Tujina

Bruselj za kompromis pri Kaliningradu

Bruselj, 16. 09. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Evropska komisija je konec minulega tedna nakazala, da je pripravljena na sklepanje kompromisa z Rusijo glede vprašanja režima za prebivalce ruske enklave Kaliningrad po vstopu Poljske in Litve v Evropsko unijo.

Kot v zadnji številki poroča bruseljski bilten o širitvi Uniting Europe, naj bi komisija članicam na pobudo litvanskih oblasti v internem delovnem dokumentu predlagala namesto vizumov uvedbo t.i. dokumenta o olajšanem tranzitu, ki naj bi zadostoval za cestni ali železniški prevoz med Kaliningradom in preostalim delom Rusije prek Litve. Omenjeni dokument naj bi veljal le za potovanja iz in v Kaliningrad, vendar pa ga ne bo mogoče dobiti na meji. Na meji naj bi bilo moč pridobiti le navaden tranzitni vizum na podlagi človekoljubnih razlogov.

Evropski pravniki iznajdljivo ponujajo izjemo, ki pravzprav ni izjema
Evropski pravniki iznajdljivo ponujajo izjemo, ki pravzprav ni izjema FOTO:

Bruselj je v dokumentu, ki ga je minuli konec tedna predstavil notranjim in pravosodnim ministrom EU na neformalnem zasedanju v Koebenhavnu, članice povezave prav tako pozval, naj bodo "odprte" pri preučevanju predloga Moskve, da bi za potovanje s posebnimi "non-stop vlaki" med enklavo in preostalim delom Rusije, ki bi po širitvi EU potovali prek Litve, odpravili vizni režim. Litvanske oblasti pa bodo ohranile pravico do zavrnitve vstopa v državo in do nadzora med tranzitom. Zato sprejem takšne možnosti ne pomeni, da bo Rusija pridobila ekstrateritorialne pravice, analogne konceptu koridorja, še pojasnjuje komisija. Sprejem omenjenega paketa ukrepov naj nikakor ne bi prejudiciral oziroma postavljal ovir za odpravo nadzora na notranjih mejah, unija pa bo Litvi pri uveljavljanju vseh potrebnih ukrepov zagotovila tudi primerno pomoč.

Litva naj bi po predlogu Bruslja do predvidenega vstopa v unijo leta 2004 pri izdaji vizumov oziroma dokumentov o olajšanem tranzitu sprejemala rusko notranjo dokumentacijo o potovanjih oziroma naj ne bi zahtevala mednarodno priznanih potnih listin. "Rusija naj bi na sprejem izključno mednarodno priznanih potnih listin pristala leta 2005," predlaga dokument.

Litva z evropskimi namerami ni povsem zadovoljna
Litva z evropskimi namerami ni povsem zadovoljna FOTO: Reuters

Sicer je litovski predsednik Valdas Adamkus, ki se je minuli teden ob robu zasedanja Generalne skupščine Združenih narodov v New Yorku sestal s predsedujočim EU, danskim premierom Andersom Foghom Rasmussenom, dejal, da je njegova država pripravljena sprejeti vse rešitve o statusu Kaliningrada, pod pogojem, da bodo te "v skladu z litovsko suverenostjo in z zahtevami schengenskega sporazuma". Litovski diplomati so izrazili zaskrbljenost v zvezi z omenjenim dokumentom komisije, saj menijo da gre ta v popuščanju Moskvi predaleč.

Rusija je medtem, kot še navaja Uniting Europe, že sprejela dejstvo, da bodo njeni državljani, ki bodo potovali v oziroma iz Kaliningrada prek poljskega ozemlja, v vsakem primeru potrebovali vizume. Dokončen predlog bo komisija članicam EU po pričakovanjih predložila to sredo. Te naj bi nato oblikovale skupno stališče - najverjetneje naj bi se to zgodilo na vrhu povezave konec oktobra v Bruslju - ki bo predstavljeno tudi Moskvi, dokončni dogovor pa naj bi strani dosegli na novembrskem vrhu EU in Rusije.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou