Tujina

Čestitke in pohvale z vseh koncev sveta

Beograd, 26. 05. 2011 14.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
44

Dan, ko so prijeli Mladića, bo dan, zaznamovan kot začetek novega poglavja za države Zahodnega Balkana, pravi britanski zunanji minister. Evropski komisar za širitev pa dodaja, da je Srbija korak bližje EU.

Prijeli so ga. Mladić leta 1995.
Prijeli so ga. Mladić leta 1995. FOTO: Reuters
Aretacijo Ratka Mladića je pozdravil tudi francoski predsednik Nicolas Sarkozy.

Visoka zunanjepolitična predstavnica Evropske unije Catherine Ashton je pozdravila aretacijo najbolj iskanega srbskega vojnega zločinca Ratka Mladića. Pristojne je pozvala, naj Mladića pred sodišče za vojne zločine pošljejo brez zamud. ''To je pomemben korak naprej za Srbijo in mednarodno pravico. Pričakujemo, da bodo Ratka Mladića pred Mednarodno sodišče za bivšo Jugoslavijo postavili brez zamud. Popolno sodelovanje s sodiščem ostaja ključno za srbsko pot proti članstvu EU,'' je dejala.

Füle pozdravil aretacijo

Evropski komisar za širitev Štefan Füle pravi, da današnja aretacija pomeni umik ogromne prepreke pri vstopu Srbije v Evropsko unijo. Srbija je izpolnila pomembno mednarodno obvezo, država pa mora še močneje delati na reformah, je razložil in dodal, da je danes Srbija bližje članstvu v EU.

Hague: Zgodovinsko dejanje za regijo

Današnjo aretacijo je pozdravila tudi Bela hiša. Predstavnik Ben Rhodes je dejal, da "tovrstne zločince moramo pripeljati pred roko pravice".

Britanski zunanji minister William Hague je ob Mladićevi aretaciji dejal: ''Aretacija Ratka Mladića je zgodovinsko dejanje za regijo, ki je bila razdeljena v vojni v 90. letih. Ratko Mladić je obtožen hudih zločinov, storjenih v BiH, in zdaj bo pripeljan pred pravico. Danes so naše misli s sorodniki tistih, ki so umrli med zasedo Sarajeva in genocidom v Srebrenici.''

Hague je tudi čestital srbskim oblastem, saj je aretacija dokaz, da srbska vlada sodeluje z mednarodnim sodiščem za vojne zločine na območju bivše Jugoslavije. ''Zdaj se veselimo, da bo Mladič prepeljan v Haag in bomo slišali vse obtožbe zoper njega. Naše misli so z vsemi, ki so v teh konfliktih izgubili ljubljene. Današnji dan bo dan, zaznamovan kot začetek novega poglavja za države Zahodnega Balkana,'' je dejal.

Carla Del Ponte: Odlična novica

Srbski predsednik sporoča domači in svetovni javnosti, da so prijeli Ratka Mladića.
Srbski predsednik sporoča domači in svetovni javnosti, da so prijeli Ratka Mladića. FOTO: Reuters

Oglasila se je tudi nekdanja haaška tožilka Carla Del Ponte, ki pravi, da je novica o Mladićevi aretaciji odlična novica za srbske prebivalce, prav tako za haaško tožilstvo in tribunal. "Evropska vrata so vam odprta,“ je dejala za srbsko spletno stran Blic. Upa, da bodo sojenje Mladiću združili s sojenjem Radovanu Karadžiću, saj bi tako pospešili sodni proces.

Barroso čestital za pogumno akcijo

Družine njegovih neštetih žrtev si zaslužijo pravico. Jose Manuel Barroso

Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso je pozdravil današnje prijetje haaškega obtoženca kot "pomemben korak naprej za Srbijo in za mednarodno pravosodje" ter srbskemu predsedniku Borisu Tadiću in srbski vladi čestital za pogumno akcijo.

Nato: Končno bo zadoščeno pravici

Oglasili so se tudi v zvezi Nato, kjer so prav tako pozdravili aretacijo Mladića in spomnili, da je odigral "ključno vlogo v nekaterih najtemnejših in najbolj krvavih poglavjih evropske zgodovine". Generalni sekretar zveze Anders Fogh Rasmussen je obenem poudaril, da je 16 let po vložitvi haaške obtožnice proti Mladiću današnja aretacija "končno ponudila priložnost, da je zadoščeno pravici".

