Tujina

'Svoje nacionalne interese sta postavili pred življenja Sircev'

Damask, 19. 07. 2012 10.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Rusija in Kitajska sta v Varnostnem svetu ZN znova blokirali sprejetje resolucije o Siriji, kar je sprožilo burne odzive pri zahodnih državah. "Državi sta se postavili na napačno stran zgodovine, ki jima bo sodila," je prepričan francoski veleposlanik Araud.

Varnostni svet Združenih narodov je danes glasoval o podaljšanju opazovalne misije ZN v Siriji. Resolucijo je podprlo 11 članic, Rusija in Kitajska sta bili proti, vzdržali pa sta se dve članici. Glasovanje je bilo sprva predvideno za sredo, a so ga na predlog posebnega odposlanca ZN in Arabske lige za Sirijo Kofija Anana preložili na danes.

Resolucija, ki so jo pripravile Velika Britanija, Francija, ZDA, Nemčija in Portugalska, bi med drugim podaljšala mandat neoboroženi opazovalni misiji ZN v Siriji. Poleg tega je predvidevala nevojaške sankcije proti režimu sirskega predsednika Bašarja al Asada, če ta v desetih dneh ne preneha z uporabo težkega orožja proti civilistom, in sicer po sedmem poglavju ustanovne listine ZN. Rusija in Kitajska sta v omembi sedmega poglavja videli nevarnost tujega vojaškega posredovanja v Siriji.

Bašar al Asad
Bašar al Asad FOTO: Reuters

Ostri odzivi na veto

Rusko-kitajski veto je pri zahodnih državah izzval ostre in precej nediplomatske odzive.

Britanski veleposlanik pri ZN Mark Lyall Grant je argumente obeh držav označil kot "iracionalne" in ju obtožil, da "sta postavili svoje nacionalne interese pred življenja Sircev". Velika Britanija je po zavrnitvi resolucije že predlagala novo resolucijo, v skladu s katero se mandat Unsmis podaljša za 30 dni. Pakistan in Južnoafriška republika, nestalni članici VS ZN, naj bi podobno predlagala 30-dnevno tehnično podaljšanje misije. Glasovanje bo v kratkem.

Francoski veleposlanik Gerard Araud je zatrdil, da so predlagatelji resolucije storili vse, kar je bilo v njihovi moči, da zagotovijo enotnost in skupen pristop v VS ZN. Kot je dejal, "sta se Rusija in Kitajska postavili na napačno stran zgodovine, ki jima bo sodila".

Veleposlanica ZDA Susan Rice je zagotovila, da zgolj zaradi omembe sedmega poglavja v resoluciji ne bi uvedli vojaških sankcij – "kljub paranoičnim in neiskrenim trditvam nekaterih". "Krivda za nadaljevanje nasilja leži pri režimu in državah, ki se nočejo pridružiti mednarodni skupnosti," je dejala.

Kitajski veleposlanik pri ZN Li Baodong pa je propadlo resolucijo označil kot pristransko. Poudaril je, da Kitajska nima nacionalnega interesa v Siriji in si je prizadevala za soglasje v VS ZN, ki pa ga onemogočila aroganca predlagateljev resolucije. "Nekaj držav si želi vpletanja v notranje zadeve drugih držav in povzročajo spore povsem brez razmisleka o posledicah. Naj razmislijo o svojih dejanjih in stopijo nazaj na pravo pot," je še menil.

Tudi ruski veleposlanik pri ZN Vitalij Čurkin je predlagatelje resolucije obtožil, da podžigajo teroristične skupine v Siriji, s tem ko so predlagali resolucijo, čeprav so vedeli, da ne bo sprejeta. Izjave veleposlanikov zahodnih držav je označil za nesprejemljive ter dodal, da jim ne gre za Sirce, ampak za lastne geopolitične načrte. Povedal je še, da Rusija svojega predloga resolucije VS ZN o Siriji ne bo dala na glasovanje, podpira pa predlog za tehnično podaljšanje opazovalne misije v Siriji, ki sta ga vložila Južnoafriška republika in Pakistan. Tudi Kitajska ta predlog podpira.

