Tujina

Cameron v Afganistanu podprl pogovore s talibani

Kabul, 29. 06. 2013 16.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Britanski premier Cameron je nenapovedano obiskal Afganistan, kjer se je srečal s predsednikom Karzajem. Podprl je pogovore s talibani, a obenem priznal, da bo ta pot dolga in težka. "Opogumlja nas to, da so talibani dejali, da si ne želijo več, da Afganistan predstavlja grožnjo drugim državam," je dejal.

Britanski premier David Cameron je danes nenapovedano obiskal Afganistan. Najprej se je srečal z britanskimi vojaki v južni provinci Helmand, nato pa je poletel v Kabul na pogovore z afganistanskim predsednikom Hamidom Karzajem. Ob tem je podprl pogovore s talibani, a obenem priznal, da bo ta pot dolga in težka.

"Čeprav nas čaka še dolga pot, opogumlja to, da so talibani dejali, da si ne želijo več, da Afganistan predstavlja grožnjo drugim državam," je v Helmandu za britanski BBC dejal Cameron. Kot je dodal, je smiselno, da vzporedno s prenosom odgovornosti za varnost s tujih na afganistanske sile poteka tudi ta politični proces.

Na kasnejši skupni novinarski konferenci s Karzajem je britanski premier med drugim dejal, da britanski in afganistanski narod "delita zavezo za močno partnerstvo po letu 2014". Po tem letu v Afganistanu resda ne bo nobenih britanskih bojnih enot več, bodo pa Britanci državi med drugim pomagali s posebno akademijo za urjenje častnikov.

Popoldne je nato Cameron odpotoval v sosednji Pakistan, kjer se je sestal s predsednikom Asifom Alijem Zardarijem. Pogovore, katerih glavna tema so mirovna prizadevanja v Afganistanu, naj bi nadaljeval v nedeljo, med drugim na srečanju s pakistanskim premierom Navazom Šarifom.

David Cameron in Hamid Karzaj
David Cameron in Hamid Karzaj FOTO: Reuters

Visok britanski general Nick Carter je pred tem v pogovoru za današnjo izdajo časnika Guardian ocenil, da je bila pred desetimi leti zamujena velika priložnost za vrnitev miru in varnosti v Afganistan – ko so bili talibani leta 2002, po terorističnih napadih na ZDA septembra 2011, v defenzivi.

"Talibani so bili na begu (...) v tisti fazi bi lahko, če bi bili zelo daljnovidni, opazili, da bo za končno politično rešitev potrebno, da vsi Afganistanci skupaj sedejo za mizo in govorijo o svoji prihodnosti," je med drugim menil Carter, namestnik poveljnika Natovih sil Isaf v Afganistanu. Obenem je priznal, da je lahko biti pameten za nazaj.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

HooplaToopla
30. 06. 2013 18.31
+2
Če prav razumem, je NATO pakt spet izgubil še eno vojno? Popušil po domače rečeno. Na naše stroške jasno. Kaj to zdaj pomeni? Bo dope kaj cenejši in boljši, ali še dražji in še slabši?
velesperun
30. 06. 2013 09.56
+1
eh, ti britanci, tudi s hudičem bi naredili pakt, samo da denar dobijo!