Ban zadovoljen

Genaralni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun je današnji dan opisal kot zgodovinski za mednarodno pravo.

'Pomemben dan za družine žrtev'

Ameriški predsednik Barack Obama je čestital srbski vladi in dejal, da Mladića sedaj čaka soočenje z roko pravice. “Danes je pomemben dan za družine Mladićevih žrtev,” je dejal Obama. “Čeprav žrtev ne moremo vrniti, bo sedaj Mladić za svoja dejanja odgovarjal na soišču,” je dejal Obama.

Preberite tudi: Srbska policija je aretirala Ratka Mladića. Na tiskovni konferenci je to potrdil srbski predsednik Tadić, ki je dejal, da je Srbija s tem dokazala svojo zavezo evropski prihodnosti. Zagotovil je, da bodo prijeli tudi Gorana Hadžića, saj se ta ''ne more večno skrivati''.

Nekdanji poveljnik Ratko Mladić je za nekatere heroj, za druge pa krivec za najhujši pokol po drugi svetovni vojni. V Srebrenico, kjer se je zgodil eden najhujših pokolov v Evropi, je vkorakal v spremstvu kamer.

Kaj pa pravijo žrtve Ratka Mladića in njegovih pomagačev?

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (44)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Marko Prelic
28. 05. 2011 20.33
Opet izbrisan, nezelim nikome zlo ali moze se desiti da se i vas glas nebude postovao u EU pa se nadam da ce te se mene setiti! Bas mi je zao sto ne osjecate kako je meni.
Marko Prelic
28. 05. 2011 20.20
Hvala uredniku za obrisane poruke, i ako nisam nikoga vrijedjao. Na takav nacin svijet nije saznao za nase muke, a na velika usta pricaju o ravnopravnosti. Se enkrat veliko Hvala!
Jokerr
28. 05. 2011 14.10
Ja Amerika se oglaša.Oni so izvajali genocid nad indijanci in črnci. V času 2.sv.vojne so ujete naciste peljali v Ameriko da bi lahko pospešili z tehnologijo.V Pakistanu in Afganistanu pobijajo družine in noben neve nič o tem.
JurijGrmMlajsi
27. 05. 2011 17.26
abigail BTW, Tesla je "not padu" ker je tisti ZAMBAK, trdil da je Hrvat.
JurijGrmMlajsi
27. 05. 2011 17.05
abigail Napisala si "ne vem kaj Tesla ima z Mladićem".....kdo ju je primerjal?? In drugo, mojo omembo turške okupacije kot vzroka za zaostalost tedanje Srbije si povezala z neko Srebrenico, ki v tem komentarju sploh ni bila omenjena!
abigail
27. 05. 2011 11.09
Poslušaj ti JurijGrmMlajši z očitno disleksijo, hehe; če ti iz mojih komentarjev pobiraš stvari, ki jih nisem zapisala, si si sam kriv. S teboj se mi absolutno več ne da razpravljati, ker samo iščeš prepir. Jaz pa za prepiranja nisem. V okolju, kjer živim in delam, se popolnoma dobro ujamem z vsemi Bošnjaki, Srbi, Hrvati in z njihovimi potomci, s "čefursko" mentaliteto pa shajam in jo razumem vsaj tako dobro kot tipične slovenske "hribce". Ni ga naroda na svetu, ki bi bil v celoti negativen ali pozitiven in še enkrat poudarjam, da cenim in spoštujem vse ljudi, ki znajo na miren način in s toleranco shajati drug z drugim in ki niso hinavski kot znajo biti politiki, ki za svoje interese vojno skuhajo in končajo.
JurijGrmMlajsi
27. 05. 2011 10.13
baigail kdo ga je skrival n kako, to bomo šele izvedeli! Vsi takoj sklepate, da je bil ves čas v Srbiji in da so vsi vedeli! Iz tega je razvidno, da enim ni prav, da Srbija izpoljnuje pogoje za normalizacijo odnosov, ker je več kot očitno, da zdaj ko je to mimo že iščete NOVE izgovoe za vzdrževanje ideje, da je Srbija negativec.
JurijGrmMlajsi
27. 05. 2011 10.09
abigail Nikoli mi ne bo jasno, zakaj se eni delate tako neumni, ko očitno niste! Ni šansa da si to kar pišeš pobral iz mojega komentarja! .- tvoja trditev je bila, d aje Tesla komajda Srb, da je napol Hrvat, da je itak šel v Ameriko itn Jaz sem ti podal dokaze, da je bil domoljub in da je šel v ZDA tako kot naši izseljenci oiz čist praktilnih razlogov. Turke nisem omenjal v konttekstu Srebrenice...kje si to prebral, za Božjo boljo?? Rekel sem, da so Turki bili krivi, da jje Srbija in Balkan naspolh bila tako nerazvita. Glede Turkov pa se strinjam- po osvboditvi so jih pregnali vse, in to je bilo edino PRAVILNO, pa naj kdo eče karkoli. To pa ne pomeni, da je primerno kaznovati potomce tistih, ki so pač bili blj šibki in prestopili na islam zaradi ugodnosti. Konec koncev, Turke so lahko pregnali, ker so itak pritepenci, Bošnjaki so vendarle avtohtoni katerekoli vere da so! RAZUMEŠ?
abigail
27. 05. 2011 08.47
Še zmeraj menim, da Tesla s tem nima nič opraviti in še vedno menim, da si srbski politiki ne zaslužijo čestitk in pohval pač pa grajo in kazen, ker so Mladića tako dolgo krili pa če mi še toliko minusov obesite na komentar. In sploh ne razumem - JurijGrmMlajši? - kaj imajo opraviti Turki, ki so okupirali Srbijo z 8000 pobitimi ljudmi v Srebrenici?! Da se je Mladić nalezel negativnih turških navad?
Erika Erik
27. 05. 2011 04.32
Prisel je sodni dan za zlocinca in morilca! Starec in nemocen v dosmrtno jeco! Pravica in resnica vendar zmaga toda kazen za taki zlocin ni dovolj velika!
cheto
27. 05. 2011 02.15
Tadic se kaze kot veliki heroj za ostali svet a stete so mo minute on nebo nikoli vec predsednik Srbije a v tem casu dokler je biu je naredil najslabse kar je lahko za Srbijo podaril je Kosovo podaril vojne zlocince....podaril bi svojo mamo ce bi jo mel komu.....
JurijGrmMlajsi
27. 05. 2011 00.37
abigail če nekdo okupira tvojo deželo, ali ti ukrade ozemlje, je DOLŽNOST patriota da jo z vsemi sredstvi brani oz povrne to ozemlje. Kot patriot gledam takole- NIKOLI ne bi sodeloval pri kakrčnikoli kraji tujega ozemlja, a če katerakoli sovražna sila stopi na ozemlje moje, to ni več človek pač pa TARČA. Zdaj že s totim teslo kompliciraš! "Ni videl v SWrbiji", Srbija se je komaj osvobodila izpod okupacije nazadnjaške turške kulture, ki je ovirala razvoj. Šel je v Maeriko, ker je v tem trenutku bila najbolj zaželena za VSE, ne sam za znanstvenike. To z njegovim mnenjem o Srbiji nima nič za opraviti, Beograd je obiskal nekajkrat. Da preživimo skupaj ni potrbe po tem, da se nehamo gledati skoz nacionalno prizmo, ljudje POTREBUJEJO identiteto, brez tega ne gre. Vedno lahko prečeš "ponosen sem na to, to mi je najbolj pomebno, a spoštujem tudi domoljubje drugih". Jaz nisem za maligne oblike nacionalizma, a mi je domoljubje ob družini najbolj pomebna vrednota, drugo je že tam prcej daleč za tem. Pri Bosni se to malo zakomplcira, saj so v tej državi avtohtoni vsi trije narodi, in noben ne more zahtevati sam zase, ampak VSE TRI strani so ravno to hotele. Mladić ni čist, daleč od tega, a NOBENA stran ni nič boljša od ruge, inh vsi ti politiki, generali iz balkanskih vojn sodijo v Haag! Tuđman in Alija nič manj kot Milošević, in če ne bi umrla, bi itak končala tam!
abigail