Kofi Anan je dejal, da je razočaran nad pomanjkanjem enotnosti znotraj VS ZN. "Razočaran sem, da VS ZN v tem kritičnem trenutku ni zmogel enotnosti ter sprejeti odločitve o odločni in skupni akciji, h kateri sem pozval in upal," je dejal po glasovanju.

Mood zapustil Sirijo, prišel Gay

Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun je poudaril, da se mora prelivanje krvi v Siriji takoj končati in da mora VS ZN sprejeti odgovornost ter ukrepati. Obsodil je nadaljevanje nasilja v državi, še posebej pa sredin napad in nadaljevanje uporabe težkega orožja s strani vladnih sil v napadih na civiliste.

Vodja opazovalne misije Združenih narodov Robert Mood je tako že zapustil Sirijo, saj se je končal njegov mandat. Ob tem je opozoril, da država ni na poti k miru. "Težko mi je reči, vendar smo v Siriji še daleč od miru. Stopnjevanje nasilja v Damasku v zadnjih nekaj dnevih je dokaz za to," je poudaril v sporočilu za javnost. "Vse strani pozivam, naj prenehajo z nasiljem in napadi v vseh oblikah ter se posvetijo naporom za miroljubno rešitev konflikta," je še zapisal Norvežan.

Združeni narodi so zdaj v Sirijo poslali svojega visokega vojaškega svetovalca, senegalskega generala Babacara Gaya, ki bo prevzel vodenje tamkajšnje opazovalne misije ZN. V nekaj dneh mu bo sledil še vodja mirovnih operacij ZN Herve Ladsous. Če bo podaljšanje misije za 30 dni izglasovano, bosta tam ostala toliko časa.

90-dnevni mandat opazovalne misije ZN v Siriji (Unsmis) se bo iztekel v petek, ZN pa bodo morali umakniti svojih 300 opazovalcev iz države. Neoboroženi opazovalci ZN so v Sirijo prišli z nalogo nadziranja izvajanja dogovora o prekinitvi ognja v skladu z Ananovim načrtom, ki sta ga sprti strani v Siriji sklenili 12. aprila.

Spopadi se nadaljujejo

Medtem pa so režimski vojaki danes prvič doslej s tanki vdrli v enega od predelov sirske prestolnice, je sporočil Sirski observatorij za človekove pravice. Vojska je ob pomoči številnih tankov vdrla v okrožje Kabun na zahodu Damaska, sicer prizorišče krvavega nasilja v zadnjih dneh, je povedal predstavnik observatorija s sedežem v Londonu. Zato se je še okrepil strah, da v tem okrožju grozi takojšen pokol.

Pred tem je neimenovani varnostni vir povedal, da vojska krepi svoje operacije v prestolnici in da se bodo siloviti spopadi v naslednjih 48 urah stopnjevali. Vladne sile naj bi namreč želele Damask še pred petkovim začetkom muslimanskega svetega postnega meseca ramadan 'očistiti teroristov'.

Al Asad in novi obrambni minister Fahad Jasim al-Freij.
Al Asad in novi obrambni minister Fahad Jasim al-Freij. FOTO: Reuters

K odločitvi vojske, da v Damasku uporabi vse razpoložljivo orožje in doseže zmago, je prispeval tudi samomorilski bombni napad na sedež sirske varnostne službe v Damasku, v katerem so bili v sredo ubiti trije visoki predstavniki režima predsednika al Asada. Državni pogreb za ubito trojico – obrambnega ministra Dauda Radžiho, njegovega namestnika in vplivnega al Asadovega svaka Asefa Šavkata ter pomočnika podpredsednika in vodjo krizne celice za zatrtje upora Hasana Turkmenija – bo v petek v Damasku. Nato bodo njihova trupla odpeljali v domače kraje, kjer jih bodo pokopali.

