Tujina

Čakajo le še na Češko

Varšava, 10. 10. 2009 12.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Poljski predsednik Kaczynski je podpisal Lizbonsko pogodbo, s čimer bo postopek ratifikacije nove evropske pogodbe na Poljskem zaključen.

Poljski predsednik Lech Kaczynski in predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso
Poljski predsednik Lech Kaczynski in predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso FOTO: Reuters

Poljski predsednik Lech Kaczynski je danes podpisal Lizbonsko pogodbo, s čimer bo postopek ratifikacije nove evropske pogodbe na Poljskem zaključen. Po nedavni potrditvi pogodbe na referendumu na Irskem ter ratifikaciji na Poljskem bo Češka tako ostala edina članica Unije, ki postopka ratifikacije še ni zaključila. Čakajo namreč le še na podpis predsednika.

Poljski predsednik je ratifikacijo pogodbe podpisal na slovesnosti, na katero je povabil najvišje predstavnike EU na čelu s predsedujočim Uniji, švedskim premierjem Frederikom Reinfeldtom, predsednikom Evropske komisije Josejem Manuelom Barrosom in predsednikom Evropskega parlamenta, rojakom Jerzyjem Buzekom.

Ob podpisu je dejal, da pogodba pomeni "spremembo kakovosti" EU, izrazil pa je tudi prepričanje, da bo poskus z novo institucionalno ureditvijo povezave uspel.

Že pred tem se je Kaczynski srečal z Barrosom, s katerim sta spregovorila o prihodnosti EU po začetku veljave reformne pogodbe, ki naj bi poenostavila delovanje razširjene Unije, naredila proces sprejemanja odločitev v EU bolj učinkovit in okrepila mednarodno vlogo sedemindvajseterice.

'Najprej Irci, nato pa še mi'

Poljski parlament je že pred časom ratificiral Lizbonsko pogodbo, vendar je Kaczynski vztrajal, da ratifikacije ne bo podpisal, dokler dokumenta na referendumu ne potrdijo Irci. Potem ko so Irci pred dobrim tednom v drugem poskusu Lizbonsko pogodbo podprli, je poljski predsednik napovedal, da s podpisom ne bo zavlačeval.

Čehi pozdravili podpis

Češki premier Jan Fischer je ob tem v posebni izjavi pozdravil podpis Lizbonske pogodbe in obenem izrazil prepričanje, da bi lahko Češka kot zadnja izmed članic EU postopek ratifikacije zaključila v doglednem času.

Češki minister za evropske zadeve Stefan Fülle je medtem v svoji čestitki Poljski ob zaključku ratifikacijskega postopka izrazil upanje, da bo češki predsednik Vaclav Klaus pogodbo vendarle podpisal še letos, da bi tako lahko začela veljati s 1. januarjem 2010 oz. leto kasneje kot sprva predvideno.

Kaczynskijev podpis so pozdravili že tudi v Parizu. "Ta, šestindvajseta ratfikacija zaključuje novo etapo, ki nas približuje začetku veljave Lizbonske pogodbe. To si želimo v najkrajšem možnem času, oz. do konca leta, kot so se dogovorile članice unije," je zapisal francoski zunanji minister Bernard Kouchner.

Zadovoljstvo ob poljski ratifikaciji Lizbonske pogodbe je izrazila tudi Nemčija. "Prešli smo predzadnjo stopnjo k uveljavitvi pogodbe," je bil zadovoljen nemški zunanji minister Frank-Walter Steinmeier. Ob tem je pozval Češko, naj kmalu sledi Poljski in omogoči, da bo Lizbonska pogodba končno lahko stopila v veljavo. "Lizbonska pogodba je nujen temelj za enotno in močno Evropo," je zatrdil.

Klaus čaka na ustavno sodišče

Evroskeptični češki predsednik Vaclav Klaus je medtem napovedal, da bo s podpisom čakal do odločitve češkega ustavnega sodišča glede skladnosti pogodbe s češko ustavo, v četrtek pa je za podpis postavil še nov pogoj. Želi namreč dodati še končno opombo k pogodbi, vezano na Listino temeljnih pravic, vendar je švedsko predsedstvo Unije njegovo zahtevo že zavrnilo.

Po poročanju poljskih medijev želi Klaus dobiti zagotovila glede nepremičninskih zahtev sudetskih Nemcev. Dnevnik Rzeczpospolita je v petek tako poročal, da naj bi Klaus s končno opombo k Listini temeljnih pravic želel preprečiti morebitne ponovne zahteve po vrnitvi nepremičnin sudetskim Nemcem, ki so jih po drugi svetovni vojni izgnali iz tedanje Češkoslovaške in jih v skladu z Benešovimi dekreti razlastili.

