Tujina

Čačić mora za najmanj 11 mesecev v madžarski zapor

Kaposvar/Zagreb, 14. 11. 2012 17.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na Madžarskem je bil zaradi povzročitve prometne nesreče, v kateri sta umrla starejša moški in ženska, na 11-mesečno zaporno kazen obsojen hrvaški gospodarski minister Radimir Čačić. Po obsodbi je odstopil s položajev v vladi.

Radimir Čačić
Radimir Čačić FOTO: dnevnik.hr

Madžarsko sodišče je podpredsednika hrvaške vlade in ministra za gospodarstvo Radimirja Čačića danes pravnomočno obsodilo na 22 mesecev zapora zaradi povzročitve prometne nesreče s smrtnim izidom. Nekaj ur za tem je stopil pred novinarje in sporočil, da odstopa z obeh položajev v vladi.

Sodišče v mestu Kaposvar ni potrdilo prvostopenjske sodbe, po kateri bi Čačić dobil 22 mesecev zgolj pogojne zaporne kazni s preizkusno dobo treh let. Odločilo je, da bo podpredsednik vlade v prihodnjih dveh mesecih moral na prestajanje 11 mesecev zaporne kazni, preden ga bodo lahko pogojno izpustili na prostost.

Kot dodajajo hrvaški mediji, Čačić nima pravice do pritožbe na drugostopenjsko odločitev madžarskega sodišča. Podpredsednik hrvaške vlade se sicer ni udeležil današnje obravnave na Madžarskem, ker je s hrvaško delegacijo končeval uradni obisk v Katarju.

Na prestajanje zaporne kazni bo moral v prihodnjih dveh mesecih. Hrvaški mediji ugibajo, da bo verjetno kazen prestajal v enem izmed hrvaških zaporov.

Čačić še enkrat izrekel sožalje sorodnikom žrtev

Popoldne je na sedežu hrvaške vlade sklical konferenco in napovedal svoj odstop, ob njem pa je bil premier Zoran Milanović, ki je odstop sprejel. Čačić je povedal, da odstopa zaradi odgovornosti do hrvaških državljanov in koalicijskih partnerjev. Predvsem pa je še enkrat izrazil sožalje madžarski družini ter ponovil, da je nesrečo, v kateri sta umrli dve osebi, povzročil nehote.

Milanović pa je povedal, da bodo podpredsednika vlade in ministra pogrešali. "Bil je tarča vseh možnih napadov, tarča za vse. Sicer pa je cena politične odgovornosti po omenjenem razpletu sojenja, žal, odstop," je povedal Milanović. Ni pa še pojasnil, kdo bo na položaju Čačića zamenjal. Ime naj bi bilo znano do konca tedna, a večjih kadrovskih spremmeb po njegovih besedah ne bo.

Nova podpredsednica bi lahko glede na koalicijsko pogodbo postala zunanja ministrica Vesna Pusić, gospodarski minister pa bi lahko postal minister za gradbeništvo in urejanje prostora Ivan Vrdoljak.

Čačić je že tretji minister v levosredinski koaliciji, ki je odstopil v dobrih desetih mesecih in je poleg funkcij v vladi tudi predsednik Hrvaške narodne stranke (HNS), ki je glavna vladna partnerica Milanovićeve Socialdemokratske stranke (SDP). Pred njim sta v vladi odstopila minister za promet Zlatko Komadina in ministrica za okolje Mirela Holy.

Spomnimo ...

Prometno nesrečo je Čačić povzročil 8. januarja 2010 na avtocesti Nagykanisza–Budimpešta, ko se je zaletel s svojim avtomobilom chrysler v vozilo madžarske registracije. V madžarskem vozilu škoda fabia so bile tri osebe. Zaradi posledic nesreče sta umrla 81-letnica in 60-letnik, voznica fabie je nesrečo preživela.

Tožilstvo je trdilo, da Čačić ni prilagodil vožnje razmeram na cesti, zato je zahtevalo od enega do pet let zapora. Čačić pa se je branil, da se je zaletel zaradi megle ter da ni kršil omejitev hitrosti.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

?\?~
15. 11. 2012 06.15
+8
PRAVNA DRŽAVA?! Ja, vsi so pred nami........katastrofa!!!!
HooplaToopla
15. 11. 2012 00.30
+10
Če bi se to zgodilo komu od naših buđovanov iz vlade, mu ne bi padlo niti na kraj pa meti, da bi odstopil. Razen če bi mu dali iz proračuna kakih 400.000 evrov odpravnine, mogoče.
selector
15. 11. 2012 01.31
+7
pri nas bi obveljala sodba, da je kriva oseba, ki se je nastavla avtu, saj se je namerno! vrgla pod avto in povzročila škodo vozniku avtomobila. vse to v imenu naroda, za nekaj evrov :)
Pepermint
14. 11. 2012 20.10
+28
- Na Hrvaškem imajo premieja, ki sedi v zaporu, ker pač ni bil angelček in ker pač njihova (balkanska) sodišča - delujejo! - V Srbiji kriminalcem jemljejo premoženje in ga dajo v javno dobro! Vile postanejo varne hiše za ženske in otroke,.. ker oni kriminalcev ne ščitijo in ker njihova (balkanska) sodišča - delujejo! - V Sloveniji, noben poslanec ne odstopi četudi ga dobijo z rokami v vreči, četudi imajo ponarejena spričevala, čeprav trgujejo z orožjem, kriminalci za katere iz vsega sveta pošiljajo obremenilne dokaze pa iz slovenskih sodišč lahko odkorakajo na svobodo. - V Sloveniji iz stanovanj in hiš deložirajo ljudi, ki so zaradi tajkunskih igric izgubili zaposlitev in ne zmorejo plačevati najnujnejših stroškov,... ker naša sodišča tudi "delujejo", vendar le proti navadnim ljudem! To je (evropska) Slovenija!!!
starkur
15. 11. 2012 16.55
+1
Lepo našteto...in kako naj Slovenci to spremenimo?!
starkur
15. 11. 2012 16.55
+1
drrmrr
15. 11. 2012 17.45
+1
Z DRŽAVNIM UDAROM.................policija ali vojska vseeno
Pepermint
15. 11. 2012 23.15
Ko nam naslednjič podražijo bencin, se z avtomobili zapeljimo na ulice, jih zaklenimo in peš pred parlament. Zablokirajmo državo!
oldspice
14. 11. 2012 19.38
+21
mi imamo premiera ki je v sodnem procesu! aja mi smo v sloveniji, mi lahko..
KopulacijskiO
14. 11. 2012 18.25
+16
Hrvaški politiki očitno imajo testise. Pa naši?
nekni
14. 11. 2012 19.09
-1
Jah, saj ni imel nobene izbire, mislim da bi bla res slaba če bi mel podpredsednika vlade v zaporu....sam dejstvo je tud da od une HDZ bande bi tud to loh pričekoval...
korintos1
14. 11. 2012 19.41
+3
nekni
14. 11. 2012 21.49
+2
Ja vem da ni, saj zato je odstopil, uni bi verjetn iz zapora upravlal z državo....joj sam k se spomnim kva so nardil iz države, to za 100 let noben ne poprav, upam da bodo usi tam k njihov bivši šef....njih prej dam v zapor k čačića...