Ciper ponudil pomoč pri evakuaciji

Predsednik al Asad se je udeležil zaprisege novega obrambnega ministra Fahada al-Freija, pri čemer mu je dal "navodila" in mu zaželel srečo. Kje je novi minister zaprisegel, ni znano, so pa bili današnji posnetki prvi posnetki predsednika po sredinem napadu.

Danes je bilo sicer po navedbah observatorija v Siriji ubitih najmanj 107 ljudi, na stotine prebivalcev Damaska pa je v strahu pred nasiljem zbežalo s svojih domov. Kot je v Ženevi sporočil visoki komisariat ZN za begunce (UNHCR), je zaradi širjenja nasilja v Siriji število ljudi, ki so zapustili svoje domove, naraslo že na okoli milijon. Ti podatki slonijo na zadnjih ugotovitvah sirskega Rdečega polmeseca, ki mu UNHCR pomaga pri oskrbi beguncev, so pojasnili.

Ciprski zunanji minister Erato Kozaku-Markulis je izrazil pripravljenost svoje države, da po potrebi pomaga pri evakuaciji približno 200.000 državljanov EU in tretjih držav iz Sirije in drugih nemirnih območij v regiji. Ciper bi lahko uporabili kot postajo, kjer bi evakuirani ostali nekaj dni, dokler ne uredijo njihove poti naprej.

