Tujina

Cameron: Grožnje IS so dejanje iz obupa

London, 04. 01. 2016 18.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Britanski premier David Cameron je grožnje IS označil za obupano dejanje skupine, ki vse bolj izgublja svojo moč. Dodal je, da skrajneže motivira sovraštvo do britanskih vrednot strpnosti in demokratičnosti, in da "Velike Britanije takšni teroristi nikoli ne bodo ustrahovali".

Britanski premier David Cameron je grožnjo skrajnežev označil za "dejanje iz obupa".
Britanski premier David Cameron je grožnjo skrajnežev označil za "dejanje iz obupa". FOTO: AP

Britanski premier David Cameron se je odzval na včeraj objavljen posnetek, v katerem skrajneži t.i. Islamske države (IS) grozijo Veliki Britaniji in njemu osebno.

Posnetek, ki prikazuje umor petih oseb, ki naj bi bili britanski vohuni, je posnela skupina, ki "izgublja svoje ozemlje" in "vse bolj izgublja kakršno koli podporo", je po poročanju BBC dejal Cameron. Posnetek je označil za "dejanje iz obupa", katerega namen je odvračanje pozornosti od svojih nedavnih vojaških izgub.

Cameron je dejal, da gre za obupano dejanje skupine, ki izvaja "najbolj gnusna, prezirljiva in grozovita dejanja".

"A gre tudi za organizacijo, ki izgublja svoje ozemlje in vse bolj izgublja naklonjenost s katerekoli strani, in to ponovno kaže, s kakšno obupano organizacijo imamo opravka," je dejal.

Na posnetku se angleško govoreči borec IS posmehuje Cameronu, ker izziva IS, in ga zmerja z "imbecilom".

Britansko zunanje ministrstvo je v kratki izjavi sporočilo, da so seznanjeni z obstojem posnetka ter da preučujejo njegovo vsebino. Britanske varnostne agencije bodo z analizo zvoka skušale indentificirati zamaskiranega moškega, ki se na posnetku z britanskim naglasom norčuje iz britanskega premierja, ker si je "drznil izzvati mogočne" pripadnike skrajne skupine. Moški na posnetku pravi: "Nadaljevali bomo svoj džihad in nekega dne napadli vašo zemljo, na kateri bo vladalo šeriatsko pravo".

Premier je povedal, da je IS motivira sovraštvo do britanskih "strpnih, demokratičnih in več-verskih" vrednot in da džihadisti na dolgi rok ne bodo uspešni.

"Velike Britanije takšni teroristi nikoli ne bodo ustrahovali. Naše vrednote so veliko močnejše od njihovih," je povedal. "Morda bo trajalo zelo dolgo, a bodo poraženi," je dodal.

Britanska vojna letala, ki so že napadala cilje IS v Iraku, so v začetku decembra začele ciljati tudi džihadistične položaje v Siriji. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nemojte
04. 01. 2016 19.42
+3
kaže da ga je blayr tolažil
kapljač1
04. 01. 2016 19.28
+7
Res je grožnje so vedno odraz obupa. No Cameronu res ni sile, ta je varovana oseba. Mene posameznika, še tako zagrenjen "obup" koga, vedno lahko doseže, že če grem na kavo. Njega Camerona pa težje. Torej bi bilo bolje če bi Cameron prilagodil retoriko vsaj iz "zgolj slučajne" varnosti za svoje državljane, že ker dosedanje grožnje niso bile ravno iz čistega obupa.
Kollerik
04. 01. 2016 19.11
-3
tudi ti si sokrivec...