Tujina

FOTO: Čari skritih zalivov

Zagreb, 10. 07. 2008 11.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 10 min

Ali ste vedeli, da sta v Pulju, središču Istre, dve čudoviti divji plaži? Ob Kamenjaku leži otoček, po katerem je nekoč tacal dinozaver, čudovite skrite plaže pa lahko najdete na celotni jadranski obali.

Modra špilja na Biševu
Modra špilja na Biševu FOTO:

Portal Crozilla-Turizem je izbral 50 najlepših hrvaških plaž. Če letujete v Istri, se odpravite na rt Kamenjak, ki je poln zalivov, rtov in plaž, bolj pogumni pa lahko v turkizno morje skočijo s skal (prej se prepričajte, ali je globina primerna!). V bližini je svetilnik Porer, ki je bil zgrajen leta 1846 in je visok preko 30 metrov. Ob njem je otoček Fenoliga, na katerem je odtis dinozavra. V bližini Mošćeničke Drage je med dvema skalama, kjer so bunkerji iz druge svetovne vojne, skrita peščena plaža Brseč. Če iščete mirno in tiho plažo, se odpravite v kanjon Fiord, ki je zaščiten z visokimi kamnitimi skalami, nad katerimi bodo navdušeni kopalci, ki ljubijo skoke v morje. Najdete ga v Pulju med hoteloma Park in Brioni. Na Cresu se splača pogledati prodnato plažo Sveti Ivan ob Lubenici, ki leži pod kamnitimi stenami. Do nje pridejo samo izbranci z dobro kondicijo, saj boste do nje hodili uro navzdol, ko pa se boste vračali v hrib, vam bo pot domov vzela kar dvakrat več. Vendar se splača! Če ste bolj ležeren tip človeka, se na Cresu raje odpravite v zaliv Meli, ki je na južnem delu otoka v bližini mesta Ustrine.

Plat
Plat FOTO:

Tudi nudisti ne boste ostali na suhem. Za vas so na voljo posebne plaže, kampi in turistična naselja, označeni s FKK, lahko pa si najdete tudi skrit kotiček izven naselja, kjer je obala ''mešana'' in tako rekoč za vse. Zelo znane nudistične destinacije so Rovinj, Medulin, Rab, Bol, Cavtat, Hvar, Koločep, Makarska in Milna. Med najlepše plaže za ljubitelje svobodnih teles se po vrsti uvrščajo Maškin ob Rovinju, Rajska plaža na Rabu, plaža Jelenica na Ugljanu in plaža Podvrške na Murterju.

Najbolj boste uživali, če se znajdete za krmilom plovila. Mir, čisto morje in skriti kotiček boste najlažje našli, če si sposodite čoln in se zasidrate v zalivu, do katerega je dostop možen samo po morju. Namigi: Pernastica na Silbi, prodnata plaža s kamnitimi jamami, zalivi na otoku Biševo, ki je poln morskih, podmorskih in kopenskih jam in tunelov, poiščite pa tudi plažo Krknjaši ob Velem Drveniku.

Rdeči otok
Rdeči otok FOTO:

ISTRA IN KVARNER:

Crveni otok, Rovinj: do najlepšega otoka rovinjskega arhipelaga boste z ladjico iz Rovinja prišli v 15 minutah. Sestavljata ga dva otočka, Sveti Andrija in Maškin, ki sta povezana z nasipom. Plaža na prvem je prodnata, primerna za družine z majhnimi otroki, sosednji Maškin pa je rezerviran za naturiste.

Plaža Škarabe, Rovinj: prodnata plaža leži med visokimi skalami, obkrožena z gozdovi nacionalnega parka.

Zaliv Canova, Umag: je v avtokampu Park Umag. Betonska plaža je del ekološke cone, v morju pa je pesek. Otroci bodo navdušeni nad zanimivimi animacijami, ki jih nudi kamp.

