Tujina

Burne razprave v Italiji

Vatikan, 07. 02. 2009 15.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Papež je opozoril na nedotakljivost in dostojanstvo vsakega človeka, četudi je ta šibek in zavit v skrivnostno tančico trpljenja.

Papež Benedikt XVI.
Papež Benedikt XVI. FOTO: Reuters

Papež Benedikt XVI. je danes znova poudaril potrebo po zaščiti daru življenja, četudi gre za trpljenje. Tuji mediji poročajo, da se je papež s tem odzval na burne razprave o pravici do smrti, ki so se v Italiji razvnele ob primeru 38-letne Eluane Englaro. Ta je po hudi prometni nesreči že 17 let v komi. Utrpela je hudo poškodbo možganov.

Papež v današnjem nagovoru ob bližajočem se dnevu bolnikov ni konkretno omenil primera Englarove, znova pa je opozoril na nedotakljivost in dostojanstvo vsakega človeka, četudi je ta šibek in zavit v skrivnostno tančico trpljenja.

Spor med Napolitanom in Berlusconijem

Italijanska vlada je sicer v petek potrdila zakonski osnutek, po katerem bolniki v hudem zdravstvenem stanju, ki niso zmožni poskrbeti sami zase, soglašajo z umetnim hranjenjem. Vlada želi z osnutkom o tako imenovani biološki oporoki preprečiti prav evtanazijo Englarove.

Osnutek zakona je že bil poslan v senat, ki naj bi o njem odločal v ponedeljek. Kot je na novinarski konferenci po kratki seji vlade dejal italijanski premier Silvio Berlusconi, bodo morda senatorji zakonski osnutek potrdili že ta konec tedna.

38-letna Eluana Englaro je po hudi prometni nesreči že 17 let v komi.
38-letna Eluana Englaro je po hudi prometni nesreči že 17 let v komi. FOTO: Reuters

Sicer pa je primer Englarove v Italiji povzročil pravi spor med predsednikom Giorgiom Napolitanom in Berlusconijem. Potem ko je Napolitano podpis zakonskega odloka o primeru Englaro zavrnil kot neustavnega, je Berlusconi, ki ostro nasprotuje nenaravni smrti Eluane, napovedal, da bo parlament v treh dneh sprejel zakon o umetnem hranjenju. Kmalu nato je sklical ministrski svet, ki je potrdil zakonski osnutek. Po seji vlade je premier dejal, da je prejel Napolitanov odgovor in ga vzel na znanje.

Predsednik Napolitano je namreč izrazil prepričanje, da bi podpis zakonskega odloka pomenil kršenje ločitve med izvršno in sodno vejo oblasti, saj je odlok v nasprotju z razsodbo sodišča, ki dovoljuje prekinitev umetnega hranjenja Englarove. "Žal mi je, ampak ukrep je neustaven in v nasprotju s pravnomočnimi sodbami," je v pismu vladi še zapisal Napolitano.

