Tujina

Bruseljske ulice zavzeli protestniki

Bruselj, 29. 09. 2010 07.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V Bruslju se je na vseevropskih demonstracijah po navedbah organizatorjev zbralo več kot sto tisoč ljudi, med njimi tudi Slovenci. Protestirali so proti varčevalnim ukrepom evropskih vlad.

Vseevropski protest v Bruslju
Vseevropski protest v Bruslju FOTO: Reuters

V Bruslju se je po navedbah organizatorjev zbralo več kot 100.000 ljudi z vse Evrope, ki so protestirali proti varčevalnim ukrepom vlad. Med njimi naj bi bilo tudi približno 130 protestnikov iz Slovenije.

Sindikati so opozorili, da bodo delavci največje žrtve krize, ki so jo sprožili bančniki in borzni posredniki, med katerimi so jih vlade precej rešile s svojim posredovanjem. "Ljudje imajo občutek, da so za banke na voljo milijoni in milijarde evrov, denarja za socialo pa je vse manj. To ni prav," je dejal Ralf Kutkowski, nemški rudar, ki se je pridružil protestom v Bruslju.

Demonstracije je organizirala Konfederacija evropskih sindikatov, zgodile pa so se prav na dan, ko Evropska komisija predstavlja nove sankcije proti članicam Unije, ki kršijo evropska javnofinančna pravila. "Nenavadno je, da komisija predlaga režim kazni. Kako bo to izboljšalo razmere? Samo poslabšalo jih bo," je dejal generalni sekretar konfederacije John Monks.

'EU spoštuje pravico do protesta'

Evropski komisar za zaposlovanje in socialne zadeve Laszlo Andor je v odzivu na demonstracije izpostavil pomen socialnih partnerjev in socialnega dialoga. Po njegovih besedah Evropska komisija spoštuje pravico sindikatov do protesta. Kot je še poudaril komisar v sporočilu za javnost, si tudi komisija prizadeva spodbujati rast in delovna mesta ter se strinja s sindikati, da najbolj ranljivi ljudje ne bi smeli plačati za krizo.

"Trdno verjamem, da je socialni dialog najboljši način za izgradnjo konsenza in iskanje rešitev, ki vključujejo učinkovitost in socialno pravičnost," je še zapisal komisar Andor. Dodal je, da je socialni dialog s sindikati in drugimi socialnimi partnerji v težkih gospodarskih časih še pomembnejši. Poudaril je še, da si komisija prizadeva zagotoviti, da bodo pri okrevanju gospodarstva sodelovali vsi deležniki in da bo breme krize razdeljeno pravično.

"Moja vrata so vedno odprta za dialog s predstavniki delavcev in delodajalcev," je poudaril Andor in dodal, da je cilj Evropske komisije verodostojen skupen izhod iz krize.

Bruseljske ulice so zavzeli protestniki.
Bruseljske ulice so zavzeli protestniki. FOTO: Reuters

Stavka tudi v Španiji, Grčiji, na Portugalskem, Irskem

Večina evropskih vlad se je, da bi zmanjšale proračunske primanjkljaje, odločila za stroge varčevalne ukrepe, ti pa so na ulice v številnih evropskih državah že v preteklih tednih in tudi danes pognali na tisoče delavcev.

Prav danes je tako v Španiji potekala splošna stavka, prva v zadnjih osmih letih. Demonstrirali so tudi na Portugalskem, kjer vlada sprejema nove varčevalne ukrepe, načrtuje pa tudi zvišanje davkov.

V Grčiji, ki jo že dva tedna pestijo protesti avtoprevoznikov, ker želi vlada olajšati pridobivanje avtoprevozniških licenc, so dopoldne nekaj ur stavkali vozniki avtobusov in trolejbusov, popoldne pa so stavkali še zaposleni na podzemni železnici. Delno se je ustavilo delo tudi v grških bolnišnicah.

Na Irskem so demonstranti s hruško za beton zaprli dostop do parlamenta, ki se je sestal na prvi seji po poletnih počitnicah. Na ta način so protestirali proti ravnanju irske vlade, ki je lani nacionalizirala banko Anglo Irish, da bi jo rešila pred propadom. Omenjena banka varčevalcem po svetu dolguje prek 70 milijard evrov.

Sicer pa je irski premier Brian Cowen danes za las preživel glasovanje v parlamentu o razpisu nadomestnih volitev za tri poslanska mesta, ki bi jih vladna stran zelo verjetno izgubila.

