti/rudnine) ki jih ostali svet nujno potrebuje in tistih nekaj svetovnih korporacij, ki vladajo bodo poskrbele, da se bo afrika "osiromašila" isto velja za Južno ameriko .... kaj se dogaja z domačini ne zanima nikogar ...
nikolizadovoljen
29. 07. 2010 09.00
+0
AFRIKO JE TREBA PUSTIT PRI MIRU. EVROPEJCI SO NAREDILI NAPAKO DA SO JO SPLOH KOLONIZIRALI. ČRNCI NAJ ŽIVIJO TAKO KOT ZNAJO, NAJ SE JEDO MED SEBOJ, NAJ SE RAZMNOŽUJEJO KOLIKOR HOČEJO, NAJ KREPAVAJO KOLIKOR HOČEJO.... TAKO JE BILO MILIJON LET IN DOZORELI NE BODO NIKOLI...... AFRIKA JE PREVELIKA DA BI JO SPREMENILI. IN ČRNCI SE LAHKO MALČEK SPREMENIJO SAMO ČE MENJAJO OKOLJE, TAM DOL SO ŠE VEDNO PRIMITIVNI IN VEZANI NA TRADICIJE, NARAVO, TABUJE, .... SVET SE MORA UMAKNIT IZ AFRIKE, ENAKO VELJA ZA DEŽEVNE GOZDOVE...
highbird
25. 07. 2010 08.02
-1
loden.. nabijem vse sosede.. lepo po vrsti :D
loden
24. 07. 2010 23.20
Saj še marsikatera tercialka v Sloveniji, bi tudi pol svojih sosedov poslala na grmado.....
Tonček Balonček
24. 07. 2010 22.09
Ameriški črnci so potomci afrišlih (z zahodne obale). Oni igrajo jazz, ne pa tam-tam in vuvuzele! Pa košarko in baseball, ne pa fuzbala! Jaz bi pomagal le sSlovenkam z desetimi otroci, en pa črnkam, to ej neodgovorno, tam ni Karitasa in dobrih ljudi!
Dr.Rugelj
24. 07. 2010 21.20
-2
....afriški črnci niso isto kot ameriški črnci - afriškim gre po glavi samo lagodno življenje , seks in pa rožljanje z orožjem - kako to dosežejo - samo s kriminalnimi dejanji. ...zakaj pomagati z denarjem in hrano in ne vem še čim - nič jim ne bi dal , ne hrane , ne denarja , ,,,ničesar - edino kar bi storil je to , da bi jih naučil vzgajati hrano , ......če se jim pa ne da - potem pa naj pomrejo -žal mi je le za otroke , ki si tukaj ne morejo nikakor pomagati.
Tonček Balonček
24. 07. 2010 17.01
Čimveč misjonarjev moramo poslati tja, škoda, da se je Franci Frantar vrnil iz Malavija, veliko je delal s tamkajšnjimi otroci! Nepozabno!
naivna
24. 07. 2010 16.28
Najprej je potrebna sola-izobrazba, da se ljudje naucijo, kako se mora delat in prezivljat, otroci delajo tisto, kar vidijo starse. Tudi vlada mora poskrbet za red in mir v drzavi, ne pa stalno revolucije in vojne.
Torek_in_sreda
24. 07. 2010 14.48
Še dobr, da je usej negdo, de poskrbi za njih!
ekolog
24. 07. 2010 13.41
No to zgodbo z semeni lahko najbolj potrdi en znanec. Bil je 20 let v - mislim da Keniji, nisem 100%. Rekel je da boljše podnebje ne bi moglo biti. Lastnik je bil nek anglež, on je bil neke vrste delovodja. Moral je nositi 2 pištoli, če nisi imel orožja so te ubili.... Delavci so bili domačini. Pšenica je tako dobro uspevala, da so imeli žetev 2x na leto. Sedaj je možakar šel na dopust tja kjer je takrast delal. Rekel je da je vse zaraščeno, pšenice pa nikjer. Domačini so se uprli in angleža izgnali. Sedaj je revčina, prej je bilo izobilje. Ne podpiram pa tega da je anglež izkoriščal domačine, samo ne gre mi v glavo, če so videli da se da, da tega niso nadeljevali.
Sueniq
24. 07. 2010 13.41
zakurit bi moral une ko obtozijo nekoga carovnistva ne pa obtozenih
billie_jean
24. 07. 2010 13.03
Nog: Zagotovo je malce pretirano misliti, da bi tista semena povsod v Afriki vzklila, mar ne? Ozadje tistega šotora verjetno ni vzorčno za cel kontinent, ha? Ekolog: Razumem tvojo poanto glede stanja v Sloveniji in glede t.i. socialnih parazitov, asocialnih ljudi. To stanje je bilo in je zelo očitno v Nemčiji, ampak očitno, da se je prikradlo tudi v Sloveniji. Ampak v Afriki je pa le drugače, kajti tam človek niti nima izbire. Tudi če ima neko idejo za razvoj, vprašanje, koliko ima možnosti. Tudi če bi rad delal, a ima kje delati? No, če sebo pa preveč ven metal s svojimi "inovatorskimi" idejami, ga bodo pa izločili zaradi čarovništva in morda še kaj hujšega naredili. Celotna mentaliteta nekega naroda je sila zadušljiva stvar. Tudi v Sloveniji poznam situacije, ko človeku daš kakšen konstruktiven nasvet, kako bi si lahko izbiljšal vsakdan, pa ga ne bo sprejel. Ne trdim, da zato, ker je len, ampak človek je večinoma žival navade in pogosto pač ne mara sprememb. Da ga prepričaš v nasprotno, je potrebno delati v širšem merilu. In to je po moje možno le z izobrazbo in z postopnim odpravljanjem dogm.
24nujnihur
24. 07. 2010 12.28
+1
če bi predsednik afrike poskrbel, da ne bi bilo revščino in da bi se ljudje šolali, potem tega ne bi bilo. nešolani ljudje so naivni, ker temu verjamejo.
KaTcH3
24. 07. 2010 12.09
groza kaj use se ne spomnejo :S
Nog
24. 07. 2010 11.56
Gre se za menataliteto ljudi, za svobodo duha - podobno kot naši južnjaški sosedje - lažje je nekomu glavo razbit, pa mu vse okrast, kot pa sebe spraviti na tak nivo, da greš delat. Lažje je goljufat in nategovat, kot biti toliko človeka, da greš delat. Kot pri nas "rdeča" revolucija, ki ni marala kristjanov - ker je prva vrednota kristjanov delo delo in šeenkrat delo, so bili seveda tisti, ki so samo zabušavali, rajali in ga pili na koncu "fauš" tistim, ki so nekaj imeli. Najlažje je s prstom kazati in biti nevoščljiv.
Nog
24. 07. 2010 11.35
-1
Prijatej, ki je bil nedavno v Keniji, mi je njihovo "situacijo" poizkušal razložiti takole: Palma, na kateri rastejo lepe, rumene sočne banane, pod to palmo pa berač, ki je lačen, in prosi za denar. Ali pa neki Belorus, ki je bil v sklopu ruske misije afričanom pomagati gojiti žitarice in podobno, je pa rekel (v jezi) takole: Ma kakšpna suša, kaj vi govorite! Prvi dan, ko so nas tam sredi Afrike nastanili v šotorih sem za šotor vrgel pest raznoraznih semen - po določenem obdobju, so zrasla vsa! Ne vi meni govorit, da tam ne raste nič! Preleni so, in prefini, da bi delali!
ekolog
24. 07. 2010 10.36
+2
Billie_jean....glede na to da pol mojih znancev "uživa" take in drugačne podpore in da se jim sploh ne da službe iskati, ker z nedokončano osnovno šolo mesečno prejmejo cca 10% manj kot jaz, poleg tega da jaz na koncu moram plačati še dohodnino, bi skoraj rekel da bi tudi v SLO moralo veljati enako pravilo. Bi pa moralo veljati tudi kako pravilo za Tajkune, politike in druge izmečke ki kapital bašejo na eno stran na nepošten način. Mene ne moti bogat človek, ki z svojim znanjem in iznadljivostjo ubogati, če pa je do tega prišel z izsiljevanjem, krajo itd...to pa je narobe. Drugače pa kak socialni sistem - tega že zdavnaj ni več. Ti razni FVD-jevci oziroma hanžeki po domače se tulijo o pravicah imigrantov, pa težavah tretjega sveta itd....celo za nekaj mesecev gredo pomagati v kake bolnice v afriko itd, doma pa jih boli "K" za tisto delovno ljiudstvo ki ga izkoriščajo Tajkuni. Le ti pa pridno financirajo te Hanžeke, da pozornost preusmerjajo na uboge v drugih državah. Bolj ko razmišljam, bolj ugotavljam da je vse skupaj umazana politika... LP
billie_jean
24. 07. 2010 10.22
+1
Ekolog: Torej smem sklepati, da tudi v državah, kot je Slovenija, ne smemo pomagati šibkejšim, če si sami ne znajo, saj smo ja vsi na začetku imeli enake pogoje za uspeh? To mi diši po propadu socialnega sistema, kot ga poznamo danes.
Lojs501
24. 07. 2010 09.03
ekolog, fajn si napisal. Zato je pa tista pomoč v hrani čist zgrešena, ker siti se bodo še bolj plodili, in naenkrat bo spet več lačnih. To je začaran krog! Po drugi strani je pa tudi dejstvo, da nas bo tehnologija razvitejših kmalu pahnila v prepad, vendar to je že druga tema...