Tujina

Bush prepričan v uspeh

Washington/London, 21. 03. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ameriški predsednik George Bush je v drugem javnem nastopu od začetka napadov ocenil, da so ameriške enote prikazale veliko stopnjo sposobnosti in poguma, zaradi česar je prepričan v uspeh. Britanski premier Tony Blair pa je v televizijskem nagovoru povedal, da so se v vojno v Iraku <em>"na kopnem, na morju in v zraku"</em> vključile tudi britanske sile.

Ameriški predsednik je prepričan v uspeh akcije proti Iraku
Ameriški predsednik je prepričan v uspeh akcije proti Iraku FOTO: Reuters

Bush je svoje prve ocene dosedanjega poteka napadov na Irak predstavil po sestanku s člani svoje administracije, čeprav ameriški strokovnjaki dejansko še ugotavljajo uspeh napadov, katerih cilj je bil ubiti Sadama Huseina in iraško vodstvo. "Prepričani smo, da lahko dosežemo naše cilje," je dejal Bush. "Nobenega dvoma ni, da smo v Irak poslali naše najboljše može," je še menil Bush.

Neimenovani visoki ameriški predstavnik pa je medtem potrdil, da so bili napadi ob začetku druge noči napada na Irak uvod v obsežnejši napad, v katerem bodo zavezniki angažirali večino svojih sil. Na območju Perzijskega zaliva je trenutno nameščenih približno 250.000 ameriškim vojakov in kakih 50 tisoč britanskih.

Britanske sile so se vključile v vojno v Iraku

"Britanske sile so se nocoj vključile v vojno. Njihova naloga je strmoglaviti Sadama Huseina z oblasti in razorožiti Irak," je v svojem prvem odzivu za javnost od začetka napadov na Irak povedal britanski premier Blair. Poudaril je, da bo Velika Britanija sodelovala pri humanitarnih prizadevanjih v Iraku po padcu Sadama Huseina. "Padec Sadama Huseina bo blagoslov za iraško ljudstvo," je dejal Blair.

Podobno samozavesten pa je bil britanski premier
Podobno samozavesten pa je bil britanski premier FOTO: Reuters

Dodal je, da iraški predsednik ogroža tudi Veliko Britanijo in številne druge države. Njegovo orožje za množično uničenje lahko pride v roke terorističnim skupinam, zaradi česar lahko v Veliki Britaniji pride do terorističnega napada katastrofalnih razsežnosti. Vse države so morebitne tarče terorističnih napadov, je še poudaril britanski premier. Blair se je v nagovoru obrnil tudi na iraško ljudstvo. "Na vaši strani smo," je zagotovil. "Ne mi, iraško vodstvo je vaš sovražnik," je dodal in po padcu Sadama Huseina Iraku obljubil pomoč, da bo lahko postal demokratična država.

Blair je v vnaprej posnetem televizijskem nagovoru še napovedal, da si bosta z ameriškim predsednikom Georgeom Bushem prizadevala, da ne bodo izbruhnili spopadi med Izraelci in Palestinci. Obvezala sva se, da bova ohranila mir na Bližnjem vzhodu, ki bo temeljil na varni državi Izrael in živi palestinski državi, je pojasnil britanski premier.

"Taki in podobni izzivi, ki so še pred nami - revščina in bolezni - pa zahtevajo svet reda in stabilnosti," je poudaril Blair. Dodal je, da tak svet ogrožajo diktatorji kot je Sadam Husein in teroristične organizacije, kakršna je Al Kaida, ter izpostavil, da je to razlog, da je od britanskih sil v četrtek zvečer zahteval, naj gredo v napad.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja