Tujina

'Če bi EU zapustili, bi bila to enosmerna vozovnica'

London, 23. 01. 2013 09.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
S.S./STA/U.Z.
Komentarji
110

Cameron je napovedal, da bodo Britanci o tem, ali naj Velika Britanija ostane v EU, odločali na referendumu. A če bi zapustili EU, bi bila to enosmerna vozovnica, je opozoril. "Evrope a la carte ni mogoče imeti. Ko gre za izzive globalizacije, smo kot Evropejci vsi v istem čolnu," je opozoril francoski zunanji minister.

Velika Britanija in Evropska unija sta vendarle dočakali težko pričakovan govor britanskega premierja Davida Camerona o odnosih med Veliko Britanijo in Evropsko unijo. Cameron bi moral spregovoriti že minuli petek v Amsterdamu, a je govor zaradi krize s talci v Alžiriji prestavil.

Britanski politični analitiki že ocenjujejo, da je šlo za enega najpomembnejših, če že ne kar najpomembnejši govor v Cameronovi politični karieri.

''Ne želim le boljše pogodbe za Britanijo, ampak želim boljšo pogodbo tudi za Evropo,'' je uvodoma dejal Cameron.

David Cameron
David Cameron FOTO: Reuters

Britanci bodo o EU odločali na referendumu

Govor je bil težko pričakovan predvsem zaradi napovedi o možnosti referenduma o EU. Britanski mediji so namreč že v preteklih dneh objavili izseke iz njegovega govora.

Cameron je tako napovedal, da bodo Britanci o tem, ali naj Velika Britanija ostane v EU, odločali na referendumu, če bo seveda Cameron zmagal na volitvah leta 2015. Referendum bi tako bil med letoma 2015 in 2017.

Cameron je še poudaril, da je Veliki Britaniji bolje, če ostane v EU, če se bo ta seveda ustrezno spremenila, če bo ta EU ''prožna, prilagodljiva in odprta''. In tudi za tako EU je bolje, če je Velika Britanija njena članica, je še dodal britanski premier. ''Če bi EU zapustili, bi bila to enosmerna vozovnica,'' je še dejal.

Kakšne so prioritete, za katere bi si morala prizadevati EU?

Cameron je razgrnil svojo vizijo nove EU, ki bo usposobljena za življenje v 21. stoletju. Kot prvo prioriteto za EU je Cameron izpostavil konkurenčnost. Želel bi videti ''vitkejšo in manj birokratsko unijo'', je pojasnil. Naslednja prioriteta je fleksibilnost. Poudaril je, da je temelj enotni trg, in ne enotna valuta.

Evropa
Evropa FOTO: Thinkstock

Tretja prioriteta zadeva razlike v moči članic EU. ''Države se razlikujejo. Sprejemajo različne odločitve. Ne moremo uskladiti vsega,'' je dejal Cameron. Britanski premier je še izpostavil ''demokratično odgovornost'', in sicer po njegovem mnenju pravo demokratično legitimnost lahko nosijo le nacionalni parlamenti. Zadnja prioriteta je po njegovem mnenju pravičnost. ''Vitalni interes je, da zaščitimo integriteto in pravičnost na enotnem trgu za vse članice,'' je dejal.

'Cameron poskuša jezditi na dveh konjih'

Po mnenju vodje koalicijskih liberalcev Nicka Clegga bi dolgoletna negotovost glede odnosa Otoka do EU škodila britanskemu gospodarstvu, njegovi rasti in stanju na trgu delovne sile. "Prednostna naloga za britansko prebivalstvo so delovna mesta, rast in močno gospodarstvo," je poudaril.

Vodja opozicijskih laburistov Ed Miliband je podobno ocenil, da načrti glede referenduma državo potiskajo v leta negotovosti, pri samem referendumu pa da gre za veliko igro na srečo. Camerona po njegovem mnenju ni vodil nacionalni interes, temveč pritiski njegove stranke in strah pred uspehom evroskeptične stranke Ukip, ki ji v anketah raste podpora.

Nekdanji laburistični britanski premier Tony Blair je medtem na Twitterju ocenil, da Cameronovi načrti glede referenduma prinašajo "veliko zaskrbljenost". "Ali ne bi počakali in videli, kaj bo dejansko iz vsega skupaj," je dodal.