Štinjanski zaliv, Pulj: manjše prodnate plaže so obkrožene z borovci. Do njih pridete preko puljske obale v smeri Fažane, nato pa s ceste za Vodnjan zavijete proti Štinjanu.

Medveja ob Opatiji: Dva kilometra po Lovranu je čudovita velika prodnata plaža, znana po izvirih pitne vode, ki se izliva v morje. Idealen kraj za ljubitelje nedotaknjene narave in družine z majhnimi otroki.

Plaža Lanterna, Rabac: urejena prodnata in skalnata plaža, nad katero se vije modra zastava, sinonim za kakovost. Pustolovce, željne zabave na morju, bo razveselila bogata ponudba vodnih športov, medtem ko lahko drugi počivajo v hladu borovcev.

Plaža Pod kovač, Krku: prodnata plaža leži med visokimi kamnitimi skalami, na vrhu katerih je Vrbnik. Hladno je čez cel dan, do nje pa se pride po skalnatem prelazu.

Plaža Putovušće, Krk: prodnat, družinski zaliv nedaleč od Vrbnika, do katerega se pride tako z avtomobilom kot s čolnom. Opisali bi ga lahko z besedami: mir, tišina in čisto morje.

Plaža Vajavina, Krk: naravna plaža ob Vrbniku je pod visokimi skalami, dostop je možen zgolj z morske strani.

Plaža Vela, Baška, Krk: peščena plaža, dolga več kot 1800 metrov. Od leta 1999 se kiti z modro zastavo.

Zaliv Klimno, Soline, Krk: plaža z zdravilnim blatom, do katere lahko pridete s čolnom ali z avtomobilom v smeri krškega mostu, pri čemer zavijete na šilsko cesto.

Plaža Poljana, Mali Lošinj: prekrasen zaliv z okroglimi kamenčki ter betonskimi in kamnitimi platoji, obkrožen z borovci, ki je od mesta Mali Lošinj oddaljen samo nekaj kilometrov. Morje je kristalno modro, v kopanju pa lahko uživajo tako otroci kot odrasli.

Sončev zaliv, Mali Lošinj: zaradi sonca, ki nanjo sije z vseh strani, prodnatih zalivov in naravno ravnih skalnatih plošč je najlepša lošinjska plaža. Borov gozdiček poleg skrbi za hlad, ljudje, ki zaidejo v zaliv, pa se lahko sprehodijo ali tečejo po tekaških stezah. Plaža se ponaša tudi z modro zastavo.

Zaliv Slana, Pag: v zalivu vlada skoraj mistična tišina, ki jo vsake toliko prekinejo kriki galebov.

Plaža Ručica, Metajna, Pag: Neodkrita peščena plaža, do katere se pride z avtomobilom po glavni cesti, ki vodi preko tako imenovanega paškega kanjona. Od Novalje je oddaljena 10 kilometrov, odlikujeta pa jo čisto prozorno morje in prekrasen sončni zahod.

Plaža Planjka, Trinćel, Pag: peščena plaža, ki je od Novalje oddaljena dva kilometra. Prekrita je z drobnim peskom, zaradi plitkosti pa je idealna za družine z majhnimi otroki. Od leta 2004 ima modro zastavo.

Plaža Livačina, Lopar, Rab: v bližini Rajske plače je še ena peščena, ki je številnim še bolj zanimiva. V senci borovcev je nekaj gostinskih objektov, ki kopalcem ponujajo osvežitev.

DALMACIJA:

Zaliv Luka, Ugljan: do peščene plaže vodi makadamska pot s parkirišča v Mulinah. Obkrožena je z borovim gozdom, v katerem lahko uživate v senci.

Plaži Sabuša in Jelenica, Ugljan: od Kukljice sta oddaljeni 15 minut hoda. Sta peščeni, morje je plitko, slednja je nudistična.

Vrgada, Murter: zalivček iz peščene in kamnite plaže, do katerega pridete s čolnom.