Ciper je leta 2006 pomagal pri evakuaciji desettisočev ljudi iz Libanona, ki so zbežali zaradi tedanje mesec dni trajajoče vojne med Izraelom in gibanjem Hezbolah. Leži namreč le dobrih sto kilometrov zahodno od Sirije in dobrih 200 kilometrov od Libanona.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (134)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rissp
20. 07. 2012 17.20
+1
Nekaj dni nazaj sem videl fotografijo iznakaženega mrtveca - fotografijo so "sirski pravični borci" prikazovali kot dokaz zločinov storjenih s strani sirske vojske. Fotografija se mi je zdela nekam znana. Nekaj trenutkov zatem sem se spomnil in preveril - fotografija je bila na netu že več mesecev , v resnici prikazuje žrtev eksplozije motorne žage v Mehiki. Toliko o verodostojnosti "pravičnih borcev za svobodo"...
HAWX
20. 07. 2012 16.57
+3
HAHAHAHA kakšen naslov hahahaha kakšna aroganca in podlost. Mark Lyall Grant pa če ta ni satanist pol je skrajno podel in pripravljen na vse za kariero. Kdo pa je še sploh tako neumen da takšnim nizkim nasede? Tu sta komaj dva manj inteligentna en infidel in neka 20 letna punca ki pa trosi take da ne veš ali bi se jokal ali smejal. Še angleži ne nasedajo več američani pa se itak dnevno prebujajo in organizirajo zoper zioniste ki kontrolirajo njihovo vlado. Rusija dela kaos hahahaha Rusija podpirala Srbe hahahaha Srbija ne bi upala napsati če nebi imela rusov hahahaha koga pa se bi naj bali skozi zgodovino dokazanih strahopetnih kvinzlingov okorg sebe Rusija kriva za konflikte na BV HAHAHAHAHA Tem karkoli že so je najverjetneje narejena lobotomija kako drugače obrazložiti te neumnosti ki jih pišeta?
janez6bb
20. 07. 2012 16.25
+4
hehe zahod očita KITAJSKI IN RUSIJI, kaj že:) JA SAMI SO PA NEDOLŽNI, so pozabili Irak, Afganistan, itd:) a bi šli še malo bolj v zgodovino, ker za ofce je zgodovina velik problem:)
USS_Enterprise
20. 07. 2012 18.37
to je samo predstava za nas, v ozadju pa sklepajo posle ...dojemi že enkrat, da ni vse samo Amerika!
DedekLakai
20. 07. 2012 12.26
+8
Tega 24ur ziher ne bodo napisali... »Od mojih kontaktov v Damasku: Bitka za Damask je izgubljena. Vojska je s helikopterji zatrla napade. Pred tremi urami je bilo v prestolnici ubitih 75 upornikov,« pa je sporočil belgijski politiolog Pierre Piccinin, ki je bil v zadnjem letu dni trikrat v Siriji.
Infadel_no1
20. 07. 2012 12.34
-7
Hehe nebodi tako prepričan!!! Pa ne verjemi vsakemu oslu!
dadocar
20. 07. 2012 12.48
+7
Sem prebral DedekLakai pa si pogledal tudi nekaj posnetkov ubitih upornikov. Vsi so vecinoma ustreljeni v prsi ali glavo, kar kaze na to, da vojska ne bo vec delala z njimi v rokavicah. Zanimivo pa je, da so SANA in ostali mediji se vedno nedosegljivi, SANO lahko spremljamo samo se prek tvitera. Njihov zadnji tvit pravi tole : Our Armed Forces Clean Al-Midan Region in Damascus from Vanquished Mercenaries Terrorists and Restore Security and Tranquility to Al-Midan V vecernjem listu pa je obsezen clanek o tem, kako so v Katarju zgradili lazni Damask, za sirjenje lazi o resnicnem stanju v Siriji. Imajo tudi igralce z uniformami sirske vojske in upornikov. Torej pravi hoolywood se gredo tile Katarci.
Whitebeard
20. 07. 2012 11.20
+8
Vse skupaj je samo igra "stricev v ozadju". Rusija, EU, Kitajska, Japonska, ZDA, ni važno kaj, vse je isto in vse za igrano.
fakinshit
20. 07. 2012 10.40
-1
putin je jezn LOL slab teden je imel :)
punca20
20. 07. 2012 09.15
-12
Rusijo vse moti na tem Svetu in dela kaos,ce ne bi bilo Rusije bi bilo tudi manj ali pa sploh nic vojne v modernem Svetu!Spomnite se vojne na tleh bivse Jugoslavije.Srbija se ne bi nikoli upala napasti,ce ne bi imela popolne podpore svoje zaveznice Rusije,ki se je boji tudi vsemogocna Amerika.Kitajska je pa itak razred zase.
DeadBull
20. 07. 2012 10.05
+5
Ha ha, potem pa svizec zavije čokolado...Lepe pravljice trosiš....
janez6bb
20. 07. 2012 10.16
+6
ja uboga punčka, ji je opravičeno ker je tako mlada, kaj ko bi gledala še kar dugega kot 24 ur ter CNN:)
janez6bb
20. 07. 2012 10.18
+4
janez6bb
20. 07. 2012 10.19
+6
ubog narod, ki ne pozna več od OŠ zgodovine:)
Infadel_no1
20. 07. 2012 12.36
-6
Točno tako, začeli so konflikte na BV, krivi so skoraj za vse vojne dol ki so se zgodile! Pred parimi leti so napali Gruzijo, oz. so se vmešali v probleme drugih držav, in to brez varniostnega sveta! UUUUU
dadocar
20. 07. 2012 13.07
+6
hahaha puncka raje komenatiraj teme o justinu bieberu :)) Infadel je to tvoj zenski klon na forumu? :))
rissp
20. 07. 2012 17.25
+1
Ja seveda. Brez Rusije nebi bilo v Iraku ubitih čez milijon civilistov, v Afganistanu na stotisoče, v Libiji na stotisoče... Bi jih bilo še 1000x več, ZDA bi vrgle kar jedrske bombe in to je to, saj nebi bilo Rusije in Kitajske, torej nikogar ki bi se kakorkoli uprl temu...
yarrick
20. 07. 2012 21.05
@infidel tisto z gruzijo bi jaz mal premislil, preden bi trosil take bedarije; ker so zahodne obveščevalne agencije potrdile tisto kar so trdili RUSI: da je gruzijski rpedsednik dal dovoljenje za prikrit napad na vse južne osetijce, ki se nebi pokoriliTbilisiju.Da ne omenjam, kolk orožja je prišlo z \"prvo pomočjo\", s strani amerike in ostalih pro zahodno usmerjenih članic..
Shisui
20. 07. 2012 09.15
+9
Brez Kitajske in Rusije, bi se kavbojci ze globalno razsirili in nas indijance vse iztrebili.
Infadel_no1
20. 07. 2012 09.57
-3
Ne skrbi ko boš dobil Kitjca na oblast ti bo tako hrano kot tvoje potomce skrbno kontroliral, samo kaj ko bote vi spet prebrali na youtubu da je vse amerka kriva!
yarrick
20. 07. 2012 21.06
si že kdaj slišal za evgeniko in GSO? Očitno ne, ker kar dela kitajska z strogo kontrolo in odprtim totalitarnim režimom, dela zahod prikrito in hinavsko.je v čem razlika, če te ubijejo takoj ali po obrokih?
artifakt
20. 07. 2012 08.50
+2
ahahahaha kter članek looool
Infadel_no1
20. 07. 2012 01.43
+4
Komunisti in fašisti so se združili, podobno kot so se menili na Jalti desetletja nazaj! Le kdo bo danes oga okoli prinesel komunisti fašiste ali obratno!
dreko123
19. 07. 2012 23.10
+12
zgodba iz libije se ponavlja v siriji - še eno načrtno strmoglavljenje sistema zaradi lastnih interesov zahoda
Shisui
20. 07. 2012 09.12
+3
Naslednji je Iran, ki seveda po naklucju meji na Sirijo, po Iranu pa je (vsaj iz ene strani) Rusija obkoljena. Hladna vojna v polnem teku!
dadocar
19. 07. 2012 23.10
+11
Zakaj ne deluje SANA? Zakaj so tezave pri delovanju fbja? Zakaj sirijske spletne strani ne delujejo? Plan kako medijsko zmanipulrati Sirijce se je zacel. Voltaire Network je pisal o tem pred dobrim mesecom, ocitno so imeli prav. Zanja novica, ki so jo objavili na SANI je bila ravno o pricevanjih pric, ki so videli identicne replike zgradb v Katarju, kot so v Damasku. Nato pa so jih skenslali. Upam, da Sirijci ne nasedejo na to, kot so Libijci.
Infadel_no1
20. 07. 2012 01.18
-11
hehe RT news ki oddaja samo izven rusije in samo v angleškem jeziku, hehe še rusi jim ne verjemjo pa misliš da jim bodo ostali! V rusiji je RT news tako kot fox news v ameriki, ko ne veš kdo se norca dela, oni z drugih ali sami s sabo!
dadocar
20. 07. 2012 01.49
+5
Ja sirijska vlada blokira drzavno medijsko hiso SANA. :))) Tile 3 sogovorniki na tem posnetku imajo vec let solanja, kot ti stejes pomladi. Glede izobrazenosti si ti svojo ze "dokazal" in lahko samo recem, da si verjetno solanje koncal v kaksni ameriski drzavni soli :) In tole kar je na posnetku je PRESS TV in ne RT news :) Glede RT news pa verjetno na njihove portale ne hodi zastonj cedalje vec americanov, ki so siiti vsakodnevnih lazi, ki jim servirajo njihovi mediji. Ti si res primer cloveka, ki bi v primeru da bi mu zaupali v cuvanje 3 ovce, po vseh verjetnosti 2 izgubil. Talent si ni kaj :)))
Infadel_no1
20. 07. 2012 10.05
-2
Vse blokirajo SANA pa je edina režimska televizija. In v kolikor veš tam poteka vojna, in kot prvi vojaški cilji so oddajniki in podobno, Primer Slovenska vojna! Samo ker ti šteješ manj pomladi kot pa muha enodnevnica pa tega ne veš in se čudiš zakaj je njihova režimska televizija ne oddaja! Vprašaj se zakaj nobena druga televizija ne oddaja, zakaj imajo novinarji prepovedano hoditi iz hotela in so pod budnim nadzorom 24/7! In tebi se ne zdi sporno da ne sme oddajat 30 drugih televizij, sumljivo pa se ti zdi ko še tisto in edina asadova televizija preneha oddajat!
dadocar
20. 07. 2012 13.18
+4
Prvo mi povej kaj je rezimska televizija? Asada po raziskovanju instituta v Katarju podpira 60% ljudi, SANA je drzavna televizija, torej je zato to rezimska tv? V Sloveniji ima nasa vlada manj kot 40% podporo, rtvslo je potem rezimska tv al kaj? Ja uporniki imajo res kapacitete, da blokirajo televizijske hise in internetne spletne strani v Siriji.? :)) Tole v Siriji ne mores primerjati s slovensko vojno. Jugoslovanska letala so napadla oddajnik na Kumu, ter ostale oddajnike, v primeru Sirije pa so Americani uporabili tehnologijo, ki popolnoma onemogoci oddajanje dolocenih televizijski postaj v Siriji in blokirajo vse spletne strani v Siriji, ki porocajo o dejanskem stanju v drzavi. Ce se ne ves je bila podobna taktika uporabljena v Libiji, kjer so blokirali libijsko tv in vse ostale postaje v Libiji, ki so predvajalai dejansko stanje, sami pa so preko Al jazere (katarske tv) predvajali vnaprej posnete kadre o tem kako uporniki osvajajo tripoli, dejansko pa nisu bili niti blizu Tripolija, ampak je katarski holywood naredil svoje. Isto poskusajo tukaj. To ni res, da imajo novinarji prepovedan odhod iz hotelov, kajti novinarji stevilnih tv postaj, ki so na terenu te postavljajo na laz. V Siriji imajo Sirijci po tvoje 30 razlicnih tv postaj? hahahaha Bravo presenecas vsak dan z izjavami :) Vceraj sta bla iran in Izrael sosednji drzavi in Pakistanci so bli siiti, danes je tale cvetka :) Kaj pametnega bos jutri delil z nami?
upornik_007
19. 07. 2012 22.06
+18
se dober da imamo ruse in kitajce!
upornik_007
19. 07. 2012 22.19
+6
samo ta veto se ne pomeni da se je zahod ustavil zahod bo pomoje ignoriral ta veto in napadel sirijo pac nemore brez vojn fanatiki pokvarjeni še celo
yarrick
20. 07. 2012 00.08
+6
A ni amerika napadla iraka MIMO varnostnegasveta ZN? se pravi, da je to vse skupaj le igra, kako prepričati ljudi za televizijami, da bodo odobravali napade na asadove vojake.Upam le, da sose v zadnjih 11ih letih ljudje za tv škatlami kaj naučili in ne bodo padli že n-tič an isto foro....
Infadel_no1
20. 07. 2012 01.21
-11
da prodajajo kalaše celem svetu! potem pa okrivijo američane! Kot da jih oni izdelujejo!
yarrick