Na drugi strani pa Cameron po mnenju evroskeptikov ni šel dovolj daleč. Je pa po besedah vodje Ukipa Nigela Farragea kak britanski premier vsaj prvič spregovoril o referendumu kot o možnosti, razprava o odhodu iz EU pa ni več obrobna tema.

Slovenija pozdravlja Cameronova prizadevanja, da Velika Britanija ostane zavezana in aktivna članica EU. Tudi Slovenija meni, da je mesto Velike Britanije v EU. Doprinos Velike Britanije k najbolj uspešnim politikam unije, na primer razvoju notranjega trga, širitvenemu procesu in zunanji trgovinski politiki, je nepogrešljiv. Njen odhod iz unije bi lahko imel negativne posledice tako za EU kot Veliko Britanijo. MZZ

Škotska nacionalna stranka, ki jih je lani uspelo doseči sporazum, na podlagi katerega bo leta 2014 referendum o škotski neodvisnosti, si želi Škotsko videti kot del EU. Po mnenju škotskega premierja Alexa Salmonda skuša Cameron "jezditi na dveh konjih, pri čemer pa ni mogoče preprečiti, da bo enkrat padel".

Evropski poslanec in eden glavnih evroskeptikov med konservativci Daniel Hannan je bil medtem nad Cameronovim govorom navdušen. "To je bil najpomembnejši govor, ki sem ga kadar koli slišal od kakega premierja Britanije v 40 letih njenega članstva v EU," je dejal in poudaril, da bodo Britanci imeli možnost izbire. "To je prvi britanski vodja, ki zaupa volivcem."

Konservativni londonski župan Boris Johnson je podobno ocenil, da je Cameron "zadel pravo". Večina razumnih Britancev si po njegovem mnenju namreč želi pripadati enotnemu trgu, a se znebiti nadležnega razraščanja EU.

Berlin in Pariz Cameronu: Britanci naj ostanejo v EU

Na Cameronov govor se je odzval tudi predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz, ki je dejal, da je šlo bolj za govor, ki izraža notranjo politiko. ''Predvidevam, da Cameron z napovedjo referenduma igra nevarno igro zaradi taktičnih, notranjepolitičnih razlogov. Verjamem pa njegovim besedam, ko je dejal, da želi, da VB ostane članica EU. Cameron vse bolj spominja na čarovnikovega vajenca, ki ne more ustaviti sil, ki jih je sprožil – sil, ki hočejo zapustiti EU zaradi ideoloških razlogov,'' je dejal in dodal, da ni v interesu VB, da bi se degradirala v drugorazredno članico EU in tako oslabila svojo moč v evropskih ter globalnih zadevah.

Zastava EU
Zastava EU FOTO: Thinkstock

Schulz je za nemški radio še dejal, da so reforme, zaradi katerih bi bila EU učinkovitejša in bolj transparenta, propadle prav zaradi britanske blokade.

Nemška kanclerka Angela Merkel pa je dejala, da želi, da VB ostane aktivna članica EU. Dodala je, da so pripravljeni na pogovore o britanskih željah, a da je treba najti kompromis, ki bi bil pravičen za vse.

Nemški zunanji minister Guido Westerwelle je državo že pred tem pozval, naj ostane članica unije. Jo je pa hkrati opozoril, da politika "a la carte" ne bo delovala. Pri tem je dodal, da Evropa ni "vsota nacionalnih interesov", temveč "skupnost usod". Ob tem je še poudaril, da ni treba, da o vsem odloča Bruselj oz. da se o vsem odloča v Bruslju. Ocenil je, da "potrebujemo več, ne manj integracije" in "nove zaveze o načelih subsidiarnosti".

Tudi francoski zunanji minister Laurent Fabius je ocenil, da ni mogoče imeti "Evrope a la carte". "Ko gre za izzive globalizacije, smo kot Evropejci vsi v istem čolnu," je dodal. Predsednik Francois Hollande pa je nato izrazil željo po obstanku Velike Britanije v EU, a opomnil, da "biti članica unije prinaša tudi obveznosti".

Na Cameronov govor se je odzvala tudi španska vlada, ki meni, da bi morebitni izstop škodoval predvsem Britancem. "Kdor želi sam tekmovati z velesilami, ko so ZDA, Kitajska, Indija in Brazilija, ta ni razumel signalov sodobnega časa," je povedal španski zunanji minister Jose Manuel Garcia-Margallo.

Še ostrejši je bil avstrijski kancler Werner Faymann, ki je Cameronu očital, da svojo državo vodi v izolacijo. Po njegovih besedah bi morala Evropa in njeni politiki imeti na dnevnem redu drugo temo – milijone brezposelnih med mladimi in njihovo prihodnost ter možnosti. "David Cameron v današnjem govoru ni o tem žal dejal nič. Prav tako ni omenil, kaj bo naredil za 20 odstotkov mladih v Veliki Britaniji, ki so brez dela," je povedal Faymann.

ZDA pa so pozdravile poziv Camerona, naj Velika Britanija ostane v EU in ohrani vodilno vlogo v evropskih institucijah. Kot je izjavil tiskovni predstavnik Bele hiše, ZDA cenijo odnose z Veliko Britanijo kot tudi odnose z EU, ki bistveno prispeva k miru, blaginji in varnost v Evropi in drugod po svetu. "Verjamemo, da je Velika Britanija močnejša kot članica EU, in verjamemo, da je unija močnejša z Veliko Britanijo kot članico," je poudaril.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (110)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

binglec123
24. 01. 2013 11.05
+1
pohlep. raja..., ja, raja je tista, ki se je zasužnila in elitam omogoča, da si kopiči bogastvo (\"zaslužek\" 240 milijard dolarjev v enem letu- top 100 ljudi). dejstvo je, da je zahodni svet (v katerega se radi prištavamo) izgubil kompas. morala je padla v klet, kraja, razvrat (tisti, ki jih je dolfe lepo pospravljal...) je nekaj normalnega- enako kot korupcija, elite ne bi delale ampak samo služile na račun izkoriščene raje, vrednote... kaj je že to? p.s.: a nismo to že slišali- propad rimskega imperija?
Juzni
23. 01. 2013 23.46
+5
EU je pred raspadom. Zdaj je jasno ze vsem.
Strelja?ko
23. 01. 2013 23.46
+3
O kakšni globalizaciji ta gopca? Pejte globirat kam drugam.
Nina Nubia 1
23. 01. 2013 23.23
+1
EU je odpad,smeti na kupu.....
KlubPravilnoPretepenihŽena
23. 01. 2013 20.14
+1
na referendumu edino Škotska izstopi iz Britanije, glede europske unije, bi pa samo težek primer hendikepiranih oseb izstopilo in upam da bodo, ker britanicev ne morem videt adijo champ
appollyon
23. 01. 2013 20.32
-4
Škoti so že imeli referendum in so odločno rekli ne!
olpop
23. 01. 2013 17.24
+7
Britanci ne bodo zapustili EU 100% ker so največja veza z ZDA ki vodi vso to zadevo...nekakšen trojanski konj USA
HooplaToopla
23. 01. 2013 16.50
+12
Za nas Slovence je najbolj pomembno pri EU nekaj drugega. Da bi demokratične sile izven Slovenije dosegle popoln umik kriminalcev z oblasti v Sloveniji. Če bi jim v Bruslju lepo povedali, da z njimi ne bodo sodelovali, ali pa da bi jim prepovedali vstop v druge države bi bilo precej bolj enostavno, kot pa da se ubadamo z njimi sami. Sami niti ne znamo tega napraviti v redu. Očitno. To, da imamo po četrt stoletja samostojnosti in dolgoletnem članstvu v EU še vedno trikrat slabši standard kot Nemci, pa ni bogve kaj. Za to ne rabimo EU. To so znali tudi komunisti v Jugi narediti. Pa še precej bolj komot je bilo.
mimic
23. 01. 2013 16.22
+2
adijo eu! adijo politiki! adijo, adijo,adijo!!!! dobrodošla rodna zemlja, ki nam daješ kruh in mleko!!!!!!!! (seveda brez GSO-A)!!!!!!!!!!!!!1 zaščitimo se državljani pred totalnim pohlapčevanjem iz strani svojih in tujih pokvarjencev!!!!!!!!!! SVOBODA NARODU, SMRT KAPITALSKI DEMOKRACIJI!!!!!!!!
nikhrast
23. 01. 2013 19.58
+0
IN ŽIVIO REVŠČINA A LA JUGOSLAVIJA!!!!!
tali?ni tom
23. 01. 2013 20.09
+5
