Tujina

Bush priznal napake

Washington, 26. 05. 2006 07.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
0

Ameriški predsednik in britanski premier sta v Beli hiši znova zatrdila, da je bila odločitev za napad na Irak pravilna.

Bush je priznal, da je bila morda največja napaka slabo izbiranje besed, kot "kar dajte" in "živ ali mrtev" ter zlorabe ujetnikov v Abu Graibu, Blair pa je posredno priznal, da je bila to razpustitev iraške vojske in policije po osvojitvi Bagdada
Bush je priznal, da je bila morda največja napaka slabo izbiranje besed, kot "kar dajte" in "živ ali mrtev" ter zlorabe ujetnikov v Abu Graibu, Blair pa je posredno priznal, da je bila to razpustitev iraške vojske in policije po osvojitvi Bagdada FOTO: Reuters

Ameriški predsednik George Bush in britanski premier Tony Blair sta na novinarski konferenci v Beli hiši ponovno zatrdila, da je bila odločitev za napad na Irak pravilna ter, da kljub zagrizenosti nasprotnikov svobode in demokracije dosegajo napredek.

Bush priznal napačne izjave

Bush je priznal zlorabe v Abu Graibu
Bush je priznal zlorabe v Abu Graibu FOTO: Reuters

Na vprašanje o napakah je Bush najprej dejal, da je to že nekje slišal, nato pa presenetil ameriške gledalce z dejanskim priznanjem. Povedal je, da je bila napaka njegova izjava, ki jo je na začetku iraškega upora naslovil napadalcem na ameriško vojsko, ko je dejal "Kar dajte". To se je tudi zgodilo in nasilje je naraščalo iz dneva v dan.

Zamislil se je tudi nad izjavo, ki jo je izrekel po 11. septembru, ko je glede voditelja Al Kaide Osame bin Ladna v slogu šerifov z divjega zahoda dejal, da ga hoče "živega ali mrtvega". Bush je menil, da so bile te napake v svetu napačno razumljene. Na koncu pa je dodal še Abu Graib in povedal, da zaradi tega še danes plačujejo visoko ceno.

Bush ponavljal iste besede, Blair razlagal

Britanski poslanec George Galloway je dejal, da bi bil umor britanskega premiera Blaira s samomorilskim bombnim napadom moralno upravičen kot maščevanje za vojno v Iraku. Vendar pa je Galloway v pogovoru za časnik GQ Magazine dodal, da bi sicer raje videl, da bi Blairu sodili za vojne zločine, saj bi v napadu verjetno umrli tudi nedolžni civilisti. Poslančeve izjave so nemudoma sprožile vrsto protestov.

Ameriški in britanski vodja sta delovala na trenutke utrujeno, predvsem Bush, ki se je celo opravičil, da ponavlja vedno iste besede o tem, da bo do zmanjšanja tujih sil v Iraku prišlo, ko mu bodo vojaški voditelji na terenu povedali, da je za to napočil čas. Kot ponavadi je Blair znal malce bolje razložiti bistvo zakaj je potrebno vztrajati v Iraku in je dejal, da je potrebno le pogledati zagrizenost sovražnika, ki se zaveda, da bo z demokratičnim napredkom v Iraku izgubil tla pod nogami. Enako, po Blairovih besedah, velja tudi za Afganistan.

Bush in Blair sta vztrajala, da je bila odločitev za strmoglavljenje režima Sadama Huseina pravilna, ne glede na vse težave, pri čemer je Blair priznal, da se uvodoma morda niso dovolj zavedali, da bo izbruhnilo tako močno nasilje. Blair, ki je pred kratkim obiskal novo iraško vlado in premierja Nourija al Malikija, je dejal, da je na pogovorih ugotovil, da izzivi ostajajo ogromni, vendar pa je še bolj, kot doslej prepričan, da jim morajo biti kos.

Med novinarsko konferenco v Beli hiši je prišlo tudi do bolj lahkotnega trenutka, ko je Bush na vprašanje britanske novinarke o morebitnem zadnjem Blairovem obisku Washingtona odvrnil, da naj ga nikar ne skušajo še odpisati ter, da si sam želi, da bi ostal na položaju še vsaj toliko časa, kot on sam, to je do januarja 2009.

Ameriški in britanski vodja nista mogla potrditi besed al Malikija, da bodo iraške sile sposobne prevzeti nadzor nad državo v 18 mesecih. Bush je dejal, da si želi, da bi lahko ameriški vojaki šli domov takoj, vendar pa morajo dokončati misijo, to je oblikovanje Iraka, ki si bo sposoben sam vladati, ohraniti in braniti. Bush in Blair sta govorila tudi o Iranu in vztrajala, da je žoga na polju Teherana, ki mora prenehati z dejavnostmi plemenitenja urana in se vrniti za pogajalsko mizo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.