Tujina

'Burke ne sodijo v naš prostor'

Pariz, 23. 06. 2009 12.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Francoski predsednik je poskrbel za jezo muslimanov. “Popolna zakritost žensk je znak podložnosti, zato burke pri nas niso dobrodošle,” so Sarkozyjeve sporne besede.

Burke v Franciji niso zaželene.
Burke v Franciji niso zaželene. FOTO: Reuters

Francoski predsednik Nicolas Sarkozy je med govorom v francoskem parlamentu poskrbel za to, da se o njem spet govori. Obregnil se je namreč ob burke, tradicionalna oblačila v nekaterih muslimanskih državah, ki prekrivajo celotno telo od glave do pet.

Sarkozyju se tovrstna oblačila zdijo znak podložnosti, zato po njegovem mnenju ne sodijo v francoski prostor. “Težava burke ni religiozne narave. Gre za vprašanje svobode ženske in njenega dostojanstva. To oblačilo ni verski simbol, ampak znak podložnosti ženske, njene manjvrednosti. Kar hočem povedati je, da burka v Franciji ni dobrodošla,” je bil jasen francoski predsednik.

V Franciji poteka ostra debata o oblačenju in zakrivanju muslimanskih žensk; nekateri politiki se zavzemajo celo za to, da bi z zakonom popolnoma prepovedali pokrivanje z rutami. “Ne moremo sprejeti, da bi bile v naši državi ženske izločene iz javnega življenja, da bi bile brez identitete. To ni skladno z našim prepričanjem o človekovem dostojanstvu,” je še dejal Sarkozy in parlamentarce pozval, naj o tej temi še razpravljajo.

Kot je znano, so bili muslimanski verski simboli in pokrivanje deklet že predmet glasnih javnih debat v Franciji. Takrat so sprejeli zakon, ki v šolah otrokom prepoveduje nošenje verskih simbolov, kar je s seboj prineslo tudi to, da dekleta iz muslimanskih družin ne smejo nositi naglavnih rut.

