Tujina

Bruseljskega napadalca obtožili tudi za pariški napad

Bruselj, 30. 01. 2017 12.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ključnega osumljenca za teroristični napad v Bruslju marca lani Mohameda Abrinija so v Franciji obtožili zaradi vpletenosti v teroristični napad v Parizu 13. novembra 2015, v katerem je bilo ubitih 130 ljudi. Abrini je sicer znan tudi kot "moški s klobukom" s posnetka nadzornih kamer na bruseljskem letališču.

Mohamed Abrini je bil eden od napadalcev na bruseljskem letališču, ki pa ni razstrelil eksploziva v svoji torbi.
Mohamed Abrini je bil eden od napadalcev na bruseljskem letališču, ki pa ni razstrelil eksploziva v svoji torbi. FOTO: AP

Iz belgijskega tožilstva so sporočili, da so Mohameda Abrinija, ki je glavni osumljenec za teroristični napad v Bruslju marca 2016, danes za en dan izročili Franciji v okviru preiskave omenjenega terorističnega napada v Parizu.

Njegovi odvetniki so nato sporočili, da ga je francoski protiteroristični sodnik v primeru obtožil.

Prijeli so ga 9. aprila v Bruslju, nekaj dni po napadu.
Prijeli so ga 9. aprila v Bruslju, nekaj dni po napadu. FOTO: Belgijska policija

Abrinija, ki je znan tudi kot "moški s klobukom" s posnetka nadzorne kamere, na katerem je skupaj z dvema samomorilskima napadalcema na bruseljskem letališču 22. marca lani, so prijeli 9. aprila lani v Bruslju. Abrini je z letališča pobegnil, ne da bi razstrelil eksploziv v svoji torbi, potem ko sta njegova sostorilca, samomorilska napadalca Najim Laachraoui in Ibrahim El Bakraoui, razstrelila svoji torbi in ubila 16 ljudi.

Tako za bruseljski kot omenjeni pariški napad je odgovornost prevzela skrajna skupina Islamska država.

Po ugotovitvah belgijskih preiskovalcev so bili napadalci na bruseljsko postajo podzemne železnice in letališče, v katerem so marca lani ubili 32 ljudi, del iste bruseljske celice, ki je organizirala napad v Parizu.

Abrini je odraščal v bruseljski četrti Molenbeek skupaj s Salahom Abdeslamom, ki je edini napadalec, ki je preživel iz skupine pariških napadalcev. Abrinija so nadzorne kamere ujele z Abdeslamom dva dni pred napadi v Parizu na bencinskem servisu na avtocesti blizu Pariza. Abdeslam je sicer vozil enega od avtomobilov, ki so bili uporabljeni v napadih v Parizu.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.