Tujina

Grška vlada sprejela reforme: 'Brezizhodnost nas vodi v to, da se strinjamo s pogoji'

Atene, 09. 07. 2015 09.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Na izrednem sestanku je grška vlada sprejela reformne predloge grškega predsednika Aleksisa Ciprasa. Strinjali so se, da zaradi breizhodnega ekonomskega položaja in zaprtja bank nimajo druge izbire, kot da se strinjajo s skoraj vsemi pogoji posojilodajalcev. Svoj predlog naj bi že poslali tudi v Bruselj.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Nov pomemben dan za Grčijo
    01:43
    Iz SVETA: Nov pomemben dan za Grčijo
  • Iz 24UR: Grčiji zapadajo obveznosti
    02:13
    Iz 24UR: Grčiji zapadajo obveznosti
Ker banke ostajajo zaprte, so dolge vrste na mestih, kjer izdajajo bančne kartice tistim, ki jih doslej niso imeli, da lahko denar dvignejo vsaj na bankomatih.
Ker banke ostajajo zaprte, so dolge vrste na mestih, kjer izdajajo bančne kartice tistim, ki jih doslej niso imeli, da lahko denar dvignejo vsaj na bankomatih. FOTO: Reuters

Grška vlada je malo pred iztekom roka, do katerega je morala predložiti reformni program, ki bi prinesel novo finančno pomoč, popustila zahtevam evropskih posojilodajalcev. Grki naj bi po poročanju Guardiana pripravili paket reformnih ukrepov in zniževanja javnih izdatkov za 13 milijard evrov, s tem pa upajo, da si bodo zagotovili tretjo pomoč posojilodajalcev, kar bi jim omogočilo, da ostanejo v evroobmočju. Na izrednem sestanku grške vlade so se ministri strinjali, da je breizhoden položaj ekonomije in izčrpavajoče zaprtje bank pripeljalo do tega, da nimajo druge izbire, kot da se strinjajo s skoraj vsemi pogoji posojilodajalcev.

Svoje predloge naj bi že poslali v Bruselj.

Cipras je za petek zjutraj sklical sestanek parlamenta, saj želi, da zakonodajalci pooblastijo vlado, da se pogaja o tako imenovanih "predhodnih dejanjih", ki jih morajo storiti, preden izplačajo sredstva. To je ključni korak, da prepričajo skeptične posojilodajalce, da so njihovi nameni resni.

O grških predlogih bo vrh EU odločal v nedeljo.

O grški krizi so razpravljali tudi odbori DZ za zadeve EU, za finance in monetarno politiko ter za zunanjo politiko. Premier Miro Cerar je dejal, da se bo v primeru nove pomoči Grčiji zavzel za manjšo izpostavljenost Slovenije. Medtem ko je več sodelujočih v razpravi menilo, da so ključni vzroki, ki so Grčijo pripeljali v aktualno situacijo slabo pobiranje davkov, korupcija, slaba demografska slika in dejstvo, da so Grki – kot je dejal Matjaž Nemec iz SD - v preteklosti živeli v iluziji, krivdo pa gre po njihovem pripisati tudi aktualni politiki Sirize, čeprav v zgodbi ni nedolžna niti EU, ki ima težave z razumevanjem stisk ljudi, pa je Luka Mesec iz Sirizi sorodne Združene levice, dejal, da gre v primeru grške krize za poskus ustavljanja celotne evropske levice, ki po njegovem mnenju predstavlja solidaren in egalitaren odziv na krizo.

Evropski mediji poročajo, da Grkom pri pisanju programa pomagajo francoski ekonomisti, kar bi naj v Atenah še povečalo optimizem glede tega, da bo program dobil evropsko podporo.

Medtem so tamkajšnje oblasti sporočile, da si vse več Grkov ureja potre liste, iz česar sklepajo, da razmišljajo o hitrem umiku iz države, če bi sledil izstop Grčije iz evroobmočja. Samo včeraj so prejeli skoraj 2000 zahtev za izdajo potnega lista.

Kaj bi naj ponudile Atene?

Grški mediji so na lovu za informacijami iz vladnih krogov o tem, kaj bi naj vključeval grški reformni program izvedeli, da bi naj bili nov vir prihodkov predvsem davki. Davek od dohodka pravnih oseb bi dvignili za 2 odstotka na 28 odstotkov, DDV na luksuzne dobrine z 10 na 13 odstotkov, DDV za predelano hrano, restavracije, promet in nekatere zdravstvene storitve bi s 13 dvignili na 23 odstotkov, DDV za hotelske storitve pa s 6,5 odstotka na 13 odstotkov. Bi pa naj še naprej ostale davčne olajšave za turistične otoke, ki so jih posojilodajalci sicer želeli ukiniti.

Najverjetnejša možnosto kratkoročna pomoč državi

Glavni govorec Evropske komisije Margaritis Schinas je povedal, da je komisija pripravljena na vse scenarije, a si še vedno prizadeva, da bi deloval načrt A.

Naslednji korak je ocena institucij posojilodajalcev. Nato bodo o grških predlogih v soboto razpravljali finančni ministri članic območja evra, v nedeljo pa najprej voditelji članic območja skupne evropske valute, nato pa še voditelji vseh držav EU.

Odprte so vse možnosti, kot že vseskozi je ogromno ugibanj ter različnih informacij in tolmačenj, trenutno pa se zdi najverjetnejša možnost kratkoročne pomoči državi do konca septembra, pravijo viri pri EU.

To pomoč naj zagotovili z reprogramiranjem sredstev, ki so ostala na voljo v sklopu drugega programa pomoči, ki se je iztekel konec junija; neuradno se sedaj omenja številka 20 milijard evrov. Razpravlja se tudi o pomoči Grčiji iz proračuna EU.

S tem denarjem naj bi Grčija izpolnila 3,5 milijarde evrov obveznosti do Evropske centralne banke (ECB), ki zapade 20. julija, in neporavnane obveznosti do Mednarodnega denarnega sklada (IMF) v vrednosti okoli 1,6 milijarde evrov ter nekako preživela čez poletje.

Ta možnost, ki se zdi trenutno najverjetnejša, saj je večini članic območja evra ne bi bilo treba potrditi v parlamentih, nekateri tolmačijo kot pridobivanje časa za priprave ne uvedbo vzporedne valute.

Demonstracije za obstanek Grčije v območju evra

V središču Aten se je zbralo več tisoč ljudi, ki so na demonstracijah pozivali, naj Grčija ostane v območju evra. Udeleženci demonstracij pod geslom Ostali bomo v Evropi so pozivali grškega premierja, naj s partnerji in upniki doseže dogovor, da bo Grčija lahko obdržala evro.

K demonstracijam so pozvali privrženci opozicijske konservativne stranke Nova demokracija, socialisti ter proevropske organizacije in združenja.

 

Donald Tusk zdaj opozarja še kreditodajalce - grški dolg mora biti vzdržen.
Nestabilnost škodovala državi

Medtem številke kažejo, da zadnje dogajanje Grčijo potiska v vse večje težave. Grški mediji poročajo, da bo moral grški načrt zato namesto 8, vključevati okoli 12 milijard prihrankov oziroma več pobranih davkov. Kot poroča Enikos, je to posledica nove recesije, ki se je v Grčiji začela s prihodom Ciprasove vlade in zaradi katere bi se naj grško gospodarstvo letos skrčilo za okoli 3 odstotke, namesto da bi zraslo za pol odstotka, kot so projekcije kazale še lani. Po njihovi oceni je to rezultat nekaj mesecev negotovosti in zadnjega obdobja referenduma in kapitalskih kontrol.

Grčija je sicer vložila prošnjo za novo pomoč iz ESM v višini 29 milijard evrov, poleg tega pa je prosila še za premostitveno podaljšanje programa EFSF in prestrukturiranje dolga, kar pa je evroskupina zavrnila. Atene sicer lovijo tudi rok 20. julija, ko mora Grčija vrniti okoli 3,5 milijarde evrov Evropski centralni banki. Takrat namreč zapade del grških državnih obveznic, ki jih ima v lasti ECB. Če Grčija denarja ne bi vrnila, ECB in centralne banke območja evra najverjetneje ne bi več mogle zagotavljati izredne likvidnostne pomoči grškim bankam, kar bi povzročilo zlom bančnega sistema.

Grške banke bodo zaprte še vsaj do ponedeljka, ostaja tudi dnevni limit 60 evrov za dvige na bankomatih. Omejitve sicer veljajo že vse od 28. junija, ljudje pa so zaradi njih vse bolj zaskrbljeni, saj se bojijo, da bi ob zlomu grškega bančnega sistema ostali brez prihrankov.

Evropska centralna banka (ECB) sicer ohranja likvidnostno pomoč grškim bankam na ravni, ki je veljala že pred referendumom, povišanje so zavrnili.
Medtem se Grčiji izteka čas. Skrajni rok je ta teden. "To so najbolj kritični trenutki v zgodovini evroobmočja," je včeraj dejal predsednik Evropskega sveta Donald Tusk. Danes pa dodal, da je žogica tudi na strani kreditodajalcev, saj mora biti grški dolg vzdržen.

Grčija mora nujno skleniti nov dogovor s posojilodajalci, če se želi izogniti bankrotu in izstopu iz evroobmočja.
Predsednik grške vlade Aleksis Cipras je sicer včeraj v Evropskem parlamentu obljubil "kredibilne reforme", ker jih ni naštel, pa je večino evropskih poslancev – z izjemo skrajne levice in skrajne desnice – ni navdušil. Številni so v odzivih na Twitterju zapisali, da so pričakovali vsaj nov govor, dobili pa malo predelano verzijo že slišanega, pa tudi, da za Ciprasa obstaja resnica v dveh odtenkih – enem za grško javnost in drugem za evropske politike.

Predsednik odbora za zunanje zadeve v Evropskem parlamentu Elmar Brok je medtem za nemške medije dejal, da ne verjame, da bo Grčija držala besedo in predstavila ukrepe, ki bodo dobili podporo. "Cipras se ne znajde v zahodnem redu," je ocenil.

Medtem je za nekaj presenečenja poskrbel novi grški finančni minister Evklid Cakalotos. Ta je napovedal dve zelo konkretni reformi – pokojninsko in davčno, ki bi ju izvedel kar takoj.

Aleksis Cipras
Aleksis Cipras FOTO: Reuters

Namerava Cipras utišati medije?

Medtem več tujih medijev, med drugim bruseljski Politico in britanski Guardian, poročajo o sumljivih praksah vlade Aleksisa Ciprasa v odnosu do medijev. Vladne agencije naj bi na zagovor klicale novinarje, ki so pozivali Grke, naj na referendumu glasujejo za evropske predloge in torej proti Ciprasovim pozivom, da je treba glasovati proti.

Državna agencija za nadzor medijev, državno tožilstvo in novinarski sindikat ESIEA naj bi preiskovali poročanja zasebnih medijev pred zgodovinskim referendumom. Uradno zato, ker »so dobili pritožbe bralcev, gledalcev in poslušalcev«, da so nekateri mediji preveč časa posvečali "da" kampanji.
Med drugim naj bi morali na zaslišanje znani grški medijski obrazi kot so Olga Tremi, John Pretenteris, Maria Sarafoglou in Manolis Kapsis iz Kanala Mega, Stamatis Malelis, Nick Konitopoulos, Aris Portosalte in Dimitris Oikonomou, ki delajo za SKAI in Maria Houkli​ iz ANT1.

Direktor SKAI Stamatis Malelis je na zasebnem Facebook profilu Ciprasa obtožil, da želi utišati medije. "Ne boste me utišali, ne glede na to, kaj naredite. Doslej me ni še nihče in tudi vi me ne boste. Med vami in menoj je velika razlika – medtem ko ste greli svoje strankarske stolčke, sem jaz vse življenje delal. Ne zapravljajte časa z grožnjami. Če imate argumente, pa sem tukaj."

Grški mediji so medtem poročali, da o sankcijah proti nekaterim medijem razmišlja celo parlament. "Naloga grškega parlamenta je, da zaščiti Grčijo, zato kršitve volilne zakonodaje ne morejo ostati nekaznovane," je TVXS dejal predstavnik Ciprasove Sirize.

Mediji, ki v Grčiji niso v zasebni lasti, so tekom kampanje podpirali glasovanje za mednarodne pogoje, kar je jezilo Ciprasovo vlado. Cipras je celo dejal, da "terorizirajo Grke, naj volijo za".

Novinarji teh hiš so medtem ogorčeni, pravijo, da se je treba zagovarjati tudi, če je kdo rekel kaj kritičnega na primer čez nekdanjega finančnega ministra Varufakisa: "Gre za povsem politično početje."

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1356)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

silberblack
10. 07. 2015 10.14
+4
Cipras ropota, potem pa poklekne in sprejme vse ukrepe. In kje je zdaj smisel?
DonDonDan
10. 07. 2015 08.42
+0
Zdaj grška levakarska oblast grozi s povečanjem davkov, ki naj bi jih domnevno zahtevala EU, zato da bi "osrali" EU pred lastnim narodom. Dejanski problem pa je v tem, da davkov sploh nočejo pobirati. Tako bojo tisti redki, ki plačujejo davke v Grčiji, še več plačevali, ostali, ki ne plačujejo, pač še vedno ne bojo plačali nič. To me zelo spominja na naše razmere, ko je enim dovoljeno vse, druge pa "ubijajo", banda levakarska, zločinska !!!!!!!!!
iGURT
10. 07. 2015 09.39
+0
NoviceResnice
10. 07. 2015 08.03
+4
LEVE MOLITVE: O BANKOMAT posvečeno bodi tvoje ime...in ime tvojega sina Ojra, vodi nas v skušnjavo, in oprosti vsem teroristom ki ga nočejo napolniti, naj bo naša volja, tako v tošlnu kot na računu
helter skelter
10. 07. 2015 08.01
+5
Če bodo levičarske zablode po grški tragikomediji na naslednjih volitvah prepoznali slovenski volivci, potem sem takoj za to, da jim za to šolo odpišemo dolg. Pravzaprav bomo mi njihovi dolžniki.
Maady
10. 07. 2015 07.55
+4
Zdej bodo LEVAKI usekali po svojih..DAVKI, Trošarine...GRKI primite se za DENARNICE...vam je poznano..Isti..Slovenski in Grški Levi komunisti Isti..Zdej bomo videli kaj bodo GRKI,..ko so jih levi NAFUKATORJI okol prnesli...Cel GRŠKI narod so scat pelali okol polnoči pa še trikrat isto noč..Poglejte si Luka Meseca. Hanžka iz prve roke...
anjerd
10. 07. 2015 07.47
+4
Upam da bodo zdaj dojeli, da jih je minister Varufakis peljal zejne preko vode, nasedli so obljubam sirize, zdaj pa bodo placali dvojno. Evo rezultat revolucionarnih sprememb, ki so jih obljubljali. Upam , da se nasi politiki naucijo kaj iz tega, zdruzena levica nas je nagovarjala prev k temu, kar so poceli Grki. El komandante Luka Mesec zavrti si kronologijo dogodkov in izjav se nekajkret nazaj, da bos dojel, da brez dela ni jela.
helter skelter
10. 07. 2015 07.45
+5
Dobro da so imeli v soboto referendum, ki jih je stal dodatne milione ... Levičarji postanejo shizofreni, ko zmanjka denarja,
anjerd
10. 07. 2015 07.53
+3
NoviceResnice
10. 07. 2015 07.44
+1
Levi so spet folk nategnl na čisto : Grška vlada je v Bruselj poslala precej večji nabor varčevalnih ukrepov kot so to predlagale institucije: gre za 13-milijardni paket, paket rezov in povečanj davkov, ki so ga Grki na referendumu zavrnili, pa je bil težak okoli osem milijard evrov. Grški parlament bo o predlogu glasoval danes. Predlog ukrepov vsebuje večino tistih, ki so jih upniki predlagali pred dvema tednoma, vključno z zvišanjem upokojitvene starosti na 67 let. Gre pa še dlje na področju DDV in pokojnin. Predlog tudi črta grški sistem nadomestnih pokojnin za najrevnejše do leta 2019, leto prej, kot so predlagali upniki. Predlog predvideva dvig DDV, rez stroškov v višini odstotka BDP in nadaljne 300-milijonske reze v obrambni proračun v naslednjih dveh letih. Še bolj nenavadno, levičarska Siriza predlaga zvišanje davkov za tiste, ki zaslužijo najmanj, če bo prihajalo do nadaljnih fiskalnih izpadov. Tako bi vlada povečala davke na prihodke pod 12 tisoč evrov z 11 na 15 odstotkov in na 35 odstotkov za prihodke nad 12 tisoč evrov. V zameno pričakujejo tretje reševanje, vključno s triletnim posojilnim paketom v višini 53,5 milijarde evrov ter prestrukturiranje dolga.
markri
10. 07. 2015 07.44
+1
davk bojo dvignili....podobno kot bi naredili v sloveniji....
Maady
10. 07. 2015 07.43
+6
