Tujina

Papandreu popustil pritisku Sarkozyja in Merklove

Cannes, 03. 11. 2011 07.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
STA, Reuters
Komentarji
189

Potem ko sta Sarkozy in Merklova odločno dejala, da Grčija ne bo dobila novega obroka pomoči, če se ne bo držala dogovora, je grški premier popustil. Referenduma o varčevalnih ukrepih in novi pomoči prezadolženi državi ne bo.

Grški premier je zagotovil, da nikoli ni bil namen, da bi Grke na referendumu vprašali, če so za obstanek države v območju evra.
Grški premier je zagotovil, da nikoli ni bil namen, da bi Grke na referendumu vprašali, če so za obstanek države v območju evra. FOTO: Reuters

Ostre besede Nemčije in Francije, da je v primeru referenduma o dogovoru glede celovite rešitve za težave območja evra v igri članstvo Grčije v evrskem območju, so očitno povzročile premik v tej državi. Grški premier George Papandreu je nakazal možnost opustitve referenduma in začel pogovore z opozicijo o sodelovanju pri izvedbi nujnih ukrepov.

Sprva je v javnost pricurljala informacija, da naj bi grški premier Papandreu ponudil odstop, a pozneje je sporočil, da tega ne bo storil, je poročala agencija Reuters. Dejal je, da so pripravljeni na pogovore z opozicijsko Novo demokracijo o ustanovitvi prehodne vlade. Danes je že govoril po telefonu z vodjo grške opozicijske Nove demokracije Antonisom Samarasom. Slednji je Papandreua pozval k odstopu in zahteval predčasne volitve v roku šestih tednov.

Referendum, na katerem naj bi Grki odločali o celovitem dogovoru za rešitev evra, ni bil nikoli cilj sam po sebi, pa je na izrednem zasedanju vlade dejal premier Papandreu. Tako je nakazal, da je pripravljen odstopiti od namere za izvedbo referenduma, ki je šokirala finančne trge in sprožila ostre odzive svetovnih voditeljev.

Papandreu je na izrednem zasedanju nakazal, da je bil referendum izhod iz situacije, ko se je zdelo, da načrt za rešitev evra znotraj Grčije ne uživa podpore. "Imeli smo dilemo – ali široka podpora ali referendum. Že včeraj sem dejal, da če bi imeli široko podporo, ne bi potrebovali referenduma," je dejal.

Grški premier je izpostavil prepričanje, da predčasne volitve niso pravi odgovor na trenutno situacijo. "Volitve kot rešitev, danes in v tem trenutku, bi pomenile veliko večjo nevarnost bankrota in izstopa iz območja z evrom," je dejal svojim ministrom.

Papandreu se je znašel pod velikim pritiskom Evrope in domače javnosti.
Papandreu se je znašel pod velikim pritiskom Evrope in domače javnosti. FOTO: Reuters

Oblikovanje prehodne vlade

V nagovoru parlamentu, ki je sledil srečanju vlade, pa je Papandreu poudaril, da rešilni načrt EU in Mednarodnega denarnega sklada (IMF), ki vključuje tudi precejšnje sodelovanje zasebnih upnikov, predstavlja mejnik v zgodovini Grčije in predstavlja novo orodje za gradnjo njene prihodnosti. To je največji rešilni paket, kar ga je kadar koli dobila katera koli država, je še spomnil.

Vlada naj bi sicer pripravljala oblikovanje prehodne tehnične vlade, o vodenju katere naj bi pogovori tekli z nekdanjim podpredsednikom Evropske centralne banke Lucasom Papademosom. K oblikovanju prehodne vlade je pozval tudi Samaras, katerega stranka ima 85 sedežev v 300-članskem grškem parlamentu.

Kot je Papandreu pojasnil pred poslanci, je prvenstvena naloga grških oblasti izpeljava dogovora o zmanjšanju dolžniškega bremena, za kar bo potrebno najširše možne soglasje pri grških ljudeh in političnih strankah. Ključno je namreč, da Grčija ne zapravi, kar si je priborila v pogovorih z evropskimi partnericami.

Strankarske kolege je zato pozval, naj na petkovem glasovanju o zaupnici podprejo vlado in ji omogočijo nadaljevanje pogajanj z opozicijo. Zagotovil je tudi, da nikoli ni bil namen, da bi Grke na referendumu vprašali, če so za obstanek države v območju evra. Zatrdil je, da bi zavrnitev dogovora s 27. oktobra pomenila izstop iz evrskega območja, zato je ključno, da se izpolnijo zaveze, ki jih je država dala na evropski ravni.

Pozivi k opustitvi referenduma

Papandreu je Evropsko unijo presenetil v ponedeljek, ko je napovedal izvedbo referenduma o paketu ukrepov, ki so pogoj za pridobitev pomoči. K opustitvi ideje o izvedbi referenduma ga je danes pozval še en poslanec iz vrst njegove stranke PASOK. "Moral bi umakniti svoj predlog. Takoj! Zdaj," je odločen Mimis Andrulakis. Odzvala pa sta se še dva poslanca iz vrst vladajoče koalicije, ki referendumu nasprotujeta. Elena Panariti je za grški radio dejala, da ne more pristati na referendum, hkrati pa je dejala, da ne more dati zaupnice "uničenju države". Pozneje je pojasnila, da to še ne pomeni, da bo v parlamentu ob glasovanju ob zaupnici premierju oziroma vladi glasovala proti.

Poslanec Dimitris Lintzeris pa je Papandreuja pozval k odstopu. "Premier mora sprožiti ustavne in strankarske procedure za nadaljnje dogodke. Sam je stvar preteklosti," je dejal poslanec. Že prej se je zavzemal za oblikovanje vlade narodne enotnosti, tokrat pa je premierja prvič pozval k sestopu z oblasti. Prav tako članica vladajoče stranke PASOK in poslanka Vaso Papandreu, ki ni v sorodu s premierjem, pa je ponovila že v torek izrečen poziv k oblikovanju vlade narodne enotnosti.

Papandreu je s svojo napovedjo referenduma močno razburil Merklovo in Sarkozyja.
Papandreu je s svojo napovedjo referenduma močno razburil Merklovo in Sarkozyja. FOTO: Reuters

Glede referenduma razdeljeni tudi v vladi

Da glede referenduma niso enotni niti v grški vladi, pa dokazujejo današnje besede grškega finančnega ministra Evangelosa Venizelosa, ki pravi, da grško članstvo v evroobmočju ne more biti pod vprašajem zaradi referenduma o paketu varčevalnih ukrepov. "Grško članstvo v evroobmočju je zgodovinski dosežek države in tega ni mogoče postavljati pod vprašaj. Dosežek grškega ljudstva ne more biti odvisen od referenduma," je zapisal v izjavi po vrnitvi iz Cannesa.

Merklova in Sarkozy: Grčija ne bo dobila več niti centa

Nemška kanclerka Angela Merkel in francoski predsednik Nicolas Sarkozy sta odločno dejala, da Grčija ne bo dobila niti centa evropske pomoči, dokler se ne bo izrekla, ali želi ostati v območju evra. Oba voditelja sta ob tem poudarila, da je ohranitev evrskega območja pomembnejša od reševanja Grčije.

Sarkozy ocenjuje, da je njuno sporočilo pripeljalo do pomembnega premika, ki ga bo, če se bo potrdil, pozdravil ves svet. Kot je nadaljeval, je podpora dogovoru s 27. oktobra s strani opozicijske Nove demokracije zelo odgovorna in pogumna odločitev. Poleg tega pa so izjave grškega premierja, da je bil referendum zgolj sredstvo za dosego političnega cilja in da v primeru široke podpore dogovoru o zmanjšanju dolžniškega bremena Grčije ni namen sam po sebi, prav tako zelo pomembne in kažejo na napredek.

Sarkozy je zatrdil je, da je evro v središču evropskega združevanja in v primeru "eksplozije" evra bi prišlo tudi do "eksplozije" Evrope. Pri tem je spomnil, da so na ozemlju stare celine še v 20. stoletju divjale krvave vojne.

"Potrebnih dejanj še ne znam prepoznati. Veliko je razprav," pa je dejala Merklova. "Grčijo želimo ohraniti v območju evra, a prednostna naloga za nas je evro in njegova stabilnost," je ponovila.

'Grčija naj ostane v območju evra'

Predsednika dveh osrednjih institucij EU sta izpostavila željo, da Grčija ostane v območju evra. "To naj bo kristalno jasno. Želimo, da Grčija ostane v območju evra," sta zapisala šef Evropske komisije Jose Manuel Barroso in predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy.

Ob tem sta poudarila, da je območje evra pripravljeno še naprej podpirati Grčijo, a da se ta mora držati svežnja, dogovorjenega v noči s 26. na 27. oktober ter nadaljevati izvajanje programa EU in Mednarodnega denarnega sklada.

Borut Pahor
Borut Pahor FOTO: Aljoša Kravanja

Tudi Slovenija pogojuje nadaljnjo pomoč Grčiji

Danes se je na dogajanje v Grčiji odzval tudi premier Borut Pahor. Povedal je, da se v evroobmočju dogaja nekaj, česar do zdaj še nismo videli. Po njegovih besedah se Evropa z dolžniško krizo sooča nepripravljena. Še posebej težavno je imeti skupno valuto in hkrati 17 različnih fiskalnih politik. Že v začetku gospodarske krize so ugotovili, da so pomembne strukturne spremembe, med njimi je tudi pokojninska reforma. Prihodnji teden bo imel finančni minister Franci Križanič mandat, da se na sestankih s kolegi iz evroobmočja in tudi EU pogovarja o pomoči Grčiji. Če ne bo prinesel zadovoljivih dogovorov, predvsem pa zagotovil, da bo Grčija upoštevala dogovorjeno, potem slovenske pomoči ne bo, dodaja Pahor.

Pojasnil je, da je Slovenija do zdaj Grčiji izplačala 233 milijonov evrov, naslednja tranša pa naj bi znašala še 29 milijonov evrov. Posojila so zavarovana, njihov odpis ni mogoč, lahko pa se podaljša ročnost, trdi Pahor in zagotavlja, da ne gre za slabo naložen denar.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (189)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

boštjan žabjek 1
04. 11. 2011 11.44
dajte še meni polovico limita odpisati ko ste že do tujcev tako prijazni barabe!!!
Elias47
04. 11. 2011 09.06
Papandrejev ni popustil; ampak so ga terorizirali tako dolgo, da je bil prisiljen popustiti! Če Grki ne bi sprejeli pomoči, bi bila razlika samo v tem, da bi bankrotirali nekaj mesecev prej, vendar pa bi njihov dolg bil le 100 milijard Evrov; če pa sprejmejo pomoč, bodo pa bankrotirali, njihov dolg pa bo vsaj petkrat večji, zraven pa bodo potegnili še mnoge druge Evrpske države. Rezultat bo v vsakem primeru isti, le za dolg se gre; ZATO Grki protestirajo proti tej mednarodni "pomoči"; poleg tega, da večino denarja od te "pomoči" gre takoj nazaj v Nemčijo in Francijo, tako da Grki od tega nimajo nič, razen vedno večjega dolga!!! To Nemčija in Francija vedo, zato pa ne dovoljijo referenduma, ker vedo da bi padel, potem bi pa v resnici popušile predvsem Nemčija in Francija, ne pa samo Grčija! Spet se gre pri vsej tej "pomoči" samo za reševanje bogatašev, v tem primeru Francije in Nemčije. Evropa in Evro ne bosta propadla, če se Grčiji ne da denarja, če Grčija bankrotira in če Grčija zapusti EU, nasprotno; Evropa bo zanesljivo propadla, če se bodo še naprej filale takšne črne luknje, ker bodo nazadnje vse države EU bankrotirale, ker v te črne luknje brezveze mečeo svoje denar. V tem je tukaj konstrukt; tako očitno, pa vedar ljudje še tega niso spregledali!
Elias47
04. 11. 2011 08.54
"Nemško - Francoski vlak" - Recept za reševanje krize = nasamariti celo EU, da "pomaga Grčiji" s svojimi sredstvi, sledi nakazilo "pomoči" Francoskim in Nemškim bankam v Grčiji, sledi transfer vseh teh sredstev nazaj v Nemčijo in Francijo, kjer slučajno ravno takrat najdejo "napako pri beleženju" in si čudežno pridejo do 55,5 milijard Evrov. Kdor verjame, da je možno narediti napako pri beleženju za 55 milijard evrov, pa da se ta napaka takoj ne opazi, je id-iot in naivnež. Pri tako visokem znesku se lahko naredi napaka za nekaj tisoč Evrov, pa da se ne opazi, ne pa za 55 milijard! Lahko je biti uspešen v času gospodarske krize in iziti iz krize, če nateguješ na desetine drugih držav, da ti dajejo svoja sredstva, same pa tonejo vedno globje. Sramota kakšem podn so postale Nemčija in Francija. Kaj takšnega si človek ne bi mislil o njih. Seveda pa so sedaj Nemčija in Francija tako proti temu referendomu in je tam cela panika, ker vedo, da bo padel, potem pa v Franciji in Nemčije ne bodo mogli spet čudežno najti milijarde Evrov kot "napako pri beleženju"! Sedaj pa Nemška mama Štorkla in Francoski atek Flaša zopet stiskata glavi vkup in naklepata kako bi na kakšen drug način nategnila države EU-ja, da bi jim dajale svoja sredstva pod pretvezo "pomoči kakšni državi v krizi". Ni čudno, da sta se Nemčija in Francija tako zavzemala za "odpis dolgov", saj so prav Nemčija in Francija dobile ta posojen denar! Potem pa še naj kdo reče, da Slovenija ni na Francosko Nemškem vlaku; vse države EU-ja so "na njem"; na žalost so seveda samo vagoni tega vlaka, na katerem se furata Nemčija in Francija, strojevodje pa sta Merkel in Sarkozi! To je pravi obraz nastajajoče Zdržene Države Evrope in njene fašistične suženjske ureditve, v kateri ljudje ne bodo imeli NOBENIH pravic! Ali bodo ljudje res dovolili prostozidarjem, da dokončno uresničijo ta svoj demonski projekt?
Elias47
04. 11. 2011 08.35
Temu se reče tisti pravi moderni terorizem!
Kozorog123
04. 11. 2011 08.16
Kdo da za pijačo, če v baru pijejo Portugalec, Španec in Grk?...............................Nemec.
buljbuljis
04. 11. 2011 07.53
@nightfly03.11.2011, 11:41 Dajte no , 25 ostalih drzav pa drzi roke krizem in gleda , kako jim Nemci in Francozi kradejo . Ce bi vam slucajno zgorela hisa , bi bili zelo veseli , da vam nekdo priskoci na pomoc - ne ? Dajte enkrat nehat s populisticnimi floskulami ,ki ne povedo nic in nic ne prinasajo - samo srd in sovrastvo . -----------------------------------------------... pogledaš kdo sestavlja teh presotalih 25 držav EU (razn VB, ki pa ni del evro območja ker majo svoj GBP) ti postane jasno zakaj so tiho in gledajo kaj delata nemcija in francija." Velike" Italija Spanija Irska Portugalska so lahko samo tiho ker so naslednje na listi. Skandinavske drzave niso v evro območju a podpirajo nemce in francoze ker bojo imeli koristi od tega (tak vsaj mislim). preostanjeo ti še drzave vzhodnega bloka, ciper, mala avstrija, tako da se mi zdi da obstaja drzava ki bi rekla NE Nemciji in Franciji. Mogoce le naša vlada :D
cirenij
04. 11. 2011 07.40
Rešujejo se itak nemške in francoske banke, ki so po evropi razpredle svoje mreže. In s tem njihovo gospodarstvo. Sicer si Merklova in Sarkozy ne bi toliko prizadevala. Reševanje naših bank je pa potrebno zato, ker so navlekli v naš prostor toliko tujih. Baje imamo 20 bank, avstrijci pa eno. Saj imamo banko na vsakem koraku. Je kakšna rešitev? Naj jo najdejo za to plačani politiki in poslanci.
skodelica kave
04. 11. 2011 07.29
NE DAMO DENARJA !! LENUHI !!!
scipio
04. 11. 2011 07.06
kar prav je, da se začenjajo kazat pravi obrazi in pravi zobje. kakšen referendum le, grki se morajo zrihtat, to ne more biti model ne glede na to kaj so imeli od te finančne norosti oni in kaj zahodne banke ali še kdo drug! evropa ima glede na lastno tisočletno zgodovino samo dve opciji: a) vodit krvave vojne tako kot zadnjih dvatisoč let do 1945 b) uredit skupno življenje v miru, tako kot 1945-2011 in za to plačevat razne cene in kompromise, delati ovinke in korak za korakom, tudi s kakšnim nazaj, ustvarjati skupnost z medsebojnim zaupanjem in pripravljenostjo tudi na delno odrekanje lastnim koristim za skupno dobro. vsi vi, ki niste zadovoljni s stanjem (b), kar v sedaj živečih generacijah končno obstaja, si lahko prizadevate tudi za kakšno drugo opcijo, to pa je le (a) in potem boste lahko, seveda če boste preživeli, čez 20-30 let lahko pregledovali svoje dosežke. slovenci si še do danes nismo zalizali ran, ki smo si jih TUDI SAMI povzročili na koncu obdobja (a). hočte še?
maijster
04. 11. 2011 07.06
..........in grki se nebodo in nebodo nikoli nič spremenili so mediteranski narod kateri je čisto svoj
cemkcku4
04. 11. 2011 07.06
Pa kaj blefirajo naši.Že od vsega začetka je jasno, da denarja ne bimi nikoli več videli.Pa saj itak nihče več ne verjame Pahorju in njegovim( morda še kakšni otroci v vrtcu).
lolipoly
04. 11. 2011 06.05
Ce bodo Grki bankotirali, si lahko vsa Evropa (tudi Slovenija ) zbrise, in pozabi vse kar jim je bilo posojeno, tako hocejo jih drzati, da obstojijo in nekoc vrnejo vsem, ki so jim pomagali,,, Bo katastrofa za cel svet,ce Grki ne uredijo svojih zadev!
cepec22
04. 11. 2011 05.04
Mi posojamo a nimamo zase! V Grciji imajo povprecno pokojnino 1300 eurov, pri nas pa 500. Kje je tukaj logika? Dobra nalozba, za koga? Kaksne poteze delajo nasi vladarji, da ti pride vprasanje, ali se se pri zdravi pameti?
Mohandas
04. 11. 2011 01.12
Ne razumem zakaj eni pljuvate po Grkih. Folk, zavedajte se, da denar, ki ga dajemo, ne bo šel Grkom ampak preko njih Nemškim in Francoskim bankam, ki so delale nespametne naložbe v grške obveznice. Morda pa je bila zadeva celo načrtovana, kdo ve. Odkar je prišlo do te krize se v evropski politiki pojavljajo vse bolj federativne ideje, česar me je kar malo strah. Če bi se šlo samo za pomoč Grkom kot narodu, verjemite, da ne bi bilo politične volje za ta "posojila". Summa summarum bodo s tem dali en nepredstavljiv kup davkoplačevalskega denarja bankam in nas vse še malo bolj zadolžili in potisnili še malo globlje v ekonomsko suženjstvo.
krtaca15
04. 11. 2011 01.02
Z Lizbonsko pohodbo smo podpisali med drugim tudi to da referendum ni zavezujoc. Tako da... pa se pejmo kakor da je demokracija....
Ata_Smrk
04. 11. 2011 00.45
pa kaj se borata poleg mesate?? on je zgodovina...
Tonček Balonček
03. 11. 2011 23.53
A v Grčiji ne morejo po farovžih zbirati podpisov za referendum kot pri nas?
Frane Šajn
03. 11. 2011 23.02
TE VOLITVE SO PRILIKA, DA JIM POVEMO DOST VAS MAMO BRANŽA PREVZETNA! NE MISLIMO PLAČEVAT VAŠIH ZAPITKOV! LJUDJE OSTANITE DOMA, NIMATE KOGA VOLIT VSI POTREBUJEJO MOLZNE KRAVICE IN LOLEKE, KI BI POŠTENO PLAČANE PRISPEVKE ZA POKOJNINO ZASTAVILI ZA PIJAVKE IN NJIHOVE ZAPITKE! PADIMO NA TLA , NE PO SVOJI KRIVDI NI PROBLEM. AMPAK DVIGNILI SE BOMO IN ŠLI POKONČNO NAPREJ AMPAK BREZ VAS KRVOSESI!
Frane Šajn
03. 11. 2011 22.55
NISEM VEDEL, DA JE EVROPSKA UNIJA SAMO FRANCIJA IN NEMČIJA. MA SEJ NE BOM VEČ TAKO GRDO PISU OBLUBEM! ČASNA PARTIJSKA!
tirolec
03. 11. 2011 22.53
Hmm, očitno Grki prebujajo tudi zaspance po Sloveniji-skrajni čas, da narod spregleda šahovski turnir, katerega se pred našimi nosovi gredo VSI politični voditelji SVETA ! Money, money, money....