KOMENTARJI (71)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

_LOVEgirl_
13. 08. 2009 19.31
ja res je za bruhat!!!!!!!!!!!!!!!!!!
NoriKonj
24. 06. 2009 19.44
kontra-skids: poišči v Wikipediji "Códice Ramírez", v španščini je stran kompletna in, če iščeš pod viri, prideš verižno do ostalih virov.
NoriKonj
24. 06. 2009 19.36
kontra-skids: imeli so bogato pisno izročilo in nekaj knjih je en brihten menih celo rešil pogube, tiste, ki jih pa ni, jih je pa delno dal ponovno napisati s pomočjo preživelih svečenikov. Danes so hranjeni v Španiji in Mehiki. deadea: študiraj namesto da klatiš neumnosti. Špancem so se Azteki zagnusili prav zaradi njihovih množičnih pokolov. Čak-Mol je bil bog, ki je v naročje prejemal stotine dobesedno iztrganih in še pulsajočih src. Pazi na besede deadea, če hočeš, da Ti še odgovarjam. "Lažeš in prirejaš dejstva" si zatakni v rit. OK? Tukaj govorimo o burki ne o katoliški cerkvi. Pojdi na dopust v Tunizijo in poskusi sama le 300 metrov proč od turističnih poti in nadzora vodičev, pa boš hitro spoznala Islam, v vsej svoji dobroti, ampak potem se ne vrni jokcat k meni.
deadea
24. 06. 2009 18.26
konj lazes in prirejas dejstva. sploh se ne zavdedas kaksen vpliv ima cerkev na tvoje zivljenje v sloveniji. enak vpliv kot ga ima islmaska skupnost v iranu le kaze se drugace. a nic bolj clovesko. ja spanci v ameriki so kurili azteke in ne njhovih knjig.
Bolivar
24. 06. 2009 16.18
Nori Konj Kaj so Azteki sploh imeli literaturo?? Kolikor vem Indijanci v preteklosti niso bili pismeni in so zgodbe hranili v ustnem izročilu...
Bolivar
24. 06. 2009 15.50
Logično ,saj ne živijo v Saudovi Arabiji ,kjer so zakoni drugačni! Zakon mora temeljiti na zakonodaji države ,kjer živimo ,ne religije v katero verujemo!
NoriKonj
24. 06. 2009 04.22
Bigič: sem skoraj pozabil - Sarkozy je govoril o burki ne o ruti in šadorju, vidiš kako potvarjaš. Tisto o nagih ženskah je zanimivo. Te preveč rajcajo, da Te motijo ali je res to, da Islam pač ne spoštuje nobene druge kulture in zato tako brezobzirno šiva ženske spolne organe in reže klitorise? Pa si upate kritizirat Špance v Ameriki, ker so kurili Azteške knjige misleč, da so hudičeve, vi ste pa skurili največje bogastvo človeštva, knjižnico v Aleksandriji, samo zato, ker ste prepičani, da je Koran edina knjiga, ki jo človeštvo potrebuje. Lahko zavajaš neuko mladino, ne mene, mladi bojevnik za srednjeveško mračnjaštvo.
NoriKonj
24. 06. 2009 04.14
bigič: žališ in klobasaš in to te je že lepo kvalificiralo pred vsemi. Tvoj jihad (sveto vojno) si vtakni tja kjer sonce nikoli ne posije in Tvoje nakladanje tudi. Sem prebral Tvoje poste. Bosanski islam je mačji kašelj v primeri s pravim islamom. Naj Te samo spomnim, kako ste se posrali, ko ste videli "uvožene" borce proti Srbom. Bolj ste se bali njih kot Karađića. Kaj drugi počnejo je predmet drugega foruma in komentarjev. Ne poskušaj spremeniti teme. Z menoj ne deluje. Islam brez "zlorabljanja", kot ga Ti imenuješ, na žalost na svetu ne obstoja in nikoli ni. Kaj si Ti želiš je podobno temu kar so si želeli prvi kristiani, pa prav tako ne obstoja in nikoli ne bo. Enako so sanjali komunisti in socialisti pa so zafurali pol sveta preden jih je ralnost zbudila (nekateri še sanjajo). Islam danes pobija muslimane in ne, zasužnjuje ženske in izsiljuje svet. Jaz imam polna jajca kontrol na letališčih in za to se moram zahvalit samo tvojim. Naduti in prevzetni ste in to je posledica vzgoje vaše vere. Mi ne razumemo, mešamo hruške in jabolka in če nismo muslimani smo neverni psi, pa čeprav najbolj poštene in ugledne osebnosti. Zdaj ne reči še enkrat, da ni res: sem tudi to doživel, gospod je bil pri 60-ih, oče ministra ene afriške države in diplomiran na Sorboni, prijazen in zelo izobražen, prav tako kot "neverni pes"..... jebiga! sem Ti rekel, da z menoj zgubiš. Sem neverni pes ampak vem veliko več o islamu kot Ti, mladi bojevnik jihada, ki sanja sedem devic v raju.........