20. 07. 2012 21.09
a da ameri ne izdelujejo kalašov? ROFL ROFL ROFL.to je isto,kot da bi rekel, da kitajci niso naredili klonov ameriške M16 oz M4... preveri malo kaj kdo proizvaja pa se potem smeši :P
sejvam
19. 07. 2012 21.59
+14
Končno nekaj objektivnega in to od Slovenskega strokovnjaka za mednarodne odnose 24ur zgledujte se po Dnevniku (Šterbenc: Da povampirjen sirski režim pobija svobodomiselne civiliste, je slika zahoda, ki ne obstaja)....svaka čast Šterbnec napisano tako kot treba nepristransko resnično!
pika poka ježek
19. 07. 2012 21.53
-13
Sirski režim je tik pred padcem. Sirija pa je že desetletja ekspozitura Irana. Če pade sirski režim, je Iran praktično na kolenih, odrezan od svojih interesov. Tako da je v interesu Irana, da čimprej zaneti vojno z Izraelom, da tako dobi povod za vojaško intervencijo v Siriji, ter doseže mejo Izraela. A kaj jim to pomaga, za vstop v Izrael morajo prečkati je treba neprehodni Golan, doseči mora prevlado v zraku pa še Izrael ima v rokah pipico za vodo za celotno Sirijo. Iranci bodo končali kot Egipčani leta 1973, dehidrirani in zbombardirani z napalmom. Izraelska vojska je edina na svetu, ki je sposobna zmagovito napadati v razmerju 1:3, ostale vojske se lahko s takšnim razmerjem le branijo, napadajo pa v razmerju 3:1 v lastno korist. Izraelskemu vojaku pripada 1 liter vode na uro, arabskim vojakom pa 1 liter na dan.
DedekLakai
19. 07. 2012 22.01
+8
mhm... in ta tako rekoča mogočna izraelska kopenska vojska je bila leta 2006 zaustavljena s strani Hezbolaha ko je napadla Libanon. Izrael je seveda iskal izgovor v tem, da ni hotel uporabiti težkega orožja ampak to je je seveda le izgovor...
pika poka ježek
19. 07. 2012 22.05
-5
Policijsko - vojaške akcije v Libanonu in Gazi ne moreš šteti za pravo vojaško operacijo. Operativna meja v Libanonu je bila reka Litani, cilj je bil dosežen 100%. Hesbolah pa je rabil 5 let da si je za silo opomogel od udarca, Hamas v Gazi pa si še ni operativno opomogel. Še najpametnejši so policisti iz vrst Fataha, ki prejemajo plače direktno iz Izraelskega proračuna.
sejvam
19. 07. 2012 22.28
+7
pika_poka_jezek: preberi si to vpiši v brskalnik(Pravi razlozi za rat koji Amerika vodi u Siriji) ker očitno neveš kaj govoriš in samo zavajaš ostale ovčice. V interesu Irana je da zaneti vojno z izraelom??? ja saj nevem kaj naj rečem LOL
dreko123
19. 07. 2012 23.14
+5
izrael na vse pretege hoče zanetiti vojno z iranom, pritiska na ameriko in vse druge države, glumi teroristične napade... vsi pa vemo če bo izrael napadel iran - ki do sedaj nobenem nič noče - da bo svetovna štala! - za iranom kljub temu da imajo čist mim sistem in so zame totalno podn država še vedno stoji rusija in kitajska kateri vojaško dominirata svetu - kljub bedni politiki irana in njihovim islamskim pravilom nikomur nič nočejo in nikogar še niso napadli - izrael, amerika - to počneta vsako dnevno že od 2 sv. vojne naprej!
yarrick
20. 07. 2012 00.12
+1
@pika poka jezek To bo ja, ko so izraelski vojaki bežali iz merkav, ko so člani hezbolaha uničevali njihove kovinske kante...pa verjemi, da ima hezbolah dovolj raket da podre pol izraela(za hezbolahom v končnem stoji iran in sirija) in tudi njihov iron dome sistem ne bo zmogel prestreči vseh raket...Da pa asad oceni, da je bitka izgubljena in pošlje zaloge antraksa in ricina hezbolahu bo pa izrael videl hudiča pa pol !
sejvam
19. 07. 2012 21.41
+7
Pero je močnejše od meča.... dobro jim gre za enkrat (cnn, reuters, 24ur....).
CRNALUKNJA
19. 07. 2012 20.35