Plaža Slanica, Murter: peščena in skalnata plaža za kopalce, ki jih ne moti gneča.

Kosirina, Murter: svoje mesto pod soncem lahko najdete na peščenem, prodnatem ali skalnatem delu. Plaža je del istoimenskega kampa.

Plaža Mali in Veliki Vinik, Stegina, Murter: plaže na malih otokih, ki so od Murterja z ladjico oddaljene 10 minut, so kamnite ali peščene. Če želite intimo, jih vsekakor obiščite.

Plaža Podvrške, Murter: nudistična plaža je na polotoku v bližini Slanice. Do nje pridete, če iz centra mesta Murter krenete mimo Slanice proti kampu. Ko se kamp konča, zavijete desno in razkrije se vam Podvrške.

Dolgi zaliv, Čiovo: na prekrasni peščeni plaži je gostilna z istim imenom. Zaliv je nasproti otočka Svetega Fumija.

Sakarun, Dugi otok: naravna plaža z belim peskom. Pot do nje vodi od Brbinja, od koder se z avtomobilom vozite 20 minut proti severu. Parkirajte v hladu borovega gozda, do plaže pa se odpravite peš.

Zaliv Diruni, Čiovo: prodnata plaža, obkrožena z borovci je na južnem delu otoka. Do nje je mogoče priti z avtomobilom.

Pernastica, Silba: velika peščena plaža je na severozahodu otoka. Na kopnem s strani zaliva so skalnate stene, na koncu pa je pesek. Desno je nekaj prodnatih zalivov, ki jih skriva skalovje. Do nje se pride s čolnom ali enournim sprehodom po gozdu.

Krknjaši, Veli Drvenik: peščeno-prodnata plaža z borovci vam omogoča samoto, ker se do nje pride zgolj po morski poti. Kopalcev praktično ni.

Nozdre in Dobre vode, Silba: Nozdre, ki je najbolj oddaljena plaža iz centra mesta, sestavljata dva zaliva – peščeni ter peščeno-prodnati. Je blizu Dobrih voda, zato lahko obe plaži obiščete v enem dnevu. Ljudi je malo, zato lahko tam najdete svoj mir.

Plaža Jadrija, Šibenik: prodnata plaža na polotoku Srimi se razteza od nekdanjega otočka Svetega Andrije, ki je povezan s kopnim. Do nje pridete po jadranski magistrali.

Otok Prvić, Šibenik: plaže na otočku bodo zadovoljile še tako zahteven okus, saj so prodnate, peščene in skalnate.

Velika Luka, Stanići, Makarska: naravna prodnata plaža je dolga 500 metrov in je med Makarsko in Omišem. Hlad ponujajo tamariske.

Baška voda, Makarska: je na zahodnem delu riviere ob vznožju Biokova. V središču mesta je čudovita prodnata plaža, na kateri pa zaradi gneče ne bo miru.

Punta Rata, Brela: romantičen zaliv je skrit med visokimi stenami, morje je neizmerno čisto. Do plaže je najlažje priti s čolnom iz Brela.

Ivan Dolac, Hvar: prodnata plaža v bližini mesta Ivan Dolac. Našli jo boste, če boste šli mimo Pitve, tunela za mesto Zavala, dokler ne prispete v Ivan Dolac. Do plaže je še 20 minut hoda.

Milna, Hvar: V Milni so štiri velike prodnate plaže, dve v mestu in dve v bližini: Vela Milna, Mala Milna, Velo Borče in Malo Borče).

Plaža Grof, Hvar: prodnata plaža in turkizno morje bosta navdušila marsikoga. Do nje se pride mimo mest Milna in Zaraće, ki vodita proti Dubovici. Avtomobil pustite na glavni cesti, nato pa se peš spustite do zaliva. Sprehod bo dolg deset minut.

