Tujina

Nova britanska premierka: Skupaj bomo gradili boljšo Britanijo

London, 13. 07. 2016 17.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Britanski premier David Cameron je po šestih letih uradno končal vodenje vlade. "To, da sem bil britanski premier, je bila največja čast v mojem življenju," je dejal. Nova premierka Theresa May pa je dejala: "Ko bomo odšli iz EU, si bomo ustvarili novo, drzno in pozitivno vlogo v svetu."

Potem ko je David Cameron danes po šestih letih odstopil s položaja britanskega premierja, je kraljica Elizabeta II. na zasebnem sprejemu v Buckinghamski palači novo vodjo konservativcev in dosedanjo notranjo ministrico Thereso May uradno pozvala k oblikovanju nove vlade. 59-letna Mayjeva je s tem postala druga premierka v zgodovini države. Dokončno naj bi vlado preoblikovala do petka. Nova vlada naj bi se prvič sestala 19. julija.

Kraljica Elizabeta II. je Thereso May uradno pozvala k oblikovanju nove vlade.
Kraljica Elizabeta II. je Thereso May uradno pozvala k oblikovanju nove vlade. FOTO: AP

"Če prihajaš iz navadne delavske družine, je življenje veliko manj varno, kot se zavedajo mnogi v parlamentu," je dejala pred rezidenco predsednika vlade na Downing Street 10. "Moje vlade ne bodo vodili interesi peščice privilegiranih, temveč vaši," je poudarila. 

"Ko bomo odšli iz EU, si bomo ustvarili novo, drzno in pozitivno vlogo v svetu. Skupaj bomo zgradili boljšo Britanijo," je dodala.

"Verjamemo v unijo ne samo med narodi v Veliki Britaniji, ampak med vsemi našimi državljani, vsemi nami, kdorkoli smo in od koderkoli prihajamo," je še povedala Mayjeva.

Nova britanska premierka je že imenovala prve člane svoje vlade. Dosedanjega zunanjega ministra Philipa Hammonda je imenovala za finančnega ministra. Dosedanji finančni minister George Osborne je izstopil iz vlade. Za zunanjega ministra je imenovala nekdanjega londonskega župana Borisa Johnsona, gorečega zagovornika brexita.

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je Mayjevi v pismu ob današnjem imenovanju za premierko čestital. Zapisal je, da se veseli plodnega sodelovanja z njo in ji izrekel dobrodošlico v Evropskem svetu.

Tudi nemška kanclerka Angela Mekel je dejala, da se veseli sodelovanja z novo predsednico britanske vlade, je sporočil tiskovni predstavnik Merklove Steffen Seibert.

Združene države Amerike pričakujejo tesno sodelovanje z novo britansko premierko, je dejal tiskovni predstavnik Bele hiše Josh Earnest, ki je Mayjevi tudi čestital. Ruski predsednik Vladimir Putin pa je izrazil pripravljenost na konstruktiven dialog z novo predsednico britanske vlade, so sporočili iz Kremlja.

Cameron: To, da sem bil britanski premier, je bila največja čast v mojem življenju

Cameron je v svojem zadnjem nagovoru, preden je zapustil uradno rezidenco predsednika vlade na Downing Street 10 v Londonu, je dejal: "To, da sem bil britanski premier, je bila največja čast v mojem življenju." 

V spremstvu soproge Samanthe in treh otrok je še dejal, da "ni bila lahka pot in da seveda vse odločitve niso bile pravilne", da pa verjame, da državo zapušča močnejšo.

"Moja edina želja je nadaljnji uspeh te velike države, ki jo imam tako rad," je dejal. "Verjamem, da bo Theresa močna in stabilna voditeljica," je še dejal.

Mayjeva je druga premierka v zgodovini države.
Mayjeva je druga premierka v zgodovini države. FOTO: AP

Še zadnji nagovor pred britanskim parlamentom

Cameron je v zadnjem nagovoru pred britanskim parlamentom poudaril, da bi morala Velika Britanija po odhodu iz Evropske unije tako blizu povezavi, kot je le lahko. V odgovorih na poslanska vprašanja v spodnjem domu parlamenta je še dejal, da Theresi May svetuje, da bo za britansko trgovino, gospodarsko sodelovanje in varnost najbolje, če Otok ostane v tesnih odnosih z Evropo. O Mayjevi je še dejal, da je "izvrstna pogajalka".