nikhrast a si mogoče bogat ?? če si prav , ampak bogatih je v sloveniji nekaj deset tisoč revnih pa nekaj čez MILIJON ! majstr mi ne rabmo slovenije ki je raj za nekaj tisoč ljudi ! mi rabimo slovenijo ki bo kolikor toliko poštena do vsakogar in kjer bomo vsi živeli NAD PRAGOM REVŠČINE PO NEKIH NEMŠKIH NORMATIVIH V SMISLU PLAČE ! NE PA DA SE ZGLEDUJEJO POLITIKI PO JUGU! kar se pa Jugoslavije tiče verjetno ti ne veš dosti o tem ker si takrat mamino bradavico držal z usteki! ali pa še to ne ! jaz pa vem kako je bilo , ni bil raj v smislu tako opevane nemčijwe , je blo pa dokaj dokaj dobro za vsakega ki je bil PRIDEN in ki je hotel delati ! lenuhi pa disidenti pa danes harajo ko so takrat ko se jim ni ljubilo delat mislili da jih oblast zatira ! nekak tako je bilo po domače povedano in z gotovostjo trdim da je blo kar fajn takrat !
Follow me
23. 01. 2013 23.48
+3
Tvindi
24. 01. 2013 09.09
Če bi vsak, ki mu delo pripada, bil res tako priden v Jugoslaviji, potem se sistem ne bi porušil sam vase.
binglec123
24. 01. 2013 11.10
sistem juge je bil enak kot sistem v slovenski javni upravi- preveč režije na pram delavcem...
ONniON
23. 01. 2013 15.50
-1
prav ma tale cameroon , kaj imam js osebno boljšega od eu , služi itak vse samo elitam,če smo v eu ali pa če ne nam gre slabo če nimamo normalne politike ,ki so jim v interesu ljudje ne pa kapital
LovecNaKomuniste
23. 01. 2013 16.42
+12
Trenutno bi blo bolje če bi bli sami, ampak dolgoročno, čez 50 let, ko bodo našim otrokom Kitajci vladal, nas bodo pa tastare klel, zakaj se nismo Evropejci takrat bolj skup vzeli........
tron3
23. 01. 2013 15.38
+5
Cameron ti mi deli, leto 2015 se približuje neizbežno, tako kot je napovedala CIA, EU RAZPADE NA DVA DELA, Slovenija bo ostala v mediteranskemu delu!!!!, po zaslugi naših politikov!!! Med politiki našimi je sigurno stanje zelo moreče, ljudstvo se jim vedno bolj in bolj upira, EU je pred razpadom..... naši politiki pa pred propadom!!!!
binglec123
24. 01. 2013 11.07
+1
se strinjam. večkrat sem tudi jaz omenil leto 2015- to še bo zanimivo. ps.: to je 150 obletnica državljanske vojne v ZDA. zakaj mislite, da je taka gonja v ZDA in drugod proti orožju v rokah civilov? zakaj se kopičijo izdatki za opremo policije? zakaj ima vojska pooblastilo o uporabi sile nad lastnim prebivalstvom itd...
intro
23. 01. 2013 15.00
-3
Naj kar grejo, počasi pride v EU Albanija! Močna država, stabilna, .... pač Albanija. Ne bo tu neto - bruto plačnik in ostalo, oni to sve bez računa, malo sljadoled in svet je lepši.
ja_to_sem_js
23. 01. 2013 15.05
+3
Čaki,a nisi to zdej nas slovence zraven opisal? Samo sladoled izpustiš pa je genau :)
cucjetina
23. 01. 2013 14.55
+5
hehehe 2015-2017 kaj ste nori leta 2016 eu raspade v celoti
Banditsky
23. 01. 2013 14.41
+21
Sicer pa lahko gredo kar se mene tiče. Ravno iz njihovih vrst so prihajale mnogokrat najbolj nezdrave pobude. Od ACTE pa do genetsko modificiranih organizmov. Ravno pred kratkim je eden izmed njihovih ministrov predlagal, da mora EU hitreje sproščati zakonoske prepreke na področju GMO-jev. Naj kar sami sebe zastrupljajo in uničujejo plodnost svoje zemlje s temi nečednostmi.
Dogo Argentino
23. 01. 2013 14.50
+7
kurcvasgleda01
23. 01. 2013 14.24
+7
enako priporočam Sloveniji in izstop iz Nata pa tolarje nazaj...sigurno znamo sami bolje gospodarit kot pa, da nam nek Bruselj komandira....