Zlatni rat, Brač: zahodno od Bola je prodnata plaža, ki je ena največjih in najlepših naravnih lepot Jadrana. Idealna je za ljubitelje vodnih športov, manj privlačna pa za kopalce, ki iščejo mir. Vsekakor pa vredna ogleda.

Lovrečina, Brač: peščena plaža, peščena podlaga v morju je dolga 100 metrov. Če krenete iz Postirja, je treba zaviti levo po približno treh kilometrih, zaliv je označen z znakom. Nato je do Lovrečine še približno kilometer.

Zaliv Stiniva, Vis: prodnata, skrita, divja plaža je del naravnega čudesa Visa. Od vasi Marine Zemlje z avtomobilom pridete do konca asfaltirane poti, kjer parkirate in se peš spustite do zaliva, ki je oddaljen približno 20 minut hoda.

Zaglav, Vis: najlepša peščena plaža nudi mir in tišino. Od mesta Vis je oddaljena 10 kilometrov in je blizu Milne, kjer je tudi najbolje pustiti avtomobil in pešačiti deset minut po obali.

Plaža Plat, Cavtat: prodnata plaža med skalnatimi stenami je idealna za beg iz gneče. Sence ni, zato s seboj prinesite senčnik. Od Cavtata je oddaljena šest kilometrov in je blizu Milne.

Plaža Blaće, Salpunara, Mljet: peščena plaža, obdana s skalami, ki nudi mir in tišino. Je na vzhodu otoka, najprej je treba prispeti do mesta Salpunara, nato pa pešačiti 20 minut do plaže. Samo za kondicijsko dobro pripravljene.

Plaža Vučine, Žuljana, Pelješac: prodnata plaža, v morju je pesek. Je v sklopu avtokampa Vučine.

Plaža Borat, Biševo: peščena plaža z borovci, kjer lahko uživate v Modri špilji ali ribjih specialitetah.

Koločep: eden od otokov Elafita ima peščeno plažo. Avtomobilov ni, zato sta mir in tišina zagotovljena.

Plaža Banje, Rogač, Šolta: plaža je odlična za kopanje in sončenje na skalah ob morju. Če se boste malce sprehodili, lahko uživate v samoti na ravnih skalnatih ploščah. Šolta je sicer tako ali tako znana, ker je skoraj vsak kotiček ob obali primeren za kopanje.

Zaliv Jezero, Trpanj, Pelješac: peščeno-prodnata plaža je od Duba oddaljena en kilometer. Dostop po kopnem je težji, zato je na njej zelo malo kopalcev. Lepoto in edinstvenost plaže dopolnjuje tudi jezero, ki plažo obdaja s kopenske strani. Sladka voda se po bistrem potočku izliva v morje.

