Tujina

Cameron bi francoskim bogatašem do Otoka pogrnil rdečo preprogo

Ciudad de Mexico, 19. 06. 2012 17.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Britanski premier David Cameron je francoske bogataše in podjetnike povabil, naj se izognejo napovedanemu povišanju davka v Franciji in se preselijo v Veliko Britanijo, kjer jih bodo sprejeli z odprtimi rokami. V Parizu so prepričani, da bodo Francozi ravnali domoljubno.

Britanski premier David Cameron je ob robu vrha skupine G20 v mehiškem Las Cabosu povabil francoske bogataše in podjetnike, naj se izognejo napovedanemu povišanju davka v Franciji in se preselijo v Veliko Britanijo, kjer jih bodo sprejeli z odprtimi rokami.

Cameron je komentiral tudi predvolilne napovedi francoskega predsednika Francoisa Hollanda, da bodo v Franciji uvedli 75-odstotno davčno stopnjo za vse zaslužke nad milijon evrov, s čimer bi napolnili obubožano državno blagajno in zagnali gospodarsko rast. Kot je ocenil, je to popolnoma nekonkurenčna davčna stopnja, hkrati pa je sicer v smehu dejal, da bi "pogrnil rdečo preprogo francoskim bogatašem in poslovnežem, ki bi želeli priti Veliko Britanijo". "Lahko plačujejo davke v Veliki Britaniji in naš zdravstveni sistem in šolstvo in vse drugo," je dejal.

David Cameron
David Cameron FOTO: Reuters

V Parizu se je na Cameronove besede že odzval francoski minister za evropske zadeve Bernard Cazeneuve in menil, da francoski najvišji sloj ne bo zapustil Francije zaradi domoljubja. "Kar lahko rečem na te besede britanskega premierja je le, da so tudi francoski šefi, ki so patrioti," je dejal za francosko televizijo Canal Plus.

Poleg tega Hollandov načrt davčne reforme ob zahtevah po večji solidarnosti bogatih uvaja tudi vzpodbude za podjetja, da ostanejo v Franciji, je še spomnil Cazeneuve. Hollande je namreč napovedal, da bo odpravil davčne olajšave in dvignil davke bankam in naftnim podjetjem, zmanjšal pa davčne obremenitve malih in srednjih podjetij.

Francoski minister za delo Michel Sapin, ki se prav tako mudi v Las Cabosu, pa je Cameronove besede vzel manj resno. Ocenil je, da je Cameron kar bleknil nekaj, ne da bi dobro premislil. "Konec koncev ne vem, kako lahko nekdo pogrne rdečo preprogo preko (Rokavskega) preliva. Tvega, da bo zajel tudi vodo," je dejal.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nikhrast
21. 06. 2012 04.45
Kaj češ, socialisti mislijo da bodo visoki davki rešili problem. Prka flek, še vedno se niso nič naučili.
nihce13
20. 06. 2012 13.59
+0
nej kr grejo vsi ne samo francoski bogataši ampak vis evropski v britanijo da bo mela celina mir
lnterReflections
19. 06. 2012 18.14
+7
Angleški Majer vabi turbokapitaliste:)!
24uric
19. 06. 2012 18.10
+7
David je član 33 degree freemason skupine!!
KisloZelje333
20. 06. 2012 15.36
+3
ampak temu 60% zemljanov mirno reče teorija zarote, zato pa smo kjer smo