Tujina

Čadski uporniki zavzeli N'Djameno

N'Djamena, 02. 02. 2008 12.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
4

Čadski predsednik Idriss Deby je ujet v predsedniški palači, ki jo oblegajo uporniki.

Uporniki so se v N'Djameno pripeljali v tovornjakih, oboroženi s strelnim orožjem. Proti prestolnici so napredovali že od ponedeljka, ko so zapustili svoje baze v sudanski pokrajini Darfur. Spopadi med uporniki in enotami čadske vojske so se začeli severno od prestolnice, davi pa so uporniki zavzeli južni in vzhodni del N'Djamene. Tokratna ofenziva upornikov je najbolj silovita v zadnjih dveh letih.

Čadski uporniki so po spopadih z enotami čadske vojske danes zavzeli prestolnico države N'Djamena. Združeni narodi (ZN) so se odločili zaradi spopadov začasno evakuirati pripadnike ZN v čadski prestolnici.

Čadski predsednik Idriss Deby je po besedah vojaškega vira ujet v predsedniški palači, ki jo oblegajo uporniki. Čadski zunanji minister Amad Allam-Mi je dejal, da mu je predsednik v telefonskem pogovoru zatrdil, da je vse pod nadzorom. Intenzivno streljanje se je končalo opoldne, po besedah prič pa se nad predsedniško palačo vije črn dim, vendar se za zdaj še ne ve, kaj gori. V nekaterih četrtih N'Djamene so stanovalci upornike pričakali z navdušenjem, začele so se tudi množične kraje iz trgovin in hiš.

MZZ: Iz varnostnih razlogov odsvetujemo potovanja v Čad

Ob izbruhu nasilja in zavzetju čadskega glavnega mesta N'Djamena je slovensko zunanje ministrstvo danes na svoji spletni strani objavilo opozorilo, da iz varnostnih razlogov odsvetujejo vsa potovanja v Čad. "Razmere v Čadu so negotove in se lahko hitro spremenijo. Odsvetuje se potovanja v mesto N'Djamena ter mejna področja s Sudanom," je sporočilo MZZ.

Priče so povedale tudi, da so uporniki napadli glavni zapor v N'Djameni in izpustili zapornike. Predstavnik upornikov Abakar Tollimi je po satelitskem telefonu povedal, da so se vladne enote razkropile in da bo predsednik Deby padel še danes.

Med spopadi je ena izmed bomb zadela rezidenco savdskega veleposlanika v prestolnici. Pri tem sta bila ubita žena in hčerka zaposlenega na veleposlaništvu, je v savdski prestolnici Rijad sporočilo savdsko zunanje ministrstvo.

Odpovedali misijo

Zaradi spopadov so v četrtek odpovedali napotitev 54 pripadnikov irskih posebnih enot, ki bi morali v okvirju misije EUFOR začeti izvajati operacije za zaščito darfurskih beguncev. V libijski prestolnici Tripoli je obtičalo tudi avstrijsko vojaško letalo z opremo. Francija je v svojo nekdanjo kolonijo, kjer ima že 1250 vojakov, iz Gabona poslala še 150 vojakov, ki so jih namestili v prestolnici za zaščito francoskih državljanov ter za logistično in obveščevalno podporo čadski vladi. Francoska vojska proti upornikom zaenkrat še ni posredovala.

Doslej je pod zaščito francoske vojske prišlo okoli 700 Francozov in drugih tujcev, je sporočilo francosko zunanje ministrstvo. V sporočilu za javnost so zapisali še, da se ocenjuje, da bodo tisti, ki želijo zapustiti N'Djameno, to lahko storili v dobrih varnostnih pogojih.

čad vojaki
čad vojaki FOTO: Reuters

Francosko zunanje ministrstvo je ostro obsodilo namero upornikov, da si s silo pridobijo moč v državi in pozvalo k prekinitvi nasilja. Tudi Afriška unija (AU) in libijski predsednik Moamer Gadafi sta napade čadskih upornikov na vlado Debyja ostro obsodila in pozvala k reševanju aktualne krize s pogovor.

Ban Ki Mun zaskrbljen

Generalni sekretar ZN Ban Ki Mun je v petek iz Kenije izrazil globoko zaskrbljenost zaradi obnovitve spopadov v Čadu, obsodil uporabo vojaške sile za prevzem oblasti in obžaloval posledice, ki jih imajo boji za okoli 240.000 beguncev iz sudanske pokrajine Darfur, ki se nahajajo na vzhodu Čada. Visoki komisariat ZN za begunce (UNHCR) je zaradi oboroženih napadov v območju iz mesta na vzhodu države Guereda umaknil 40 svojih pripadnikov, ogroženi pa so tudi pripadniki ZN v čadski prestolnici.

Čad
Čad FOTO: Reuters

Čadska misija pri ZN je VS ZN sporočila, da namerava njihova vlada uporabiti vsa sredstva, ki so ji na voljo, za samoobrambo pred agresijo, ki jo je režiral Sudan, vključno s pregonom napadalcev preko meje v Sudan. Čad trdi, da dejanja Sudana ogrožajo regionalno varnost in mir. Sudanski veleposlanik pri ZN Abdalmahmud Abdalhalim je v Etiopiji na vrhu Afriške unije sicer zatrdil, da Sudan nima nič s tem, kar se dogaja v Čadu, in da gre za notranjo zadevo sosednje države.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
03. 02. 2008 10.00
Ponosen sem, da bodo naši "fantje" reševali tudi ta probelem!
DarthRevan
02. 02. 2008 18.04
Vsekakor kriza, če v Čadu povlečejo coup d'etat, potem bo še v Sudanu cel hudič nastal...SPET.
Joža3343
02. 02. 2008 18.02
Ne ni evropa kriva, še huje! KRIV JE JANŠA! KRIVI SO DOMOBRANCI! KRIVI SO KOMUNISTI! takoj treba ukrapat! kriva je Amerika! Muslimani so nedovžni! to je zarota! anti-semitizem! *********!
civitasstain@gmail.com
02. 02. 2008 13.57
Je tu spet Evropa kriva? Kdo je tu namesto kruha kupil orožje?