Žrnovska Banja, Korčula: plaža je prodnata, v okolici je nekaj zalivov, v katerih lahko najdete mir in uživate v kristalno čistem morju.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (86)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Thunderbird
17. 07. 2008 10.48
+2
Tale akcija o lepih krajih pa samo pomeni, da hočejo Hrvati preusmeriti turistične tokove tja, kamor njim paše. Me zanima, če bi bil Kamenjak tam, če ne bi bilo treba plačat vstopnine. Je pa kar precej otokov (trajekti, mostnine). Ne padam jaz na take finte. Jadram že deset let in poznam take kraje, da se tele umetno posiljene destinacije lahko skrijejo. Stiniva, npr. na sliki super izgleda, ko prideš pa tja, je pa to milijon kopalcevmed razbeljenimi stenami, zunaj pa dvesto čolnov. Defibrilator sredi poti proti cesti pa tudi ne bi bil nič odveč.
Thunderbird
17. 07. 2008 10.41
+2
4cviček, pa ne da si ti tudi tak bebec, da misliš da se ljudje med sabo sovražijo. Politika nas skrega, mi pa se potem kot ovce zaletavamo en proti drugim. Briga mene, kdo si po narodnosti, če maš dobro sestro
Thunderbird
17. 07. 2008 10.38
+1
bb je raje srota doma kot normalna na tujem
mickeycek
12. 07. 2008 10.40
+1
evo in zato ne grem na slovensko morje. ker imamo mi en k**** od morja...
vinadap
11. 07. 2008 17.23
+1
4evercviček - spravljivo napisano,ni kaj,hvala.
bb38150
11. 07. 2008 16.37
Res imajo Hrvatje čisto morje in lepe zalivčke,samo jaz sem raje na tem malek koščku Slovenskega morja in uživam.Če bi imela pa več denarja bi šla kam drugam po svetu in uživala v lepoti narave.
brankasrbijanka
11. 07. 2008 15.21
Čas je za CRO PRO EPP.... Lepe fotke.... in to je to....
4evercvicek
11. 07. 2008 15.17
+1
vinadap - verjamem da si prebral moje članke na forumu vendar bi bilo ok če bi videl na kaj se navezujejo oziroma na katere komentarje. Da se ponovim...Slovenija je krasna, res prekrasna dežela...Švica v malem;) in tudi ljudje so krasni.Od osamosvojitve pa do danes je naredila veliko na lastnem razvoju, prav tako je dobila pohvalo iz strani unije...Živim v slo večino življenja, sicer sem hrvat, lahko tudi rečem da sem ponosen na to (kar ni nič napačnega), sem pa tudi vesel da živim v Sloveniji. Ne pljuvam po njej pa tudi ne po ljudeh, se pa bom vsekakor potegoval za resnico in seveda bom popljuval vsako laž ali provokacijo. Saj vsi to počnemo in imamo pravico do tega. Da si dobil odpor do hrvatov te zastopim, pač imaš svoje razloge, tako kot tudi jaz za določen delež slovenskega ljudstva...pač svakdo ima svoje izkušnje...imam odlične izkušnje iz strani slovencev imam pa tudi ogromno slabih...žal, vendar se tega ne da ne spremeniti ne spregledati... Kar se tiče zažganega avta v Zadru te zastopim da se zgražaš...se tudi jaz, verjetno še več kot ti...vendar te moram spomniti na situacijo od lanske sezone in sicer primer iz Splita kjer je slovenski državljan povozil neko deklico ali gospo do smrti ter zbežal iz kraja nesreče...tablica ostala;) Ampak ne sodim celemu narodu iz iskušenj s posamezniki...zastopiš? Zakaj bi imal odpor do slovencev (čeprav živim v slo) če so individualci tisti ki motijo? Za deponijo sem ti povedal ker je bilo očitno preveč pljuvanja preko hrvaške in hrvatov...zato se ti opravičujem če je bila moja pomota... lp
vinadap
11. 07. 2008 15.07
4evercviček - pa še to,nikoli nisem napisal - deponija!
vinadap
11. 07. 2008 15.06
4evercviček - prebiram tvoje članke,in po temu sedeč sklepam,da nisi ravno ravnodušen do tega kosa Slovenske zemlje,je razvidno po tvojih člankih. Kar se tiče Hrvaškega morja in otokov,sem še v bivši Jugi in do leta 1993 prepotoval po dolgem in po čez. Nikoli nisem trdil,da Hrvaško morje ni lepo,nasprotno,takih obmorskih mest ne najdeš nikjer več na svetu,razen Grčije. Če bi to zanikal,bi se zlagal.Vendar Hrvatov ne maram,ker imam razlog za to,nikoli pa nisem rekel,da jih sovražim,in nikoli jim ne bi nič hudega storil,so pa Hrvatje zadnjič v Zadru zažgali avto slovenske registracije,nisem še nikoli zasledil,da bi bilo ravno obratno. L.P.
4evercvicek
11. 07. 2008 14.40
vinadap - resno, rad bi da se dobiva, se vsedeva v avto, te zapeljem po hrvaški da si ogledaš biser (zate deponija), ti razložim vsak kotiček obale, ti plačam kosilo v kulturni restavraciji...te zapeljem nazaj domov v slovenijo in te izšamaram ko zadnjeg loleka ;) hecam se ampak me resno zanima kakšna oseba se skriva za tem nickom ;) pri tebi je očitno da iščeš po forumu komentarje kateri ti dajejo energijo in ideje za generalno seruckanje in primitivno olajšanje. Verjamem da si neke vrste provokatorja (le kdo ni?) vendar si nisem mislim da nakdo lahko doseže podn v taki meri kot ga ti...ti pač ne zamerim, verjetno ti je "čača" veliki podpornik "plemenitega", se pravi prihajaš iz provokativno frustrirano nacionalistično usmerjene familije...če ne se te lahko mater sramuje. Ne zamerim ti na komentarih...daleč od tega...ljudje ki smo "dokaj osveščeni resnice ali dejstev" se ne msilimo niti se bomo ukvarjali z prdki kot si ti...si pač izmeček slovenskega naroda - vsaj glede na tvoje komentarje...mogoče pa si le druga , normalna oseba v resničnem življenju, kajti v virtualnem življenju lahko vsakdo postane to kar si želi...recimo tvoj zadnji komentar "bolje, da ne, za tvoje dobro!"....s tem komentarjem si v virtualnem svetu postal rambo, jet li,...karkoli se ti zaželi.... veš...resnični svet...je.... je krut...ko se vrneš v njega ti bo jasno... drugače pa kot sem že omenil, brez zamere ;)
vinadap
11. 07. 2008 14.30
4evercviček - bolje,da ne,za tvoje dobro!
4evercvicek
11. 07. 2008 14.24
vinadap - rad bi se dobil s teboj...
vinadap
11. 07. 2008 13.54
londres - ko Hrvatje pišejo o Dragonji in o Jošku Jorasu,na večernji.hr ali na dnevnik.hr,potem boš lahko bral komentarje vaših forumovcev na račun Slovenije z zelo pikantnimi besedami,katerih še na slovenskih ne najdeš takih. Najbolj glasen je pa vaš Tartuf! Ne delaj se "mangupa"!
londres
11. 07. 2008 13.38
zašto stalno 300 komentara čim se spomene hr?zašto nikoga u hr nije briga za slo?
hollabackgrl
11. 07. 2008 13.20
slovenija ma tud tolk lepih lokacij za katere se sami ne vemo....kva ceb se enkrat mal nase osredotocl...ni vazn zakva vsi bezijo na hrvasko morje kljub vsemu kar se dol dogaja(crne vdove,smrtne nesrece,izginuli slovenci,masturbiranje na plazi itd...)naredte ksno lepo reklamo za slo.plaze,bled,postojnsko jamo,slap pericnik,...mamo tolk vec...
vinadap
11. 07. 2008 13.02
carpe.diem - se strinjam.
carpe.diem@masicom.net
11. 07. 2008 12.42
Vinadap, saj ni take panike, če se ne bi na teh straneh promovirali samo hrvaški turistični kraji. Zakaj se podobne reklame ne namenijo kakšni drugi destinaciji? Vsak dan so vsaj trije članki, ki se nanašajo na Hrvaško. Da je samo morje poleti aktualno, pa še zdaleč ni res, vsaj pri tistih, ki se želijo ohladiti od prevretega mestnega betona. Za tiste so aktualni hribi, gore... Avstrije tu nikoli ne zasledim, pa je tudi blizu, saj je naša soseda, pa Italija, ki ima tako morje, kot gore... Mislim, da se tukaj dela krivica drugim sosednjim ter ostalim deželam, ki si prav tako zaslužijo "reklamo".
vinadap
11. 07. 2008 12.28
4evercviček - sama hvala tvoje lepe,odseli se tja dol k vašim,pa boš najbolj zadovoljen!
vinadap
11. 07. 2008 12.22
+1
krasotica - nauči se pisati Slovensko,če že živiš v Sloveniji!