Eluanina usoda tako še vedno niha med življenjem in smrtjo. Zdravniki videmske bolnišnice so napovedali, da bodo v primeru izdaje zakonskega odloka tridnevni postopek prekinitve umetnega hranjenja ustavili. Eluana danes diha sama, pri življenju pa jo ohranjajo s pomočjo umetne hrane. Prizivno sodišče v Milanu je 9. julija lani ugodilo prošnji njenega očeta, ki si že vrsto let prizadeva za evtanazijo hčerke. Ugotovilo je namreč, da se Eluanino stanje ne bo moglo izboljšati.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (22)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
08. 02. 2009 12.34
"in zavit v skrivnostno tančico trpljenja." Tole opravičilo oz. ta izgovor, pa presega vse dosedaj slišane in prebrane. Zdi se kot da bi bilo trpljenje obveza človeka, da bi dosegel kaj jaz vem kaj izmišljenega. S tem je papež veliko povedal o tem kakšno stališče ima Vatikan do trpljenja, zgodovina ne laže. Sicer pa v trpljenju ni nikakršnih skrivnosti, ker je nepotrebno, vsako trpljenje se da pojasniti in najti vzroke - pri človeku, jasno. Audy="Še enkrat se potrjuje rek, da je edina brezmejna stvar le človeška neumnost." In nevednost je njena botra. Dragon_13="Cerkev in vera ( vse, ne samo RKC ) živijo od človeške naivnosti in neumnosti, imajo še bogato in dolgo prihodnost" Sploh ne dolge, temveč, tudi o tem je že bilo veliko rečenega in zapisnega, kratko prihodnost, sedanji papež je namreč predzadnji papež na prestolu RKC, nakar sledi, s kratko papeško kariero, še zadnji papež. Pravijo, da ko bo zadnji papež bežal iz rima bo tudi konec RKC-ja. Ne razumem pa, zakaj se starši toliko let mučijo, da bi uradno dosegli možnost izklopa aparatur, zakaj tega že prej niso naredili sami, tuzemska posledična kazen, plod nevednih, je majhna cena zato. Vse kar potrebujeta je, da jima bo hči to dejanje oprostila, sama sebi pa si ga bosta tudi. Čemu bi se obremenjevali z nepotrebnim, to počnejo samo nevedni in zavedeni.
imunal
08. 02. 2009 12.11
Naj se slisi grdo, punca bi po 'Bozji volji' umrla leta 1992, pa so jo 'resili'. Ce bi se to zgodilo leta 1965, bi zagotovo umrla. Mocno upam, da se nicesar ne zaveda, ker vcasih ljudje v komu slisijo kar se dogaja okrog njih.. Predstavljajte si biti tolko let prikovani na posteljo, tuji ljudje vas slacijo, umivajo, bogve kaj se..
M-teorija
08. 02. 2009 11.41
imunal08.02.2009, 09:26 Se strinjam. Ampak trenutno me zanima samo njen oče, ki je moral vsa ta leta tako trpeti zaradi takšnih, ki so si in si še vedno jemljejo pravico , da odločajo o usodi ljudi, čeprav ne bi smeli. In to ljudje , ki niti nimajo svojih otrok.
imunal
08. 02. 2009 09.26
Ne metat cerkve in religije v isti kos, clovek je lahko veren pa se vseeno prezira cerkev kot institucijo. Res je zalostno da se sklicujejo na detotakljivost, ko pa gre za pedofilijo pa jo pometejo pod predpraznik. MIslim da je dosti huje ko te kot otroka zlorabljajo kot pa da te koncno pustijo umret in odresijo trpljenja in tebe in tvoje bliznje. In se enkrat povdarjam: ni tisti ki jo bo odklopu odgovoren za njeno smrt, tisti, ki je povzročil nesreco leta 1992 je odgovoren!!!
pehhtica
08. 02. 2009 01.15
ne vem. Na svetu pobijajo tolk nedoužnih ljudi..k niso nikol nbenmu nič nrdili. Pol pa pride to, k bi punca rabla da jo odrešijo tega, pol pa je katastrofa ubit človeka. Ne po nepotrebnem lahko, po potrebnem pa ne! halo!
djdj
08. 02. 2009 01.02
Ma naj jo že pustijo umreti. Podpiram nadzorovano evtanazijo.
pijanec22
07. 02. 2009 23.45
Zakaj je starši ne bi prepeljali v kako evropsko državo, kjer je evtanazija dovoljena?
Mali_Piko
07. 02. 2009 22.56
Kdaj kdaj bo dusa spet svobodna. Molimo.
M-teorija
07. 02. 2009 22.45
Prejšnemu papežu sem, čeprav sem ateist večkrat prisluhnu, ker se je večkrat videla njegova človeška plat in to , da mu je res do ljudi. Kr se pa tiče tega, pa lahko če nič drugega rečem , da je čist en navaden lažnjivec. Trdi namreč, da ni vedel za williamsove izjave o holokavstu. Pa dej ceu svet je to vedu on pa da nebi, dej, dej navadna laž petletnega froca.
M-teorija
07. 02. 2009 22.36
Kdo daje pravico tistim , ki ne ustvarjajo novega življenja, da o njem razpravljajo. Posebej, še če gre za konkreten primer, ko je njen oče toliko pretrpel. Naj papež raje popravi zbrko, ki jo je naredil zaradi škofa Richarda Wiliamsona, ki trdi bizarno stvar kot je zanikanje holokavsta. Pa zbrko okoli Gerharda M. Wagnerja , ki ga je povzdignil za pomožnega škofa v Linzu. Sramota!!!!!!
grdavs
07. 02. 2009 22.01
hafac 07.02.2009, 17:23 TOČNO TAKO! podpis
sanodea
07. 02. 2009 19.33
Titovka,jasno je,da obstaja osebni interes nekaterih posameznikov za zidovi Vatikana.Jasno je,da sedaj bolj kot nikoli,želijo svojim ljudem (duhovnikom,dekanom,škofom...itd) povrniti zaupanje civilistov.Jasno je,da se vatikanski "grešniki",sedaj borijo za svoj ugled in na velik zvon obešajo svetost življenja,da bi na koncu te medijske in pravne vojne nakoncu slavili kot glavni junaki. Ampak jasno je tudi,da se jim ves svet posmehuje,ker ne zagovarjajo svetost življenja,to oni mislijo,ampak zagovarjajo trpljenje,ker je njihov (moj) Bog moral trpeti za odrešenje človeka in zdaj človek plačuje manipulacijo Cerkvenega prava,ki pa nima nič opraviti z Božjo besedo. Vatikan so ljudje,papež je samo človek...torej,naj se nehajo mešat z Bogom,ker to niso in pravica do smrti je pravica o odločanju.Bog nam je dal svobodno voljo in Eluana ne želi več tako živeti in ne more več tako živeti.Vatikan,naj torej poskrbi za svojo nesnago,ki jo je več kot preveč in se podpišem pod tvoj post... In ta Berlusconi...nečloveško bitje brez sočutja...
x25
07. 02. 2009 19.29
bravo titovka
rajak
07. 02. 2009 19.21
VIDEL SEM OSEBO POČASI UMIRATI TEDNE ČE SE MENI BI TO DOGODILO KAJ TAKEGA INEKCIJO IN KONEC VSEGA OPROSTITE ZA TAKI KOMENTAR
titovka
07. 02. 2009 19.12
kje je pa bil papež, ko so zdrave, mlade in otroke klali po srebrnici....kaj se dogaja v ruandi....???koliko otrok so ti vatIkanski pedofili uničili, in takšni se sklicujejo na nedotakljivost in dostojanstvo človeka...SRAMOTA!!!!
Ice-boy
07. 02. 2009 18.54
PA ČE SI V KOMI NIČ NE TRPIŠ...NIČ NE ČUTIŠ...NIČ...
kales
07. 02. 2009 18.09
Papež Benedikt XVI. je danes znova poudaril potrebo po zaščiti življenja, četudi gre za TRPLJENJE,ne vem kako bi si lahko to predstavljal.
Dragon_13
07. 02. 2009 17.55
Cerkev in vera ( vse, ne samo RKC ) živijo od človeške naivnosti in neumnosti, imajo še bogato in dolgo prihodnost, zato se nima smisla razburjati, glejte le da imajo čimmanj koristi od vas ...
arion1234
07. 02. 2009 17.46
Kdaj bojo ti vatikanci nehali sukat svoje usrane bedilne gobce?
trip
07. 02. 2009 17.45
vem kaj bom za pusta.... papež