"Imamo študije, iz katerih izhaja, da bi lahko znova prišlo do težav z zahtevami po vrnitvi nepremičnin. Ne moremo dopustiti, da bi sodniki iz Malte ali Španije, ki sedijo v Sodišču Evropskih skupnosti in ne poznajo zgodovine naše regije, odločali, ali imajo Nemci pravico do vrnitve premoženja," je časnik navajal neimenovani vir iz krogov blizu češkemu predsedniku.

Češka vlada se bo sicer v ponedeljek sestala na posebni seji, na kateri bo razpravljala, kaj storiti s Klausovimi novimi zahtevami, o katerih se ni posvetoval z vladnim kabinetom. Prav zaradi tega je že predmet kritik.

"Obžalujem, da se predsednik o svojih načrtih ni predhodno posvetoval z vlado," je že v petek zvečer poudaril Fischer. Po zagotovilih prvega moža češke tehnične vlade vse analize tudi kažejo, da glede vprašanja lastnine nekdanjih sudetskih Nemcev ni možnosti za scenarije, kot jih navaja Klaus.

Lizbonsko pogodbo, ki bo poenostavila delovanje razširjene Unije, morajo pred uveljavitvijo ratificirati vse članice Unije. Cilj sicer je, da bi pogodba začela veljati z letom 2010.

 

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rewritable@email.si
10. 10. 2009 19.16
in če Češka noče v evropo, naj prosim izstopi in da ostalim članicam mir. Kaj so potem sploh rinal noter. Čehi eni.
Abacus
10. 10. 2009 16.27
Titus01 10.10.2009, 14:21 Svoj glas ste že oddali 5 @rewritable Naš največji zunanjetrgovinski partner je Nemčija, vsi ostali največji partnerji (razen Hrvaške) pa so člani EU. Slovenija letno izvozi med 50 in 80% BDP. Ja, pojdimo iz Unije, nakopljimo si carine. Potem bomo šele gagali. ---------- To je to ,kmalu bo še Hrvaška v EU in če bi mi izstopili bi bili ujeti med EU ,in postalo bi veliko bolj zakomplicirana situacija ,tak odstop si lahko špogajo VB ali pa kakšna Španija ,Portugalska ki imata še vedno trge za svoje izdelke v nekdanjih njunih kolonijah... Slovenski izvozni trg predstavlja EU kot 70 % vsega izvoza od tega gre samo v Nemčijo ,Avstrijo in Italijo kar 60% ,na Balkan gre 20% po državah ostalega sveta pa še 10% slovenskih izdelkov.
Titus01
10. 10. 2009 15.57
@rewritable Ups. Potem se pa opravičujem. Na teh forumih lahko človek prebere take komentarje, da naposled ne ve, kdaj gre za sarkazem in kdaj nekdo misli popolnoma resno.
rewritable@email.si
10. 10. 2009 15.48
Titus01: se strinjam, nisi dojel mojega sarkazma. Kdo pa hoče višje cene GSM storitev? Sam ljudje, ki so tako proti evropi, očitno nočejo vedet, da imamo ravno zaradi tega nižje cene GSM. Tega s carinami pa itak noben evroskeptik ne bi dojel - vsi sam trosijo neke puhlice o kapitalistični velesili, ki nas cuza (z nižjimi cenami GSM storitev, hehe).
cohiba.cubana
10. 10. 2009 14.59
cEHI SO LANI IN PROVAJO DOBITI KAKSNO POGLODANO KOST OD IRCEV !
Titus01
10. 10. 2009 14.21
@rewritable Naš največji zunanjetrgovinski partner je Nemčija, vsi ostali največji partnerji (razen Hrvaške) pa so člani EU. Slovenija letno izvozi med 50 in 80% BDP. Ja, pojdimo iz Unije, nakopljimo si carine. Potem bomo šele gagali.
rewritable@email.si
10. 10. 2009 14.03
Najboljš da res gremo iz evrope, da bomo rešili slovensko gospodarstvo z normalnimi in človeku prijaznimi pred-evropskimi cenami GSM storitev, posebej roaminga.
petdan
10. 10. 2009 13.54
Češki predsednik Vaclav Klaus je res včasih malo čuden, vendar njegova previdnost ni odveč: bruseljska napihnje na EU birokracija slovi že sedaj po mnogih nesmiselnih in nelogičnih določbah kot na primer, da natakarice zaradi škodljivosti sončnih žarkov v pivskih vrtovih ne smejo streči v oblekah z dekoltejem. Z podpisano lizabonsko pogodbo bomo doživeli še več takšnih cvetk.
Srbenda
10. 10. 2009 13.52
JaNePa
10. 10. 2009 13.06
Joj, joj, joj, joj.