Tujina

Busheva alternativa Kjotskemu sporazumu

Washington, 14. 02. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ameriški predsednik George W. Bush bo predstavil svoj načrt ukrepov proti segrevanju svetovnega ozračja in načine postopnega zmanjševanja emisije plinov ameriške industrije, ki je eden največjih onesnaževalcev svetovnega ozračja.

To bo ameriška alternativa Kjotskemu sporazumu, katerega podpis so ZDA lani zavrnile. Načrtu Busheve administracije bo nova okoljevarstvena strategija za ZDA, kateri se bo sčasoma morala prilagoditi ameriška industrija. V nasprotju s tem, sporazum iz Kyota določa visoke kazni za kršitelje.

Predsednika tudi skrbi usoda ameriških delavcev, ki lahko ostanejo brez dela
Predsednika tudi skrbi usoda ameriških delavcev, ki lahko ostanejo brez dela FOTO:

Bush namerava zmanjšati tudi emisije treh plinov, ki so najhujši onesnaževalci – žveplovega dioksida, dušikovih oksidov in živega srebra. Z novimi ukrepi bodo postavili meje emisij, za vsako tono emitiranih plinov pa bo potrebno pridobiti dovoljenje.

Busheva odločitev, da bo odstopil od Kjotskega sporazuma, je sprožila ostre mednarodne kritike. Najnovejše okoljevarstvene ukrepe pa predstavlja v trenutku, ko se odpravlja na turnejo na Japonsko in Kitajsko, ki veljata za pomembnejše zagovornike ukrepov proti svetovnemu onesnaževanju.

Po Bushevem mnenju bi zmanjšanje emisije na raven leta 1990 hudo prizadelo ameriško gospodarstvo, pogodba iz Kjota pa je nepravična, saj ne vključuje manj razvitih držav, kot sta Indija in Kitajska. Zmanjševanje emisije plinov, ki povzročajo učinek tople grede, je po Bushevem predlogu potrebno povezati z gospodarsko rastjo: medtem ko gospodarstvo raste, bi zmanjševali emisijo, ko pada, pa bi na to pozabili.

Učinka tople grede sploh ni?

ZDA so največji svetovni onesnaževalec
ZDA so največji svetovni onesnaževalec FOTO:

Bushevi gospodarski svetovalci v poročilu pišejo, da segrevanje ozračja sploh ni problem in da bodo stroški zmanjšanja emisije glede na pogodbo iz Kjota preveliki, da bi se jo splačalo upoštevati. Nacionalna akademija znanosti pa je medtem Bushu podala drugačno mnenje, namreč, da je segrevanje ozračja resničen in hud problem, ki se ga je treba čimprej lotiti. Busha opozarja tudi nekdanji republikanski senator, ki je s prestopom med neodvisne senatno večino podaril demokratom, Jim Jeffords iz Vermonta.

Predsednika je spomnil, da mu okoljevarstveniki ne bodo nikoli oprostili, če bo sprejel polovične ukrepe. Jeffords ima v pripravi zakon, po katerem bi od proizvajalcev elektrike zahteval, da zmanjšajo emisijo žveplovega dioksida, živega srebra, dušikovega oksida in ogljikovega dioksida za 75 odstotkov. Bush bi se strinjal s 50 odstotnim zmanjšanjem emisije omenjenih plinov, vendar brez ogljikovega dioksida.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1