+16
paravojaške horde naj odložio orožje ,naj se predajo in konc zgodbe.
Infadel_no1
19. 07. 2012 20.32
-11
O čem to rusija bluzi nacinalne interese, kdo a ima plinovod ki poteka čez sirijo in bo napajal evropo, rusi ali američani, kdo sedaj skrvi za interes kot v primeru libije, ko niso do zadnjega hoteli podprti upornike! Ko pa so imeli gadafija skritega v kanalizaciji pa so nahitro spremenili svoje mnenje in podprli upornike!!! Nekairi vsaj od začetka stojijo za tem, ne pa te novodobne kapitalistične svije!
kim llsung
19. 07. 2012 21.25
+7
se enkrat juzni in severni tok sta za evropo,ki pa nobene veze nima z sirijo tko,da ne vem od kje ti take ideje
kim llsung
19. 07. 2012 21.31
+10
kapitializem je ameriski sistem preberi si kaj na koncu komentarja napisal!!!!!!!!!!
yarrick
20. 07. 2012 00.13
+2
kapitalizem? Meni se zdi da bi bil kapitalizem proti temu kar je danes kot ovčka proti volku ;)
Infadel_no1
20. 07. 2012 01.42
-4
Pa kako nima veze s sirijo če poteka skozi sirijo, in edini ki ima kaj od njega je rus! Sirijci pa tistih bogih par rialov za plačo!!!
kim llsung
20. 07. 2012 16.46
+2
PLINOVOD ZA EVROPO POTEKA IZ BOLGARIJE,CRNO MORJE,SRBIJA SLOVENIJA ,AVSTRIJA,ITALIJA MOGOCE SEM KAKO DRZAVO POZABIL,SEVERNI TOK PA SPLOH NIMA VEZE Z SIRIJO IN BI TE LEPO PROSIL,DA SI POGLEDAS KAKO POTEKA vse skupaj,ker ce bi potekalo cez sirijo bi se zec turcijo moralo potekati kar pa dvomim,da bojo rusi talali denar po nepotrebnem
BogatunLOL
19. 07. 2012 20.14
+26
'Svoje nacionalne interese sta postavili pred življenja Sircev' 24 UR, a to govorite o ZDA in EVROPI???? Se globoko strinjam s to ugotovitvijo.
bozur
19. 07. 2012 20.48
+14
nimajo blage veze o cem pisejo, samol pripisujejo
yarrick
20. 07. 2012 21.10
pingvini_slo
19. 07. 2012 19.13
+15
a ko zda blokirajo kako resolucijo o izraelu je pa vse ok in vsi morajo biti tiho, ker drugače si takoj označen za antisemita. Naj ZN uvedejo pri glasovanju dvotretinjsko večino, da se kitajska, rusija in zda ne bodo mogli več iti teh političnih igric.
Infadel_no1
19. 07. 2012 19.47
-23
Kaj pa pišeše bedarije, če nebi bilo ZDA in Britanije tudi palestincev nebi bilo več, še slabše sinajski polotok bi bil Izraelski! Zato bodi tiho, veliko več so američani pomagal Palestincem ki jim letno namenijo ogromno količino denarja kot pa Izraelcem! Palestinci bi pocrkal brez evrope in humanitarne in denarne pomoči še pred obleganjem gaze!
+15
@Infadel_no1: nehaj no s takimi bednimi izjavami. Raje reči, da če ne bi bilo ZDA, ne bi bilo Izraelcev. Saj veš, da so ravno ZDA dale židom ozemlje palestine po drugi svetovni vojni?
dadocar
19. 07. 2012 19.58
+5
Ma pusti ga vidis da zagovarja zide bolj kot sam Netanjahu. S taksnimi nima smisla, karkoli jim bos predstavil kot argument, ga bodo ignorirali in se naprej trobili svoje.
kim llsung
19. 07. 2012 20.25
+5
Infadel_no1
19. 07. 2012 20.34
-5
Židom so dali ozemlje britanci ki so ga zasegli izpod rok fašistom!!!! In po letu 45 ni bilo Palestine, ampak je bila žal ritish palestina!!!
speedfightpg@hotmail.com
19. 07. 2012 21.09
+4
kim llsung
19. 07. 2012 21.29
+4
infadel to zemljo so okupirali anglezi se sam priznas,da so jo vzeli fasistom to pomeni sebi so jo vzeli
Infadel_no1
20. 07. 2012 01.44
-3
ene par jih poznam zakaj?!? Jih moram poznat da vem da so fanatiki ki živijo za svojo knjigo!
yarrick
20. 07. 2012 21.11
Slovenija .... v končnem je naš veliki vodja spreobrnjen komunist, danes zaprisežen kristjan :se pravi da tudi on preko vere vodi državo LOL