KOMENTARJI (26)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BojanDundara
30. 09. 2010 16.14
+1
G. Nejc Končno nekdo, ki se ne skriva. Vse pohvale. Če bi vzeli 10% vsega kar imajo največji kapotalisti (kar so nakradli v vseh teh letih), ne bi bilo krize!!!
Nejc Volari?
30. 09. 2010 13.36
Tako enolična zadeva, kot jo nekateri prikazujejo vendarle ni. Preko reševanja bank se je reševalo ekonomski sistem pred popolnim kolapsom in tako posredno tudi milijone delovnih mest. Malo ironično pa je, da je denar romal v roke tistih, ki so povzročili krizo, vendar sistem je takšen, da je odvisen od njih, zaposleni so odvisni od njih. V primeru, da pomoči ne bi bilo bi bila kriza še veliko večja, banke bi postale nesolventne, kreditiranje bi se ustavilo, goapodarstvo bi životarilo. Države EU že tako ali tako trošijo več kot imajo.
resslovenka
30. 09. 2010 09.57
Dosti bolj bi bili naši predstavniki sindikatov kredibilni, če bi se namesto protestnikom v Bruslju, pridružili stavki javnega sektorja v Sloveniji. Za vse nas gre, ne le za javni sektor.
kolcamož
30. 09. 2010 08.49
konec koncev je pa zadnji čas ,da se taka formacija preneha,mi moramo preživeti od danes na jutri in se pobrigati vsak zase ,ne pa da kr neki delamo za tuje lastnike in kapitaliste , dost je tega , delat bom začel za sebe ne pa za izkoriščevalce.....
smeh-lol
30. 09. 2010 08.47
Problem v EU je, da se preveč ozira na ZDA. Mi nismo in nočemo biti ZDA, mi smo Evropa, ZDA pa naj obdrži svoje sprevržene vrednote in naj te njih same potegnijo v polom.
kolcamož
30. 09. 2010 08.46
s to razliko da evropa ne bo zdržala 60 let
longform
30. 09. 2010 05.39
Jugoslavija je bila nekaksen prototip evropse unije pa poglejte kako se je koncalo...
tali?ni tom
29. 09. 2010 23.26
brejc pa meša meglo kot še OGROMNO drugih! sedaj je šla v bruselj delat moja soseda in če so tam ljudje njenega kova pol smo v velikih težavah ker tako zabitega bitja še nisem vidu,pa lenga tut ne in če so tam njej podobni smo gotovi! je pa res da je dečva sešolana kakor sam to je vse tema! mi rabmo in evropa narod ki ima možgane ne pa narod ki je brez njih in namesto njih misli politika! samo t6ako bo svetla prihodnost!
alterego
29. 09. 2010 22.39
roxy, tud pri nas še pride to na vrsto!
Roxy79
29. 09. 2010 20.45
Semulič.... TVOJE MESTO JE ŠTRAJK V LJUBLJANI.... ne pa v Bruslju. Imamo vlado... imamo zakone........ in TE JE POTREBNO SKLESTIT.
gozdar1
29. 09. 2010 19.19
Za banke se vedno najde denar.....veliko denarja...
titovka
29. 09. 2010 18.30
in za takšno EU se je folk odločil leta 1990.....obljubljena dežela nam postaja mačeha!!!!!kako je človek neumen, da sam sebi tlakuje pot v pekel!!!
proofreader
29. 09. 2010 17.36
Dokler imajo sindikalisti denar za pot v Bruselj krize ni.
Tonček Balonček
29. 09. 2010 16.56
banda, naj delajo zastonj in naj se trudijo za izhodno strategijo, ne pa da protestirajo! Peterle je aktiven pri oprojektih onkologije ter čebearstvu, kaj počne pa Brejc, je vedno vojaška skrivnost!
byteME
29. 09. 2010 14.24
če mene vprašate je to začetek konca EU še premal patrij in vsega kar premore SV imamo kar bo... in to kmalu! (taki komentarji so na 24ur dobrodošli ker vzbujajo paniko) :)
Arsenal2
29. 09. 2010 12.34
Ćips ne sadje in zelenjava,...kera butasta reklama :O
zulj001
29. 09. 2010 09.53
Bravo Semolič, še Pahorja vzami s sabo pa veselo zapravljajte ,saj za pomoč tistim ,ki ostanejo brez dela,nimate nikoli denarja....
bca
29. 09. 2010 09.45
Na bruseljskih ulicah bo protestiralo 130 sindikalistov iz Slovenije s Semuličem na čelu. Sedaj vidite kam gre sindikalni denar. Stavkujoči pri nas pa ne dobijo nič, Semulič pa se gre stavkovni turizem v Bruslju. Fuj!
Peter Kralj 1
29. 09. 2010 09.13
Nekdo je Evropo zakuril. On že ve zakaj, tako kot je Tečerca vedela zakaj je Argentini napovedala vojno.
Desktop.Messiah
29. 09. 2010 09.02
Danes nič o ujetih rudarjih?