bigich
23. 06. 2009 21.38
korotan1, hvala za smeh :> Nauci se pisat preden se spustis v tako burne debate, kjer steje vsaka crka. Izlamizacija? Kaj? Ne razumem kaj mislis... obstaja samo islamizacija. 2. res je ne pijemo. 3. napise se žderete in ne žerete. Žderejo svinje, ki so neciste zivali. In jih docela lahko nahranis z lastnim drekom, saj polomastijo vse, kar vidijo pred sabo. No pa ne bi zdaj o svinjah :)
alter2
23. 06. 2009 21.23
Problem vas muslimanov je, da ste dvolični. V Evropi zahtevate ogromno pravic, na kraj pameti pa vam ne pade, da bi dovolili malo več svobode v muslimanskih državah.
darvil
23. 06. 2009 21.14
bigich23.06.2009, 20:460 Ne da ne pijete...žerete. Drugo ,primerjaš nune in vsakdanje muslimanke, kaj ne ...a ti to mogoče enačiš časne sestre katere živijo po samostanih z vašimi katere se kopajo oblečene. Ma brez veze .....islam prepoveduje celo svinjam živeti v islamskih državah.
deadea
23. 06. 2009 21.14
dobro si napisal desvult vsekakor morajo spostovati navade obicaje in vero drzave v katero pridejo, to pa ne pomeni da morajo spremeniti in prilagoditi svoje navade obicaje in vero. zato tudi domacini morate spostovate njihove navade in vero.
bigich
23. 06. 2009 20.54
Misija1 :) sicer ne vem koliko izmisljena je vse to kar si rekel. Samo definicija znance, -ka : znan na pogled, zanan od nekje itd. Torej nekdo, ki ga poznas v druzbenem zivljenju mogoce nekatere zunanje karakteristike in ime ne pa kaj vec od tega. Ker to ni prijateljstvo in posledicno druzenje in zaupanje. Sam imam 1000 znancev in vec kot imena ne poznam. Zato jih imenujem ZNANEC-ka. Kako tebi lahko znanka pove vse to ... svaka ti cast. Kaj vse ti prijateljica zaupa :) Rad bi povedal, da to nisamo v islamskem svetu tako. Pol stvari, ki jih uporabljas je? made in? a? kaj? slovenija? ja ce si patriot ja :) drugce pa kitajska / tajvan itd. Islam ni nic kriv za to. Vsekakor pa bolje tko kot pa da bi napisal zgodbo da imas znanko v nemciji, ki vodi klub z belim blagom :) kjer zensko pokavsa 20 komadov na dan a ne vidi denarja saj jo sef drzi pod nadzorom in ji grozi z smrtjo ce se bo bunila. Evo vam primer Mure. Delajo za 300 eur? Tudi ne vidijo morja verjemi. Enjoy
bigich
23. 06. 2009 20.46
Zakaj naj se pomirim? A najdes kaksen ! <- v mojem besedilu? No, moram ti reci, da nisem razburjen :) Sem pa zalosten, ko vidim, da nekateri ne vidijo dlje od svojega nosu in bi poceli ravno to kar ti pravis... lepo po srednjevesko ala ubij, zatri vse kar je drugacno od tebe. Glde muslimanske nose za zenske. Dejstvo je nekaj. To je PRIPOROCLJIVO, da se nosi in je od Allaha preko mohameda predano vsem ljudem na tem svetu. Je pa res, da lahko to ne nosis. In vero drzis v svojem srcu. Tukaj se omenja takoimenovani bosanski islam, ki gre nekako takole... grem v dzamijo na molitev in po koncani molitvi v gostilno na eno kvalitetno lasko pivo od bratov iz slo. potem pa se pokavsat kako vlahinjo ... potem pa domov zeni. pac to ni pravi islam in je neki kvazi. Sem musliman in nobena zenska v moji druzini se ne zakriva. Vero gojijo v srcu in s pravim obnasanjem. Torej molijo 5x na dan in so strpne do ostalih, ki niso verujoci kar je temelj vsega (se 1x ponavljam) spostujejo