"Rokavski preliv se po našem odhodu iz EU ne bo razširil in prizadevati bi si morali za tak odnos, ki bi bil dober za Združeno kraljestvo," je poudaril Cameron. Po njegovih besedah je ključnega pomena, da bodo britanska podjetja še naprej imela "ustrezen dostop do enotnega trga".

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je novo britansko premierko pozval k čimprejšnjemu začetku formalnih pogovorov o izstopu Velike Britanije iz Evropske unije.

Cameron ne bo prevzel vodenje Top Geara

Cameron je v parlamentu tudi zagovarjal dosežke v času svojega mandata in dejal, da je v šestih letih na oblasti doživel veliko lepih trenutkov. Povedal je tudi, da je odgovoril na 5500 poslanskih vprašanj.

Na vprašanja o njegovi poti v prihodnje je odvrnil, da se ne namerava umakniti iz javnosti. Je pa zavrnil namigovanja, da bi lahko prevzel vodenje legendarne avtomobilistične oddaje Top Gear ali postal selektor angleške nogometne reprezentance. Pripomnil je, da se to "sliši celo bolj zahtevno" kot vodenje vlade.

Po zadnjem nastopu v parlamentu je Cameron požel bučen aplavz poslancev iz vrst konservativcev. Vodja laburistov Jeremy Corbyn pa se mu je zahvalil in dejal, da se s premierjem v marsičem ni strinjal, da pa je zadovoljen z njegovim delom v minulih šestih letih. Pohvalil je tudi Cameronovo podporo porokam istospolno usmerjenih.

Cameron se je poslovil.
Cameron se je poslovil. FOTO: AP

Mayjeva bo morala izpeljati postopek izstopa Britanije iz EU

Nova premierka, druga v zgodovini Velike Britanije po Margaret Thatcher, 59-letna Theresa May bo prevzela položaj manj kot tri tedne po referendumu, na katerem so 23. junija britanski volivci glasovali za izstop države iz EU. Njena ključna naloga bo izpeljati postopek izstopa Britanije iz EU, še prej pa bo preoblikovala vlado.

Po ocenah poznavalcev bo morala vidne položaje v svoji vladi dati zagovornikom brexita, ne samo zaradi spoštovanja volje volivcev, ampak tudi za umiritev razkola, ki je nastal v konservativni stranki ob referendumu. Kljub temu naj bi ohranila nekaj ključnih ministrov.

V Bruslju sicer pričakujejo, da bo nova vlada čim prej sprožila uradni postopek za izstop države iz EU, a je Mayjeva že dala vedeti, da pred koncem leta ne namerava začeti formalnih pogovorov o izstopu.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (88)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