odgovorje42
23. 01. 2013 14.52
+6
Kar je super razvidno iz moralno-politično-ekononskega kolapsa v katerega smo zabredli v letih odkar nam ni poglavitni ratio življenja več približevanje EU in zadostitev njihovim standardom. Hvala bogu da je proces trajal tako dolgo, da smo vsaj 15 let razmeroma lepo živeli. Ker v letih ko so naši voditelji dobili popolnoma proste roke da gospodarijo kakor sami najbolje vemo, brez rigoroznega nadzora Bruslja ki bi nam postavljal cilje in delil sladkorčke za dobro implementacijo, je šlo praktično vse v franže. In hvala lepa za tolarje. Je bla mal prehuda inflacija za moj okus, sam ti si verjetno tako mlad da se ne spomniš da si lahko za 5 tolarjev dobil svojčas že paket žvečilnih. Pol je pa šlo 1o posto na leto. Zlati časi res.
kurcvasgleda01
23. 01. 2013 14.56
+1
jaz take inflacije kot jo ti navajaš nisem čutil....niti ne vem za njo dans pa gre vse gor plače pa dol aja pa tolko brezposelnih ni bilo kot jih je dans to pa si pozabo....
odgovorje42
23. 01. 2013 15.04
+3
givova v 90ih je bilo nezapolsenih tudi okoli 100k+, in to brez globalne krize. Kako bi na slovensko gospodarstvo naslonjeni tolar vozil današnje čase sam raje ne pomišljam.
Banditsky
23. 01. 2013 14.10
+1
Airstrip One že punta.
LovecNaKomuniste
23. 01. 2013 13.51
+11
Njim nebi smel dopustiti, da odidejo...... Njih bi mogli še preden pride do tega, nogirat ven z vso silo. Ameriški špijoni....
AmonGoeth
23. 01. 2013 14.19
+5
kameltrajbar
23. 01. 2013 14.45
+1
Castro*
23. 01. 2013 13.43
+21
neumni britanci! še dandanes majo v svoji podzavesti mišlenje da so malenkost superiornejši od ostalih ljudi.
[]_[]
23. 01. 2013 13.45
+1
Dogo Argentino
23. 01. 2013 13.59
+2
Die einemaister
23. 01. 2013 14.33
+2
kaj pa balkanci kako pa mi razmišljamo???
BitAlien
23. 01. 2013 15.00
-1
Hihi. Mi Balkanci pa *vemo*, da smo superiorni ;-). Predvsem smo bolj superiorni drug od drugega :-)))).
24uric
23. 01. 2013 15.18
+0
ja castro niso zamanj osvojili toliko kontinentov
habla665
23. 01. 2013 18.35
+1
A kdo se zdaj glasi? Slovenec, katerega država razpada po ničvrednih 20 letih. Slovenec, ki se ne zna za sebe postavit? lepo vas prosim.. Britanci in njihova država so nam lahko samo vzor! Prav tako pa mislim, da ta superiornost nam manjka, še kako. Smo/ste navadni hlapci, kot krdelo razbojnikov... samo toliko za premislek...
sime sime
23. 01. 2013 13.42
+3
bacil evrope...bli bi oni v eu hkrati pa imel svojo valuto svojo drzavo hmm to negre skupaj al si v eu al pa mas svojo drzavo pa suverenost in svojo valuto!!!
Banditsky
23. 01. 2013 14.17
+8
Saj majo prav. In niso edini. Tudi Nemčija vseskozi vlači evropske pogodbe po svojih ustavnih sodiščih. Periferne države pa samo goltamo pobude evrokratov. Sploh pa EU ni enako kot evropsko monetarno območje in "kvaliteta" članstva v EU ne bi smela biti odvisna od članstva v evro območju..
BASILEIA RHOMAION
23. 01. 2013 13.12
+7
Mi bi tudi radi šli!! Cameron še za nas zrihtaj!! XD
odgovorje42
23. 01. 2013 12.36
-6
Upam da se poslovijo da lahko gremo mi resno naprej in ta kontinent pripravimo na izzive prihodnosti ter postavimo močno družbeno in politično alternativo velesilam prihodnosti. Karkoli že mislite EU, njene vrednote so na višjem nivoju od vseh ostalih alternativ ki se nakazujejo na vzhodu in zahodu. Britanci bodo pa po odhodu v roku 50 let 51st state.