ustavo RS ter zakone RS. To je pac njihova odlocitev. Ce bi se odlocile da nosijo bi pac lahko nosile na ulici. V soli pa pac ne. Tukaj je to realnost. V solah ne smemo nositi niti kap razen ce ima otrok kaksno opravicilo s strani psihologa pac, da ne more brez kape zaradi dusevne anomalije itd. Torej enostavno. Ali dovolimo vsem vse. Ali pa napisemo TOCEN zakon kako in kaj. Ker ni posteno, da govorimo za ene tako za druge pa tako. Glede cerkve na slovenskem? :D sam ves, da so najvecji kapitalisti in da se jim gre le za denar :) res je... nekaj malega dajo se za kaksne nesrece in pomagajo svojim vernikom z dobrinami ali direktnim nakazilom denarja. Torej jim je gospodarska dejasvnost na prvem mestu in ne "dusevni servis". Nimam pa nic glede njih samo moral sem nekaj napisati v bran "cistosti cerkve in locenosti drzave od cerkve"
Misija1
23. 06. 2009 20.40
Islam je poln primitizma. Za deadea imam eno zgodbo: V Tuniziji imam znanko, dela v tovarni cevljev. Je pravtako muslimanka, vendar se koliko mi je znano ne drzi teh trdih nacel.Ne kot delavka ampak nadzornik, saj je fakultetno solana in poslana iz Nemcije kjer je sedez firme. Skratka pod sabo ima cca. 1500 delavk. Njihova pravica je, da lahko nosijo burke tudi v tovarni in jim tega ne sme nihce odrekat. Vendar je ona njim ze kar na zacetku rekla, da jih zadekanih dol v nulo v tej tovarni ne bo gledala. In zanimivo - najprej so stokale in se pritozevale, nato pa so bile vse srecne in sedaj z veseljem ne nosijo burke na sebi. Dalje: Ko delavki v tej tovarni umre mama, dobi 1 dan prostega dela (dopust), ce ji umre ata, dobi 3 dni. Smesno a ne? Gremo dalje: Nekega dne je skupino teh delavk peljala na izlet (saj ima Nemsko placo) in kosilo. Ceprav je tovarna psotavljena cca. 25km od obale, zenske se morja videle niso in sploh niso upale stopit v vodo. Dokler ni ona sama sla prva noter. V restavraciji za pribor se slisale niso, kaj sele videle. Dalje: Vecina zensk je nepismenih, place dobivajo na roko. Vendar nikoli ne vedo koliko dobijo, saj ne poznajo stevilk. Placo lepo nesejo domov, kjer jih ali oce, moz, brat redno pretepe. Baje vsake toliko manjka par 10 delavk, saj se sramujejo modric in se vrnejo na delo sele ko te zginejo. Pa se ena biserna lepota islama. Vsem je znano da zenske same ne smejo hodit naokoli, tako je tudi tam doli. Zenska se lahko sprehaja le v pristonosti moskega, pa se takrat mora biti zadekana. No in nazadje: Ta ista znanka ima v tej tovarni prijatelja ki je porocen s tunizijko. je premozen in vse, zivi v Evropi, z zeno pa imata tudi vikend v Tuniziji. Nekega dne je zelela zena odpotovat v Evropo k mozu, ki je bil sluzbeno odsoten. Potrebovala je pisno dovolilnico svoejga moza, brez tega ne mores iz drzave (ce si seveda zenska). Vendar se je tudi v tem primeru zataknilo, kljub temu da je zenska dobila dovoljenje na listu od svojega moza, ko pa je prisla z otroci na Tunizijsko letalisce v hammametu, pa jo je policist gladko poslal domov. Kljub dovoljenjem moza. Pac, njemu se to ni zdelo vredu, da zenska potuje sama in jo je poslal iz letalisca domov. Toliko o primitivnosti. No in tako sem letos tudi sam obiskal Tunizijo s svojo boljso polovico. Sokiralo ap me je sledece. Hotel ima velik bazen, v katerem se nek dan s punco kopama. Naenkrat zagledam crno pojavo sredi bazena in uganite, to je bila zenska zavita v crno obleko, samo oci so ji gledale ven. IN TO SREDI BAZENA V GLOBINI 0,5m. Prav grozno je zgledalo. V roki ap digitalca in slika svoejga otroka ki cofota po vodi. Seveda pa zraven nje tudi moz, oblecen v kopalke (kratke hlace). Dvolicnost, primitizem, vsega je dovolj v muslimanskem svetu.