puspan
14. 07. 2016 21.14
Naj jo kar, nič nimam proti, a brez našega denarja. Ta država je še edina v Evropi, ki se ni popolnoma otresla kolonializma in še vedno živi od prepričanja, da morajo drugi delati zanjo.
parklc
15. 07. 2016 11.14
+1
Pa saj se ji na veliko vrača(vsem bivšim kolonialnim lastnikom) sedaj jih tisti ki so bili podjarmljeni , podjarmljajo počasi in sigurno!!
Uporabnik113189
14. 07. 2016 16.21
+0
Spremljam izjave finančnih strokovnjakov in vsi so enotni v tem da je za VB izstop edina možnost..Evro je valuta, ki v svojem bistvu ohranja podobno podobo kot da ima zlato podlago..Skratka, količine so omejene po državah in tudi tiskanja načeloma ni. So samo dolgovi in posojila. ( Tako v grobem, so seveda še podrobnosti) Izkušnje ZDA, z zlatom pa so boleče, ker so se vsi morali od te dobrote posloviti v vojni 1 in 2, pa tudi guganje barke srebrom jih je skoraj pokopalo. Italija ima več tisoč milijard kreditov za katere je malo verjetno da jih bo kdo vrnil..To ni Grčija. Gre za 8 gospodarstvo sveta. Posamezne države v EU imajo zelo različna gospodarstva, države so glede valute preveč samostojne, pa vse kaže da se te zgodbe s hrošči v bankah ne bodo dobro končale. No, Britanci so zato iz te potapljajoče ladje izstopili, saj imajo natančen vpogled v zgodbo, so takoj za Wall Streetom. V bistvu če upoštevamo da vsi tiskajo svoje valute kot nori, potem bi moral Evro, ki se ga pač ne sme razvrednotiti biti nekajkrat dražji od ostalih valut. Kot vidimo so ga umetno obdržali cenenega. Žal pa bi pri pravi vrednosti evra nihče več iz EU ne bi mogel izvažati. No, lahko bi, samo cene bi morali znižati. Kaj se dogaja pri zniževanju cen pa že tudi vsi vedo, gre za izjemno boleče procese, ki nimajo nobenega smisla in so mnogo pogubnejši. Torej preostane edino tiskanje. To pa je nesprejemljivo za germanski del EU, ki ima povsem svoj pogled na stvar z negativno obrestno mero..Mogoče bi rešili stvar iz prehodom Italije na svojo valuto, kar pomeni v bistvu še en izhod, proces odpira vrsto neznank..Ura pa tika taka tika taka..
Uporabnik113189
14. 07. 2016 16.32
+3
Luknjo nekaj tisoč milijard bi lahko pokrili iz ZDA z dolarjem, kjer si že manejo roke kako bodo posojali. To bi jenkije rešilo, ker izgubljajo bitko na področju naftnega dolarja, kateri se vrača v domovino in jih je kot listja in trave.. Torej krize Evra se že veselijo, pa še dobro bodo zaslužili..Razen seveda če ne gredo vse države EU na svoje valute in rešijo neskladja..To pa je uresničenje napovedanega, propad valute evro..
FolkloraS
14. 07. 2016 15.29
+4
čimprej tem bolje!
hondica
14. 07. 2016 13.52
-5
Je pa Theresa May desničarka, ki nekoliko spominja na briljantno Thatcherjevo...kar je definitivno pozitivno za UK.
puspan
14. 07. 2016 21.15
-1
Desničarka Janševega kova. Preveč ropota z jezikom, sicer pa bomo videli, ko bo preteklo nekaj časa. Naj pokaže svoje kvalitete.
osmanolaj
14. 07. 2016 12.50
+4
Prav je da V. Britanija iztopa iz EU. EU je zlo Bilderbergov.
fakinshit
14. 07. 2016 12.55
+1
ja sej bilderbergi so povecini bolgari romuni cehi in poljaki a ne :)))
nik500
14. 07. 2016 13.15
+6
se motiš. So povečini iz IL, Zda, Uk, Fr in nekaj iz D. Beseda romunija je prepovedana na tem forumu
fakinshit
14. 07. 2016 13.38
+1
ja verjento niso cehi pa latvijci notri a ne :)))))) drugac jih je najvec prav iz Anglije in ZDA notri, tolk da ves osmanolaj, in prav bilderbergi in podobne skupine jim bodo se naprej krojili usodo ne pa da se jih bojo z izstopom iz EU znebili.
osmanolaj
15. 07. 2016 09.18
Torej? Kaj storiti, da bi zlomi zlo Bilderbergov?
fakinshit
14. 07. 2016 12.49
+1
Ej Folk Platon26 misli da EC sprejema zakone :)))) a mu kdo lahko razlozi da jih EC predlaga in ne sprejema, da nau takih bedarij pisou :))) pa brez zamere palacincek26
fakinshit
14. 07. 2016 12.41
+2
Zelim jim cim vec neuspehov in mizerij na njihovi novi poti ;)
SEJBOBOL
14. 07. 2016 12.26
-1
Da bi le šlo vse ok , pol smo počas mi na vrsti ...