Poglejte LEVAKE.....Nafukatorje..to je to...po kolenih k Teroristom..kapitalistom, zahodnim uničevalcem po 55, milijard če ne bojo gagnali..pocepali ko muhe..zdej pogllejte kdo so sile zla...to so edino LEVI Nafukatorji..teh je trenutno cela ADMNISTRACIJA polna..To so ti Luka Mesec, Violeta, Hanžek..FDV CERAR, MRAMOR..in ostali to je ta TEMA...
Sporo
10. 07. 2015 07.43
-4
Ne bit naivni...koliko od vas komentatorjev je spoh prebralo sinočnje grške predloge? Kmalu sledi nov preobrat...varčujte z močmi in besedami.
NoviceResnice
10. 07. 2015 07.45
+2
Ti nisi bral...kva spet lažeš samga sebe....
DonDonDan
10. 07. 2015 08.37
+2
Maček, plotun za plotunom na bedarije levakarske !
PatriaCrknila
10. 07. 2015 07.39
+6
Ni bolj poceni mesa od levičarja. Morda zato, ker se prodaja brez možganov. Tudi naši forumski so se poskrili. Ja, to je levica.
TRUMPP
10. 07. 2015 07.42
+2
NoviceResnice
10. 07. 2015 07.36
+6
Kokr vidm sta se Varufakis in Lukec Nafukakis skrila....ni več ni boja proti silam zla ki pijejo kri levici...... Celo referendumsko voljo ljudstva ne upoštevajo več.....tipićno....čez en mesec bodo govorili da so oni itak bili skoz ZA...... Folk pa zgubljene nategnjene ovce....tipično.....levica.....besede besede....dejanj pa ni.....
Maady
10. 07. 2015 07.33
+8
Zdej so pojedli svoj ponos, OBRAZ, svoj in ves EVROPSKI DREK....To so LEVAKI to so oni..brez sramu OBRAZA...ko jim vedno, vedno zmanjka tujega denarja.....The RED game is OVER...
Maady
10. 07. 2015 07.33
+5
Sam 55 milijard POTREBUJEJO....???? To je njihov program..
TRUMPP
10. 07. 2015 07.31
+5
Grki so ugotovili, da je fajn, če bankomat meče ven denar,...ha,ha,......So čez noč pozabili na samoupravni socializem......pa to.
NoviceResnice
10. 07. 2015 07.37
+0
Uporabnik981904
10. 07. 2015 07.27
+5
Pa 60% so rekli NE ! En sam ponos jih je, in preko ulice dajejo nasvete celi evropi :-)
Maady
10. 07. 2015 07.20
+11
A zdej pa ni OXI.....pa na zobe in rt so se metali........ko ni gnarja je pa NAI ratu....Ja to so LEVAKI, brez sramu, etike,morale..BREZ OBRAZA..
NoviceResnice
10. 07. 2015 07.29
+3
Itak...samo lapanja....brez bankomata zdržijo 11 minut.......največji materialisti....solidarnost, pravičnost, upor, zmaga nad neoliberalizmom bla bla..... traja besedno le toliko časa dokler bankomat bankovc ven meče
DonDonDan
10. 07. 2015 07.02
+2
Evo, še vedno brez lastnih reform. Raje se vdajo, pa rečejo, ajde, naj vam bo EU, se strinjamo z vami, ker drugače ne moremo. Morejo, morejo, sam so PRELENI, da bi podali svoje predloge, ki bi bili sprejemljivi tako za njih kot za EU. LENUHIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
SlovenijamaTALENT
10. 07. 2015 07.13
-2
ti komentiri francoze alan delon hahaha....pusti grke to je zate špansko selo..pa kak aspirin neb škodu ko se tako napenjaš navsezgodaj..kaj pa imaš od tega osebno ? hahahhaha
SlovenijamaTALENT
10. 07. 2015 07.00
-6
Pa kakšni naslovi, fotke vse v stilu dirigiranega Amereiško Bruseljskega diktata....kaj ste osladni POP ovci....točno se vid da nabijate, kot bi za 5 letne otroke pisal članke enosmerno...pfuuuj...
SlovenijamaTALENT
10. 07. 2015 07.17
-2
To je neresen portal za polpismene virtualne opranoglave nabijače...nima nobene kredibilnosti ta enosmerni populistično prozahodni senzaciolizem..1000 svetlobnih let od realne analize in dejanskega stanja:) ampak ok , od časa do časa s kakšnim takim podebatirat ni greh, mal zabave ne škod...:)
TRUMPP
10. 07. 2015 06.58
+0
Referendum je zakon....majke mi .......sploh grški. Volja ljudstva,....pa to.
NoviceResnice
10. 07. 2015 07.31
+3
Full ...folk so res ovce ...zgleda da levaki samo tko lahko vladajo...da zbuzerirajo folk na nivo nerazmišljujoče ovce