27. 05. 2011 00.13
Točno tako, človek gre vedno tja (in je tam), kjer vidi zase priložnost. In Tesla je ni videl niti v Srbiji, niti v deželah severno od nje. Kar se patriotizma tiče (sem prebrala), se ne strinjam povsem, da to ni politika. In s samim patriotizmom še ni nič narobe, dokler ni v škodo sosednjim nacijam. Ko pa postane patriotizem nadaljevanje politike z drugačnimi sredstvi - kar je definicija vojskovanja - patriotizem preneha biti pozitivna vrednota. Živimo v svetu različnih ljudi in različnih prepričanj in da lahko obstanemo skupaj, je nujno, da dvignemo toleranco drug do drugega in se gledamo med seboj kot človek človeka in ne kot Srb Hrvata ali Slovenec Bošnjaka. Med vsemi narodi tega sveta se najdejo Veliki in Slavni ljudje. Izraziti patriotizem pa ljudi po večini največkrat skrega med seboj. Le kakšen smisel ima to? Vse stvari imajo svoje vzroke in živimo vedno s posledicami, s katerimi se vzrokov ne da pozdraviti na nasilen način. Mladič je s svojimi dejanji dokazal, da je patriotizem razumel na isti način kot Hitler. Ne razumem, kako se je še vedno našlo toliko ljudi, ki so mu pomagali, da se je tako dolgo skrival? To pač priča o negativnem domoljubju.
JurijGrmMlajsi
26. 05. 2011 23.35
abigail z Mladićem NIČ, a s Srbi OGROMNO! Če si prebral tisto o starših, si menda prebral tudi nekatere izjave o domoljubju! Kaj pol če je živel v Ameriki?? Amerika je itak seštevek različnih narodov, kdo odide tam s tem ni preneahl biti Srb, Irec, Jud....so Ircoi ki so tam že pet generacij, pa jih bolj zanima S Irska (celo orožje so pošiljali) kot Amerika. Poleg tega, ni odšel tam, ker se je sramoval porekla, pač pa zato ker so tedaj VSI šli tam, ker je Amerika tedaj res bila "dežela priložnosti".
Marko Prelic
26. 05. 2011 23.12
Krivi smo kao narod zato sto smo se morali braniti, jer nas sada ne bi bilo na ovim prostorima gdje vijekovima zivi moj narod po tati! Sada se sudi posledicama, a skrivaju se uzroci!
abigail
26. 05. 2011 22.49
Ok, priznam napako: Teslova starša sta bila oba Srba po nacionalnosti. Še vedno pa je res, da je večino življenja preživel v ZDA in ne v Srbiji. Ampak še vedno ne razumem, kaj ima Tesla - genialni znanstvenik in miroljubna, občutljiva oseba - opraviti z Mladićem? V vojni se na vseh vojskujočih straneh pojavljajo pošasti in po drugi strani vztrajajo tudi ljudje - pa verjetno ne ravno v manjšini (kaj praviš Prela?) - ki jim še vedno največ pomeni medsebojna človečnost in se ubijanju izogibajo.
prehlad
26. 05. 2011 22.49
TUDI NAŠE ČESTITKE .NAM BODO PA POSLALI SOŽALJE ,KO UMRLA BO DRŽAVA.
JurijGrmMlajsi
26. 05. 2011 22.28
Allbr NI RES NI RES NI RES.......tud v Delu je!
prehlad
26. 05. 2011 22.26
NO TU SE VIDI RED.PO PETNAJSTIH LETIH SO GA PRIJELI PRI NAS SE ŽE SEDEMDESET LET SPREHAJAJO IN NI ŠE NOBEDEN ODGOVARJAL.
Marko Prelic
26. 05. 2011 22.13
U mojem kraju su muslimani napravili srasne stvari, ali ja jos uvijek imam medju njima PRAVIH prijatelja. Dali ja treba da mrzim sve slovence zato sto moja familija iz Slovenije ne voli mene zato sto imam Srbske gene, a ne znaju da nisam ni dana bio na ratistu. Ne mogu, jer imam neraskidiva prijateljstva sa prijateljima iz Slovenije i rodbinu koje se ne mogu nikada odreci. Razumjecu kritike pojedinih Slovenaca kada se sagradi Džamija u Ljubljani!