fakinshit
14. 07. 2016 12.38
+1
ja samo pomoje ne bo slo OK, ne v angliji in ne v EU, ampak optimizem je vedno dobrodosel :))
etul
14. 07. 2016 12.04
+2
sedaj je pa prišla na vrsto Milka Planinc da reši državo k je v P......i
Transformerji
14. 07. 2016 12.03
+2
Še meni je všeč nova premierka - zato, ker nima otrok!!! Tako ne bo h koritu spravljala svoje otroke, pa njihove zakonce in svoje vnuke, pa vse skupne prijatelje in znance ........ mislim, da bodo uspešni!
etul
14. 07. 2016 12.04
-1
fakinshit
14. 07. 2016 12.39
-2
transformer bruhahahahah pa ti nisi normaln res :)))))))))
Transformerji
14. 07. 2016 12.51
+1
Ti nisi normalen - samo poglej naše leve in desne!
Transformerji
14. 07. 2016 12.53
+1
Pa če še vedno ne razumeš - leve riti že desetletja skrbijo za svoje, pa tudi desne - Janša je hčerko zaposlil v službi na predvidenem plinovodu, ki ga pa ne bo...... le kje je zaposlena?
Transformerji
14. 07. 2016 13.16
Na ta način bo pa še nedelavni kraljevski zalegi ostal denar za preživetje......
fakinshit
14. 07. 2016 13.40
ej fant ne moras kar tako poenostavit situacijo in primerjat Slovenijo in UK, se pa polonoma strinjam s tvojo oceno situacije v Sloveniji
fakinshit
14. 07. 2016 13.42
+0
trenutno v Angliji ni problem tko bo kakega sorodnika na polozaj spravil :)))) a se ti ne zdi? ravno zato je gospa se bolj nevarna ker nima nobenih potomcev za katere bi ji bilo zal da bodo morali ziveti po razdejanju ki ga bo pustila za sabo
ONniON
14. 07. 2016 11.52
+11
ne pozabiti da je v veliki britaniji pod pragom revščine več kot 10 milijonov prebivalcev kar predstavlja višji delež kot v sloveniji in sicer 16,8 %, so zelo socialno razslojena družba,nikoli niso bili socialna država, važno je da so najbogatejši vse bogatejši
Našvasan_zob
14. 07. 2016 10.08
+7
EU čimprej jih uradno izključite iz EU in implementirajte carine kot pritiče.. Sedajle nam dobesedno kradejo s svojo manipulacijo poceni funta.... Vsak dan se EU gospodarstvu dela velika škoda..
fakinshit
14. 07. 2016 12.43
+0
tako je, folk govori o neki svobodi, realnost je da delajo nepopravljivo in nenoemalno veliko skodo evropi in sebi
Našvasan_zob
14. 07. 2016 10.07
ZIher ja.. Že tko majo funt od referenduma dalje mnogo niže , zdej bi pa še obrestne mere nižali.. No to pa je sinonim za farso... hehe
fakinshit
14. 07. 2016 13.44
frako
14. 07. 2016 09.47
+3
Angleški modrijani bi raje plačval 350 miljonou na tedn za poslovanje s evropo brez da bi mel besedo o regulacijah na evropskem trgu. Kot pa da palčujeo 350 miljonou eur in majo besedo v evropski uniji. Itak evra in šengena nimajo.
fakinshit
14. 07. 2016 09.26
+1
Ajd da jih vidimo sedaj, ta vesca jih bo v totalno bedo pahnla, kaksno svobodo
platon26
14. 07. 2016 08.40
+6
Angleži vam kažejo kaj pomeni SAMOSTOJNOST! Slovencelji z meglo v glavi pa pametujejo in branijo svoje hlapčevanje hahaha! ČESTITAM!
faganel
14. 07. 2016 09.00
+9
No, bomo videli. V en rog tulijo, da bi radi staro slavo ... 1. kolonializma ni več in ga ne bo (pa tudi takrat je bilo več revnih, kot bogatih v UK), 2. Naj se spomnijo "samostojnosti", ko jih je vodila Margareth ... bil je reven delavski razred (ki ga je policija pretepala, če so pomislili na stavke) in "aristokrati" (večinoma kupljeni nazivi), ki ne mignejo s prstom ... in tej slednji so pripeljali do BREXIT-a, ker bi morali marsikomu v EU pojasnjevati prihodke in neplačane davke (Farage je eden od njih).
fakinshit
14. 07. 2016 09.26
+1
fakinshit
14. 07. 2016 09.28
+1
Anglezi so se dobesedno sami vn vrgel, in zatresl spet celo evropo, hvala labilni otocani res, podn od folka
cool1
14. 07. 2016 08.37
+10
Skupaj bomo gradili boljšo Britanijo.....to se sliši kakor da sedaj, ko so bili v EU, niso mogli graditi boljše Britanije , kakor da je EU kriva za vse slabo v UK !
platon26
14. 07. 2016 08.41
-2
Očitno je glava prazna in ne veš da je bilo 80% zakonov sprejetih v EU parlamentu na katere UK ni imela vpliva! Torej a so lahko gradili Britanijo če so bili hlapci???