NoriKonj
23. 06. 2009 20.27
bigich: pomiri se! Zame dobro veš kako mlatim vse, ki ksenofobično in rasistično komentirajo. Govorimo racionalno. Ženska ima v EVROPI pravice, ki veljajo za vse, tudi za Muslimanke. Skoraj vse EU države prepovedujejo nošnjo mask, ki skrivajo obraz, z izjemo pustnega časa. Muslimani strogo prepovedujejo vse, kar prepoveduje šarija, kar je tudi vse kar ni muslimansko. A je do tukaj vse racionalno in ne-čustveno? OK, zdaj povej svoje. Zakaj morami mi nazaj v srednji vek zato, ker je vaša vera v krizi in se znaša nad vsem, kar mislijo, da jo ogroža? Mi smo to krizo preživeli pred 700 leti, rešili svoje probleme sami in brez terorizma, in razvili družbo brez ajatolahov in mulahov. Cerkev je del naše družbe, ne naš predsednik, kralj, ali kakršnekoli sorte vladar. Praviš, da si Slovenec? Bodi tudi evropejec in se ne vračaj v srednjeveško mračnjaštvo samo zato, ker ti tako reče muezin. Tvoja vera je v Alaha, ne v histerične, tumaste starce, ki se niso znali prilagoditi času v katerem živijo. Pripombe?
MotherFucker
23. 06. 2009 20.18
Sej katoliške nune majo tudi rute pa nikomur nič, če so pa muslimanke je pa takoj halo. V moji vasi ima vsaka stara baba ruto pa jim nihče ne biča, da naj jih snamejo.
bigich
23. 06. 2009 20.05
DeusVult in ostali. Kaj je za vas tuje? Clovek, ki se rodi v RS in je po vereizpovedi musliman? To ni tujina zanj ampak njegova rodna drzava. Zal tako je. Ce imas druacne podatke? potem si slabo informiran in sem zaskrbljen nad tem. Tukaj si gremo naliti cistega vina. Ce vidis nuno na cesti (ponavadi manjx, ker se drzijo svojih prostorov in pocenjo kar pac pocnejo), emota ali pa pankrta s cupo pa se kakimi cotami? Narkomana z podocnjaki, da se kar prestrasis? Raztrganega pijanca, ki zica za denar? Gremo si naliti cistega soka (ker muslimani ne pijemo vina). V javnosti naj se vsakdo obnasa PRIMERNO! Oblaci pa naj se tudi ZAKONOM primerno. Torej dokler ne opletas z spolnim organom je vse ok. Se mi zdi, ker videvam zenske z minikam do ritnic in spodaj brez ... in kaj? ce ji pase ji pase. Najbolje bi bilo da vsi oblecemo narodne nose in se kako zajuckamo vmes, a?. Sam obozujem debate ampak ko so z RACIONALNIMI argumenti in na podlagi MORALNO ETICNIH vrednot ter spostovanja clovekovih pravic in ustave ter s tem tudi zakonov RS. Ko zacnejo ljudje govoriti iz CUSTEV? Brez utemeljenih argumentov? Potem razumnezi lahko samo dvignemo roke in recemo tisto znano frazo PAMETNEJSI ODNEHA. Sam sem musliman in govorim racionalno. Premislim 2x preden kaj recem. Stavim, da 90% tistih, ki pisete take, da se cloveku samo zgravza vse skupaj, imate kolega ali pa dva, ki sta muslimana ali TUJCA. Dragi moji, borba za "nase" (naso-aio kulturo, jezik, vero itd) se zacne v POSTELJI. Ce boste samo lajali na 24ur.com in ne naredili napredka v postelji? ... Torej? spijmo kozarec soka zdaj in se pomirimo.
mjolnir
23. 06. 2009 19.31
dedadea Degeneriranec je tisti, ki ne raume, kako se obnašati ko prideš na tuje! Če si samo turist, moraš sppštovati lokalne navade, če tu živiš še toliko bolj!
darvil
23. 06. 2009 19.14
deadea23.06.2009, 18:41-2 Zaman se trudiš degen je tisti ki tukaj probava izlamizirati prebivalce ,tako kot to ti počenjaš. Ti se lahko izlamiziraš v svojih zasebnih prostorih do mile volje .Lahko si to svojo burko nabiješ tudi v rit Če že želiš svojim prednikom dobro delati potem probaj s čem drugim ne pa z izlamizacijo .Tudi muslimani ste ljudje ki si zaslužite svobodo brez nasilnega izlamizma.