Tujina

Bo Camerona nasledila prva ženska po Margaret Thatcher?

London, 05. 07. 2016 10.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Britanski konservativci so začeli postopek izbiranja naslednika premierja Camerona. Za položaj se poteguje pet kandidatov, povsem mogoče pa je, da bosta v igri nazadnje ostali dve ženski, Theresa May in Andrea Leadsom.

Britanski premier David Cameron je ponudil odstop, potem ko so volivci na referendumu podprli odhod Velike Britanije iz EU.
Britanski premier David Cameron je ponudil odstop, potem ko so volivci na referendumu podprli odhod Velike Britanije iz EU. FOTO: AP
Poslanci britanskih konservativcev so začeli postopek izbiranja novega šefa stranke in vlade, potem ko je David Cameron napovedal odstop z obeh položajev. Za položaj se poteguje pet kandidatov, po napovedih pa bi utegnila Velika Britanija vnovič dobiti premierko.

Danes bodo poslanci opravili prvi krog izbiranja, ki se bo končal okoli 20. ure. Še dva kroga bosta v četrtek in prihodnji torek, tako da bosta na koncu ostala samo dva kandidata z največ glasovi. Ta bodo nato ponudili v izbiro okoli 150.000 članom stranke. Glasovanje bo potekalo po pošti, uradno pa bo ime novega šefa konservativcev in britanskega premierja znano 9. septembra.

Za favoritko velja notranja ministrica Theresa May, ki se je sicer zavzemala za obstanek Velike Britanije v EU, a ni dejavno sodelovala v kampanji. Za položaj se poteguje tudi pravosodni minister Michael Gove, zagovornik brexita, ki pa pri poslancih ne uživa preveč zaupanja.

Nekdanji londonski župan Boris Johnson, eden od vodij kampanje za brexit, ki se na presenečenje mnogih ni odločil za to, da bi se potegoval za Cameronov položaj, je danes podprl ministrico za energijo Andreo Leadsom. Opisal jo je kot premišljeno, prijazno in zanesljivo. Doslej malo znana Leadsomova, ki je v preteklosti delala kot finančnica v Cityju, se je med kampanjo v več televizijskih nastopih izkazala kot mirna, a odločna sogovornica.

O brexitu so se na povabilo predsednika Boruta Pahorja pogovarjali tudi predstavniki parlamentarnih strank. Kot je po sestanku dejal Pahor, bo Slovenija krepila svojo vlogo znotraj evrskega in schengenskega prostora.

Za položaj se potegujeta še državni sekretar za upokojence Stephen Crabb in nekdanji obrambni minister Liam Fox. Slednji glede na ankete uživa najmanj podpore, zato bi lahko iz igre izpadel prvi, že danes.

Povsem mogoče je, da bosta na koncu v boju ostali dve ženski, Theresa May in Andrea Leadsom, kar bi pomenilo, da bo Velika Britanija drugič doslej dobila premierko. Prva je bila Margaret Thatcher.

Razmere so še naprej napete tudi v največji opozicijski stranki, pri laburistih. Jeremy Corbyn vztraja na čelu stranke, čeprav mu je nezaupnico izreklo 80 odstotkov strankinih poslancev.

V ponedeljek je odstopil vodja evroskeptične stranke Ukip, eden najbolj gorečih zagovornikov brexita, Nigel Farage, češ da je njegova misija izpolnjena. Stranka naj bi novega vodjo izbrala septembra.

Ob vse večji politični nestabilnosti funt še naprej pada in je dosegel novo najnižjo vrednost v primerjavi z dolarjem v zadnjih 31 letih.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

expatriotUK
06. 07. 2016 14.48
-2
živim v UK. trenutno vlada panika. mladi protestirajo v londonu, manchestru, leedsu in glasgowu. sem pa zadnjič bral en zanimiv članek kjer piše da je EU referendum že "razveljavljen". cameron je obljubil marca letos da bo takoj naslednji dal "sprožil člen 50". ampak kaj se je zgodilo? cameron je odstopil iz položaja. kaj se bo zgodilo? v UK referendumi niso legaly binded ampak so le "advisory". parlament bo znal zavrnit referendum in potem ne bo iz tega nič. če pa gredo ven pa bodo zopet postali del EEA/EFTA in imeli isti status kot švica, norveška. se mi pa zdi skrajno žaljivo, patetično da poslušam in gledam komentarje raznih slovenceljnev ki pametujejo. zraven pa niso bili nikoli v veliki britaniji. gor imamo blazne probleme z migranti iz vzhodnoevropskih držav kot so romunija, bolgarija, poljska, litva. te pridejo v UK in na irsko in TAKOJ zaprosijo za socialni transfer. britanci bi radi da se za državljane nekaterih vzhodnoevropskih držav (romunija, bolgarija) uvedejo vizumski postopki. je pa tukaj en problem. romunijo in bolgarijo (ki je 20 let za srbijo, kaj šele za anglijo in slovenijo) so vzeli v EU zaradi pritiska amerike, ker so romuni nudili cia-šem zapore za razne arabce na poti v guantanamo.
Kollerik
05. 07. 2016 19.56
+1
Britanci, marš k svojim gospodarjem amerom, EU se bo dosti bolje znašla brez vas. Škoda le vaše mladine, itak pa boste kmalu razpadli.
resmen
06. 07. 2016 10.28
+1
Ja seveda, EU je naenkrat zlati rato pa vse je rožnato. Me zanima kaj boš reko ko bo merklca rekla da par tistoč sirijcev nam pride.
expatriotUK
06. 07. 2016 14.54
+1
živim v angliji. brexita sploh ne bo ;) mark my words! noben nima pravega exit plana...v angliji referendumi niso legaly binded in so le "predlagalni" in ne izvršilni...to pomeni da bo moral parlament glasovat ZA ali PROTI...in dobro vemo kaj bo sledilo :) ;)
contadino
05. 07. 2016 18.13
+0
Nehajmo že enkrat z problemi Angležev . Dovolj in preveč imamo svojih . Kameruna ,kar se mene tiče , lahko zamenja tudi mr. Been .
Northwest
05. 07. 2016 15.35
+0
Sem ravno poslusal porocila na BBC.Angleska banka se ze trese.
cool1
05. 07. 2016 17.59
+3
Se jim bo v V. Britaniji še veliko stvari streslo.....kar hudo !
CURVANORD Zanetti
05. 07. 2016 18.38
+5
Ob koncu praznika se bo rastrelil zupan Londona