faganel
14. 07. 2016 08.55
+6
platon26: Kako ni imela vpliva? Pa saj ima svoje predstavnike v inštitucijah EU (res, da tipa Farage, ki je bolj ali manj za svojo rit skrbel in ne za interese UK), tako kot mi in vse ostale članice EU. Res pa je, da je UK želela biti v EU, ni pa hotela deliti usode EU (trga dela ni hotela odpreti, prejemala pa je denar iz kohezijskih skladov...). Platon26 malce razmisli preden blekneš... mogoče tu kdo ve kakšno več kot ti ... že zaradi posla, ki ga opravlja.
platon26
14. 07. 2016 09.01
+0
Hahahaha pišeš nesmisle! Torej.... UK je postala del TRGOVINSKE zveze in kot taka naj bi EU tudi ostala! Z leti pa je prešla v politično birokratsko tvorbo, katere del hočejo biti le mentalni hlapci in super bogati! Več kot očitno je da nimaš pojma kaj EU je in kako deluje! Verjamem, da si kak uslužbenec v EU take namreč rabijo z veliko megle pred očmi!
fakinshit
14. 07. 2016 09.32
+0
Ej platon sem ti ze povedu da ne nabijaj, ker nimas pojma, kdo pa sedi v parlamentu ter svetu in skupaj zakone sprejemajo??? A niso tam notri poslanci 28 drzav??? Pa kaj nabijas njihov peoblem je ker oni ne bi uposteval ostalih 27 drzav, govorijo pa kako jih eu bremza:)
platon26
14. 07. 2016 12.05
-2
Zakone sprejema neizvoljena EU komisija! Res si žalosten primer človeka!
fakinshit
14. 07. 2016 12.33
+4
ja platon ne in ne komisija predlaga zakone :))) ti pa si majstor res :))) kot bi jaz komentiral ker material naj se uporablja za misijo na mars :))) osnov ne ve sin ti bi komentral :))) pacient :))) pejt rajs v ostarijo mal pogledat ce je pir ze dost mrzu :)))
venetty
14. 07. 2016 08.16
+7
HEHE Dve babici vodita Britance. Pol parlamenta bo žensk pol pa fanatičnih euro skeptikov. P.S. obe sta modre krvi in verjetno obe že malo degenerirane zaradi razmnoževanja znotraj te modre krvi kot večina ang. plemičev. Če bi bilo po mojem , bi jih kaznovali z poostrenimi davki itd, da pokrijemo izgubo, ki so jo nam naredili. Zaostril pogoje za pridobitev dovoljenja za delo za angleške delavce v EU oz bi kar prepovedal da lahko delajo v Europi, saj je eden glavnih razlogov da so odšli da jih je motil pretok delovne sile. Ok kontra bi pa radi imeli vse delali povsod kot neka nar rasa. Torej jaz ne potrebujem neke monarhije kjer se rodiš neskončno bogat ali si pa delavec do konca v naši uniji.
Karantanija
14. 07. 2016 08.18
+1
platon26
14. 07. 2016 08.35
+0
NE ni eden glavnih razlogov odhoda v pretoku delovne sile, ampak v prostem pretoku 500 milijonov ljudi! Tako da ne na pamet! Že živiš v monarhiji EU pa to! Neizvoljeni ljudje ti diktirajo kje, kdaj, zakaj, kako.... se vidi da si Slovencelj!
faganel
14. 07. 2016 09.05
+0
platon26: poglej širšo sliko ... kdo je glasoval za BREXIT ... večinoma ljudje (z nižjo izobrazbo ali brez), ki so nasedli tolpi ljudi, ki nikomur ne polaga računov ali plačujejo dvake in od kod jim denar. Prej ali slej bo nastala tudi fiskalna unija in takrat bi moral marsikateri "aristokrat" marsikaj pojasnit ... pa seveda ugodnosti na Jerseyu in Guernesiju bi šle v franže (kjer je parkiranega veliko denarja oz. računov).
Karantanija
14. 07. 2016 08.15
-1
Pravijo, da ta ženska obožuje modo in nosi posebne čevlje. Podobni so čevljem Alenke Bratušek, ki jih je enkrat obula in kakšen vik in krik so zagnali mediji ter njeni nasprotniki! Zakaj že? Za nič!
ooResnicA
14. 07. 2016 08.02
+1
....toti angleži so si naredili harakiri....cccccccc
platon26
14. 07. 2016 08.36
+3
Izvoz se je povečal, nekatere davčne olajšave so prišle, cene stanovanj so šle dol! RES HARAKIRI hahaha mentalni hlapec!
fakinshit
14. 07. 2016 10.03
+0
Platon ne trosi bedarij sej sploh se zunaj niso :)) ker nabijac teorij zarot res, dej odrasti ze
Morana7
14. 07. 2016 13.09
+1
In kdo bo ta stanovanja kupoval? Tisti, ki je imel pred referendumom malo in zdaj še manj, komu torej ta situacija koristi?
fakinshit
14. 07. 2016 13.47
+1